Българин си се наричат

Полиция влезе в офиса на счетоводна къща в центъра на Кюстендил малко преди обяд, забелязаха минувачи. Както и на адрес в кюстендилския кв. Запад и в дом в близкото с. Даговищица, където се оказа, че живее възрастна, близо 80-годишна, жена. Иззети са документи, компютри и конфигурации. Търсят се доказателства дали в счетоводната къща и в претърсените офиси са обслужвани граждани, кандидатстващи за българско гражданство или за адресна регистрация в Кюстендил, напоследък и за издаване на удостоверение А-1, с което почват работа в чужбина. И има ли злоупотреби и нарушения. Цял ден Кюстендил не спря да говори дали ще изгори някой забогатял с пари на ръка от македонци, черногорци, сърби, шиптъра, напиращи за български документи за самоличност и за българско гражданство.
Абе, тая неописуема далавера с побългаряването на какви ли не по страните на запад от нас, не е от вчера. От години е. Шиптарюги носят удостоверения за български произход, написано с химически молив от накой от ходжите в родината му. Плаща щедро на разни съдействащи и посредници и паспортът е факт – вече е българин. Ще движи и в цяла Европа, и работа ще започне, ако в някоя от канторите в Кюстендил му издадат въпросното удостоверение А-1. Бизнесът с кандидати за българско гражданство не е корупция, защото се касае за взаимодействие между физически лица, властта няма участие, формурила нещата бизнесменът инж. Йордан Чипев, дългогодишен зам.-шеф на земляческото дружество „Краище“, който има ежедневни контакти с идващи да кандидатстват за регистрация и гражданство от Западните Балкани, че и от по-далеч.
Леле, майко – властта не участвала. Ако шеф на Агенцията за българите в чужбина не е власт, ако общините, дето правят регистрациите не са власт, ако органът, издаващ лиценз на счетоводните къщи, пред които после се трупат кандидатите за български паспорт, не е власт. Кое е власт. Чипев много добре ги знае тия неща, ама не му изнася.
И все повече и шиптъри ще плащат и ще са българи – поне така ще се наричат. „Идват в канцеларията – носят документи за адресна регистрация. Намерили си някого от селото да им стане хазаин, платили са му – не може иначе. Българин ще става. Казвам му – изрецитирай поне един стих от „Аз съм българче“. Гледа ме-е, като треснат и като … да не казвам за бика и за женския орган на кравата“, пати си с кандидат-българите и кмет от едно от най-големите села край Кюстендил. Пожелал анонимност и непопаднал под вниманието и обиските на спецоперацията от 29 октомвир т.г.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *