Месец: март 2022

Дали всичко с украинците няма да е една екскурзия

Дали всичко с украинците няма да е една екскурзия
Децата на бежанци от Украйна, които в Дупница са вече над 60, масово се записват в школи по изкуствата и в спортни клубове в града, казааха от местното сдружение от доброволци, които съдействат на бягащи от войната хора. Над 150 са вече гражданите на Украйна, установили се в Кюстендилския регион и са се регистрирали – половината от тях са деца, казаха от Областния координаицонен щаб. Децата на бежанците от Украйна сами потърсили съдействие как да се запишат в някоя от школите по изкуствата в града или в спортен клуб, каза Асен Кирилов от сдружението доброволци „Дупница помага на бягащи от войната“. В Кюстендил се е настанило семейство от украинския град Запорожие, които напускат Украйна, след като станали свидетели на нахлуване на руски военни части в родилното отделение на болницата. В семейството има момиче на 10 г. и студентка в 4-и курс, изучаваща „Програмиране и уеб дизайн“. И двете имат желание да продължат образованието си в България. „Ние сме изключително благодарни на България“, заявиха бягащите от войната украинци, които са възхитени от природата на страната и отзивчивостта на българите. Те са настанени в хотел в. Кюстендил. С тях и с други бежанци от Украйна се срещва областният управител Катя Димитрова.
Редица трогателни сюжети и преживявания стават с украинскитe бежанци. И редица въпроси. Нито една община не знае официална на теритоярията колко са новопристигналите, къде са отседнали /приети/ и т.н. Това нормалон ли е. Кой при роднина, украинка е при сестра си – рилска снаха, при приятели, деветокласник се записа в кюстендилското училище „Св.св.Кирил и Методий“ и си е „като дома“ – майка му е българка. В Соволяно укранка с двете си момчета е при приятелка от фолкфастивала „Сребърна пафта“. И т.н. Чудесно. Толкова сме си близки. Пък афганистанец нека пита западните правителства и институции – защо Евпора не е приемала и тах така през 2015 г., нали все става дума за бежанзи /мигранти/. Нека си пита. Дали обаче, като свърши тая тъпа война, на мига украинците няма да се заизнасят обратно, към родината си. И всичко да се окаже една екскурзия с много приключения за тях в късната зима и ранната пролет на 2022-а.

Ъндърграунд в Бобов дол

Ъндърграунд в Бобов дол

dav
dav
dav

Трима са задържани за нереграментирана банкова дейност – лихварство, при полициейска операция в Бобов дол, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. По-късно през нощта е подпален и изгорял джипът на един от задържаните, коментират в миньорския град. В рамките на операцията са извършени процесуално-следствени действия на 4 адреса, иззети са вещи и голяма сума пари. Задържани са с полицейска заповед трима мъже – на 28, на 36 и 38 г. Работата по образуваното досъдебно производство в ОДМВР продължава. Уведомена е прокуратурата. Снощи около 23.00 ч в Бобов дол на централната улица е запалено имущество със значима стойност – лек автомобил БМВ. Пожарът е потушен от екип на РСПБЗН – Бобов дол, автомобилът е унищожен напълно. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор. Според коментари единият от задържаните е съпруг на директорка на общинска служба в Бобов дол. Другият работи в охранителан фирма. Срещу тях е имало жалби от лица от Радомир и Бобов дол, че са притискани да си плащат заемите, които те им давали. Коментира се, че единият има автокъща в Перник. Той и съпругата му карали скъпи автомобили и това просот правело впечатление. Преди време мъжът е задържан за побои.
И Бобов дол си ума ъндърграунд и висок кримиимидж, не може да се оплаче. То не беше първата източена банка в България, то не бяха разпродажби и приватизации по мините, транспортни фирми, комницаии по открития рудник, вляния на министри, зам.министри, доминиращи бизнесмени и какво ли не. Някой криминалист може спокойно да защиит доцентура, ако се захване да рови и анализира кое как откъде и при кого тръгва и се развива по Разметаница. Тука всимко се знае, така е във всеки малък град. Хванати трима лихвари. Просто нищо. Нещата сигуерно са по-сериозни.

Мъка-Бобошево

Мъка-Бобошево


Общинската управа на Бобошево, ако не е блокирана, то работи много трудно при непрекъснати скандали и конфронтиране между съветници и администрацията, казва го и председателят на минипарламента там Стефан Тачев. На съветниците дори не се изплаща редовно възнаграждението – месеци наред.,Една част от тях ще заведат съдебен иск, за да си получат сумите. Може да се стигне и зо запор на банковите сметки на Общината, добавя Тачев. Той на един етап беше отстранен от поста, но спечели съдебното дело и съдът го върна. Но мъките и проблемите остават. Сега срещу него има нови атаки – жалба в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, върви разследване. Конфликтът е между Тачев и кмета четвърти мандат на Общината Крум Маринов, които се изправиха на балотаж през 2019 г. и отгогава трудно намират общ подход при решаване на проблемите на общината. Просто „не мелят и няма да мелят“, обобщават бобошевци.
Няма изход и полезен ход. Про такъв феотализъм и хегемония по Бобошево. Да изтече мандадът, та тогава – но едва ли и тогава. Инстанции отгоре – забравете! Ни областен, ни министрества, Президентство. Изходът е да се закриват такива малки и генериращи непрекъснато напрежение общини. Нито имат потензциал и капацитет да се управляват, а единствено предизвикват зависти, болни амбиции и алчност за власт у някои от тукашните дерибеи. Дай им власт и ги гледай. Корупция, интриги, любови, простотии. Трябва да има край. Да ги няма такива общини. Никой няма да загуби, повечето хора ще си отдъхнат.

Кога се връщат Галеви

Кога се връщат Галеви
Единствено Окръжна прокуратура-Кюстендил може да определи изтича ли и кога изтича давностният срок за обявените със заповед от 15 май 2012 год. за международно издирване братя Галеви, поясниха магистрати. В Дупница се коментира,че този срок е 10 години и Пламен Галев и Ангел Христов ще могат да се върнат в България след 15 май 2022 год. „Като нищо си се връщат“, прогнозират по града на Галевите. Пламен Галев е осъден на 5 години затвор,Ангел Христов – на 4 години, за организирана престъпна група и рекет. Те са в пълна неизвестност от 8 май 2012 год, когато трябваше да влязат за изтърпяване на присъдите си. Окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова отказва да разясни кога изтича давностният срок, след който „Галеви може да си дойдат“. Нито пък някой друг магистрат се заема да го прави. Нещо повече – чуят ил за Галeви, прокурори, съдии, адвокати и пр. махат с ръка. Затова и слуховете и прогнозите „кога се връщат“ ще си витаят в пространството. Или пък службите да кажат re нещо по въпроса.
Същевременно според коментари в Дупница и в Сапарева баня приближени на братя Галеви държат атрактивни обекти и са в ръководство на фирми и дружества в туристическия и ресторантьорския бранш в района. Дори шифьорът им бил на много висока позиция в конфигурацията на държани от тях дружества и обекти. Техен човек постоянно ходел в Общината в Сапарева баня. Само Красимир Оков си останал скромен и тих, работлив и „прибран“. Останалите не са загубили нищо от самочувствието си, мощта и устрема си. Още едно доказателство, че Галеви си държат нещата под контрол. Даже и в избирателните списъци в Реисилово си ги има. И имението им си е там…

Чисто

Чисто
Двадесетина кюстендилци, след тях и майки с деца, се включиха в пролетното почистване на най-големия парк на Кюстуендил – „Хисарлъка“ в съботния ден. Така беше обявено. Организатори са няколко общински съветници и общинската организация на КНСБ в града. Почистването на „Хисарлъка“ се наложи и заради голямата посещаемост тази зима – ежедневно десетки се разхождат по алеите при Covid пандемията. А на празника „Кюстендилска пролет“ на 21 март се качиха стотици. По алеите и кътовете за сядане и отдих имаше събрани отпадъци. „Новото, иновативното е, че събирахме разделно – хартията отделно, пластмасата – отделно, останалото – отделно“, побърза да обяви съветникът и обявил се преди месеци още, че ще се кандидатира за кмет на Кюстендил, инж.Отнян Атанасов. Дай, боже!
Че „Хисарлъка“ не е по-чист след съботата, е ясно и на самите организатори. Не става за два часа. Както пълна глупост беше: „Да изчистим България за един ден“, на БиТиВи-тата преди време.Боклук се хвърля и ще се хвърля навсякъде.Буквално навсякъде. Идете и по по-отдалечени места в района.Да се чудиш откъде е събрал толкова простотия и примитивизъм бългалинът и хвърля ли хвърля. Затова няма да е Чисто.При нас – не.

Блажиш

Блажиш
Властите в Северна Македония вече не разрешавали да притежаваш и управляваш на територията на страната кола с българска регистрация, казаха служители на ГКПП „Гюешево“. Срокът за пререгистриране на лек автомобил, регистринан в Кюстендил и изобщо в България, е 5 дни, за товарните автомобили – 3 дни, казаха запознати с проблема. Имало доста върнати МПС на македонския пункт „Деве баир“. Стотици македонци са закупили досега в Кюстендил предимно коли втора употреба. И ги управляват с кюстендилска регистрация. На практика македонци с българско гражданство вече спират да купуват кола в България, освен ако не я регистрират в Северна Македония в определения срок. Предприемач от Кюстендил, съдействал досега на македонци да закупят или регистрират автомобил в КАТ и в общината в града, коментира. „Има страхотен проблем. Всичките български коли ги връщат, не дават да влизат в Македония и им слагат забрана. Взимат им колите, искат да ги обмитяват и да бъдат с македонски номера. На границата е „мазало“, всички коли с българска регистрация ги връщат или глобяват. Трябва да ги обмитяват и да слагат македонски номера на колите. Това означава, че ще спрат да регистрират тук, при нас. Няма да се прави „Гражданска отговорност“, няма да се правят винетки. За камионите три дена е срокът. Повече камион с българска регистрация влекач не може да седи в Македония“. На по-високо от предприемача ниво нещата се представят по селдиня начин . Българското посолство в Скопие в провело разговори с македонските власти заради случаите на спиране на границата на коли с българска регистрация, най-често на хора с двойно гражданство. До сега близо 200 граждани са подали оплаквания. Това съобщи външният министър Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол. Установено е, че в Северна Македония вече действа нов закон, който предвижда автомобилите с чужди регистрационни номера да се пререгистрират: „Властите в Република Северна Македония посочват, че МПС-тата с чуждестранни регистрации, най-голям процент от тях са с български регистрационни номера, не се регистрират по местното законодателство, въпреки че пребивават повече от 180 дни в страната, а постоянният адрес по местоживеене на собственика не е в чужбина, а е на територията на страната“. Външното ни министерство е поискало информация и от временно изпълняващия длъжността посланик на Северна Македония у нас Владимир Кръстевски. Той е обяснил, че за да се уреди статутът на моторното превозно средство с българска регистрация някои двойни граждани прибягват до отписване на постоянния си адрес от Северна Македония. „Като за целта попълват в посолството формуляри и получават съответно удостоверения. След тази процедура не им се налага да внасят митнически такси и регистрират собствените си леки и товарни автомобили“.
Значи, за да вземеш кола /най-често е втора употреба/ с българска регистрация, се отказваш от постоянното си пребиваване в родната страна. Това само на Балканите го има. Всякакви врътки и заобикаляния, само и само далаверата да стане, да намажеш. Сега и на тоя предприемач от Кюстендил няма да му е лесно, като ги няма македонците да висят пред КАТ-гишетата, пред нотариусите, пред общината, а пък той да им съдейства срещку 100 евро на човек от групата. А и на македонците не им отърва. Като са с кюстендилска регистрация /така са и в Босилеград,Сърбия/, ползат редица облекчения. Най-малкото при пътуване в България по важни дела не ги разпознават като македонци и не ги спират така нар „контролни органи“. Изобщо нещата са за ползите, почеленото, не за Родината, посотянен адрес и пр.. На Блаканите имат едан дума за това – „блажиш“ /не е по празника Благовец, 25-и март /.

Архимандрити

Архимандрити

bty

Кюстендил, Радомир и Земен почетоха архимандрит Зиновий Поппетров – духовника, революционер и възрожденец. В храма „Св. вмчк Димитър Солунски“ в Кюстендил беше отслужена панихида от Белоградчишкия епископ Поликарп, а в двора на храма беше открита и изложба „Служение Богу и народу… „. За което пък се постараха в кюстендилската библиотека „Емануил Попдимитров“. В партньорство с Народната библиотека, Регионалните библиотека и музей в Перник, поделенията на Държавния архив в Кюстендил, Перник и Видин, читалища, началното училище в Радомир и др. На 9 постера са представени бунтовническата, революционната, просветна, свещеническа и обществена дейности на архимандрит Зиновий Поппетров. „Стремежът ни беше да поставим акцентите в един живот, пълен със събития. Целта ни е всеки, разгледал изложбата, да придобие впечатления за широкия кръгозор на една историческа възрожденска личност, която надхвърля измеренията на регионалното“, каза шефката на кюстендилската библиотека София Пейчева. На гроба на архимандрит Зиновий Поппетров на гробищния парк в Кюстендил беше извършен трисагий. А в Историческия музей в Радомир беше открита детска изложба „Разкази в цветове“, а в читалище „Напредък“ в града правиха концерт „Аз съм българско дете“, подготвен от възпитаниците на НУ „Архимандрит Зиновий“, Радомир.
Колко от днешниет архивандрити могат да сложат за мото и свое верую „Служение Богу и Народу…“ Какъв живот, каква биография е имал един Зинови Поппетров.Роден е със светското име Захарий на 12 август 1838 година в село Враня стена, Радомирско, в семейството на отец Петър и презвитера Велика. През ранните си юношески години Захарий е пастир на домашните овци и кози. На 14 година отива да учи в село Пенкьовци. През 1856 година, след свада със своя чичо, младият Захарий заминава за Рилския манастир, с което осъществява отдавнашното си желание да се учи. След близо две години, в 1858 година, по покана на хаджи Методий, Захари заминава за Ниш на служба в метоха на манастира. Там той изучава обща история и граматика при известния даскал Таса. През 1859 година се завръща в Рилския манастир и е подстриган за канонарх в същата година. Младият монах напуска манастира през 1860 г. след скарване със стареца Хаджи Методий и става помощник на берковския таксидиот отец Герман. Поради заболяване Захарий изоставя това свое занимание и е назначен за учител и църковен певец в село Прогорелец, където остава две години. През 1863/4 година, след неуспешно пътуване до Сърбия, Захари Поппетров се установява в град Видин. Там той се запознава с видинския владика Паисий. То и архирейският наместник на Кюстендил, също архимандрит – Исаак, идва от Видин. Във Видинската митрополия слижи за кратко и Белоградчишкият епископ Поликарп. Архимандрити – тогава и сега.

Украинци и на рахат

Украинци и на рахат
36 украинци пребивават в курорта Сапарева баня, но не като бежанци,а като туристи, казаха от Общината. Те са настанени по къщи за гости в града и заплащат разноските си, досега не са искали съдействие или помощ от Общината или от координационния център за бягащи от войната, какъвто има в Кюстендил, отбеляза кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Общината няма база или места за предоставяне на бягащи от конфликта в Украйна, добави кметът. Затова са по някои от 120-те къщи за гости. Още първаат седмица в Сапарейро /Сап. баня/ пристигнаха 8 туристи. Тръгнаил буквално часоев преди рускаат инвазия в страната им. При стария им домакин сапаревобанчанин, както го правели всяка зима .После се изнесли на … морето,Черноморието.
Не е само в Сапарева баня. В съмпинга „Дяволсик води“ над рилското с.Пастра се устяановиха две жени /майка с 2-месечно бебе и сверъкравата/ и уедин мъж.Бяха на пълан издръжка на собсгвеника – „каквото за нас, това и за тях“, каза тогава щедрият мъж. После по Рила се каза, че се изнесли от „Дяволските води“ за …Швейцария. Така, че маневри – всякакви. Всеки бяга от войната. Но да я караш туристически за два-три месеца, докато по Украйна се сриват цели градове, и после се връщаш, излиза някак си рахатско. И кой може да си го подволи, „който може“…

Бюджет говорене

Бюджет говорене
Толкова кризисен бюджет не ни се е налагало да правим, след две години извънредна ситуация заради коронавируса и сега, заради войната, „извика“ на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов / като че ли на другите градове им е по-лесно!/. Но веднага успокои нещата – бюджетът на Община Кюстендил за тази година ще бъде близо 66 млн.лв. Около 25 милиона лева от общия бюджет са предвидени за образование. Предстои разширяване на сферата на социалните дейности и услуги, които стават 29 на брой. Предстои да заработят две нови услуги, в които ще бъдат назначени 30 служители, съобщи Паунов. И обещания за добри перспективи и светло бъдеще. „Ще се опитаме да направим и първата крачка по отношение на заложения високотехнологичен център за иновативни решения. Предвидили сме средства за проектирането на подобно звено. Надяваме се на подкрепа от държавата“, каза Паунов. И още по. Ще се сработваме и с Лайпциг /Германия/ по академична линия – чрез Тракийския университет /Стара Загора/, с който все повече нещата вървят. И още. Паунов щеше да постави акцентите по на среща със Сдружението на общините и вицепремиера по регионално развитие Гроздан Караджов, която трябваеш да стане днес. „Кюстендил е логистичния център. Ние сме на средата между София и Скопие и на средата между Адриатика и Черно море. Тук трябва да бъде логистичен икономически център, както и център на науката“, каза Паунов.-важното – докъде
Та това е. Нищо не се каза за перото „чиновнически заплати“. И найобщината я е оплескала с облигационния заем от 6,5 имл. евро, лихвите, изобщо как се нагласи Общината през август -2011 год. с тия милиони. Много хора ще повярват, ако им се посочи до стотинка как са вървели нещата по тоя загробващ заем. Както и за евпроектите. Изобщо с проектите някои от които /театърът, Арката, Колушко дере и др./ трябваше вече да са приключили. Оказа се, че не е приключено и ще се харчи още. Изобщо ала-бала и бюджет говорене.

Нещо вяло

bty
bty

Нещо вяло
Отшумя за минути – така я обявиха, 55-та „Кюстендилска пролет“. „Честита пролет, кюстендилци. Пожелавам ви да бъдете много здрави, щастливи и обичани. Нека красотата на пролетта да ви донесе много радост и положителни емоции“, обяви тазгодишната девойка символ Мадлен Манова. Разбира се – и молебен, този път бе пред галерията. “От името на Негово светейшество българския патриарх Неофит и духовенството на Кюстендилска духовна околия и лично от мое име поздравявам всички Вас с настъпването на пролетта. Нека Бог по молитвите на светите наши отци и отец Евлогий,игумена на Св-Рилска обител -където Св.Йоан се моли за всички нас нека бог дари здраве, мир и благоденствие на всички нас“, така се обърна архирейският наместник архимандрит Исаак към понасъбралите се стотици при фонтаните жадни да видят нещо хора. На първата редица – кметът Кюстендил Петър Паунов, председателят на ОбС Кюстендил Иван Андонов, общинското ръководство, областният управител Катя Димитрова, депутати от 10 МИР Кюстендил. И дядо Евлогий, игуменът, техен приятел.
Много народ реши, че ще се празнува, и излезе. Задимяха още в неделята скари на открито, сергиите се аранжираха в познаната редичка, дранкулки, захарни памуци и пр. Добре. Но има нещо вяло в това празнуване. И нещо насила замислено, режисирано. Така си е от първото му издание, първият му сценарист Кирил Поромански  през 1966-а още е жив. И май този сценарий ще си отиде с него. Трябва да се миси за някаква промяна /нали сме по промените сега!/.Крайно време е, още при избора на девойките да се вкара по-висок критерий, да има атракция, хъс, въобръжение, ако трябва – и с повече пари. Но не да се дават на нашумели софиянци, които идват за по два-три часа, грабват хонорара и си тръгват. Нов празник трябва – „Кюстендилска пролет“!