Пак ли

 

 

Митническите власти на сръбския граничен пункт „ГПП – Рибарци“ днес върнаха микробус на Столична община със 180 коледни пакетчета за деца и календари на КИЦ „Босилеград“, съобщи директорът на Културно-информационния център там Иван Николов. Претекстът е напълно формален – това, че подаръците е трябвало да бъдат докарани не през Рибарци, а през Калотина, което е абсурд, добави Николов. Подаръците са върнати обратно в София и няма да стигнат до малчуганите от Западните покрайнини. Пакетчета бяха подсигурени от дирекция „Култура“ към Столична община и предназначени за подаръци за децата от основното училище и от предучилищните заведения за коледното тържество, което организираха Дирекция „Култура“ към Столична община и КИЦ-ът „Босилеград“. Случилото се е една гавра, нечовешката постъпка на сръбските власти и е израз на шовинистичната омраза на честването на българска Коледа по българския календар в Босилеград. И е резултат от водената война срещу Културно-информациониня център /КИЦ/, се казва в информация на културния център „Босилеград“ от днес след обеда.
Въпреки всичко Коледният спектакъл – клоунада на Атракционен клуб „Найа“ към ОКИ Дом на културата „Средец“ се проведе под ръководството на Димитър Лефтеров в училищния стол на Основното училище „Г. Димитров“ в Босилеград. Децата останаха много доволни от спектакъла и безкрайно разочаровани от това, че Дядо Коледа не можа да ги зарадва с коледни подаръци от София, се казва в съобщението.
И пак и пак. Преди години върнаха една 200-килограмова камбана, излята в Пловдив, която трябваше да стигне до новоиздигнат храм „Св. Иван Рилски“ в босилеградското село Паралово. Стана и тогава скандал, както и с двете паметни плочи с имената на съсечени от сръбска паравоенна част през 1915 год. българи от Босилеградско. Тя няма край. Ама сега. Нали имаше „Западни Балкани“ при БГ европредседателството. Нали среща във Варна имаше точно на тия западнобалкански държавници. Нали сръбският прзидент Вучич нареди двет паметни плочи за кланетата в Горна и Долна Любата да се върнат. Върнаха ги и нищо. Ама сега става думаа за 200 дечица, които напразно чакаха подаръци. Не става и не става.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *