Дърветата умират прави

Тишаново

Достолепен дъб в граничното селце Горно Тишаново /Невестинско/, за чиято възраст местните казват, че е минимум 400 години, се разцепил до основата и почти до корен, каза кметът на паланката Боян Иванов. Единият от клоните се откършил и наклонил, ще бъде отразян веднага, за да не смъкне и повлече други след него, коментира ситуацията Иванов, който е историк, дългогодишен шеф на кюстендилския регионален музей. Дървото е с височина около 30 метра. На 2,5 м. от земята започват 10-на големи клона с дебелина 60 -70 см. с много разклонения. Местното население разказва няколко легенди за дъбицата. Най-популярната е свързана в далечното минало с хубавата мома Маргита. Местният турски велможа я харесал и поръчал да му я доведат.Тя обаче избягала и се скрила в гората. Заловена, за наказание, й извадили едното око и я завързали за дъбицата, за да бъде изядена от зверовете.

Êí - çà "Ïèñíà ìè" èëè "×èòàëåòñêà ïîùà" Áîÿí Èâàíîâ /65/, êìåò íà ñ.Òàâàëè÷åâî /Êþñòåíäèëñêî/. Ñíèìêà . èçïðàùà Êèðèë ÔÀËÈÍ

„Моята баба е родена през 1896 год. и тя ми е казвала, че това дърво си е все същото, както когато тя е била дете. Надживяло е няколко поколения. Знам със сигурност, че тук, в Горно Тишаново, четата на Дончо войвода положила клетва. И моят дядо се присъединил към хайдутите“, отбеляза Иванов, който е и активен краевед. Разцепването на дъба според малкото жители на Тишаново – 68 според последното преброяване, започнало от мокрия сняг през зимата и напреднало през дъждовната пролет. Надеждите им са дървото да намери сили и да оживее – макар и разцепено и въпреки възрастта си – над 4 века.

161_6129157_5757Дърветата имат достойна смърт, „дърветата умират прави“, ако се позовем на заглавието на един сполучлив филм от соца. Дъбът в Горно Тишаново може и да изкара още някое десетилетие. В треклянското с. Злогош негов събрат беше изсъхнал до дъно, на следващата година на някои от разклоненията му покараха зелени филизи. Под него възродиха курбаните за Гергьовден, свидетелства кметицата Живка Костадинова. И дърветата залиняват, боледуват, агонизират. Те са неповторими и верни докрай. Предани. „Аз ги имам за съученици тези честни дървета на пост“, страхотна метафора обезсмърти кестените по бул. Руски Миряна Башева. Кой не е засадил дърво, той не е живял, гласи една народна сентенция. Затова е престъпление кога се посегне на дърво. Наскоро премиерът Бойко Борисов се намеси и спря общинарите в Силистра да не отсекат 3 чинара. Не се намери някой обаче да спре общинарите в Дупница, които преди десетина години отсякоха прочутата Развесена върба, дала име на цял тукашен квартал. Обещаха да засадят нова – „точно никога!“. В Кюстендил нещо са се нагледали на бряста при Аджундар, взеха да го „оформят“ и кастрят. Дано не го окастрят смертелно. В Сливен се насълзяват, като гледат как брястът им в центъра, станал евро дърво на 2015-а нещо се е оклюмал. Дали не го урочасаха с големия приз, с който го удостоиха. По-малко да им се бъркаме на дърветата. И да стискаме палци на дъба в Тишаново. Дървета си знаят – те умират прави, и са прави.

422_2225_2

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *