Ден: 24.04.2024

Нов шанс за дядо Исаак

Нов шанс за дядо Исаак
Велбъждският епископ Исаак (в мире Иван Михаилов Бояджийски) е сред шестимата номинирани за митрополит на овдовялата Сливенска епархия. Дядо Исаак беше в конкуренцията и на пръвия, впоследствие – касиран, избор за същата позиция. Тогава не беше сред първите избрани. Сега – втори шанс /изборът е на 26 май/. Доста учудващо, след като няма и година откакто е хиротонисан за Велбъждски епископ. Но близостта му с епископ Поликарп, Векарийният на Неофит, обяснява много от нещата. Също и, че бе назначен за Втори викарий на Софийския митрополит. Лошо нема, както казват по Кюстендилско. Само, дето нещата в Кюстендил и духовната околия не вървят май нещо. Доникъде е благословената от покойния патриарх Неофит първа православна детска градина с параклис до лятното кино в областния град. Доникъде. И другото. Откакто кмет вече не е Петър Паунов, храмовете в Кюстендил се поопразниха откъм миряни. Защо ли… Дядо Исак да каже. Вървят приказки, че дядо Исаак ще заминава зад граница, по Запада или в САЩ…А не за Сливен.
А иначе е роден на 09.11.1982 г. в гр. Банско. На 14.08.1983 г. приема кръщение в чест на св. Йоан Кръстител в храм „Св. Троица“, гр. Банско. През 1989 г. постъпва в НЧ „Преп. Паисий Хилендарски“, което завършва през 1993 г. От 1993 г. до 1996 г. учи в СОУ „Неофит Рилски“ в родния си град. На 13-годишна възраст, с благословението на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил, постъпва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва през 2001 г. От същата година започва работа в нейната администрация. В Семинарията той заема различни длъжности в административния и педагогически състав. Паралелно се обучава в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, който завършва през 2008 г. със степен „бакалавър на богословието“. На 10.04.2009 г. в манастира „Успение Богородично“, гр. Видин, е постриган в монашество от приснопаметния Видински митрополит Дометиан под духовното наставничество на Величкия епископ Сионий. На 27 юли същата година в старинния храм „Св. вмчк Пантелеймон“ е ръкоположен за йеродякон. На 10.01.2010 г. във видинския митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“ е ръкоположен за йеромонах. След ръкоположението му в духовен сан, той продължава да носи послушание в СДС на длъжност секретар и възпитател на обучаващите се в нея етнически българи от чужбина. През 2010 г. и 2012 г., с решение на Св. Синод на Българската православна църква, е изпращан двукратно на едномесечно служение в българските храмове в гр. Истанбул, Турция, за заместване на тамошния свещенослужител.
На 01.02.2011 г., с благословението на Видинския митрополит Дометиан и с решение на Епархийския съвет на Видинска епархия, е назначен за Архиерейски наместник на Ломската духовна околия и Председател на Църковното настоятелство на съборния храм „Успение Богородично“ в гр. Лом. На 15.08.2012 г. в същия храм е възведен в архимандритско достойнство.
От октомври 2012 г. се обучава в Общоцърковната аспирантура и докторантура „Св. равноапостолни Кирил и Методий“, гр. Москва, която завършва през 2015 г. със степен „магистър на богословието“. От 01.08.2014 г. е назначен от Видинския митрополит Дометиан за духовен надзорник на Видинска епархия и ефимерий при катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“.
От 01.07.2020 г. преминава на служение в Софийска епархия и е назначен за Архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. По решение на Св. Синод от 07.06.2023 г. е избран и наречен, а на 10.06.2023 г. е хиротонисан за Велбъждски епископ в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. От същата дата е назначен за Втори викарий на Софийския митрополит, като и до днес продължава да изпълнява задълженията си и на Архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.
Во името Господне!!