426_2620Ресиловско правосъдие

 

 

 

 

 

428_2877

496_9663Делото за отнемане имущество за 4 250 189 лева на дупнишките бизнесмени и бивши барети Братя Галеви, което трябваше да продължи в петък, се отложи за 31 октомври т.г. поради неявяване на служебните защитници на единия „брат“ – на Ангел Христов-Геле /46Г/, постанови съставът от кюстендилския окръжен съд. Никой не е учуден от такъв развой Процесът, който върви от три години, няма никакъв напредък и зацикля все повече, коментират в кулоарите магистрати. Не се явило и вещо лице, което трябвало да представи епикриза за броя, цената и „движението“ на личното оръжие на Галеви. Няма никакви резултати и по съдебните поръчки за разпит на свидетели на Британските и Вирджински острови. На предишното заседание през май т.г. стана ясно, че е получен отказ от Великобритания, докато още беше в ЕС, за разпит на свидетели на острова по делото. От изпратените молби от българския съд до английските власти не е станало ясно тези искания по какъв вид дело са – за гражданско или за наказателно, отговорили британските правосъдни органи. По искане на комисията, по-известна като комисия „Кушлев“, трябва да бъдат разпитани 7 свидетели от Кипър и от Британските и Вирджинските строви, които са били в съдружие или са били партньори с Галеви. Една част от кипърските сведетели вече са дали разяснения пред съдебните органи в Никозия, техните показания са преведени и са част от документацията по делото. Според адвокатите обаче тези показания нямат никаква стойност, защото са направени без присъствието на защитата. Съдът предостави възможността адвокатите сами да решат дали да пътуват до Кипър и до Англия заради разпитите, но на свои разноски, те отказаха – видя им се скъпо.

187_8711

416_1695

Странни неща стават по това дело. Експерти и вещи лица – дали нарочно, или по други причини, например „страх“, отказват да изготвят експертизи. Или ги изкилифарчват – може би умишлено. Все пак някои от eкспертизите вече са изготвени. Например оръжието. Галеви са имали 14 пистолета, пушки и карабини, законно притежавано късоцевно оръжие. Арсеналът им – 4 пистолета „Глог 17 С“, пистолети „Берета“, два „Смит и Уестън“, 1 „DAVIS“, както и 3 гладкоцевни и нарезни карабини „Сайга“, нарезни карабини „Хеклер и Кок“ и „Тигър“, ловна карабина „SLR“, както и 100 патрона с различен калибър,  на обща стойност 18 387,50 лева, пише в заключението на експертите, което обаче беше върнато за доработване и прецизиране. Вещо лице, натоварено със задачата да оцени имота /сградите, басейна в двора, фитнесзала, оградите и пр./ въобще не влизал вътре. Действал на око, от дистанция. Ясно е, че такава експертиза няма да мине. Адвокатите старателно бавят темпото – дали по навик, или е заради космическите хонорари, които ще вземат /процент от размера на конфискуваното имущество/.

437_3793И нещата са доникъде. Хайде, братята се покриха от 8 май 2012 год. и ако сами не пожелаят да се върнат, няма как да бъдат призовани. Ама съпругите им, на които също се водят имоти, имущество. Те са си в Дупница, в Реселиво, в Лондон. Защо те не се появят в съдебна зала и да внесат яснота по много от въпросите. Ясно защо.
Това дело ще се влачи с години, то няма давностен срок, каза защитникът на Пламен Галев по процеса – кюстендилсикят адвокат Анани Константинов /70Г/. Имението на Галеви в Ресилово изглежда непокътнато, непристъпно, щом и вещи лица не могат да влязат. Е, малко по-зле поддържано. Само улицата до порталите на комплекса е ужасно разбита – като гробище е, коментират съседи. Може пък това да е наказанието на Братята – съсипаната улица, която няма как да изръмжат на кмета на Сапарева баня и да асфалтират на часа. Правосъдие по ресиловски, улица гробище.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *