КН -то

Нещо като емблема – метални около 1-метров букви тела „КН“ със символа за Кюстендилско – ябълката, бе аранжирана почти инкогнито в новореновирания парк „Галерията“ преди 24-майските празници, забелязват минувачи. Фигурата е при мраморната трибуна при „Пеещите фонтани“. Монтирането направи екип на общината. От отдел „Култура“ на администрацията отказват коментар – разбра се обаче, че идеята и одобрението е лично на кмета на общината Петър Паунов. Мястото веднага стана предпочитано за селфи и за любовни срещи, особено за тийнейджърите. Фигури с ябълка, символ на плодородието и овощарството на района, са и на други места в града или по подстъпите на Кюстендил. Например и при шадравани при входа на областната администрация. Там ябълката е на върха на нещо като пика, копие – просто такова е решенето на скулптора, автор на композицията. Преди години имаше нещо като ябълков цвят на стълби при с. Ябълково. После го сложиха за стожер и център на кръговото при Фантастико на влизане и излизане към София. Или зеленият надпис с кипарисчета „Кюстендил“ пред офосите на една банка, която утре освещава новоремонтиран офис. И т.н.
„Кн“-то е по регистрационните табелки на около 200 хил. коли, сочи неофоциалната статистика. Нявсякъде по страната. Както и в Босилеградско и Западните покрайнини. По София и морето има един лаф, видят ли кола с регистрационен номер „Кн…“.  „А-а, ВИС-2“, произнасят. Дори се коментира, че години, след като и Георги Илиев не бе между живите, не смеели да крадат коли с кюстендилска регистрация. Защото после, ще ги връщат и то тъпкано.
Но … „КН“! каквото и да носи това буквосъчетание. И каквото и да означава изтъпанчено до фонтаните при галерията на Майстора.

„Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *