Тая Граница

 

 

Създадено наскоро сдружение „Възраждане на Граница“, в което влиза и кметът на селото Лъчезар Гергов, певицата Слава Соколова, педагогът местен политик Петър Кашкин и др. започва инициатива по набиране на средства за възстановяване на известната Границка къща-музей, паметник на културата от 19 в., както и ремонт на хотелската част на разположения над селото Гранички манастир „Св. Лука“ /X в./. Границката къща е правена през 19 в., единствена трикатна къща. На известен етап поддържането й е на историческия музей. Състоянието се е влошило и трябва да се ремонтира. Кметът на селото Лъчезар Гергов призовава и се надява повече хора да се отзоват и да дарят по банкова сметка. Певицата на местен фолклор и експерт в отдел „Култура“ на общината Слава Соколова почти проплаква. „Болно ми е. Израсла съм до тая къща. Сега в двора си гледат чушки и домати. Това е недопустимо“. От сдружение „Възраждане на Граница“ имат амбицията да се поставят основите за развитие на религиозния и културно-исторически туризъм. До Границката къща /кула/ се намира Възрожденската черква в селото, която е строена 1856-1857 година и е уникална. А Граничкият манастир Св. Лука, основан през Х век, е посещавана дестинация. Хотелската му част и митрполотиската стая се нуждаят от незабавен ремонт, каза кметът Гергов.
Дай, боже! То с религиозен туризъм вече се напъва почти всяко село и вилает. По Раждавица и съседните умрели селца заради пещера, в която е пустинствал св. Иван Рилски. За Рилското корито да не говорим. По Кутугерци също заради Йоаким Осоговски. С Богослов пък го изкарват земята на богомилите. Току-виж и то. И пр. Да правим сдружение и да тръгваме. Пък дано отнякъде да се зададат някакви пари. В Граничкия манастир цъдурка една единствена чешма, но държи и хотелска част срещу 5 лева за нощувка. Добре, но как да отседнеш, без да можеш и очите си да умиеш. Не става тая със сдружения. Ако някой честен администратор седне и да ги извади и огласи що сдружения са се навъдили, що нещо. И всяко има „кауза“ и иска пари.
Но за Граница. Защо да чакат помощ отвън. Да с вземат в ръце и да ремонтират, да възстановяват. Как преди десет и повече века тук са изградили цял манастир, а сега – сдружения. Тираджии чужденци споделят как това Граница ги обвърква в курсовете. Стигат до табелата на селото и спират. Нали е граница. Грешка.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *