Ден: 22.02.2018

Корифеят от Илия

Корифеят от Илия


Бившият министър на финансите от правителството на Любен Беров (1992–1994) Стоян Александров от днес е обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение. Това обявиха прокуратурата. От там уточниха, че Софийската градска прокуратура е привлякла известния с прякора „Малката Секира“ политик като обвиняем. В момента Александров е общински съветник в София от Движение 21. Проверката срещу него е и по сигнали за лихварска дейност, уточниха от държавното обвинение. Тя започна на 8 септември 2016 година и обхващаше периода 2002-2016 година, когато Александров е директор на банка. Той обаче е проверяван като физическо лице. Стоян Александров е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 100 000 лева.
Подробностите по случая. На Александров е повдигнато обвинение за това, че за времето от 19.11.2002 г. до 12.02.2015 г. в гр. София, и други градове на страната, като физическо лице без съответното разрешение е извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение, като предоставил 61 бр. кредити в лева, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 000 лв., 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви. По този начин е причинил на лицата- кредитополучатели значителни вреди.  Второто обвинение спрямо Александров е за това, че в периода 2002 г.- 2009 г., като управител на „Стал 2007“ ЕООД и на „Александров и Сие“ ЕООД, е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 бр. кредити в общ размер на 1 006 4-00 лв. и 9 955 579.88 евро, и е причинил значителни щети на кредитополучатели. За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години или глоба от 5 до 10 хил. лева. Спрямо Александров е определена мярка за неотклонение „гаранция“, която е в размер на 100 000 лв.16 септември 2016г въоръжени мъже нахлуха в дома на бившия финансов министър Стоян Александров. Стоян Александров потвърди пред БНТ, че днес са му предявени обвиненията. Каза само, че е работил според закона и отказа да коментира делото, с мотива, че не е запознат с него в детайли. „Никога не съм крил, че давам заеми. Аз самият не съм имал и един лев заеми. Същото се отнася и за фирмите ми. А това означава, че давам назаем само свои собствени пари, при това с доказан произход и платени данъци“, каза при започналата проверка срещу него Стоян Александров. Според Татяна Дончева, която е негов адвокат, това е превратно тълкуване на закона, защото кредити от собствени средства срещу лихва не е банкова дейност. Тази теза се подкрепя и от други юристи, включително от проф. Пламен Панайотов. Ами то даването на лични пари при произволни лихви не е ли криминално деяние – има го почти във всички цигански махали и не само. Но законът ще каже.
Какви ги е вършил роденият в граничното кюстендилско селце Илия финансов корифей. Покойната му майка разказвала, че Стоян и тримата му братя са израсли в бедност, по тютюневите ниви, които майката обработвала .“Земя са яли моите синове“, споменавала години, след като единият /Стоян/ стана големец. Местните го одумват и за това, че не дошъл на погребението на единия от братята си /сгазен от камион при с. Ябълково/. До последно го чакали, преди да изпратят брата миньор в последния му път. Александрови имат хубава къща в края на с. Илия, която последните години пустее. Самият той почти не идвал. Имали и стара къща, която на един етап искали да продават, казват местни всезнайковци.
И ето ти сега обвинения в лихви /лихварство/ по много тънък и вероятно ще се окаже напълно законен начин от страна на „Малката Секира“ /дали беше „малката“/. На такива неща в района на с. Илия, съседните Ветрен, Раково, Църварица и др. му казват – „арсъзлък“.

Юг News