Здраве – да е!

Кюстендилци се оказват с добър здравен статус, обявиха от общината, позовавайки се на профилактични прегледи и попълнени доброволно анкети на над 400 жители на града в края на май т.г. Градът се счита за добро място за живеене – чист и спокоен е, казаха от администрацията. В дните от 27 до 29 май 2018 година в Кюстендил се провело здравно ЕКСПО с участието на квалифицирани лекари и на доброволни сътрудници. Над 400 жени, мъже и тийнейджъри си направиха измервания на здравни показатели като: ръст, тегло, обем на белите дробове, кръвна захар, пулс и процент на кислород в кръвта, както и за костна плътност за жени и др. Резултатите показват по-добър здравен статус на гражданите на Кюстендил в сравнение с редица други региони на страната. Участниците имаха възможност да попълнят анкета за следващи мероприятия на различни теми. Резултатите от нея определят като приоритетни за хората „Контрол на стреса” и „Контрол на теглото”. Резултатите от здравното ЕКСПО ще бъдат коментирани на лекция с беседа на 21 юни 2018 год. от 18 часа в залата на Килийното училище. Дискусионната вечер е на тема „Контрол на теглото” с участието на д-р Герасимова – лекар-физиотерапевт от болница „Света Анна” София. И т.н.
Знаем я кампанията. Някои минаваха и по два пъти през тестовете и апаратите – нали беше безплатно. И немалко кибици покрай площада минаха. Е, щом и те – недояли, недоспали, некъпани, нетонизирани показват добър здравен статус – какво по-добро от това. Баш здравите, ако бяха минали, щяха да шашнат докторския екип и щяха да сбъркат апаратурата. Но и с аутсайдерите си Кюстендил се показа и оказа здрав. Супер. Така да е.
То на подобни организирани акции и кампании не трябва да се вярва много много. А и с просто око се вижда, че и кюстендлци са болни и болникави. Застанете на централния булевард и за 10 минути ще се убедите. От 10 минали един-двама са с нормална походка, всички останали куцат и са „изчанчени“ на една страна. Минете по което искате време на деня през поликлиниката – върволица пред лекарските кабинети. Всичко охка и пъшка, жали се на съседа по пейка, разказва си истории на болежките и патилата. Ами смъртните случаи – градът напълни и новото гробище над погребите и ще се мисли за нов терен. Абе, няма здрави. Ама – здраве да е, нали тия от лабораторията на колела на площада така ни изкарват. Па го и обясняват. В Килийното. А всеки си го знае кое как е.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *