Като по Радичков


Изявления на доскорошния зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов /който е депутат от 10 МИР-Кюстендил/ пред актива на БСП в Кюстендил за отклоняване на международния транспортен коридор № 8 през Струмица и АМ Струма, а не през Кюстендил и Дупница, и че това е реално обсъждан вариант по време на срещата на министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев по време на срещата им в Струмица, предизвика коментари, дори и смут, сред кюстендилци и по селата край границата с Македония. Местните хора са възмутени, че въобще се обсъждат такива варианти от хора, които явно не са в час и не разбират нищо, каза кметът на с. Гърляно Венелин Енчев. Според кюстендилци пътят още от римско време от Черно море до Адриатика е минавал оттук, през Кюстендил. Всичко друго са спекулации. Дали това отклонение през Струмица наистина е вариант за изграждането транспортен коридор номер 8, попитаха общински съветници на днешното заседания на минипарламента в Кюстендил кмета на общината Петър Паунов. „Ако има такъв вариант това е коридор 8 и половина, или коридор 9 без 15. Такава инфраструктура не е в Коридор-8 и няма да се финансира от Европейската комисия. Такава инфраструктура – ако я има, вероятно е вътрешен въпрос на Македония и на семейството на премиера Зоран Заев“, каза Паунов. Няма логика транспортното разстояние на коридор-8, което е 244 километра, да се удължава на 400 километра през Струмица, добави Паунов. И обобщи: „Никакви спекулации, коридор-8 ще мине през Кюстендил“.
Областният шеф Виктор Янев е и по-ясен. Коридор № 8 ще премине през област Кюстендил. Това е най- пряката връзка между София и Скопие, през Кюстендил, Велбъждски проход, Крива Паланка, Скопие, Тирана и пристанището в Дурас, каза Янев. Идеята е коридорът да свързва Черно море с Адриатическо море. Той коментира, че изказаното от депутата от БСП Валери Жаблянов предположение, че Коридор № 8 може да премине през Струмица, цели да внася напрежение в обществото. Областният управител допълни, че правителството на Бойко Борисов има последователна политика по отношение на Коридор № 8, през територията на област Кюстендил. Той припомни и за договорените със Световната банка 200 млн. лв. за инфраструктурни обекти за изпълнението на проекта. Виктор Янев цитира и думи на македонския дипломат Андрей Лепавцов по време на 10- та национална транспортна конференция с международно участие в Несебър, от които стават ясни действията на Македония. В момента се реализира проект за ремонт на пътя Крива Паланка – Деве баир, предстои такъв и за отсечката Крива Паланка – Ранковце. „Няма как да се удължава трасето на Коридор № 8 през Струмица и времето за пътуване от София до Скопие”, категоричен е Янев. Той припомни думи на македонския премиер Зоран Заев, че ако сега пътят София-Скопие, се взима за 4 часа, след строителството на Коридор 8 между двете столици ще се пътува 2 часа.
Смехории нашенски. Като се почне от червената сбирка с Жаблянов, през гнева на иначе готиния кмет на Гърляно и се стигне до двата часа време по дестинацията София-Скопие, пресметнати от премиера на комшиите Зоран Заев. Направихме го тоя невъзможен като чакане „коридор“, та взехме да засичаме и времето между двете столици. Два часа – сега горе-долу токова се чака да се мине през ГКПП-Гюешево-Деве баир. След 2025-а ще профучаваме със свръхскорост до Македония, до Албания, Италия. „Кога го видим, тогава че повервам“, ръсят по кръчмите в Гюешевско. И я подхващат като героите на Радичков – от който и разказ да ги вземете. Може и от „Свирепо настроение“, пиесата „Опит за летене“ – няма значение. Върви и за „Кридор-8“.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *