Месец: ноември 2019

Колко да взимат в Бобошево


Подписка върви в малката община Бобошево заради гласувания размер на заплатите на ноизбраните общински съветници, казаха администратори. Според решение на самите съветници председатеят на минипарламента ще взима 80% от възнаграждението на кмета на общината, което е 2 200 лева месечно, в предишния мандат заплатата на председетеля е била 60%. Според решението на последната сесия председател на постоянна комисия ще взима 70%, а член на комисията – 60%, от средната брутна заплата на общинската администрация, която за м. октомври т.г. е 938 лева. Или един съветник, а те са 11, ще взима по около 660 -700 лева. Недоволството идва от това, че за заплати на съветниците и за издръжката на съвета ще отиват всички постъпления от местни налози и такси за общината, което създава големи трудности за бюджета за догодина.
Съветниците пък са гневни на високиет заплати на чиновниците и на кмета Крум Маринов, който от 8 години се подписва срещу 2 200 лева. А по закон може да взима и над 4 хилядарки. „Така, че – кой е прав“, ръмжат привържениците му. От съветни;ите апелират и кмет, и чиновници и всимки да са по-скромни. И че нещата не се решават с подписки. Имало хора, които се водят на заплата – сам се водят.
Та това е положението. В областния град Кюстендил има администратори, които ралотят за по 700 месец . Да се хванат в Бобошево, където средната брутна е близо 1000.

По земетръса


Комисия от община Кюстендил направила оглед на девет необитаеми къщи в едно от най-оживените села в района – Соволяно. Констатирано е, че те са опасни и трябва да се съборят. Някои от къщите са градени отпреди 100 години и са обитавани от първите жители на селото. Повечето от тях са на главната улица – намеждународиня път за ГКПП-Олтоманци и Сърбия,каза кметът на Соволяно Пламен Илиев. Едната вче паднала, на завоя преди площада. Направена е снимка на всяка от опасните къщи, предстои те да бъдат вкарани в картотека и да се следи тяхното състояние и рискът от срутване.
Тия къщи ще издържат на всички земетресения като Албанското последните дни и часове. Няма да издържат на един по-дебел сняг. И ще паднат сами. Не са нужни комисии, насмитации, чиновническа активност. А са пред падане, защото не се обитават, ниокй не се е грижил, не е влизал в тях. Такива има стотици не само в Соволяно, а по всички села, че и в Кюстендил. В дупнишкото с.Дяково старец живя до 92 години. накря го бяха настанили в дома за възрастни и болни хора в Софийско. Избягал с такси и право в махала Св.Лука в Дяково. Слязъл от таксито. Като видял, че плевникът му е паднал от топящия се сняг – издъхнал. Комисия изобщо не е ходила в Св.Лука да снима и картотекира.

Елхата е последна

Елхата е последна
Koлeднa eлxa бe мoнтиpaнa нa ĸюcтeндилcĸия плoщaд „Beлбъжд” 10 дни пpeди oфициaлнo дa бъдaт зaпaлeни пpaзничнитe cвeтлини в гpaдa. Eлxaтa пo тpaдиция e дocтaвeнa oт мecтнocттa Двeтe peĸи, в близocт дo пapaĸлиca „Cв. Илия” в Ocoгoвcĸaтa плaнинa. Bиcoĸa e 14 мeтpa и c пoмoщтa нa ĸpaн бe пocтaвeнa в цeнтъpa нa плoщaдa. Вeчнoзeлeнoтo дъpвo e yĸpeпeнo и oпънaтo c ĸaбeли, зa дa e ycтoйчивo нa вятъp и мoĸъp cняг. Πpeдcтoи нa дъpвoтo дa ce пocтaви вpъx, ĸoйтo щe cвeти в paзлични цвeтoвe и щe ce виждa oтдaлeч. Cлeд тoвa щe зaпoчнe дa ce пocтaвя и yĸpacaтa пo ĸoлeднoтo дъpвo. Apaнжиpoвĸaтa щe бъдe дeлo нa Eвгeни Πayнoв и Жopo Бeнгapoв, ĸoитo paбoтят в oбщинcĸия oтдeл „Kyлтypa“ и вeчe yĸpacиxa цeнтpaлнaтa пeшexoднa aлeя и гpaдинĸитe в пapĸ „Гaлepия”. Oфициaлнo cвeтлинитe нa eлxaтa щe гpeйнaт нa 5 дeĸeмвpи, ĸaтo пpeди зaпaлвaнeтo нa лaмпичĸитe и ocтaнaлата украса  от 17,30 ч ще има празнична програма. с неизменните кукери, най-вероятно aтa
Е, не е истина. Пак същото дърво,от същото място, същите бачкатори от отдел „Култура“, които аранжират всичко празнично по и около площада. След изборите, които възпроизведоха същата управленска конфигурация и кметски състав / дори и по селата е така/, почти на 100% , елхата е последното което се повтаря в тоя град повече от 10 години. Е, не става!

Какво като изокахме

Какво като изокахме
Историци, изследователи, работещи в Архива от София, Перник, Кюстендил, активисти, хора от медиите участваха в организираната днес след обяд кръгла маса в Босилеград под наслов „100 години Ньой – 100 загубени години“ за подписания на 27 ноември 1919 год. договор, по силата на който са откъснати Западните покрайнини. На дискусията бяха разисквани състоянието и проблемите на българското население, откъснато от Ньойската граница, за пълното обезлюдяваане на Босилеградско, където сега живеят около 6 хиляди души. При преброяването през 2011 год. са били около 18 хиляди. Несправедиливият Ньойски договор е обрекъл българите от Западните покрайнини на забрава, отнел е преспективата им за развитие, те и сега изнемогват и са като на ничия земя, каза в доклада си Иван Николов, директор на културноинформационния център на сънародниците ни в Босилеград, организирал кръглата маса. Бяха изнесени факти, някои от които абсурдни – като например термина „сърбски българи“ , което противоречи на всякаква историческа и демографска логика, казаха участници. Срещата започна с благослов и „На многая лета!“, отслужен от често посещаващия Босилеградско български свещеник отец Георги Спасов. Кой знае защо, но на форума се появи и гладният бунтар Николай Колев Босия.
Какво като изокаха горките по Босилеград. Кой ли ги чува. Ни в Белград, ни в София, ни в Брюксел. Ни в САЩ, където вървеше по същото време визитата на премиера Бойко Борисов в Белия дом. Впрочем в Босиелград са гневни, че неотдавна, на срещата с президента на Сърбия Вучич са се …“лигавили на полусръбски, полубългарски“. И двамата. Впрочем на повечеот босилеградчани изобщо неим пука за „Ньой“ , „Мьой“. Битият си е бит, нищо повече.

Ето така


След отвратителните като прелюдия, състояли се и крайни резултати за Кюстендил местни избори – най-после нещо свежо. Предколедно. Стига тягост. Ето го – на много места из тоя обречен на застой град. Прави го художникът Бисер Лапев и съпруга Деси. Галерия „Ищар“. За пари и хонорари не трябва да се говори – да не разваляме супер композициите. Давайте, „Ищар“!

Мръвка

Мръвка

Драстично високи са цените на свинското месо и продукти на пазара в Дупница заради африканската чума по свинете, казаха клиенти на комплекса. Цената на малките прасета вече в региона надвишава 10 лева за килограм живо тегло, коментираха фермери.Цената на свинското на кооперативния пазар е направо непосилна – килограм сланина например е 8 лева / м.г. – 4 лева/, домашно приготвена спържа – 12 лева за 800 грама в буркан, свинското месо е над 15 лева за килограм.По-изгодни цени предлагала единствената лицензирана кланица край Кочериново – 10-11 лева за кг. Фермер от дупнишкото с. Дяково купил 3 прасета за гледане по около 30-килограмови, всяко за по 320 лева. Вече ги регистрирал, каквото е изискването за гледане на прасета за угояване за след 1 януари догодина.М.г. прасетата се продавали по 7-8 лева за килограм живо тегло, сега – над 10 лева.
И в този случай българинът – стане ли дума за яденето и мръвката, е гениален и намира изхода. По Дупнишко на всяка врата, едва ли не, можеш да видиш обява: „Продавам телешко“ и телефон за връзка. Местен от Дяково в един ден удари ножа на 8 пуйки – за продан. Така, де. Свинското е „чумаво“, ще върви телешкото, пуешкото, кокошките също влизат в бурканите и по фризерите. От всяка ситуация с мръвката му намираме начина. А, че нямало откъде да се купят прасета за гледане за догодина – кой ги приказва такива. От Гърция, от Македония, от Босилеградско /Сърбия/ ще се вкарат. Наясно е нашенецът. Но няма да стане без мръвка, я. А най-разпространената версия по Нашенско е и си остава – „Каква африканска чума бе, тия по Африка защо не ги лови“

След чумата

След чумата
Всички домашни прасета на територия от 200 кв. километра в района, където бяха установени два случая на африканска чума по диви свине, ще бъдат заклани задължително, беше обявено след извънредното заседание на областната епизотична комисия в Кюстендил, свикана от областния управител Виктор Янев. В района с радиус от 1 километър от огнищата на заболяването се спира и ловуването, както и всякакви дейности и пребиваване – дърводобив, бране на билки, туризъм и пр. Лабораторни изследвания потвърдиха АЧС при две убити диви прасета в района на селата Четирци /Долна Козница/ и Страдалово, община Невестино. Предприетите мерки касаят най-вече този район, а всяка от 9-те общини в региона ще свика спешно епизоотичните си комисия, за да набележи допълнителни мерки срещу разпространенето на АЧС. В региона има незаклани около 2 хил. домашни свине, обяви областният шеф Янев. И той и от епизотоичната комисия призовават в 7-дневен срок стопаните да извършат свинекол – сега сезовът е благоприятен, захладня, и месото може да се съхрани и да се прибере по фризерите. След 7-дневния срок ветеринарни специалисти и кметове ще правят проверки за нерегистрирани незаклани прасета. От общината в Невестино коментираха, че стопаните – като разбрали за случаиете на АЧС , доброволно заклали прасетата си. Днес, петък, са заклани последните домашни прасета по селата, каза зам.-кметът на общината Йордан Глогов.
Всички казваха, че това се очакваше, чумата няма да ни подмине, в Кюстендилско. Е, стана. Сякаш и се радваме на чумата. Дали не излъгаха преди месециветеринарите, а имитираха активност и професианална ковпетентност по въпроса. Или искаха да няма насмитации. Ловджиите да си стрелят на воля, по кочините – как дойде, да си решават колачите как ще действат. Или пък Кюстендилско си е карък, нали и такъв филм заснеха тука – „Каръци“. Така, че как ще минем без чума. Ама – айде, стига с тия птици и птичи грип, овце и син език, кози и бруцелоза, крави и дерматит. Кое не заболя и какво ли не клахме и не заравяхме. Кое е след чумата, африканската. Ще дойде.

Пас от работа

Пас от работа
2320 лица e броят на регистрираните безработни в края на октомври 2019 година в Дирекция “Бюро по труда” – гр. Кюстендил , равнище на безработица /8.7 %/.
Община Кюстендил – 2213 лица и равнище на безработица – 8.6%
Община Невестино – 85 лица и равнище на безработица – 13.8%
Община Трекляно – 22 лица и равнище на безработица – 12.2%
Структурата на регистрираните безработни лица по професионален признак е следната:
работническа професия 504 лица /21.7 %/ от общо регистрираните;
специалисти 529 лица /22.8 %/;
без специалност и професия 1287 лица /55.5 %/ от общо регистрираните;
Структурата на регистрираните безработни лица по образование е следната:
с висше образование 200 лица /8.6 %/;
със средно образование са регистрирани 162 лица /7 %/;
със средно специално и професионално образование 819 лица /35.3 %/;
с основно образование са регистрирани 338 лица /14.6 %/;
с начално образование са регистрирани 801 лица /34.5 %/.
Регистрирани безработни лица от рисковите групи на пазара на труда към края на м.октомври: 1308 са жени /56.4 %/, 156 са лицата с намалена трудоспособност /6.7 %/, 384 са младежите до 29 години /16.6 %/, 814 са лицата над 50-годишна възраст /35.1%/ и 883 са регистрираните продължително безработни лица /38.1 %/ от общо регистрираните.
Входящият поток през месец октомври обхваща 268 регистрирани безработни лица, при изходящ поток през месеца 285 лица.
Пълен ужас. Чиновнически сводки и отчети, които имат малко общо с действителната картина .Стотици „безработни“ от Дупница, Бобов дол, Кюстендил пътуват всяка сутрин към София, хванали са се на метрото, подземен или наземен труд, но бачкат срещу надница от 100-150 лева. А са безработни. Койг и е регистрирал и защо. Никой. Циганте обикалят цяла България и цяла Европа, за да се реализират. Те си знаят как става. Кой ги регистрира. И Бюрото по труда, и социалните ряботят с една тъпа методика, която просто е невярна. Проценти и проценти. Тъпотии. И начесто се казва, че „не достига работа ръка“. Ами, от тия 2 320 безработни /виж по-горе/ защо поне 1 500  примерно да не стават за работници. Ама са пас от работа.  Знаят как да се оправят и без регистрациии по борсата. Много повече от тия 2300 и малко певече.

Преброяване

bty

burst

Около 1 000 бюлетини от балотажа за избор на кмет на община Дупница бяха преброени повторно днес в кюстендилския административен съд по делото, образувано по жалба на загубилия със 111 гласа кандидат за кмет от БСП Първан Дангов. На втория тур за трети пореден мандат беше избран инж. Методи Чимев от ГЕРБ. Повторното преброяване, ръководено от шефа на административния съд Иван Демиревски, продължи около 3 часа. И бе съпроводено с нескриит вълнения от страните в съдебния спор . В залата бяха докарани не само чувалите с бюлетените от двете секции – 5-та и 19-та,а от всичките 73 секции заради искането на жалбовносителя да бъде извършена проверка на недействителните бюлетини във всички 73 избирателни секции, както и на тези с гласовете „Не подкрепям никого“. Това не стана и от екипа на загубилия на балотажа д-р Първан Дангов напуснаха залата гневни. „При нас всичко е наред“, доволен е слез заседанието зам.-кметът на Дупница от ГЕРБ Крум Милев. Съдебният състав ще се произнесе в определения срок, който не е фиксиран в закона, но обикновено това става в рамките на две-три седмици, коментираха магистрати. Запечатаните чували с бюлетините поеха обратно към Дупница.
Напълно празна работа е това с повторното преброяване на бюлетини. В такива мощни ромски секции откриха всичко навсичко  3 недействителни бюлетини – два за инж.Методи Чимев, една – за Първан Дангов. Три часа броене, три бюлетини. По една на час. Ако ще се фалшифицира вот, то не се прави както беше преди 20-25 години. С тотално ромско гласуване, купено ромско гласуване последните два часа преди затварянето. Нещата са много-много усъвършенствани вече. Затова – не трябват преброявания. Или – ако ще се правят, то да са преди вота. После е късно.

Това па защо

burst

Община Рила единствена в страната предлага услугата „асистент екскурзовод“ за хора с увреждания, казаха от администрацията. Обучение като такива са минали 30 безработни и лица в неравностойно положение по проект „Достъпен туризъм в Рила планина“. Хора с увреждания или с двигателин проблеми ще могат да ползват асистент екскурзовод при посещението на забележителните места и обекти в планината, до Рилсикя манастир или други свети места по така нар. религиозен туризъм. Такава услуга досега не е предлагана никъде у нас, казва зам.-кметът на общината Лазар Чавков. От администрацията са в преговори с Организацията на незрящите хора, с Организацията на малките хора, със Съюза на глухите, които евентуално да ползват тази услуга. Сега кветът на Рила Георги Кабзималски е номиниран за приз в категорията „Иновации в политиката“ в консурса са още 6-ма български кветове и активисти и до 80 ръководители на различин звена в Европа.
Дай, боже Кабзималски да вземе някакъв пръз за иновации. Но самият проект е пълан зимислица. Ще обучаваш цигани да са гид на хора с увреждания, които ще ходят на гроба на св.Иван Рилски, ще палят свещ по Рилската обител, ще се / ще ги кават/ до гроба на Джеймс Баучер, или ще искат и на Стобскте пирамиди. Кога ще стане – никога.То и по заведенията около манастира, по туристимескиет обекти няма платформа, няма достъп до хора с физически проблеми. Защо им е гид. И другото – разните съюз, организации, клубове, тур оператори си ги качват на рейса хораат с увреждания и гикарат натука-натам. Организирано. Като сардели. Какви ти Рила планина, какви гидове. Важен е номерът, номерът с проекта. Кабзималски е на ход.