Месец: февруари 2021

Деполитизация

Деполитизация
Вътрешният министър /от доста скоро/ Христо Терзийски оглавява листата на ГЕРБ за 10-и Многомандатен избирателен район- Кюстендил, обявиха от централата на управляващите. Не, че не се знаеше от поне два месеца, че той ще е. Пък и го свързват с близката Слокощица. И го мълчаха и усукваха. По-същественото е как оглавявал деполитизирана на 100% институция и система, както е по закона, от раз оглавява партийна листа за вота. Но и това не е прецедент, напротив – става правило за МВР и Армията. Колко генерали, били начело и на Генщаба – Михо Михов, Златан Стойков и др., влизаха в листи и бяха номинирани за съответен вот – от левицата, разбира се. Та един генерал Кирил Радев, оглавявал ГДБОП при сините, сега е спрагян за ВМРО. Добре, че генерал Мутафчийски не цъфна в някоя листа /па може и да бъркаме/. Така, че – какво ти деполотизиране. На повечето висши позиции в МВР, Армията, Службите – са хора на бившата БКП или наследници и възпитаници на нейни кадри. Има ги навсякъде. И Има такъв народ се било нагледало на бившо заемало голям пост в Кюстендил ченге. Така, де.
Легендите разказват как при вземането на властта от ОДС /Обединени демократични сили/ през 1997 год. се изпаднало в непреодолима трудност кой да оглави РДВР-Кюстендил. Нямало достатъчно син и демократично настроен от системата като съчетание. Събирали се на няколко пъти в кафенето на местна седесарка – тайно. Спрягали какви ли не имена. Две три денонощия умували и се препирали. Накрая решили – доскорошен полковник от службите, който преди парламентарния вот-2021 г. / след близо четвърт век/ беше на срещата с Корнелия Нинова в читалище „Братство“, която връчи партийните книжки на новоприети членове от Кюстендил. И на него нръчи книжка. Нищо, че о.р. полковникът наближава 70 г.

Митничарите да си уредят и ваксина


Митничари от ГКПП-Гюешево, 38 по списъчен състав, са попълнили декларация, че искат да се ваксинират, докато техни колеги от „Гранична полrция“, с които имат общи дежурства, вече са го направили, казаха работещи в системата за граничен контрол на пункта. Служителите на ГКПП са на дедонощен риск от заразяване с КОВИД-19, след като обслужват преминаващи от Балканите и от цяла Европа, и трябва да с ваксинират, категорини са те. На митничарите на ГКПП-Гюшево е обещано да се ваксинират след 15 март, казаха служители от пункта в петък.На етапа не е ясно къде и кой ще направи самата манипулация с инжекциите. Докато униформени от „Гранина полиция“, с които дават постоянни дежурства и нощем „висат“ по кабинките заедно, вече са ваксинирани като първа игла. Но те са към МВР, докато митничарите – към Финансовото министерство. Много се коментира и това защо екипите на ГКПП не са в обявените на по- „предна линия“ /вълна/ работещи за ваксинирането, след като са постоянно на риск за КОВИД-19, каза един от служителите.
Прави са митничарите да искат ваксиниране, ощетени са спрямо ченгетата. Но пък … ако един митничар не си уреди и ваксина, що за митничар е. По Кюстендил се знае, че има хора, които са си сложили от руската ваксина Спутник-Ви. Как са го направили. Значи може. Ей, го къде е Сърбия, Турция. Израел. Да идат и да си уредят. Или колеги и приятели капапейци да им пратят. Те го могат. Не да се пишат по списъци, които ама нищо не означават.

Майко


Кюстендил, както и Перник и Стара Загора, работи по изграждането нова екологична „Топлофикация“ с ниска цена на енергията, обяви на заседание на Общинския съвет днес кметът на града Петър Паунов. Проектът може да стартира още това лято, добави градоначалникът. Проектът е с Министерството на енергетиката и Фонда за сраведлив преход по европейските програми на обща стойност 1,178 милрд. евро. Той предвижда изграждане на мощности, които да произвеждат електроенергия от биомаса, газ /ако доставчикът на синьо гориво предложи добра цена/ и водород. Има готовност за подаване на такава енергия до 15 хиляди жилища в града, особено в блоковете, които са или предстои да бъдат санирани. Предвижда се средномесечната цена в студените месеци да бъде около 40 евро за 65 кв. м апартамент – за осигуряване на топлина и топла вода. Това е начин да се спестят много вредни емисии, да бъдат осигурени 60 работни места за специалисти,а при прокарване на мрежите ще бъдат ангажирани около 200 – 250 души. Кюстендил е газифициран от 2005 год., но мялък процент от домакинствата ползват газ.
Какви рабоит само. За Паунов се коментираше, че до вчера е бил в столична клиника – за наблюдение – дай, боже, да не е нещо сериозно. И ето го- идва повече от свеж и хвърля тая предизборна бомба с ТЕЦ-а на газ. Не му стига на Кюстендил здравния център, който построи и „пусна“ да заработи, сега и ТЕЦ. По селата в Дупнишко и Самоковско при такава ситуация цъкат и дори са склонни да се кръстат – „Майко, майко“!

Лошо и с ваксините


Джипита от Кюстендилско не са получили по нито една ваксина, каза д-р Румен Алексов, доскоро председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в региона и член на областния кризисен щаб. Джипи от гр.Рила тъгнала с колата си да получи от ваксината в РЗИ-Кюстендил, но се сетила пъров да звънне. Казали и, че ще и дадат един флакон. Докторката се върнала обратно къв Рила, където я чакат да ги ваксинира. Изобщо, изобщо. Ваксините са прибрани в РЗИ и болниците, джипитата ще чакат и ще се оправят до … Нова година.
Ваксини ще се намерят, ще бъдат доставени, нали от ЕС плащат и гарантират. Лошото е, че покрай тях лъсна цялата поквареност на нашенската система – ходатайството, връзкарството, баджанаковия принцип. Дребното махленско хитруване. Колко хора се записаха в СИК-вете за вота, за да ги ваксинира с Фрайзер-Бионтек с предимство и по схемата. Ще им сложат втора игла и ще се откажат. Но вече ще имат имунитет, без да се включват пряко в изборния „процес“. Съвсем по нашенски. Немалка част от нашенци мечтаят за руската ваксина, а някои вече са си я и направили – защо ли е така, „комунизмът си отива“. Изобщо, изобщо. Лошо – не само по растящия брой на новозаразените, а и заради ваксините срещу КОВИД е лошо. Това е положението.

Тъпотии


Въпреки изпратените подписки с хиляди включили се босилеградчани и от Западните покрайнини да бъде разрешено влизане в България и през ГКПП-Олтоманци с отрицателен PCR тест, това все още не е разрешено, каза директорът на културноинформационния център в Босилеград Иван Николов.Босилеградчанка, на която се родило внуче в България, все още не може да отиде да го види, добави той. Проблемът е в това, че според заповедта на здравния министър проф.Костадин Ангелов ГКПП-Олтоманци, през който е най-късото разстояние от Босилеград до Кюстендил и София, не е включен в граничните пунктове, през които може да се влиза в България с отрицателен PCR тест. Какво, че от общината в Босилеград събраха над 4 хиляди подписа и изпратиха писмо до министър Ангелов и до всички институции да преразгледа заповедта си. До тоя момент това не е станало. Голяма трагедия, обобщава шефът на културния център в Босилеград Иван Николов
Наистина, що за подход и за инат е от страна на властите да разрешат минаване и на Олтоманци – засега минават студентите, учиници, граничин работници, каквото и да означаав това. Оттатък границата издействали от сръбските фактори да им разрешат да правят на място PCR тестове, та да не ходят и да харчат чак до Ниш. Но с такъв тест трябва да минат през Калотина, с 300 километра по-дълго им е  пътуването, за да се стигне до София и обратно. В град с безработица над 60%. Със символични доходи занаселеинето, абе- сиромашия. И тия хора ще бъхтат с последните си пари през Калотина. А една босилеградчанка не смее да тръгне да види новороденото си внуче. Тъпотии.

Без маска и без грим


Носенето на маски и на открити обществени пространства в община Кюстендил остава задължително до 7 март включително, обявиха от областния кризисен щаб. За същия период се запазва и въведеният пропускателен режим за градската поликлиника„ Въпреки наложените допълнителни мерки ситуацията продължава да бъде притеснителна. Заболяваемостта на 100 хил. за изминалите две седмици е 445 души. Има тенденция на едно плато, но заболяваемостта расте, констатират от щаба. И в добавка: заболелите за последните три месеца в Кюстендилска област са 2354, като средната заболяваемост на ден е 28 човека, броят на карантинираните лица на територията на областта е 630, на домашно лечение са 571 човека, 131 са хоспитализирани лица, излекуваните са 4797, а починалите са 248. Положителните нови случаи от 9-ти до 21 февруари са 507, съобщи д-р Златко Величков, шеф на РЗИ.Т.ел – близо по 43-ма на ден!
И каква стана тя – какъв а смисълът от маските, от дистанциите, от насмитациите на входа на поликлиниката.Никакви.Дали починалите само в Кюстендил вече не наближават 200! Печален рекорд. Нещо е сбъркано – тотално, Какво – да кажат здравните национални и регионални шефове, местните управници. Не може предния ден, неделя, цяла зам.-министърка на здравеопазването Светлана Йаорданова да ти обявява, че в Кюстендил е преборена пандемията, а пък лошите нива да се качват. Нещо да се променя в стратегията. Може би – без маска, и без грим да я подкараме. По Вапцаров – „живот без маска и без грим – озъбено свирепо куче“!

Ваксирекордът

Ваксирекордът
Джипи от Кюстендил ваксинирал 70 пациети за един ден, в събота, в кабинета си срещу корона вирус, обявиха от РЗИ в града на брифинг за хода на васинирането в региона, даден от зам.-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова. Извършеното от джипито д-р Кръстев бе наречено от шефа на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков – подвиг. Разбра се само фамилията на лекаря – д-р Кръстев. После градската осведоменост прибави, че е бивш съпруг на завеждащата отдел в РЗИ д-р Кръстева. Но това са подробности. Що за рекорд е поставил д-р Кръстев. Някои запресмятаха дали е възможно за ден да прободе с игла толкова пациенти, като се знае, че за ваксиниране срещу КОВИД са необходими около 15 минути. Явно са му помагали и рекордът е на кабинета, не е персонално на лекаря. Други закалкулираха какъв хонорар е заработил – 70X10=700 лева. Халал да са му. И малцина допускат, че докторът следва хуманният си дълг – да помага на хората. И ако в кабинета му дойдат и 80 пациенти, ще ги ваксинира. За денонощие – примерно.
И още нещо. Кюстендил е пръв по заболеваемост от корона вирус, и смъртността е твърде висока. А ваксинирането циклеше последния мсец и нещо, след първия ваксиниран гл. лекар на районната болница д-р Александър Велечков – на 27 декември. И ето сега – един лекар поставя ваксирекорд. Преди години д-р Кръстев стана популярен с уловен гигантски бял амур, изваден от язовир край града. Явно си е добър. И като въдичар и като ваксинатор. Давай, докторе!

След Ботевото „Плачи … майко“ – да мълчим!

След Ботевото „Плачи … майко“ – да мълчим!
И пак е 18-19 февруари. Ама как не спряха помпозни и празни думи за Апостола .Че и дечица – не са виновни, карат ги. И спортисти – футбалери, борци. Даже и пътни работници бяха дошли на Лагрото в Кюстендил. Мале – какво ли не се говори. Добре, че пандемията ограничи церемониите, словата рециталите и пр. И възстановките – добре беше и туристи да нямаше до Къкрина, ама кой да спре такава глупост. И е време да го пощадят Левски – да не е име / патрон/ на тимове, зали, дори и училища, булеварди и т.н. Да си е само той – Левски, Дякона / и поповете по-смело да служат на тоя ден по храмовете/, Апостола.
И да си спомняме това – „Плачи …ох, зная, зная – ти плачеш, майко“. Как да не плачеш!

PCR и за Апостола


Уважаеми господин Министър,
След въвеждането на изискване за задължителни PCR тестове или карантина при влизане в България от Ваша страна (за тримесечен срок), българските общности в Босилеград и Цариброд са изправени пред сериозен проблем. Понеже от Босилеград, който се намира на 12 километра от границата, има много работници, студенти, хора които се лекуват, не само в пограничния регион но и във вътрешността на страната. По този начин хората са възпредпраятствани да осъществяват основните си права, понеже цената на PCR теста за многото от тях е прекалено висока, а нямат и условия за карантин, тъй като същия ден се връщат в къщи. Отново се разделят семейства, родители от малолетните си деца, деца от възрастните си родители… Населението е отново изправено пред твърда граница…Както Ви е вече известно, от името на община Босилеград и Националния съвет на българите в Сърбия ние събираме подписка (на хартиени носители), сред населението на община Босилеград за отменяне на въпросната заповед, в частта която се отнася до изброените категории лица. Вече сме събрали подписи на няколко хиляди граждани, от които една част ви изпратихме в електрона форма с молба за приемане на нашите справедливи възражения. С радост приехме вестта , че от 17 февруари (сряда) за учениците и студентите от Сърбия, пътуващи всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, отпада изискването при влизане в страната да предоставят документ, доказващ отрицателен резултат от PCR-тест. Благодарим Ви от сърце че по този начин решихте проблемите за влизането на студентите в България. Със Заповед № РД-01-105/16.02.2021 са посочени и граничните контролно-пропускателни пунктове, през които в България могат да влизат лицата, задължени да представят документ за отрицателен резултат от PCR-тест. С тревога разбрахме, че в списъка на гранично-пропускателни пунктове не е обхванат ГКПП Олтоманци-Рибарци, който е на 12 км от Босилеград. По този начин на всички останали категории граждани за които се изисква PCR-тест (разделени семейства, работници, лекуващи се в България и пр.) се допълнително утежнява пътуването в България понеже ГКПП Калотина е на 270 км от Босилеград.Разбираме, че ГКПП Олтоманци е сред малките гранични преходи, но имайки предвид специфичното положение на Босилеград, молим Ви да добавите този преход към списъка на ГКПП-та, на които макар с PCR-тест или наложена карантина, да може да се влезе в България. В противен случай България налага към Босилеград твърда граница (в който по официални данни живеят над 71% българи), което причинява огромни трудности на населението на тази българска общност в Сърбия. Също Ви молим да преразгледате възможностите за влизане в България без задължителен PCR-тест на другите засегнати категории лица.
Така отново и отново пишат от Босилеград до министъра. Ясно е, че искат да минават през най-близкия ГКПП и без ограничения. Нищо повече. Днес Александър Димитров от сдружението ГЛАС в Босилеград мина през Олтоманци. Да поръча и закара венци за поклонението пред паметника на Левски. Димитров минавал лесно през ГКПП, имал трудов договор. Не каза нищо дали на влизане не са искали PCR и за Апостола.

Молитви за 4 април

Молитви за 4 април
Близо 2,7 мил. лева отпуска Правителството за ремонт и дострояване на храмове и манастири в Кюстендилско, обявиха от областната администрация. За основно обновяване на централния храм „Успение Богородично“ в Кюстендил са отпуснати 1 036 552 лв. Темелите на храма, който е на 205 години, подадоха, наложи се строителна фирма да монтира аварийно подпори и скеле, за да спре напукванията по колоните. Пета година е така. 535 903 лв. са отпуснатите средства за строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм „Св. Димитър“ в Кюстендил, построен през 1866 г. Проблемите по храма са от години, а покривът на места е хлътнал. За храм „Св. Мина“ в Кюстендил, който заедно с храм „Св. Димитър“ представляват два от трите старинни възрожденски храма в града, бяха отпуснати 311 332 лв. за строително-ремонтни дейности. За доизграждането на храма „Св. Петка“ в с. Невестино, започнат преди петнадесетина години, пък правителството осигурява 195 689 лв.. Със средствата храмът скоро ще бъде действащ и осветен, ще започнат и стенописите. Ще трябват тройно повече средства, но поне ще здавършат. 562 504 лв. са отпуснати за строително-ремонтни дейности по храма и манастир „Св. апостол и евангелист Лука“ край с. Граница, построен през 10-ти век. В комплекса трябва да се направи спешен ремонт на хотелската част. 140 080 лв. са предоставените средства за аварийни работи по джамията „Фатих Мехмед“ в центъра на Кюстендил. Минарето на храма е с откъртени ламарини, наклонено е на Изток, често под джамията се ограничава движението за пешеходци по тротоара, за да се предотврватят инциденти. Новелата „Фетих Мехмед“ се търкаля още от първия мандат на кабинета „Борисов“, премиерът и правителството с културен министър Вежди Рашидов идва за „Кюстендилска пролет“ и стана ясно, че тая джамия е в списъка на 10 такива храма, които ще се реновират ускорено – такъв е бил пазарлъкът с Турция, където пък реставриват от-до храма „Св.Стефан“. И т.н. Нищо не последва, а сега ще попокрият отгоре отпраните ламарини и евентуално да закърпят викалото. И това стига.
А и за децата от най-отдалечената детска градина в региона е ясно, че всичката тая щедрост е заради изборите на 4 април. Затова поповете от епархията още от днес да почнат да редят молитви за вота и да канонизират някак си благодетеля Б.Борисов. Никакво чакане.