Попо по даскало

Заплатите на поповете /наречени – духовници, от премиера/ ще се изравнят с тези на учителите, обяви след топла и сърдечна среща и раздумка с патриарх Неофит Бойко Борисов. Другите две страни от триумвирата кмето-попо и даскала не коментират, не им пука. Нито кметовете ги е еня какво взимат чернокапците, а учителите пък вече се възгордяват при стартова заплата в школата ще е 960 лева от 1 януари догодина. А самите попове вяра не хващат на премиера. „Да не излезе като циганина, който обещавал обещавал на сватбата, а накрая се облещил – „ама требе ли и да се дава това, що обещаваш“, дивел се мургавият. Ако се вярва на архиерейския наместник на Дупница отец Георги Паликарски поповете в духовната му околия взимат по 530 лева на месец. Кметовете на село са на по около 700-800, учителите по града /по селата училищата са закрити/ – по около 1000 лева. Е, нещата са ясни. Поповете са най-зле.
А дали е така. В спомената Дупниишка околя кръщението струва 36 лева, опелото – 60, водосветът – 16 лева, венчавката – 110 лева, в които се включва и заснемането. Цената на свещите са по 20 стотинки най-евтината. Според Паликарски финансовото положение в Дупнишка духовна околия е добро и парите стигат за заплати и осигуровки на 28-те свещеници, в които се включват и монасите от Руенския, Ресиловския манастир и манастира “Св. Стефан” над с. Сапарево. Всички те отчитат парите от извършените ритуали в касата на Архиерейството, като известна част остава за тях, каза още Паликарски. Той не крие, че даренията от миряните са символични в сравнение с тези, които е правил Пламен Галев като църковен настоятел. Рядко хората пускали по 50 лева в касичките, поставени в храмовете. Отец Паликарски обясни, че годишният бюджет на Дупнишка духовна околия се формира на база приходите от предходната година, но не уточни приблизителния му размер. Отпусканите от Синода средства обаче не стигали за ремонти и поддръжка на 39-те черкви и още по-многобройни параклиси в района.
За жалене ли са поповете? „Идете у къщата на тоя Паликарски в Яхииново.Вътре е скъпо и прескъпо, всичко свети. Бедни ли са“, е отговорът на миряните.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *