Месец: февруари 2023

Лъвицата Вася

Лъвицата Вася
Адвокат Вася Пешева оглави кандидатската листа на „Левицата“, наричана от активистите и – Лъвицата, за 10 МИР-Кюстендил. Ето кои са вътре
Вася Пантелеева Пешева
Йорданка Стоянова Божкова
Мирослав Любенов Методиев
Атанас Пандев Каптиев
Димитър Иванов Соколов
Веселина Петрова Иванова
Иван Георгиев Ранчов
Крум Руменов Крумов
Да ви говорят нещо тия имена – няма значение. Вася е важна. Хипер амбициозна с политичеките си стремежи и депутатски мераци. Беше гербаджийка, оглави за твърде кратко и Общинския съвет в Кюстендил /от ГЕРБ/, докато кметът Петър Паунов не я смаза почти окончателно с измисления ротационен принцип за председатулското място на минипарламента. Вместо да миряса – на последните парламентарни избори /октомври-2019г/ Вася се изкуши и влезе в едни въртележки. За малко да я номинира за кандидат-кмет БСП, с протекциите на Кирил Добрев. Не стана, надделяха хората около Здравко Милев. Още по-замалко не се съгласи да я издигне …. ДПС, мили боже! Беше се съграсила. Сега се пуска в депутската интрига на местно ниво. С какво ли са си близки с Мая Манолова, май – с нищо. Но и това е без значение.Дерзай, Вася!

ТЕЦ „Бобов дол“ да се стегне

ТЕЦ „Бобов дол“ да се стегне

dav
dav
dav

Почти цялата документазия на ТЕЦ „Бобов дол“ е била иззета при проверката, която екипи на ДАНС и ГДБОП започнаха след 7 часа тази сутрин в ТЕЦ „Бобов дол“ и продължи до вечерта . Има и разпитани по досъдебното производство, което е започнало по сигнал, каза на стъмване изпълнителнят директор на дружеството инж.Любомир Спасов. Той добави, че няма никакви притеснения по резултатите от проверката, която според него е преднамерена, предизвикана е от „предишните и накратко управлявали“, но не назова имена. Инж.Спасов не е притеснен и, че може да се стигне до затваряне на ТЕЦ „Бобов дол“, каквито индикации имало при управлението на ПП и кабинета „Кирил Петков“. Те искали да закрият въглищниет централи до 2025 год но не им се получило… Конкретният сигнал срещу ТЕЦ „Бобов дол“ бил използването като гориво на биомаса, за което централата има разрешение и от 5-6 години изгаря, заедно с въглищата , по около 50 хил. тона слама месечно. Предприетата проверка днес в ТЕЦ „Бобов дол“, в други централи и „топлофикации“ шефът на централата в Бобов дол обобщи, че това е един мощен пиар на ПП-тистите преди зиборите. Инж.Спасов няма притеснения относно затварянето на централата, която и в дена н проверката работи нормално.
Спецоперацията, която се провежда в 10 области у нас, е свързана с фалшифицирани доклади на частна фирма, която е подавала занижени данни за парникови емисии от ТЕЦ-ове в страната, съобщават от европейската прокуратура. Акцията на ГДБОП и ДАНС се провежда под неин надзор. От европрокуратурата уточняват, че от 2017-та година досега фирмата съзнателно е подавала фалшиви данни и документи за годишните доклади към компетентните национални власти, така че да се отчитат занижени данни на парниковите емисии от въпросните ТЕЦ-ове според системата за търговия с емисии на ЕС. Според доказателствата, това е довело до загуби за Общността и националните бюджети на страните членки в рамките на милиони евро. Става дума за неплатени суми за реално консумирани парникови емисии. Освен това занижените данни за тях са повлияли и върху качеството на въздуха в България, допълват от европейската прокуратура. Над 150 полицаи участват в обиските, които се извършват в 11 града в сътрудничество с ГДБОП и ДАНС. Проверяват се ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Марица – 3“, както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. От европрокуратурата допълват, че вече са направени 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели. Иззети са мобилни телефони, лаптопи и обемиста документация. Разследването продължава. Това пък казват е екипа на европрокурорът Лаура Кьовеши и от Брюксел.
Едва ли проверките в ТЕЦ „Бобов дол“ са заради сламата – много е нелепо да е така. Но на комплекса при Големо село не му е първа прокурско-полицейска атака, вече с участието на ДАНС, ГДБОП и др. Сигурно и сега няма да последва нищо фатално за обектите на Хр.Ковачки. Но това не означава, че ТЕЦ „Бобов дол“ не трябва да се стяга. ТЕЦ-ът, на чиито портал те среща цяла глутница кучета .Че и нападат…

Отново Клечков

Отново Клечков
Бойко Клечков отново и отново оглави листата на БСП за предстоящия парламентарен вот на 2 април за 10 МИР. Както е тръгнало, ще подобри рекорда на друг червен активист от града – Иво Атанасов, който изкара четири поредни, но пълни мандати. Клечков по продължителност няма как да направи 16-те години на И.Атанасов, ама знае ли се. Не се знае колко пъти още ще се гласува, накъде отива БСП, която лъготи, че е модерна лява, сациална и не знам какво си партия. Ако Клечков, бивш кадър на сружбите и системата „Сигурност“, собственик на хотел по морето в недалечното минало, банкер само допреди месеци, е социалният облик на над 120-годишната партия, ако той е пролетарият и „синеблузият брат“ от стиховете на Смирненски и Вапцаров. Здраве!! Ама, давай!
Сега на хорицата в Кюстендилско им предсоти да научат, без зникаква изненада, че Христо Терзийски ще оглави подреждането при ГЕРБ-СДС за 10 МИР, Георги Стамов – при ПП-ДП. И остава чегвъртият мандат.Няма да е за Мая Манолова, няма да е за ИТН, остава да се борят Възраждане и ДПС. Какво по-лошо от всичкото това. Егаги-и, махат с ръка отчаяните и отвратени от всичко избиратели.

Борбата продължава

Борбата продължава

dav

Група от около 50 души /а се очакваха къде-къде по-много!/ протестираха пред Общината в Кюстендил,а след като в залата, където заседаваха съветниците, не им беше дадена думата, обявиха, че спират да плащат данъците. Полиция пазеше на входа на сградата и по подстъпите в парка, охраняваха се дори и коридорите. Протестът, организиран в социалните мрежи, продължи пред около час, докато в залата вървеше заседанието на общинските съветници. Петима прадставители на протестиращите влязоха, за да изразят недоволството си и да поставят искскането си драстично високите такса смет, която за селата е увеличена 7 пъти на 9,5 промила, данъкът сгради е 2,5 промила, данъкът МПС скочи с около 50%, да бъдат прегласувани. Предвождани от ексбанкера и вече острие Крум Григоров. Беше им казано, че не са записани в дневния ред и могат да питат в края на заседанието. Групата се разотиде, като хората не криеха гнева си. „Няма да плащаме данъци, та да им изкарваме заплатите на тия вътре!“, апелира Григоров. Несполучилият на два пъти да стане омбудiман на Общината Любомир Иванов пък „осветли“ какви заплати взима и какво си докарва по прэоекти председателят на съвета Иван Андонов.
Но това не стига зе един успешен протест. Не станат ли поне 500-600 протестиращите, няма развитие интригата – ще има ли пети мандат за кмета Паунов, тия, едни и същи ли, ще управляват града. Който не вярва, че това е възможно да се случи, не протестира. На разотиване, ругаейки, повечето се заканваха на следващата сесия пак да протестират. Въпреки, че и тагава ще им приложат някой финт /трик/ и пак нищо. Но … „борбата продължава!“

Сполай!

Сполай!
ТЕЦ „Бобов дол“ дари 50 хил. лева за пострадалите от земетресенията в Турция – средствата са преведени по сметките на посолството на Турция в София, каза изпълнителният директор на тружеството инж.Любомир Спасов. Ивж. Спасов е перничанин и си спомня много добре какви бяха мъките и страданията на съгражданите му при земетресенията през 2012 год. И как никой не се притекъл на перничани тогава, дали на къщо по 200-300 лева. Разрушенията отпреди 10 годиин още си личат, казва той. Освен спомените за трагедията след земетресението в Перник през 2012 год. инж.Спасов решил да направят дарението и след репортажи от футболен мач в Турция и снимки по медиите за фитура манекен на спасител на един от стадоните, а на чиято каска на фигурата имало българският флаг.Та така станало даранието. ТЕЦ „Бобов дол“ прие двадесетина бежанци от Украйна – майки с деца, дни след началото на войната в почивната база „Електра“ на дружеството в подножието на Рила планина през март м.г.. За дни, като ги изхранваше безплатно. Централата е от големите дарители и в кампанията Българската Коледа – за м.г. дарила немалка сума.
Бълха ги ухапала, има една констатация по Разметаниза и Дупнишко. ТЕЦ-ът сигурно изкарва все повече и повече от скъпия ток, енергианата, от финансовата криза. Не е проблем да дари тука-там. Чудесно е, че не го афишира, не вика медиите и за пред камерите. Та и затова – сполай!

Касата е тежка

Касата е тежка
Община Кюстендил публикува на сайта си график за посещенията на подвижната каса, по която по селата могат да плащат местните такси и налози, обявиха от администрацията. Графикът е съгласуван с кметовете и кметските наместници по места. Кампанията стартира на 10 март и ще обхване поне 25 от 70-те села. Екипите са от служител от дирекция „Местни приходи“ на Общината, шофьор и охранител. На място могат да се плащат данък сгради, такса смет, данък МПС, такса куче, стари задължения, глоби и пр. Така на данъкопраткие се спестява време да пътуват до гишетата на Общината, както и да харчат за транспорт. Просто ще могат по-спокойно да работят по двора и градината, не да бият път до Кюстендил. Е, то става и по електронен път плащането, ама нали е на село, дигитализацията е слабо застъпена. Това с изнесената подвижна каса се прави от 15-на години и има доказан ефект. Най-вече като улеснение за данъкоплатците. Досега се събираха по около 15-16 хиляди лева. Сега ще са двойно повече, след като за селата таксата смет скочи със 7 пъти на 9,5 промила, данъкът сгради вече е 2,5 промила, а данъкът МПС е увеличен с около 50%. Кампанията с изнесените каси по селата на дирекция „Местни приходи” е съобразена с това да приключи до средата на април, а до 30 април заплащането е с 5% отстъпка на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци, данък върху превозното средство и такса куче, която за обищата е 1 стотинка.
Ясно е, че касата става тежка и за шофьора и охранителя нещата стават по-тежки. Пък и за данъчния човек. Ако някой тръгн да плаща таксата куче от 1 стотинка – как ще приспадне 5%. Но това са глупости. По-неприятно ще е, ако повечето откажат да плащат такива „зверски“ суми. М.г. платил 6 лева, сега – 35-40! Айде, де! Затова може и да бойкотира начинанието. Или пък някъде и протест да спретнат. Е – не.Нашенецът е дисциплиниран, ругае, псува, ама и плаща. Още се носи митът на старец от с.Драговищица.Било е преди години. Знаел човекът кога ще дойдат тия, данъчните. Ама те закъснели.Три пъти звънял на кмета да пита дали са вече тука. В ранния следобед пристигнали. Платил си. Преди стъмване се споминал. Спокоен. Така, че – касата сега ще е по-пълна…

Високо темпо

Високо темпо
Излезе от печат първи /от два/ тома на енциклопедично издание, което представя 7-хилядолетната история и култура на Кюстендил, обяви кметът на града Петър Паунов. То е подготвено от екип от Института за исторически изследвания към БАН и на Регионалния исторически музей в Кюстендил. Изданието има представителен характер, няма определена цена и не е предназначено за продажба, уточни градоначалникът. Първият том излиза в тираж от 500 броя, включва периода от неолита до Освобождението от турско робство от 1878 год. Екземпляри ще бъдат предоставени на Националната и на Регионалната библиотеки. И ще бъдат връчвани на известни хора и висопоставени личности при гостуване в града. Президенти, посланици, знаменитости и пр. Предстои издаването и на още един том – от Освобождението 1878г до днес, поясни Паунов.
Ясно е. Вече няма да се подарява само Майстора в безбройните интерпретации за художника, които се връчваха на по-така посетили Кюстендил. Ще се дават и двата тома от излязлата – очевидно е така, под егидата на Паунов енциклопедия /няма нищо общо с излязлата 1988 год енциклопедия „Кюстендил“ – времената са вече други!/. Кампанята за местните избори, която така и не е спирала, сега качва темпо и обороти. Ще се видят и чуят и други пиар неща. Особено след изригналия първи протест пред Общината. Който, може и да стресна Паунов преди петия му пореден мандат, но е повече от сигурно, че го мобилизара и съвзе докрай. Първо за вота за 2 април, следва този през есента. Няма спиране.

Той ни е освободил

Той ни е освободил
Кюстендилци се поклониха и отдадоха почести на Апостола за 150-годишнината от смъртта му. Пред паметника на Левски на Ларгото дойдоха кметът на Общината Петър Паунов, областният управител инж.Александър Пандурски, представители на политически и обществени организации и клубове, десетки граждани.Беше посторен почетен караул от Трето бригадно комнадване – Гарнизон-Благоевград, който отдаде почести. Пред паметната композиция се изви дълга опашка от чакащи да положат цвете, бяха положени венци в знак на почит към Апостола..Възпитаници на спортното училище в града, което носи името на Васил Левски, бяха подготвили прочуствен рецитал с известни и обичани от българите текстове от литуратурни произведенеия и стихове, импровизацията прикова вниманието на всички, дошли на поклонението. От микрофоните прозвучаха слова в прослава на най-великия българин и делото му.
Всичко – както става всяка година на 19 февруари /вече и на 18-и/. И току се изръси от някой рецитал или репортаж откровение – „Той ни е свободил…“. Предимно от деца, но и не само. И е много показателно колко неща не се знаят, или не се казват, за Апостола. И немалко българи го знаят от Дядовазовото „Апостола в премеждие“. Или – „Сега пътят е най-чист“… Не може със запомненото от читанките. И е много добре, че сага, най-после, историци, публицисти, уредници взеха да вадят по нещичко и от архивите. „Левски и Русия“. Имало ли е съдебен процес срещу Апостола,правени ли са опити да бъде освободен и кои са предприели това.Кога е ръкоположен за дякон. За четите и неговото участие. За Освобождението – 5 години по-късно от чужд освободител, на който Левски изобщо не се е уповавал и разчитал. Все неща,които трябва да се изяснят на съвременния българин. Иначе ще се чува и чува това: „Той ни е освободил…“

Водата си я бива

Водата си я бива
Община Кюстендил и фондацията „Исмам бебе“ стартираха кампанията „ ПриРода за живот“- в покрепа на семейства и двойки с репродуктивни проблеми..На базата на балнеологията и минералната вода, климата, здравословно хранене, психология, както и на опита на екипите медици от Кюстендил в лекуването на стерилитет, ще се оказва помощ на репродуктивното здраве. Идеята ис заслужава отвсякъде. „Повече от 15 години говорим за тези проблеми, но сега започваме и да работим заедно за тях. Преди години не се говореше за интегриран подход за лечение при безплодието, но нещата вече се промениха – преди десет години поставихме началото на емоционална програма за подкрепа на жени с репродуктивни проблеми, която беше първата в България, по-късно започнахме и програма за здравословно хранене. Преди месец се срещнахме с кмета на Кюстендил Петър Паунов и двамата бяхме единодушни, че трябва да реабилитираме кюстендилската вода, която е един от начините за лечение на безплодието“, каза при откриването на кампанията Радина Велчева – основател на „Искам бебе“.Лечебните свойства на минералната вода в Кюстендил, датиращи от дълбока древност, са ценен съюзник в битката за дете. В балнеокомплекса в града лечението на стерилитета преди години е стигнал до 35%, коментират местни медици. Над 55% е успеваемостта от лечението с кюстендилска минерална вода, Тя лекува над 70 вида заболявания. -беше обявено по време на пресконференцията. Около 3500 са бебетата, които са на бял свят, благодарение на фондацията през годините от нейното създаване до днес. Един много малък български град съществува благодарение на вярата, надеждата, любовта, мъдростта и добрината, обявиха организаторите на форума
Всичко е ясно. Кюстендил има всичко, за да помага при репродуктивин проблеми и стерилитет. Така е от досетилетия и векове. Особено пък при съвременните технологии и медицински научин постижения. Водата си я бива! Е,и мъжете къстендилци имали принос, в това отношение са митове и легенди, хвалби и лакардии.Местен се хвалеше що нови костюми му подарили доволни след замиванате си на лечение тук булки. Сред които имало фанландки, японки и др. Крайно време беше и „Искам бебе“ да стъпи тук. И слава, богу!