Кауза пердута

Кметът на двете гранични села Раково и Страдалово – Радойчо Анастасов кара веднъж в седмицата храни, продукти и лекарства по домовете на останалите тридесетина жители в отдалечените махали. До там автобус не отива от години, а зимата пътищата не се чистят. Кола на потребителната кооперация веднаж седмично кара хляб. Нея кметът използва да зареди с най-необходимото жителите на селцата. Екипаж от шофьор, кметът, който е наместник на двете паланки от 18 години, и работник по временната заетост, пътува с часове през заснежените и непочистени пътища до махалите в Раково и Страдалово, но достига до всеки дом и доставя по предварителна заявка храна и най-необходимото на откъснатите от света хора. Понякога кметът остава в селата и се прибира пеша – върви с километри в снега, разказва той. Наскоро се налагало да чистят паднали клони и дървета по пътя до Раково, „играли“ си 3 часа по трасето, но стигнали до най-отдалечените къщи. Анастасов носи и лекарства на раковчани и по Страдалово – по предварителна заявка. „Абе, това са живи хора – как да ги оставиш. Това е животът“, обобщава Радойчо Анастасов. Той е доволен от екипите на ЧЕЗ, които – когато да ги потърси, се отзовават и селцата не остават за дълго без ток.
Трета поредна зима улиците в планинското с. Бистрица, община Дупница, са почистени добре и това прави всеки ден при снеговалеж кметът на селото Кирил Огненски, казаха местни хора. Той е направил присопобления към автомобила си – монтирал е гребло, което не сваля през целия зимен сезон. За да е в готовност. Около 50 сантиметра сняг наваля последните дни в района на Бистрица, което отстои само на 2 километра от Дупница. Живеещите в по-горната част на селото паркират колите си на площада заради дълбокия сняг. За два дни, до уикенда, кметът смогнал да изчисти по основните направления. Първо чисти до детската градина, до магазина, до черквата. Не иска да бъде обезщетяван за горивото, сам пълни резервояра на джипа си „Нисан“, който е доста мощен и издръжлив. Но и харчи доста гориво. „Не искам пари и благодарности. Нали хората затова са ме избрали – да получават от мен помощ и разрибане за всеки проблем. А зимата улиците трябва да са чисти. Не е толкова страшно. 50 сантиметра сняг, аз съм на 45 години – като дете помня, че зимно време снегът е стигал и до 1 метър. Нали сме в планината, разказва бистришният управник Огненски.
„Кауза пердута“. Първо – „на народ се не угажда“ е казал народът. Второ – „единодействие с известен край“. Ден и нощ Радойчо да зарежда Раково – няма шанс, паланката си отива. В Бистрица местни бабаити преди години хвърлиха на Богоявление в реката след кръста и попа отец Борис Минчев. Наказаха ги … един месец без поп. Изобщо не се стреснаха. А и щом чакат кметът да им изчисти – могат да хвърлят поп в Бистрица, не могат за ринат сняг. Така, че – селска „кауза пердута“. Няма сми /съл/.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *