Ден: 01.04.2024

Синдромът Пороминово

Синдромът Пороминово
В с.Пороминово /община-Кочериново/ искат да имат кмет когото те кажат. Ще бъде насрочено извънредно заседание на Общинския съвет по искането на местните хора, чака се благоприятно решение и от страна на Областната управа в Кюстендил. Пороминово остана без кмет, след като изкаралият два мандата Кирил Калинков /ГЕРБ/ подаде оставка, а тя беше гласувана в Общинската избирателна комисия и предстои насрочване на частичен избор в населеното място. Беше установено, че на името на Кирил Калинков, който е от ГЕРБ, се води фирма. Той е кмет от 2015 година, но не се е отписал като управител. На заседание на Общинския съвет в Кочериново на 17 март за и.д. кмет на Пороминово бе определена Маня Мартиш, която обаче живее в града .Докато местните настоявят и.д. кмет да е студентката по „счетоводство и контрол“ в ЮЗУ Владислава Тущова, която си е от селото. Група от Пороминово влезе в залата на заседанието на съветнвиците, за да изкаже категоричното си искане кой да им сложат за кмет. Сега се чака и становище на Областната управа, а Общинският съвет ще има извънредна сесия по създалата си ситуация. Частични избори в Пороминово ще има най-вероятно наесен.
И в добавка. Комисия към Общинския съвет в Кюстендил установява за конфликт на инетереси за кметовете на две села -Жабокрът и Долна Гращица, казаха нейни членове. Има изготвено становище по ситуацията, което е внесено в Общинската избирателна комисия. Комисията за конфликт на интереси към ОбС е 9-членна. Те се запознали с документи, касаещи двамата избрани кметове на двете села. Става въпрос за неотписано тяхно участие в дружество, казаха информирани. Коментира се, че становището ще бъде разгледано на заседание на ОИК във вторник. Председателят на ОИК Венцислав Механджийски каза за репортери, че няма постъпил сигнал /доклад/ при тях. А ако постъпи, то той ще бъде разгледан. Ще бъде взето решение, което ще бъде качено на сайта на комисията. Сега – едните казват, че са пратили доклада, от ОИК /Механджийски/ казват, че няма сигнал при тях.Нали е 1 април – някой можe и да се шегува.
Ама не е шега как селски кметове не се отписват от разните дружества и имат свързаност с някакъв бизнес. Предишния мандат това се случи в Червен брег. Имаше нови избори. Изобщо – синдромът „Пороминово“ си заслужава вниманието. Дали се правят, че не знаят закона. Калинков се бил предоверил на адвоката си. Който не го отписал 8 години. И пак ще се кандидатира наесен, обяви той пред медиите. И това си е синдром. Да си начело в селото, няма значение – кое.