Месец: септември 2018

Това е то – Македония

Това е то – Македония

По-малко от една трета от македонските избиратели излязоха да гласуват днес на референдума, съобщи малко след 19 ч. местно, 20 ч. – българско, време Държавната избирателна комисия в страната. Македонците бяха питани дали одобряват споразумението с Гърция, което разрешава дългогодишния спор за името на страната и отваря пътя на Македония към ЕС и НАТО. Условието в него е страната да бъде прекръстена на „република Северна Македония“. Референдумът няма да е валиден, тъй като за това са нужни гласовете на поне 50% от избирателите и това се разбра още следобеда. По-всяка вероятност близо две трети от гласуващите са подкрепили споразумението, но това не е достатъчно. Очаква се изказване на премиерът Зоран Заев, който заяви преди вота, че ако референдумът е невалиден, ще подаде оставка. Това с оставките на Балканите е много деликатна и тегава тема. Така, че – трябва да се изчака 1,8 млн. души в Македония имат право на глас. На последните избори за парламент през 2016 г. излязоха над 66% от тях, но на по-скорошните местни избори бяха едва 27%. На този вот бяха нужни съответно над 900 хил. гласа, за да бъде валидно народното допитване. И българският закон за допитванията е така шантав с процентите.
Македонците „захапаха дръвцето“, ама сами си го направиха. Не може аджамийската. Защо са им референдуми, в България да не би да питаха тоя народ къде и как иска да членува, кое как да става. Един външен министър Соломон Паси попророни сълзи докато вдигаха фрага ни пред централата на Алианса през 2004-а. И това беше. Какво ти гласуване. За ЕС – също. Каза се от 1 януари 2007-а и готово – 1 януари 2007-а. А македонците ще питат, „ке гласат“ и т.н. Айде сега. При толкова отявлени комунистически физиономии, които и в деня на допитването се изявяваха според репортажите от Скопие и другаде по комшиите, няма как ориентацията да не е тази – Сърбия, Русия, Кремъл. „Знай, Минке – последният комунист на тая земя ще умре в България“, казва учителят на невръстно девойче в клас в един от романите на така дърпания и придърпван дали е наш, или техен писател Димитър Талев. Още преди доста време го е казал и предрекъл. Това е то.

Юг News

Не е за вярване

Не е за вярване

Две жени от София, пътуващи по автомагастрила „Струма“ в студения и ветровит ден,  закъсали по аутобана, след като спукали гума. На помощ им се притекли двама пътни полицаи. Те сменили гумата. Изобщо извадили от бедата Ирина Цакова и Траяна Тимева. Двете пътували за Благоевград. Преди Дупница, спукали предна гума на автомобила. Безпомощни, докато обсъждали как да потърсят помощ и на кого да се обадят, при тях спрял полицейски автомобил. Полицаите сменили спуканата гума, резервната имала нужда от напомпване, справили се и с това, дали им съвет как да продължат пътуването. Двете жени, които пътували по работа, успели да стигнат навреме до Благоевград, а после безпроблемно да се завърнат в столицата, благодарят на пътните полицаи Александър Василев и Румен Здравков от група „Пътен контрол на движението по главни пътища и автомагистрали“ за помощта, за човещината, за усещането за сигурност, което им създали с присъствието и действията си. „При лошите климатични условия и силния вятър двамата полицаи бяха нашето спасение и надежда да продължим. Убедихме се, че полицаите помагат, не налагат само наказания. Желаем им здраве, успех в работата и уважение от хората, споделят в обаждането си до областната дирекция на МВР двете жени.
Направо да не понярнаш. Ченгета да са толкова отзивчиви на изпаднали в беда на пътя. Като ги знаем как се държат и да не си направил нарушение зад волана. Ами, ако не бяха жени – може би в информационното съобщене трябваше да дадат и снимки на благодарните софиянки. Вероятно са готини /това само като лаф/. Преди няма и месец трима военни спасиха възрастен инвалид в горящата му къща в с. Пиперков чифлик. Преди двадесетина години ченгета акушираха на родилка, която роди в патрулката. Случката е в Кюстендил и мнозина си я спомнят. Пожарникар от кюстендилската районна служба намери голяма сума пари в гардероб в горящ хол в центъра на града преди години. Прибра ги и ги предаде на началниците си, без да спира да гаси пламъците .После потърпевшото семйство, чиито апартамент изгоря, си ги получиха. Дай, боже повече такива момчета в униформа и под пагон. Да видим сега дали ченгетата със спуканата гума ще получат награда. Боже, те вече я получиха с това обаждане на благодарните софиянки. Какво повече.

Юг News

Кое се бута

Кое се бута

14-15 незаконно построени къщи и постройки от лек тип в ромския кв. Изток в Кюстендил бяха съборени днес до обяд, съобщиха от общината. Акцията по събарянето започна рано сутринта – самите роми твърдят, че багерите дошли в 7,39 ч. Полиция и жандармерия осигуриха охраната на екипите. До напрежение не се стигна. Издигнатите в пълно нарашуниe на закона и регулацията на произволни терени до жп прелеза и жп линията Кюстендил – София в махалата, са строени последните две-три години. Живеещите в тях са били предизвестени, че ще бъдат съборени. Въпреки това собствениците им са недоволни и дори напараво гневни. То оттатък линията всичко е незаконно, но нас бутат, та и ни се подиграват“, оплака се една от жените в потърпевшо 8-членно семейство с 4 деца. Тя се надява да я устроят с покрив и подслон по линия на жилфонд на общината. „Иначе ще зъзнем, а и болни деца имаме“, добави тя. С каруци ромите прибраха отломките от съборените постройки и огради – тухли, желязо, гредите – за огрев. „Нема проблеми, брато, ще се устроим, ама държавата, общината – де“, не са прави да ни събарят“, каза един от мъжете.
Часове по-късно кметът Петър Паунов каза пред репортери, че просто разчистват общинския терен, където изникнали ромските къщурки. И така да е. Но кметът ли не знае колко незаконно и изобщо има ли нещо законно по ромското гето. А и на други места по тоя град. Но това решили да бутат. И бутат. Наистина без много шум, но все пак медиите бяха навреме там – не по тяхна заслуга. Преди години бутнаха къщата на умираща от старост и немощ известна учителка кюстендилка. Жената до последно отказваше да напусне дома си, определен от някаква комисия за опасен за преминаващите и решиха да го събарят. Премести се при роднини и скоро се спомина. Събориха и ламаринените конструкции на пл. 1 май начело с кебапчийницитата на Стьопата. Събарят и при старата полиция тия дни – опасна сграда. А има още много за бутане. Например опакованата в маскировъчни мрежи от двадесетина години сграда на хотел Пауталия и кино „Владимир Заимов“ до него в центъра. А, да видим дали ще продължи прочистването на терените по тоя град, по ираза на кмета. „Пауталя“ е на ВИС-2.

Юг News

Раирано

Раирано


Прави се саниране и цялостен ремонт на затвора в Бобов дол, каза началникът на комплекса Александър Апостолов. За рехабилитацията правосъдното министерство и дирекцията по изтърпяване на наказанията отпуснало 1,117 мил. лева. Ремонтира се покривът, санира се 3-етажният компекс с около 5-6 хил. кв. метра жилищна площ – столовата на партера, киносалонът, килиите, където около 500 мъже изтърпяват присъда. На затворник са осигурени по около 5 кв. м. жилищна площ. Дограмата е сменена преди години. Проверява се състоянието на ел. инсталацията и където се налага – тя се подменя, ремонтират се WC тоалетните, банята. В помещенията има и топла вода. Ремонтът, какъвто не е правен последните години, трябва да приключи до три месеца. Изпълнител е софийска фирма, определена по закона за обществените поръчки. Ремонтите по никакъв начин не нарушават вътрешния ред и режима по изтърпяване на наказанията за осъдените и не се създават предпоставки за инциденти. В затвора има параклис – „Св. Георги“, изграден преди години. Стенописите вътре са зографисани от един от затворниците – самоук талант, ремонтът в храма също се прави от лишени от свобода мъже. Към щатното разпределение е предвиден и половин щат за свещеник – редовно тук се правят служби по повод големите християнски празници, каза началникът Александър Апостолов. Битовите уславия в комплекса са много добри, отбеляза той.
Нищо лошо в това, че подобряват условията за пребиваване на хората зад решетките. И вази с цветя да сложат по килиите – затворът си е затвор. „Да не стъпяш там“. Бивш шеф на тюрмата в Бобов дол се шегува, като го питали колко души може да събере затворът, на който е началник. „Колкото трябва“, казвал той. И в пандиза ври и кипи. Почти всеки ден стават инциденти, бягства имаше и в централня софийски. В полицейските сводки често се съобщава за внесена дрога сред мъжете в раирани одежди. Или внесен джиесем. Какви ти раирани одежди – сега няма униформа, всеки се облича с каквото му донесат отвън. Гледат телевизия по килиите си, дори се забавляват. Сега и саниране на сградата правят. Защо ли е всичкото това. Нали „да не стъпяш там“. Санирано или не. Раирано или не.

Юг News

Браво Лука

Браво Лука

Хърватският национал Лука Модирч бе избран за Играч номер 1 на ФИФА за 2018 година. Плеймейкърът на Реал Мадрид се справи с конкуренцията на своя съотборник Кристиано Роналдо и нападателя на Ливърпул Мохамед Салах. „За мен е голяма чест да бъда тук пред вас с тази страхотна награда. Искам да поздравя Мохамед Салах и Кристиано Роналдо, които направиха страхотни сезони. Сигурен съм, че Мо ще имаш нова възможност да се бориш за тази награда. Тази награда не е само за мен, тя е за всички, с които работих през последните години. Благодаря на моето семейство, без което нямаше да бъда този играч и човек, в който се превърнах. Благодаря на феновете от цял свят за страхотната подкрепа, която ми оказват. Благодаря на всички, които са гласували за мен“, коментира Лука Модрич, който получи наградата си от президента на ФИФА Джани Инфантино. Победителят в анкетата на ФИФА се определя след гласуване на треньори, капитани, избрани журналисти и фенове. Успехите на Модрич на клубно и национално ниво логично му донесоха и скъпоценния приз. Хърватинът стигна до финал на Мондиал 2018 година с тима на своята страна, а малко по-рано през годината спечели и титлата в Шампионската лига с тима на Реал Мадрид. Модрич се превръща в първия хърватин, който печели толкова голямо отличие.

Браво, Лука. И затова, че след награждаването благодари и изобщо направи изявление на родния си език. Нито на английски, нито на немски или на италиански заради шефа на ФИФА. На родния си. Това е достойното. Не като на втория ни космонавт Александър Александров при приземяването. Втурнаха се съветски журналисти и репортери да го питат, още не излязъл от капсулата, как се чувства. Нашият взе на български, но командирът му, май беше Анатолий Соловьов и борд ижнерера, тутакси го сгълчаха. „Що, ты забыл по русски“. Българският космонавт започна на съветки \на руски, де!/. А, я вижте Лука. И тая снимка с президентката им Колинда Китарович. Абе, всичко се получава някак при хърватите. Защо ли.

Юг News

Свежо от планината

Свежо от планината

Водите на няколкото Рибни езера в Рила са спаднали драстично от сушата през септември, а някои са и пресъхнали, казаха по празниците туристи от Кюстендил, минали в този дял на планината. Понамаляло е нивото и на река Рилска. Почти напълно е пресъхнало езерото Маринковица, а дргите три по-малки езера около него са вече празни към края на септември, каза природозащитникът от Кюстендил, инж. Севделин Атанасов. Долно Рибно езеро, от което тръгва река Рилска, най-дългата река на територята на Рила – 37 километра, е почи наполовина празно. Нивото на езерото се регулира със савак – водите му се изпускат според нуждите на ВЕЦ „Рила“. Смрадливото езеро, най-голямото на Балканите планинско езеро, с площ 212 декара, вече е разделено на две от ниското ниво на водата. Това езеро също е с регулирано ниво, но водата вече е доста ниско в очертанията, в чашата, му. Според хижари в този район на Рила, на надморска височина около 2 200-2 300 метра, през август е валяло всеки ден, докато от началото на септември на Рибните езера изобщо не е валял дъжд. Сушата е проблем и за пуснатите на паша в планината животни – стадо крави, каза инж. Атанасов.
„Свежо от планината“ е една от постоянно затормозяващите ни реклами на марка пиво. Ей, го на свежото. Пресъхващи езера. Лошо. При толкова дъжд и през август. „И времето, климато се изаляви – като хората“, ругаят шопите и по Югозапада. Високи температури по северния полюс, сняг валя в  Южна Африка. Суша на Рибните езера едва ли е аномалия. При всички случаи обаче нещата не са добри. Не искаме свежото да идва в бутилка от планината. Не фалш и отвратителна и тъпа реклама. А да си е от нея. И дано и Рибните езера да влязат във форма – още през есента. Всичко горе да е наред. Че долу – нищо не е наред. С рекламата – още по-зле. В България се рекламира това, което не върви и не е истинско. На Рибните всичко е истинско. И сушата.

Юг News

Зелник в колона

Зелник в колона

Майстори на домашно приготвени зелник и пити от Кюстендилско, и изобщо от Югозапада, както и от Сърбия и Македония, участваха в изложбата под мотото „Зелника на Майстора“ в продължаващия втори ден етно и фолклорен фестивал „Балканска черга“. Върху домашно ткана черга /пътека/, дълга 80 м., бяха аранжирани тепсии с различни по форма и съдържание, но при спазена традиция, зелници. Жури оценяваше и класира първите най-добри изработки, истинското жури обаче бяха участниците във фестивала и гостите, публиката. Мнозина искаха да дегустират от месивата, а някои си и закупиха зелник по 15-20 лева тепсията. Веднага се усети, че сръбските участници гарнират зелника си с прочутите пръшки в плънката. И това им донесе бонуси.
А защо „Зелника на Майстора“, в Шишковци 32 години е живял и творял художникът Владимир Димитров-Майстора. Кметът на селото Климент Терзийски: „Майстора е ял зелници – ама само такива с изсушени кори. Невестите и булките са знаели това и като разточат кората, я оставят да се суши един час. И тогава я сгъват. А това го правят само в Шишковци.“
И така да е. Ама не е кой знае колко оригинално да подредиш зелниците в колона по един. На паважа. И да ги обикаля и снима всеки /добре, че кучета не се навъртаха наколо/. Поне да ги качат на сергия, на маси, на парапет, ако щете. Зелникът е велико нещо. Трябват поне два часа да го приготвиш. Баба от радомирското с. Влазимир се тюхкаше, че като го пекла залника за колоната в Шишковци, угаснал токът. Ега ти и невървежа. Но се справила бабата – корите и бяха изсушени, както ги е обичал и ял Майстора.
Заради такива самижертвени участници, заради Майстора и заради чергата – декор и символ на Шишковския фестивал зелниците догодина трябва да не са на паважа и на земята. Задължително!

Юг News

Огнища ли бяха

Огнища ли бяха

Действащите читалища на територията на област Кюстендил са 97, от тях 26 (26.8%) са в градовете, а 71 (73.2%) в селата, по данни към края на 2017 год. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 20, или 26%, съответно с 8 (44.4%) в градовете и с 12 (20.3%) в селата. Членовете на читалищата в областта са 8 315, като спрямо 2012 г. броят им се увеличава с 2 339, или с 39.1%, информират ог „Статистически изследвания – Кюстендил“.
Брей, как са се зивихрили тия читалища, наричани масово преди век-два „Искра“, „Любородие“, „Зора“ , „Светлина“ и др. Все будителски някакви асоциации и внушения, родолюбивост. Нищо комерсиално. Сега – как е. Ходете на едно обсъждане на бюджетните субсидии за читалищата в отдел „Култура“ и ще разберете. И за 5 лева се конкурират и дърпат. А колко несвойствени и комерсиални неща замислят и предприемат читалищните „институции“ по места. То народ няма по селцата в Треклянско, например, ама читалище и читаищен секретар на щат има. И проекти, проекти, все за пари е всичко. И по един празник на годината – това е за селските читалища. В Дупнишко начесто тръгват дебати какво правят, каква дейност имат, читалищата, та и бюджет да искат. Но се водят юридически самостоятелни лица и никой не може да ги пипне. И колко нещата се изкористиха. А нали бяха огнища за просвета, за култура, за единение, за патриотизъм и духовен разцвет. А-а.

Юг News

Наистина без държава

Наистина без държава

Петдесетината жители на кюстендилското село Вуково са притеснени и се тревожат заради открития случай на болна от бруцелоза овца в стадото на местен фермер, каза кметът на селото Николай Джиков.Той обаче категорично отрече коментарите в Бобошевско, че болните овце са 6. По-късно в четвърътък се разбра, че са само 3 – засега. Кметът е в постоянно – 24-часово дежурство, заради ситуацията с бруцелозата. Минута по минута докладва на ветеринарните служби, на общината, на медиите как се развиват нещата с болната овца. На 18 септември от всички дребни преживни животни във Вуково са взети кръвни пробни, резултатите, от които, се очакват в следващите няколко дни, дори утре, в петък и да си отдъхнат и всичко да се размине – надява се кметът Николай Джиков. От Италия тази сутрин спешно се прибрал и собственикът на стадото, където е открит случая на болна от бруцелоза овца Явор Бошикьов. Той е напълно спокоен. „Още нищо не е доказано, че има болан овца. Ще чакаме втората проба. Фермерството ми е нещо като хоби. Иначе се занимавам с автомобили, с мотори – мотосъстезател съм“, каза Бошикьов. Кметът увери, че при правения наскоро за Малка Богородица /8 септември/ във Вуково крбан овце купили от друго село и гарантира, че месото е било проверено и незаразено. Възрастна жена от село, 84-годишната баба Здравка в една от махалите пък е категорична, че не се страхува от нищо. „На наша вързаст няма от какво да се заразиме тепърва“, усмихва се бабата.
Местните могат да си гиворят всякакви, ама горкото Вуково е за пореден път 100% доказателство, че наистина сме без държава. Първо – обещаните мерки от ветеринарите изобщо не се случват – местните си бяха пуснали козите на паша по баирите. Нямаше ги ветеринарите да обяснят на тия хорица какво досега и какво занапред ще става. Нито хуманните докторски служби да изследват населението за евентуално заразени хора. Нито някой от общината в Бобошево да се е вяснал. Абе – пълно безхаберие. И за друго я няма държавата. В такива условия в каквито въпросният автотърговец гледа животни – не бруцелоза, не чума – 3 чуми ще пламнат. Никакъв контрол. Двама пияни и слаботелесни цигани са фермери гледачи. Все са пияни, отбелязват вуковчани. И как няма. С тия овце е търгувано, клали са ги за курбани, за родови срещи и събори. А само преди 3 години цяла Рла беше пламнала от бруцелоза, още не са излекували заболелите тогава 52 души. И как не се намери някой да направи поуки и да проконтролира това лято кое и как се случва в тоя район. В Бобошевско казват, че закупен точно в Рила овен е пренесъл болестта и във Вуково /засега само там/. Е, кой да проконтролира. Наистина сме без държава. Общо събрание трябвало да се свика във Вукова и да се каже и кое как ще става. Ами! По телефона се нарежда на кмета Джиков и той докладва и докладва. Така бруцелозата ще я има и всe ще я има. Кой да я спре. Броим главите заболели животни. Причините, причините къде са. По телефона и на кмета никой не ги казва.

Юг News

Една овца

Една овца

Случай на бруцелоза по дребните преживни животни е открит в кюстендилското село Вуково, съобщиха от областната агенция по храните. Към момента само една овца в стадо на частен стопанин е с положителен резултат, но, тъй като заболяването е опасно за здравето и на животните, и на хората, тя ще бъде умъртвена, а всички животни в селото ще бъдат изследвани, казаха ветеринарните служби в Кюстендил. Агенцията налага забрана за придвижване на домашни животни от и към селото, а млякото и млечните продукти от стопанството, в което е регистрирано болното от бруцелоза животно, ще бъдат унищожени. За последен път по-масово разпространение на бруцелоза по животните у нас имаше преди три години. Тогава над 50 души в Рила и селата по Рилското корито също се разболяха от инфекциозното заболяване. Някои все още се лeкуват. Тогава бяха умъртвени над 400 животни – кози, овце, коне, прасета, кучета. В малкото селце с около 60 жители Вуково и в общинската управа в Бобошево засега запазват спокойствие. Няма паника. Дори приемат философки нещата. „Ние сме претръпнали – ако ще се разболяваме, каквото кажат упваниците, това ще правим“, произнесе се по ситуацията един от местните кметове.
Болната овца е в стадото на автотърговец, дори и автомобилен състезател, от Вуково, който същевремeнно гледа и тридесетина овце, имал и прасета, казват от общината в Бобошево. Стадото се водело на жена му, фермерството не е основният семеен бизнес, казват администратори. Болната овца открил гл. ветеринарен лекар на общината в Бобошево д-р Дмитър Соколов, който пък е от Вуково – това е то, светът е малък. Докторът е наясно с всичките 30-40 глави преживен добитък във Вуково, щом и си е оттам. Така, че нещата са под контрол. Ама дали. Нали я преборихме тая бруцелоза през 2016 год. в Рилско, че и наградиха някои ветеринари тогава – заслужено. И ето го сега отново този кошмар. От Вуково продали овце за курбаните за Голяма /15 август/ и Малка Богородица /8 септември/, за Илинден /20 юли и 2 август/. Доскоро продавали животни в селото. Тогава. Ако пламне като преди три години. Пак шум по медиите, геройски постъпки от страна на стопани и фермери, скандали и разправии, криене от страна на отговорните хора по институциите. В случая говорим за една овца. При тези животни тръгне ли една, останалите я следват. Това е то.

Юг News