А без граница


Най-малката община в Българя – Трекляно, с население вече под 500 жители в 19-те съставни села на границата със Сърбия, стяга най-големия празник от културния си годишен календар – събора на българо-сръбската дружба и приятелство в м. Славчето, до самата гранична бразда. Срещата е в събота, 23 юни. Съборът се прави още от 70-те години на миналия век, от времето на соца, когато участниците се записваха месеци предварително и се проверяваха щателно поименно, за да получат разрешение да отидат на Славчето, припомнят местни кметове. В началото на демокрацията традицията беше прекъсната за няколко години, но сега съборът се поднови „с пълна сила“. По-възрастните хора, каквото е преобладаващото население в Треклянско, но и по-млади, техни наследници, с вълнение очакват срещите на Славчето. За някои тази местност вече е историческа.
Тичането по подготовката на събора „Славчето“ е с месеци. Още повече, че тази година символичен домакин е точно Трекляно. Кметът на общината Радко Петрунов се включи лично в косенето на около 15-20 декара ливади на Славчето и почистването на района заради българо-сръбския събор на дружбата. Общината може и да няма средства – нали е най-малката в България, но за „Славчето“ се намират. Дори и за ремонта на пътя дотам. Отрано се замисля и програмата, която върви през целия ден на временната естрада. Доста известни изпълнители се включват. Като певицата от Кюстендил Слава Соколова, пяла многократно на „Славчето“. След изпълнителите дори има конкуренция кой ще бъде поканен. Тази година ще се изяви ансамбъл „Гоце Делчев“. Кюстендилски изпълнители и танцьори леко са обидени. Хореографът и шеф на ансамбъл „Пауталия“ в Кюстендил Валентин Кенов припомня, че при соца у нас нямало силонови ризи, само на Славчето можеш да си купиш. Както и да е. Срещата събира стотици роднини, хора от един и същи род, кръвни братя и сестри. Приятели от двете страни на границата. Почти не пропуска тези срещи бившият кмет на граничното село Кутугерци Филчо Йовчев, известен гайдар по Каменичко. „Всички до един в Босилеград са ми приятели – от кмета Владо Захариев, до шефа на Енергото, който е и шеф на общинския съвет там“, радва се Филчо. Веселието се получава от само себе си, много настроение, просто няма разочаровани от събора на Славчето. Граничният режим за часове е по-свободен, изгражда се временен пункт за преминаване в двете посоки. Полицията си върши работата – разбира се. Неотдавна точно на събора „Славчето“ намериха контрабандни цигари в голямо количество в линейката от Кюстендил, която задължително се осигурява за такъв ден. Линейкаджията беше осъден за контрабанда и вече не работи в „Бърза помощ“. Но това е единичен инцидент. Очакванията са и Сърбия след години да стане член на ЕС и тогава всички проверки, ограничения, изисквания за придвижване на хората отсам и оттатък браздата да отпаднат, отбелязва певицата Слава Соколова.
Ето – в това е загадката. Като няма граница, как ще я караме – без „Славчето“ ли. То споменатият Драголюб Иванчов и сега не вижда смисъл да се вихрят тия купони на „Славчето“. „Всеки ден се виждам с роднините в България, всеки ден. Ама „Славчето“ го има“, обобщава Драголюб. Инерцията е страшна. Западни Балкани. Ако не пием и няма софри, няма и Балкани.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *