Ден: 04.09.2023

Нещата са много зле

Нещата са много зле

dav
dav
dav

Районният съд в Кюстендил постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за жител на града, който не е спрял за проверка от Пътната полиция и е причинил тежка катастрофа на пътя Кюстендил – Дупница в събота, при която са били ранени двама полицаи. Ето историята в детайли. На 02.09.2023 г., на пътя между селата Нов чифлик и Багренци и нарушил правилата за движение и причинил ПТП, между управлявания от него лек автомобил „Мерцедес“ и полицейски автомобил „Опел Астра“, като по непредпазливост е причинил средни телесни повреди на двама полицейски служители; за това че е пречил на органи на властта – автоконтрольори от ОД МВР – Благоевград и ОД МВР – Кюстендил да изпълнят задълженията си по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, и по опазване на обществения ред; за закана за убийство към длъжностно лице, както и за извършване на непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост и цинизъм. Джигитът е минал с вихрена скорост през заграждения, през метални шипове, заби ес и в дърво. Защитата пледира за по- лека мярка за неотклонение, като твърди, че обвиняемият е носил със себе си голяма сума пари, изпитвал е съмнения по отношение на това, дали лицата, които го спират, макар и с полицейски униформи, са действително полицаи, поради което е отказал да спре за проверка.
Преследването на обвиняемия е започнало от гр. Банско, като видно от разпитите на полицейските служители, още от гр. Банско до мястото на окончателното и принудително спиране на управлявания от обвиняемия автомобил в с. Багренци, многократно на същия са подавани сигнали за спиране от различни полицейски патрули, на територията на различни населени маста. От показанията на всички свидетели може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията за които са му повдигнати обвинения. Предвид проявената упоритост, в хода на която е реализирал състава на множество престъпления, може да се изведе наличието на реална опасност от извършване на други престъпления. Независимо от факта, че обвиняемият има постоянен адрес в гр. Кюстендил, същият заяви в днешното съдебно заседание, че желанието му е да напусне Република България и да замине за Русия. Това негово твърдение създава реална опасност да се укрие и да затрудни приключването на делото, се посочва в мотивите на съдия Мая Миленкова. Определението, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок.

Наблюдаващият прокурор Наталия Илиева пък каза, че извършеното от мъжа не е резултат от взети наркотици или употреба на алкохол. „Към настоящия момент по досъдебното производство са налице данни и доказателства, че същият не е управлявал автомобила под влиянието на наркотични вещества и алкохол… За момента не можем да кажем (каква е причината той да шофира така – бел. ред.), защото делото е на много ранен етап“ А майката на задържания каза, че от три месеца предупреждава органите на реда, че синът ѝ има здравословен проблем, но не са взети никакви мерки.
Е, как да не е ясно, че положението е много зле. 41-годишен, целият в татуировки, с остригана до голо глава. Преди години претърпял зверска катастрофа. Поддържал някакъв бизнес с ТИР-ве и превозвачество. Сега ги говори, че иска в Русия и незнам какво си. Сигурно ще се правят съдебнопсихиатричин експертизи дали е нормален и „дали го слуша главата“. А като нищо може да извадят благоприятна някаква диагноза в тая посока. Тогава – защо сяда зад волана, кой му е дал книжка и тапия да има и ТИР-ве и превозвачески бизнес.
И друго – каква е тая полиция, която не можа да го спре 120 километра. И едва не даде жертви. Ами яко беше помел невинни хора. В събота следобеда става всичко. Откъм Банско, където постоянно ври от народ. И в една пренатоварена отсечка при Багренци-Нов чифлик. Не, положението е много зле, много!