Горе на черешата


С фалстарт започна черешовата кампания в Кюстендилско – няма изкупуване на плодовете, казаха земеделски производители от района. А и цената е ниска – по 60 стотинки на килограм. 78 разрешителни за откриване на пунктове за изкупуване издала общината до сряда, казаха от орготдела. Около 10 местни /кого ли представляват/ фирми и дружества ще изкупуват череши. Ранните сортове обаче се търсели единствено за Черешова Задушница. Иначе не стават за преработка, дори и за ракия не стават. Някои, като общинския съветник Валери Йовев, председател на земеделската кооперация в с. Горна Козница, съветват тези сортове да се изкореняват. В с. Николичевци обаче намерили решение – карали ги в София и взимали добри пари, каза кметът Спаска Методиева.
Нещата от детския филм „Горе на черешата“ /1984г/ са друга метафора, но в случая заглавието е приложимо. Не само в изкупуването е трагедията, а главен е и проблемът кой ще са качва да бере. Надница – 50 стотинки за килограм, изкупуване – по 60 стотинки за кг. Иди търси берачи, стълби, транспорт, трепи се по градините за 10-те стотинки разлика. Не става и не става. Защо ли им трябваше на някои мераклии да садят череши, като с тоя плод нещата са адски трудни и мафиотизирани още в зародиша. Сега да се оправят. От Босилеград подмамваме безработни да ги устройваме на работа по Кюстендил. И те няма да искат да берат. Ромите не стават за работници, но добре, че са и те. Ама взеха усилено да заминават за чужбина. Така черешата и ще си и остане горе. На черешата.
В Англия няма кой да обере ягодите, пишат световните агенции. Но там е ясно – Брекзит, от Източна Европа не могат да дойда на тумби гурбетчии сиромаси да се навеждат над така сладките ягоди. А тука – и без Брекзит няма кой. Май е най-вярна приказката : „всеки да се оправя“.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *