Яо, повелителят


Общината в Кюстендил продаде на търг единствената обществена баня в 12-хилядния ромски кв. Изток, казаха администратори. Наддавали двама кандидати – очаквано бизнесменът и активист от махалата с пякор Яо, досегашен наемател на комплекса и дружество от Пловдив. Победителят е Яо. Лицензиран оценител опрeдели, как иначе. Лицензиран оценител беше определил първоначалната цена на комплекса с две отделения – мъжко и женско, с по 8 душа, за 64 350 лева.Това си и остана като продажната цена. Банята е с 239 кв. м. площ, едноетажна. Яо държеше обекта по договор за 5 години. Коментира се, че е създал комфорт и всички удобства, дори има оформено VIP отделение с вани за по-заможни клиенти. Неясно защо, но договорът му беше прекратен и се отиде на търг. Просто решиха да му я продадат. Честито! Но първо трябва да я плати и това ще стане в близките дни, обяви самият той.
Ромската баня в Кюстендил беше открита тържествено с рязане на лента и водосвет преди десет години – през 2008 г. при управлението на Тройната коалиция. Поради въведена такса „вход“ за банята повечето роми предпочитаха да се къпят с канчета и с кофа с минералната вода, която караха с каруци от чешмите по града. Тази практика продължава и до днес. Но все повече живеещи в кв. Изток предпочитат обществената баня, която вече става частна. Ще срещаме все по-изкъпани и избелени цигани. Яо може да вкара модерни технологии, супер козметика и разни удоволствия. Например еротичен масаж. Дай, боже!
Яо е истинският повелител на махалата. Освен, че ги къпе и вози децата им сутрин и ги връща по обяд от училищата из града. Кълне се, че по около 600 деца превозва всяка сутрин. При това им дава наставления как да се учат и да внимават в уроците. Точно той разработи стратегия по ромската интеграция, като спечели конкурса за проект по темата на МС. Злите езици го ругаеха, че е учил до осми клас, но той с представената и одобрена стратегия ги опроверга. Докарва и социаални помощи като пълномощник и координатор на унгарска социална формация /фондация/. Беше и читалищен шеф. И по изборите е адски активен, хващаха го с крупна сума в наличност преди един от вотовете, изкара близо денонощие в ареста. Нищо не го сломи, излезе здрав, читав и усмихнат. Даже го одумаха, че си е купил нов бус дни след изборите. Всекиму господ. И по един Яо на сичкото циганин.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *