Без категория

Добре, че не е Чавдар Караджов

Добре, че не е Чавдар Караджов
Старши комисар Пламен Стоилов e новият шеф на Областната дирекция на полицията в Кюстендил – той беше представен пред състава на дирекцията от и.д. главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев. Старши комисар Стоилов е роден през 1964 г. в София, завършил е УНСС. Работи в системата на МВР от 2003 г. като криминалист, от 2016 е на ръководна позиция в СДВР. Досегашният директор на кюстендилската дирекция ст. комисар Елиан Стамболийски, който изкара на поста около 10 години, е в болнични повече от месец, коментират работещи в системата. Дали това няма да има юридически последствия и да го завръщат Стамболийски – не се знае.
А някои кюстендилци подхвърлят – „добре, че не върнаха отново Чавдар Караджов“. Караджов на два пъти бива шеф на РДВР-Кюстендил и веднаж на Регионален граничен сектор-Кюстендил. Сега отново е голям шеф, но на ДАИ за Югозапада със седалище София. Това е показателно. И за Караджов и за Кюстендил.

Не пиарствайте


В Националния пресклуб на БТА се състоя пресконференция на Община Кюстендил и агенцията по повод предстоящия „Празник на черешата 2021“ и свързаните с него обществени и културни събития на територията на община Кюстендил. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и Кирил Вълчев – генерален директор на БТА подписаха договор за сътрудничество между БТА и Община Кюстендил. „Този празник се явява като едно красиво и вкусно разклонение на дългогодишния „Празник на плодородието“, който датира от 60-те години на миналия век, а от 2008 година се появи и „Празник на черешата“. Всяка година традиционно се представят над 100 сорта череши за страната и региона от Институт по земеделие, Кюстендил“, сподели Петър Паунов по време на пресконференцията. „Духа на тази постановка ще се срещне с духа на народния празник на Кюстендил по случай „Празника на черешата“, сподели от своя страна Ириней Константинов директор на Театър „София“ и заяви че с нетърпение очаква отново да бъде в град Кюстендил. „Моят първи концерт на сцена беше в град Кюстендил. Концерта беше много хубав, а след него посетихме и Крепостта Хисарлъка. Спомените бяха незабравими и всеки път когато стане въпрос за Кюстендил, аз се връщам към тези свои спомени. Сега ще добавя нови и наистина благодаря за тази прекрасна покана“, добави още г-н Константинов. „Черешата е символ на живота от изток до запад. Японският поет Кобаяши казва: „Да бъдеш жив, това е да си под цъфнали череши“, пък ако отидем на запад в Южна Америка, Пабло Неруда казва, че най-хубаво е да правиш това, което пролетта прави с черешите, така че ще можете да се уверите сами, ако се включите в „Празника на черешата“ – Кюстендил“, заяви генералния директор на БТА Кирил Вълчев.
Стига, бе, хора. Толкова ядове си има кметът, толкова са проблемите – боклукът, дърветата за рязане, фиаското в спорта /футбола, няпример – я вижте съседна Дупница, шампиони по тенис на маса, ФК „Марек“ е отново в професоналния футбол и др. „Пирин“-Благоевград е в „А“ група, отново, „Миньор“ /Пк/ просперира на по-горно ниво/. А Кюстендил – някое и друго крехко момиче на някой второ и треторазряден турнир по художествена гимнастика. Не става. Една череша / и Майстора, който е от дупнишкото Фролош/ – все нея, всяка година, дори и нулева да и е. Това има Кюстендил. Стига пиарстване. „Трябва да се работи“, е нещо като лайтмотив за кмета Паунов. Или поне – му беше.

Боклукът като стратегия

Боклукът като стратегия

bty

Кюстендил изпитва затруднения и проблеми със сметосъбирането заради аварираща техника, не крият от ОП „Чистота“. През почивните дни контейнерите останаха пълни не само по кварталите, а и по централната градска част. Автопаркът на Общинското предприятие „Чистота“ е от 80-те години на миналия век.Екипите работят на две смени, почти денонощно, каза шефът на предприятието инж.Валентин Смоков. Общината все пак закупила нова сметосъбирачна машина, която обаче не насмогва, а и тя аварира от претоварване, добави той. По няколко квартала сметосъбирането е с нарушен график. Кметът Петър Паунов уверява, че криза с боклука няма и няма да се допуска. Но не крие, че една нова сметосъбирачна машина е 300 хил. лева.
В подобна ситуация градът изпадна при незапомнените студове, когато температурите паднаха до -30 градуса и и без това допотопната техника на ОП „Чистота“ замръзваше. Сега температурите не са виновни. Не е започнал и отпускарският сезон, та да са дошли гурбетчиите от Ябана, изнеслите се по София кюстендилци. Заради пандемията няма и много събирания, купони по кръчмите. Народът все още е свит.Няма нарастващо сметонатрупване и обоклукчаване. Тогава.
Остава възможното обяснение защо се случва по-малко от месец до вота на 11 юли. Значи всичко е стратегия. Като гледат преливащите от боклуци контейнери, кюстендилци ще си кажат, че по Бат Бойково време това нямаше да се допусне. Премиерът Борисов веднага щеше да разпореди за Кюстендил 1 мил. лева за сметосъбирачки. Така беше само допреди месец. Вече – не е така.

100 % влизане

100 % влизане
44 абитуриенти от единствената гимназия в Босилеград получиха дипмоте си за средно образование, съобщи за БНР директорът Владимир Григоров. Повечето от тях,аккто и завършили във Вранье, Сурдулица и др., кандидатват във ВУЗ в България, като тествете ще са онлайн. 22.ма, или половината, от завършилите гимназията в Босилеград са с отличен успех, 13 с много добър и 9 са с добър успех. Осем зрелостници са наградени с най-престижното ученическо отличие – грамотата „Вук Караджич”. За ученик на випуска учителският колектив обяви Кристиян Иванов, който бе и ученик на випуска в основното училище в града преди 4 години. За втора година поради пандемията от коронавирус тържествената церемония по връчване на дипломите не се състоя. Заради ограниченията при ковид-епидемията традиционният абитуриентски бал и в Босилеград няма да го има. Сега върви подаването на кандидатстуденските дикументи през портала на МОН. Приемните изпити, тестове са на 19 и 26 юни – те ещ са онлайн, каза директорът на Гимназията Владимир Григоров.
От години кандидат-студентите от Западните покрайнини влизат на 100% / че то и в България е така/ . Само с по един тест по български език и литература и история. И ставаха лекари, психолози, архитекти, фармацевти, че и в службите „а ла Симеоново“. След завършване на ВУЗ-а остават да работят и да живеят в България. С малки изключения. Добре, че сега са въвели и втори тест за кандидатстващите медицина, дентална медицина и фармация .Те ще държат приемен тест и по химя и биология. Крайно време беше. Не че това променя кой знае колко нещата. Ама – знае се, че медицина не може да учи всеки и хванат „от кол и въже“. Да се учат децата. Това е един от начините за се върнат в любимата Татковина. За разлика от северномакедонците, които нямат голямо желание /макар да се коментира, че дъщерята на президента на РСМ учела в София/ да учат в България. В Татковината. Дерзайде. Едва ли ще се похвалите много като абсолвенти след 4-5 години, ама – така е в България, и във ВУЗ-вете и. Със 100-те процента влизащи.

Илиада – 25 песен

Илиада – 25 песен
Някои претендират, че в 10 МИР-Кюстендил нямало интересни кандидат-депутатски листи. В смисъл – няма изявени имена, шоу звезди, стратези и корифеи. Не е съвсем така. Ето на кои залага бившият премиер Жан Виденов на вота на 11 юли за региона – коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република“.
Георги Василев Градевски
Антон Георгиев Сираков
Кирил Павлов Вуковски
Александър Иванов Александров
Първите двама са немалко известни. Втората половина от листата – не. Георги Градевски беше кандидат за кмет на Дупница от АБВ на местен вот неотдавна .После си го хареса за местен лидер Цветан Цветанов и Републиканци за България. Па не биде. Сега е при Жан. Междувременно на два-три пъти с него са занимава полиция и прокуратура. За различни изпълнения. А Антон Сираков. Бивал е председател на СДС-Кюстендил в най-първите летописни дни на демокрацията, после основа Естествена монархическа партия, после с Волен Сидеров в Атака, в ръководството. После – в друга формация – Нова сила. После-е-е. Не се умори тоя човек. Монархист при привържениците на Че Гевара. Метаморфози. Защо пък не. Сираков е добър е чепат адвокат, всички го признават които са били на дела, в които е защитавал някого. И доста от съдиите и прокурорите го знаят. Адски начетен. За него се коментира, че знае наизуст всичките 24 песни от „Илиада“ на Омир. И цели глави и откъси от „Фауст“ на Гьоте. В политиката е бил в доста битки и е „надзифтарял“ достатъчно. Дали, не застъпвайки Фаустовското начало. А може би ще се роди 25-а песен на „Илиада“-та, написана от него. Кой да каже. Или да се допише „Фауст“. Сираков да каже. След 11-и юли.

Сбогом, Яворе!

Сбогом, Яворе!
Отишъл си е големият колорит от Шатрово и Кюстендил Явор Кашукеев, написаха по мрежите близки на семейството му. Преди няма и 20 дни се спомина съпругата му – Катя. Така, че Явор нямаше шанс да остане задълго без нея. Може би там, горе, пак ще я карат тяхната си. Явор издаде и стихосбирка, но не се имаше за поет .Беше себе си в двете системи – син на партизанина от Разметаница Георги Кащукеев и зет на всемогъщата при соца в условията и по критериите на Кюстендилско Миланка Грозданова. Неизброими са историите му, изпълненията му. Немалко от тях под въздейстивето на алкохола. Задържаха го за телефонна заплаха към сестрата на тогавашния премиер Бойко Борисов /преди няма и 10 години/. Беше пълно шоу, и до психиатрията стигна. И си я продължи неговата.
В хола си Кашукееви държеха всяка зима 270-литрова бъчва с вино. За удобство – да не слизал до мазето да точи „едноман“, казваше Явор, който си отиде на 71г. Наздраве, Яворе! Дано и там, горе, да ти е същото.С нещо – и по-добре.

Който се сеща

Кой се сеща
Необичайната, виртуозната, дълбоката поетеса Екатерина Йосифова на 4 юни навърши 80 години. Родена в Кюстендил, работила като учител / и в Дупница/, журналист, драматург и поет през целия си живот, Екатерина Йосифова създава нещо като школа в българската поезия, по стъпките ѝ вървят вече няколко поколения творци. Нейни стихове са превеждани и издавани в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Франция, Северна Македония и др. Йосифова е носител на някои от най-големите литературни и държавни награди у нас – орден „Кирил и Методий“, ІІІ степен , Орфеев венец, награда „Христо Г. Данов”, награда „Иван Николов” и много други. Почетен гражданин е на Кюстендил. Ето какво пишат за нея днешни литературоведи. „Няма начин да не бъде отбелязана върховната смелост на Екатерина Йосифова да присъства в литературата без никаква податливост към мода, стилове и реверанси пред читателя. Тя пише, вторачена в истината. Говори директно, без украса, и точно затова метафорите ѝ са толкова дълбоки и сложни, че те поглъщат задълго. Тя връща думите по местата им, припомня истинските им значения и ги подарява чисти, без никаква умисъл, на читателя“.
Сигурно само неколцина от малкото и приятели в Кюстендил са се сетили да и честитят. Поне по мрежите. Днешният кюстендилски читател, ако го има, изобщо – не, няма го. Както и управата на тоя град. Кои ли не се превъзнасят последните години с повод и без повод – колекционери, антиквари, местни имена, които – нямат никакъв особен принос в „дисциплината“, в която, да кажем, че са се изявявали. А на авторката на „Късо пътуване“, 1969э„Нощем иде вятър“, 1972э „Посвещение“, 1978э „Къща в полето“, 1983э „Имена“, 1987„Подозрения“, 1993э „Ненужно поведение“, 1994„Малко стихотворения“, София: Стигмати, 1998, 62 с.э„Нищо ново (100 стихотворения)“, Пловдив: Жанет 45, 2001, 128 с.э „Нагоре-надолу“, 2004, э „Ръце“,„Тази змия“, 2014, и две заглавия за децаъ- „Истинска приказка за Поли“, 1994„Легенда за магичния певец“, 2000, „нема кой да се сети“ кюстендилец. Катя има жилище в Кюстендил, беше купила имот и над Скакавишкия водопад при с.Полска скакавица /при старото училище там/. От години спря да идва. Едва ли е от напредващите и години. По-скоро няма какво да срещне тук. Пълна заспалост. Бъди благословена, Катя!

Горските ягоди

Богата ягодова реколта отгледаха и вече се бере служителите от горско стопанство „Рилски манастир“ от градината край с.Стоб, казаха от Югозападното държавно предприятие. Градината е създадена преди четири години върху 7 декала и на нея се отглеждат авангардни сортове ягоди.Ягодите за Горско стопанство „Рилки манастир“ вече е рутинна работа. Дават бригади самите горски, последните дни и деца и съпруги на техни приятеали се включват. Брането на богатата реколта ще продължи поне още седмица. Търсенето на пазара е голямо, реализацията на продукцията върви много добре, радва се шефът на ГС По горските разсадници на ЮЗДП се отглеждат и други алтернативни култури. Над 100 дка са засадените площи с облагородени орехови фиданки в различни териториални поделения, 17 дка с арония, 11 дка – градина от нар, 10 дка – овощна градина от синя слива, 7 дка плантация от маслодайна роза, 10 дка плодни градини от елитен сорт малина и др. култури. ЮЗДП инвестира в автоматизирана и високотехнологична оранжерия за производство на цветя в „Държавно ловно стопанство”, които ще бъдат предлагани на пазара.
Това ли им е работа на горските – ягоди. Такива има във всеки селски двор по Рилското корито. Те да гонят бракониерите – вършеещи с пушки и с камиони по масивите по Рила, да не се захласват .Толкова ли е процъфтяло ЮЗДП, че нар, че маслодайна роза, малини, сливи. Ами незаконните действия по териториите – цял комплекс се гради при ГС „Искър“, имаше незаконно прокарвани пътища преди старта на ЛОТ-евете под Благоевград от АМ „Струма“, стана ясно от tv репортажи.Къде, какво, кой и защо реже по Югозападните гори, каква дървесина се продава, кое излиза зад граница. А те – ягоди. Живи и здрави!

Синдромът Младост


„Изправи се! Мутри вън!“ регистрираха листата си за парламентарния вот на 11 юли в 10 МИР в Кюстендил. От коалицията не скриха, че имат амбицията да заличат 12-те гласа, нестигнали им да направят мондат в родния град на Мая Манолова на изборите на 4 април. Листата е само с една промяна – представителят на Бобов дол се отказал заради бизнес ангажименти в Англия. Водач отново е младата кардиоложка от кюстендилската болница, работила и в КОВИД отделението, д-р Галина Таваличка-Георгиева. Втори е бизнесменът от Дупница, прадседател на сдружението на търговците с коли втора употреба в града, Вергил Кацов.И от ГЕРБ-СДС се хвалят, че залагат на младите. Сложиха на осмо място председателката на Младежи-ГЕРБ 27-годишната Нели Точева. Кака и -28.годишната сапаравебанчанка Мишел Виячева е седма. Представете си какви шансове имат двете момичета. Та кака им Михаела Крумова е аут, камо ли да си седма или осма. То и докторката Галина Таваличка е 50:50, че и под това ниво. И при червените има младежка лидерка – Габриела Златанчева. И тя е без шанс. Сигурно и по другите листи може да се забележат млади организми, които просто са в листете. За парлама. Синдромът „младост“. Хайде да ги броим към 17 юли депутатите около и под 30 години. Едва ли ще има двама-трима. И „Има такъв народ“ в Кюстендил праща проверен кадър – Виктория Василева, нямаща нищо общо с младежката възраст и позиция.
Някога Радой Ралин се обръщаше към сърдитите млади хора с … „Ще сте сърдити, докато се наредите“. Така, че да няма униние.

Накъде

Накъде
Бившият вътрешен министър Христо Терзийски отново е водач на листата на ГЕРБ–СДС за 10 МИР-Кюстендил, листата беше регистрирана днес в Районната избирателна комисия. Има само едно ново име в листата – на осмо място е Нели Точева, лидер на младежката организация на ГЕРБ за областта. Под номер две в отново е младият световен и европейски шампион по борба – 29-годишният дупничанин Даниел Александров. Трета е Михаела Крумова, бивш председател на ОбС в Кюстендил. Тя и водачът Христо Терзийски бяха двамата депатути от Коалицията ГЕРБ-СДС за региона в 45-о НС. В Кюстендил се коментира това, че в дните след разпускането на 45-о НС Христо Терзийски, от близкото с.Слокощица, неизменно е в Кюстендил, близо месец дефакто е в предизборна кампания с много чести срещи и участия в събития и публични прояви с кмета на Кюстендил Петър Паунов и актива на ГЕРБ в града и региона.Областният председател на СДС и общински съветник в ОбС – Кюстендил, Анелия Любенова-Мандалска е следващата в листата на коалицията. И тук нищо ново. Уважаваният психиатър с над 30-годишна професионална практика и досегашен народен представител д-р Александър Паризов е под номер 5 в листата на ГЕРБ – СДС. Същото. Под номер шест отново е млад човек – 28-годишната фармацевтка от Сапарева баня Мишел Виячева. И тук. Седми е Станислав Тенев от Бобов дол – началник на Общинската служба по земеделие. И той. От квотата на младежите е и Нели Точева, която е новото попълнение в листата и заема осмото място, за което стана дума. 27-годишната Нели е от Кюстендил, с икономическо образование и е областен ръководител на младежката структура на политическата сила.
ГЕРБ отново ще бъде в коалиция със СДС – най-голямата и най-старата десни партии в България – членове на ЕНП в Европейския парламент. Готови сме да предложим на нашите сънародници сигурност, стабилност, икономическо развитие и просперитет. Това заяви водачът на листата Христо Терзийски, веднага след като тя бе регистрирана в РИК – Кюстендил. „Листата затвърждава философията ни – да бъде изцяло от кандидати, които са от региона, никога не са губили връзката си с Кюстендилска област, отлично познават проблемите ѝ и могат да предложат най-ефективните решения. Те са доказани професионалисти с многостранна експертиза в различни области. Наред с опита, листата ни в още по-голяма степен съчетава и енергията на младостта. Младите хора са бъдещето на Кюстендил и на България“, посочи още Христо Терзийски. „Отново залагаме на почти същата листа с кандидати, защото тя се оказа успешна на изминалите избори. Заявихме, че даваме път на енергията и активността на младите, затова сега имаме повече млади хора в листата. Нашите кандидати са местни, уважавани и доказали се в своите сфери. Отново сме заложили на хора, които могат да бъдат полезни на обществото със своите компетенции и желание да работят за доброто развитие на своя регион“, заяви областният координатор на ГЕРБ – Кюстендил Даниел Данчев.
Думи, думи. А нищо ново. Толкова ли са самоуверени гербаджиите -Кюстендил и Дупница, та нищо ново да не извадят. Или нямат какво да извадят, или е от някакъв инат всичко. Лош. По другите листи имаше някакви обструкции, брожения, вътрешно движение, дори несъгласия, бойкоти, скандали. Тука, при ГЕРБ – нищо. Такава е партията им явно. Един да решава, знае се кой е. Да видим. Ясно е, че втори ГЕРБ мандат в Кюстендил няма да има. Отсега да се запитат – накъде!