Баня след баня

Средновековната Дервиш баня в Кюстендил, строена и открита през 17 в. и работила до и след Освобождението, ще бъде отдадена на концесия за 20 години с опция за още 15. Такова предложение внася кметът на града Петър Паунов на предстоящата в петък сесия на минипарламента. Обектът е общинска собственост и не се използва от години. Дервиш баня е паметник на културата с „местно значение“. Затова е търсено мнението и експертното становище на Министерството на културата и на Института за паметниците на културата. Специалистите готвели процедурата около една година, каза зам.-кметът по финансите Надя Каратова.
Комплексът е със застроена площ от 572 кв. метра, реставриран преди около 10 години, но не е използван. На един етап вътре в отделенията, по нишите и седилата за къпане, художници използваха банята за изложби и арт изяви, четяха стихове. Сега банята ще се предостави за бански, балнеоложки и СПА услуги. Концесионерът се задължава да реализира инвестиционна програма за изпълнение на дейности по консервация, реставрация и адаптация на сградата в размер не по-малко от 152 750 лв. /без ДДС/. Като внесе първоначална вноска от 10 хиляди лева. Преди три години общината обяви за продан известната Чифте баня в града за 1 020 000 лева, първоначална цена. Но купувачи и на двата търга не се явиха. Вместо това местно сдружение обжалва решението на съветниците, като съдебните дела още продължават, припомнят администратори. И тогава имаше застъпници на тезата да се даде Чифте баня, която работи без прекъсване от 1913 год., на концесия, не за продан.
Чифте, Дервиш, Алай и пр. бани съградили, поддържали и почитали турците. Хроникьори ги изреждат до 13. Преди тях римляните се плацикали и лекували травми, рани, екземи и др. на „базата на минералната вода“. Сега дойде ред да се продават и отдават. По-скоро – второто. Баня след баня. И циганската долу в гетото е отдадена – на Сашо Кръстев-Яо. Той оформил VIP сектор за посещаващите я, така се говори. Който продава – губи, е неписаното правило. Зависи от купувача. При баните обаче – губенето е неизбежно. Освен ако общината и кметът Паунов нямат някакви други съображения. То такива, съображения, винаги има.

 

 

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *