Ден: 03.02.2025

Щом и те, туризмът

dav

dav

Запазването на ДДС от 9% не е единственото, но важно условие за оцеляването на работещите по-малки фирми и обекти в сферата на туризма. Това казаха участниците в кръгла маса на тема „Туризмът в България, проблеми и перспективи”, организирано от „Сдружението по туризъм “ в Кюстендил. Озоваха се от Министерството по туризъм, депутати, работещи в хотелиерството, ресторантьорството, развлекателните дейности от големи турестически центрове и курорти като Боровец, Банско, Велинград, собственици на туристически обекти и в търговията от района. Разбира се – поздравени бяха и от кмета домакин инж.Огнян Атанасов. След КОВИД кризата, когато загубили почти целия си персонал и клинтите, при инфлацията сега, повишаващите се разходи за всичко, касаещо туризма, и особено- въвеждането на ДДС от 20 %, браншът ще е и вече работи на загуба, каза председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил Светослав Георгиев.Категоричната позиция на участниците изрази Силвия Велкова, собственик на комплекс за отдих и спорт, бивш зам.-областен управител на Кюстендил „Ние не сме тези, които трябваше да си продаваг лимузините, за да плащат на персонала. Ние сме тези, които по време на Covid кризата безплатно хранехме медиците в Кюстендил и никой не се похвали с това. Ние сме обикновени работници и искаме да защитим хляба си“. С персонала си се отнасяли като към колеги, защото и те, собствениците на хотели, ресторанти, обекти и пр. работели наравно с тях, еи те са си персонал, отбеляза и друг фактор в местното сдружение Ангелина Влашка. Нищо лошо.
Станаха ясни предизвикателствата, стоящи пред бранша. Те посочиха, че високата ставка на ДДС не е единственият проблем. Другите страшни неща са вдигането на минималната работна заплата, осигуровките, поскъпването на електроенергията, инфлацията. „Ние не може да издържаме на тази преса. Искаме всички да чуят какви са проблемите. Ние даваме един продукт, който е част от туризма. Всички сме категоризирани по закона за туризма. Както хотелите са на 9% ставка на ДДС, би трябвало и ресторантите да бъдат по същия начин. Ние правим един общ продукт“, обясниха организаторите. Браншът трябва да бъде конкурентноспособен в целия Европейски съюз. На срещата беше посочено, че през последните два месеца инфлацията е между 8% и 10%. Много продукти, използвани от бранша, са с повишени цени. „В момента сме поставени пред ситуация, че за да добавим инфлационната стъпка и тези 11%, които в момента са разликата в ДДС, трябва да увеличим нашите продукти с 30%. Направим ли това нещо – те ще бъдат почти непродаваеми“, допълниха още ресторантьорите.“Конкурентните ни държави в туризма ползват диференцирана ставка от ДДС. След като искаме да развиваме туризъм в България, условието това де се случи е с диференцирана ставка. Това ще допринесе за повече инвестиции, повече работни места и повече средства които ще влязат в икономиката“, заяви зам.-министърът на туризма.
Така де. Да ги ожалиш от това сдружение и бранш. Какво да кажат шивачките от нукашни фирми, които бачкат по 36 часа без прекесване, не са виждали договорите въобще и взимат по 800-900 лева, когато им ги дадат. И понеже е кръгла маса, да имаше участие и на клиентите на заведения, хотели, атракциони и др. Щяха да кажат само едно: „Щом и тия, туризмът, се оплакват, закъде сме!“