Месец: март 2020

Кога ще свърши

Кога ще свърши

bty

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и да представи обобщен доклад, съобщи пресцентърът на обвинението. Това е необходимо предвид голямата обществена значимост на проблема свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ-а и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията. Проверката следва да бъде извършена лично от министъра, с оглед на правомощията и задълженията му, респективно тези на подчинените му структури. Възлагането на проверката е и с оглед постъпилите по служебен път резултати от извършена на 30 март 2020 г. от РИОСВ-Перник проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, разпоредена от Районна прокуратура – Дупница във връзка с информациите за възобновяване горенето на отпадъци. Министърът на околната среда и водите следва лично да провери и да докладва изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и дали в инсталациите на същия се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително. Освен това трябва да се провери дали е монтирано предвиденото в комплексното разрешително оборудване /пречиствателни съоръжения -филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания. Допълнително екоминистърът трябва да обобщи дали съответства ли фактическото състояние на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД на всички условия, залегнали в комплексното разрешително, се казва в съобщението. В деня на проверката изпълнителинят шеф на ТЕЦ-а инж. Емил Христов обяви, че всички изисквания от тяхна страна вече са спазени и в централата се карат с камиони по около 20 тона дневно отпадъци от завода при гара Яна. В Бобов дол и в Дупница обаче недоумяват на какво основание екоминистърът е подновил разрешителното в ТЕЦ „Бобов дол“ да изгарят отпадъци. Казва го и кметът на Големо село, най-потърпевшо от използването на отпадъци като гориво в централата – Васил Васев.Изненадан съм, че им подновиха разрешението да използват отпадъци за горене. Били изпълнили изискванията – каквви изисквания са изпълнили?!“, пита се той.
„По-малко трябва да се говори – повече ад се мисли“, отбелязват по Дупнишко. Приказката за пешкира е вярна .Кой ще го обере. Самият Ревизоро намекна, че може да това да го споходи – оставка. Какво пък. Нищо чудно. Но да вземе да свършва всичко с тоя ТЕЦ и пушеците над и заради него.

По-маските


На извънредното си заседание днес правителството одобри договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, за доставка на лични предпазни средства. Министерството на здравеопазването ще закупи 1 милион медицински маски от най високия клас, на стойност 1 милион 670 хиляди евро. Тези маски ще се използват от персонала в лечебните заведения, служителите на РЗИ в страната и други служители ангажирани в работата срещу разпространението на Covid-19 в България. Маските за лице, тип KN95 могат да филтрират частици с 95% ефективност, според китайския национален стандарт. По-рано днес здравният министър издаде заповед всички граждани, които се намират на закрити или открити обществени места трябва да носят защитна маска.
Ето я и маската – символ и знак за разслоението в общиството ни. Вижте какви маски слагат министрите, генералите медици, босовете, манекенките, журналистките. И колко неудачни композиции по лицата на ежедневния българин. Хеле, като се почна едно шиене по цехчета, че и самоделки в домашни условия. Няма що – по маската ще разбереш всичко за човека, надянал я с такава неохота заради заповедта на цял здравен министър. А уж сме равни пред корона вируса. Не, не сме. Принц Чалз, британският престолонаследник, го излекуваха за 7 дни. Кирил Домусчиев, боса на „Лудогорец“ и председател на КРИБ – че и за по-малко. Така ще е и с британския премиер Борис Джонсън – ще видите. А пък масовия ударен от коварната болест човек, да се лекува със седмици, с карантините – с още толкова седмици, а за някои – просто няма друг финал освен смъртта и обаждане в погребалната агенция. Защо всички не ги лекуват за седмица, като Домусчиев, неволно се пита българинът. Вече ще се пита през маската. Не тази от китайския внос или през по-маската. От през масовката.

На плувка или на дъно

bty
bty
bty

Десетки кюстендилци и въдичари от района са по река Струма последните дни – така бягат от карантината заради корона вируса и скуката вкъщи. Най-много се събират при Кадин мост при с.Невестино, известно като Парка – разкошно и достъпно място за въдичарите. Някои се и крият при колоните на Кадин мост. Добре екипираните и съсредоточени в дебненето на някое по-така парче мъже се оплакват, че им омръзва да са все в къщи, палят колата, скриват по-добре въдиците и такъмите по багажниците за пред ченгетата на КПП-та на изхода на Кюстендил и поемат към дестинациите край Невестино, Четирци и др. На реката е по-динамично и по-интересно, а и имат попадения – хващат хубави парчета риба .“На всеки половин час ударям по нещо, излезе страхотен скобар, похвали се през уикенда мъж. И добави – „В къщи не се седи. За седмица съм качил 5 кила, мускулна треска ма хвана от лежане Ѝсковах се целият. А тука е супер“, и показва живарника, в който се мята похваленият вече скобар.
Въдичарите са много хитро съсловие. Знаят си разни техники как да замятат и да хващат рибата – на плувка, на дъно, търсят я на тесто или с разниет примамки. Спазват физическата /социалната де/ дистанция по брега – разбира се, и те имат едно наум заради КОВИД-19. Но си струва да се измъкнеш по тоя начин. Дано да е на плувка, не на дъно. Да не стигаме дъното. А КОВИД-ът да отплува. Възможно най-бързо.

Да пестим – каза кметът

dav

В условията на епидемията и извънредните мерки срещу корона вируса трябва да се пести, апелира кметът на Кюстендил Петър Паунов. Като даде пример със семейството си. Което се събрало в една стая -досега той с едното дете в една, съпругата с другото дете – в друга. Така сега вече едната печка не се включва и се пести ток. Много е сложно да се отгатне доколко е прав кметът. С това събиране в една стая. Не става въпрос за социалната и физическата дестанция, за събирането на двете поколения. А изобщо. Всички накуп. Нещо постпатриархално – дедите ни са се събирали и са живеели в една одая. Всички. С пръстен под е била стаята. С една печка – като при кмета, близо век по-късно.
С пестене трудно ще преборим корона вируса. Но очевидно Паунов има други схващания. Той и по храмовете ходи ежечасно без притеснения. Храмът, семейсвото /макар и в една стая/. Може пък това да е противодействоето на заразата. Кой знае.

Наем от корона вируса

dav
dav
dav

Наем от корона вируса
Мекедонски граждани, които се прибират от чужбина и кацат на летище „София“, търсят да наемат квартири в Кюстендил, за да останат на задължителната 14-дневна карантира от корона вируса, казаха собственици на имоти от града. Почти никой обаче не отдава помещения заради опасността от разпространение на заразата. Така, де – голям риск , ама и хубав наем.За 14-15 нощувки, че и за повече.. Македонци се прибират от чужбина на летище „София“ и след това с такси се придвижват до Кюстендил. Накои и през ГКПП-Гюешево до родните места. Тази нощ минали около 10-на с две таксита, казаха служители на пункта. Които успеят. Има и такива обаче, които трябва да спазят 14-дневната карантина и търсят квартали в Кюстендил, като най-близо до границата и биха се чувствали по-спокойно – в града няма регистриран заболял от КОВИД-19, каза местен предприемач, оказващ им съдействие. По частните къщи не ги пускат, но по частните хотели – устройвали ги, отбеляза той.
Това е нашенецът. И от корона вируса ще изкара някоя стотачка. Какво му плащаш.

Нека чуем

dav
dav
dav
dav

Република Сърбия на 12 март в 8,00 сутринта затвори 44 ГКПП-та към съседните държави, сред които и ГКПП Олтоманци – Рибарци, единственият естествен изход на гражданите на Босилеград към България. От тази сутрин, от сръбската страна е изтеглен и обслужващия персонал и границата е напълно непроходима. Пътници от Босилеград които вчера бяха пренасочени по заобиколния път през Калотина, тази сутрин съобщиха, че от сръбската страна нощес са били пропуснати без никакви санитарно-медицински проверки. Това значително обезсмисля забраната, защото ако някой пътник е носител на коронавирус няма никакво значение дали ще го внесе в Сърбия през Калотина или Олтоманци, при положение че и на двете ГКПП-та, поне досега, не се провежда никакъв санитарно-медицински контрол от сръбска страна. Имайки предвид специфичното положение на българското население в Босилеград, както и стотиците студенти които в момента учат в България, работещите и лекуващите се в България, блокадата на ГКПП Олтоманци – Рибарци, освен застой в обществения живот, допълнително ще усложни хуманитарната ситуация в Босилеград. Не по-малко ще усложни и живота на студентите в България, които разчитат на финансова подкрепа от родителите си в Босилеград. При евентуална поява на заболели от коронавирус в Босилеград, не е ясно къде гражданите ще бъдат изолирани и лекувани.
Иван Николов, директор на КИЦ-а в Босилеград. Дни по-късно Сърбия затвори всички КПП-та към съседните страни. „Ега ни отмине – и нас, и вас“ пожела си го кмветът на Босилеград /четири поредни мандата/ Владимир Захариев. Ега.

Стоб на короната

Стоб на короната
47-годишен мъж от Стоб е с положителна проба за корона вирус, хоспитализиран e в дупнишката болница и не се казва нищо за състоянието му. Нали на областно ниво по темата „корона“ е наложено пълно тобу . Разбра се, че е спазил всички изисквания в такива случаи. Прибрал се е от Банско в четвъртък вечерта, като веднага се самоизолирал в дома си. Взел си хранителни запаси и не е имал намерение да напуска дома си. Веднага е подал информация към властите, че ще спазва карантина, тъй като е работил в Банско. Говори се, че имал магазин за дрехи. Първата полицейска проверка му е направена в петък. Жители на селото коментират, че мъжът не е нарушавал карантината Действал е отговорно и при подаването на сигнала на спешния телефон 112, като е обяснил, че се прибира от Банско и има симптоми на тежък грип, че има съмнения, че може да има коронавирус и следва да бъде изпратена оборудвана линейка от Дупница. Нататък се знае …. Състоянието му се оценява със средна тежест и няма да бъде транспортиран към София. Стабилизиран е, като има готовност да бъде включен на апаратно дишане, което за момента не се налага. На пациента се подава кислород наред с медикаментозното лечение. Сега следват другите чудесии. Къщата на заразения пациент в Стоб да бъде дезинфекцирана, както се случваше при предишни положителни проби по страната. Не е ясно кой трябва да извърши тази дезинфекция-дали от РЗИ или от Общинския щаб в Кочериново. Ами. Може и … Гражданска защита.
Който и да дезинфекцира по Стоб, не е важно. Дано човекът да извади късмет, да има потенциал и да се пребори успешно, скоро, с коварното заболяване. И като оздравее, цял Стоб да вдигне празненство – нищо, че е карантина. И така да кажем : „Стоб на карантирата!“. Т.е. – Стоп!!!

Вместо пролет

Вместо пролет
С молебен за здраве, отслужен от Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит и на патриарх Неофит, и свещеници в двора на черквата „Св.Богородица“, кюстендилци бяха благословени за празника на града – Кюстендилска пролет. Литургията, продължила около 15 минути, стана без присъствието на граждани и любопитни заради ограниченията срещу епидемията от корона вирус. И беше излъчваана пряко по фейслбук страницата на общината. Дядо Поликарп, който е роден в Кюстендил, отправи молитва към Бога на днешния празник, който тази година е помрачен от ситуацията не само в България, но и в целия свят. Той поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и предаде неговата бащинска благословия за здраве, благоденствие, мир, любов и избавление от всяка криза и притеснение към жителите на Кюстендил и региона. В обръщение към кюстендилци кметът Петър Паунов честити настъпването на пролетта и въпреки, че предстои сезонът с най-много неизвестни, призова всеки да преживее своите изпитания, споделено с рода, с дома, с близките и цялата ни общественост. Звено на жандармерията и полиция контролираха да няма събирания на празнуващи групи и струпване на хора, както и посещиня по градинките и по парк Хисарлъка.
И така – пролет е, щом и владиката го обяви. Само, че каква пролет. С жандармерия и маски на лицата. Наказание някакво. И да не можеш да се усмихнеш и да поздравиш някого. Та дори и от социалната дистанция – минимум 1 метър…

Поне за маската да знаем

Поне за маската да знаем
Единствената аптека в гр.Рила, с до 1200-1300 жители с гостите и „пришълците“, има предостатъчно маски срещу коронавируса – срещу 3,50 лв. за бройка и всеки може да си закупи от атрибута в противоепидемиологичната кампания по осигуряване на лични предпазни средства, казаха от общината. Имало и дезинфектанти, но те се разграбили. Маски доставяли и тъговци в магазин … за железария в града и по други обекти. Маски са осигурени за общинската администрация, за обслужващите звена, за работниците на открито. Имало и централна доставка – от София. Има и рилчани, които сами се справят и не чакат от аптеката или по магазините. Учителката пенсионер Емилия Начева например ги прави по своя си технология – и с три пласта плат и с активен въглен и пр.
Добре са си рилчани – презаредени с арикула „маска“. Не е така в Кюстендил, по градовете изобщо. Ама като как така, и когато ни удари истински корона вирусът, все още никой не ти казва трябва ли маска, или не. Бат Бойко му слагат, като вземе да инспектира някой цех за … маски. Значи държи в държавата да има достатъчно количество. И на Турция се молихме. Взехме да си ги шием и сами, да си ги правим подръчно и у дома. Ама за какво служи маската. Та и генерал Мутафчийски не я носи, виси на врата му. Имитация. А масовият човек как да я ползва. В репортажи и козар от Банско /най-накрая се разбра, че Банско не е само сняг, ски и полубогати туристи, а и козари си имат / я беше надянал – за парлама. Живот без маска / друга маска – разбира се/ и без грим – озъбено свирепо куче/. Лесно му е било на Н.Й. Вапцаров /роден в Банско/ да сложи на живота маска, по-точно да не я сложи. А ние сега?

Да се напием


Избягалият от „Пирогов“ със съмнения за корона вирус мъж, за който тази сутрин съобщи ръководителят на Националния кризисен щаб генерал Венцислав Мутафчийски, е кюстендилец – поне по лична карта е така, каза кметът на града Петър Паунов. Предполага се, че е клошар, който живее в района на Централна гара. Мъжът е намерен в безпомощно състояние, закаран e в „Пирогов“, при прегледа е взета проба, при което още преди да изчака резултата си,той е избягал. Впоследствие е намерен на Централна гара и върнат в „Пирогов“, резултатите му се очакват днес. От областната дирекция на полицията коментираха, че случаят изцяло е поет от СДВР, каза шефът и ст. комисар Елиан Стамболийски. Е, как па нищо да не знае за тоя човек кюстендилската полиция. Или ги мързи да поровят, или нещо крият. Но да не гадаем. По-късно бе съобщено, че е образувано досъдебно производство срещу мъж, който е с положителна проба, но който е избягал. Ѝ т.н.
Ще бяга, ами. Това е някакво решение – все пак. Досъдебното производство ще трябва да реши – напил се, намерен в алкохолно опиянение, тестван и тръгва да се спасява , или- научил, че е положителен, се напил от мъка и страх и след това спретнал тези екшъни муежду Централна гара и „Пирогов“. Има съществена разлика. Само човекът си знае как е и какво го чака. Но…. да се напием!