Месец: април 2024

Като си нямаш партия

Като си нямаш партия
За първи път от над 30 години изборите в Кюстендил ще преминат в нова ситуация – общинският кмет по никакъв начин няма да се опитва да влияе на резултатите, както и администрацията. Това каза новоизбраният кмет на Общината инж.Огнян Атанасов пред репортери. Вероятно, имайки предвид, че изкаралият четири поредни мандата негов предшественик Петър Паунов работеше за ГЕРБ, а според коментари и адмнистрацията „тичаше“ тогава за повече гласове и проценти за партията на Бойко Борисов. Като се почне от лелките по детските градини и се стигне до ОП „Чистота“ и ОП „Охрана“. Това, че Петър Паунов вече не е кмет на Кюстендил, ще смъкне резултата на ГЕРБ в региона, прогнозира активистка, която била в политическия щаб на ексградоночалника.
Така е, като си нямаш партия. То и Паунов нямаше, но неговата беше Б.Борисов. Сега инж.Атанасов е номинация на Партия на зелените, която не само в Кюстендил, но и едва ли има някъде изградена структура. А е добре да излизаш от партия- Демократи и Репбуликанци в САЩ. ХСС и ХДС в Германия. И къде ли не. И новосъздадени формации /в Италия – най-вече /, Германия, по средноевропейските страни. Но тук може и да си без партия, в така нар. „граждански квоти“, които са хем така, хем така! И е ясно сякаш, че кметът на Кюстендил ще подкрепи и ще „кривне“ /негласно/ към ПП-ДБ. Те са му приятели отвсякъде и го съветтат и подкрепят. А пък дали ще има тичане и от администрацията- „нема кой да каже“….

Затворът си е затвор -макар и недовършен

Затворът си е затвор -макар и недовършен

dav

dav
dav

Новият затвор за 400 осъдени при дупнишкото с.Самораново беше показан на терена от и на служебния правосъден министър Мария Павлова и представители на министерството, на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията, пред експертна група на Норвежкия финансов механизъм, осигурил средствата – 35 мил. лева, пред медиите. Комплексът е изграден върху 150 декара площ, в бивши казарми. Първите осъдени мъже ще бъдат въдворени през септември, каза министър Павлова. В новия затвор ще работят общо 175 души персонал и администрация. Комплексът е изграден за година и четири месеца при преодоляването на доста затруднения, а заради инфлацията проектът е актуализиран до 42 мил. лева, уточни началникът на главната дирекция „Изтърпяване на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов. Осигурена а минимално изискуемата площ от 4 кв. метра  за човек, затворниците ще бъдат по двама. Остават немалко довършителни дейности, а в комплекса не е поставено никакво оборудване – все още. Гл. комисар Йорданов се зарича, че всичко ще бъде готово за по-малко от месец. Министър Павлова представи капацитета на новия модерен затвор. „Направено е нещо голямо – затвор без решетки“, похвали нещата тя. А бившият вътрешен министър в кабинета Борисов-2, сега проф. по право Веселин Вучков каза, че това е най-модерният комплекс в цялото затворническо дело, да не говорим за България….
Модерно, модерно, ама да не попадаш. И то нищо не е завършено, как ще смогнат да по-малко от месец. Никак. Добре, че са норвежците. Те ще обучават екипите от надзиратели, специалисти, администрацията, персонала. И ще минат месеци и дотогава ще се довършва едно по едно. И ще вървят и шегите. Първите вече се родиха. По разположение на 10-те сгради те наподобявали кръст. „Явно някой митрополит ще трябва да го освети“… И… „Когато вкарат първия затворник тук, да му намалят присъдата с поне 2 години“… „Честито!“, както се казва!

Червени кахъри

Червени кахъри
Водачът на БСП за 10 МИР Кюстендил Николай Каварджиклиев от Стара Загора си остава загадка и за редовите социалисти от региона, казаха активисти. Номинацията на областното ръкводство на партията до последно е бил д-р Иван Ибришимов, от Дупница, бивш червен депутат, но на Позитано-20 са решили друго. Коментира се, че Ибришимов е отпаднал, след като дупнишката организация при избора на Корнелия Нинова за председател преди години е работила „срещу“ и е подкрепила Кирил Добрев. Освен това наскоро Ибришимов попаднал при инициаторите, наричани „бузлуджанци“. Казал после, че не е знаел за какво става дума… За Николай Каварджиклиев се знае, че e 56-годишен, че в периода от март до август 2022 година бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. Банкер, бил е номинация на БСП за управител на Българската народна банка (БНБ). Бизнесмен, собственик на автопарк. В Кюстендил вече се коментира, че е и тукашен зет – съпругата му е от близкото с.Пиперков чифлик. Запознали си по времето на Сергей Станишев, който бил близък с другата сестра от Пиперков. И т.н. „Знам го кой е, но не го познавам лично. От мен ще се иска да го представя пред нащите хора. И след това той да търси признание“, када нещо такова по смисъл как приема за водач Каварджиклев от Стара Загора за номер-1 в кюстендилската листа председателят на ОбС на БСП инж.Милчо Христов.
Това е то. Не им е лесно на местните червени. От сега си знаят, че няма да направят мандат. Тогава дащо да се хабят и трепят. Да видим какъв ще е резултатът в Пиперков чифлик… /ако е вярно това, дето се коментира за съпругата на водача Каварджиклиев/.

Почна се с черешата

Почна се с черешата
Череши с размер до f-24 мм в диаметър ще се икупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Общината и кмета инж. Огнян Атанасов. Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина – по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и Гърция – освен това, каза кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов.Беше направена препоръка относно обработката на плодовете с химически материали при пръскането – обикновено по черешовите градини се правят по минимум 5-6 пръснания. Изкупвачите на червените плодове изискват те да не бъдат третирани с определен препарат – „Диметоат“, както и с препарати за растителна защита, забранени за ползване на територията на Европейския съюз. „Има хора, които се снабдяват с подобни препарати. След като се напръскат черешите, изкупуват се, не се спазва карантинният период, това нещо отива в заводите, а след това на изкупвачите тази продукция се връща. След като се получат няколко такива случаи – кампанията приключва“, каза кметът Атанасов. Пронозите са черешовата реколта в региона, където плододаващите масиви са около 20 хил. декара, да е добра. Особено след падналата градушка в Пловдивско, Чирпанско, Сливенско и на други места. Това го изкоментира проф. Димитър Домозетов, дългогодишен директор на Института по земеделие край Кюстендил, сега земеделски прозиводител върху 560 декара с овощия.
Ими – така е. Нов кмет нови изисквания. И при черешите, и при абитуриентите, например. А нашенецът си я знае. Нито пръскането по градините ще се промени, нито ТИР-те от Турция и Гърция с череши ще спрат. Кой може да нареди на частника откъде да си докарва череши. Всички пищат, най-вече италианците, които последните 30 години са пълен хегемон в изкупуването и търговията с кюстендилска череша, че кюстендилските череши са най-некачествените. А пък всички ги търсят. Е, и сега се почна с черешата. Доста рано…

Драмата Област

dav

Драмата Област

dav
dav

dav
25 години от създаването и функциите на Областната администрация отбелязаха в Кюстендил. /Що за идея, сега и другаде ще почнат…/ Това, заедно с още 28 такива администрации в страната, става с указа на тогавашния президент Петър Стоянов от януари 1999 год. Тържествената среща на екипа на Областна администрация, с участието на бивши областни и заместник-областни управители, кметове на общини от региона, председатели на общински съвети, ръководители на регионални служби и звена, започна с молебен, отслужен от настоятеля на Св.Синод /временен патриарх/ Врачанският митрополит Григорий и свещеници от Кюстендилската духовна околия. Около 10 са били областните управители в Кюстендил за тези 25 години, някои са ръководили администрацията за кратко време – според политическите промени, настъпвали за определения период. Слово произнесе настоящият областен управител, който ръководи региона при служебните правителства, а и по време на сглобката, инж.Александър Пандурски.Похвали, спомена колко е трудно, но какъв опит е натрупан. И т.н.
Всъщност Област и областен управител си е драма. За Кюстендил почна с инж.Йордан Стаменов, долетял малко по Новата 1999-а от Чикаго. И посрещнат от агитка, организирана от всесилните тогава ВИС-2. Но, какво пък.Лошото е, че никога не знаеш докога си на поста, всеки нов премиер /и служебните/ почва смени и чистки. А и на поста в Кюстендил не му провървява много. Няколко от заемалите го са покойници. Други оцеляха при катастрофи. И, кой знае защо, преобладаваха физкултурниците. Дано пък следващите 25 години … да е и по-добре!

Нов шанс за дядо Исаак

Нов шанс за дядо Исаак
Велбъждският епископ Исаак (в мире Иван Михаилов Бояджийски) е сред шестимата номинирани за митрополит на овдовялата Сливенска епархия. Дядо Исаак беше в конкуренцията и на пръвия, впоследствие – касиран, избор за същата позиция. Тогава не беше сред първите избрани. Сега – втори шанс /изборът е на 26 май/. Доста учудващо, след като няма и година откакто е хиротонисан за Велбъждски епископ. Но близостта му с епископ Поликарп, Векарийният на Неофит, обяснява много от нещата. Също и, че бе назначен за Втори викарий на Софийския митрополит. Лошо нема, както казват по Кюстендилско. Само, дето нещата в Кюстендил и духовната околия не вървят май нещо. Доникъде е благословената от покойния патриарх Неофит първа православна детска градина с параклис до лятното кино в областния град. Доникъде. И другото. Откакто кмет вече не е Петър Паунов, храмовете в Кюстендил се поопразниха откъм миряни. Защо ли… Дядо Исак да каже. Вървят приказки, че дядо Исаак ще заминава зад граница, по Запада или в САЩ…А не за Сливен.
А иначе е роден на 09.11.1982 г. в гр. Банско. На 14.08.1983 г. приема кръщение в чест на св. Йоан Кръстител в храм „Св. Троица“, гр. Банско. През 1989 г. постъпва в НЧ „Преп. Паисий Хилендарски“, което завършва през 1993 г. От 1993 г. до 1996 г. учи в СОУ „Неофит Рилски“ в родния си град. На 13-годишна възраст, с благословението на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил, постъпва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва през 2001 г. От същата година започва работа в нейната администрация. В Семинарията той заема различни длъжности в административния и педагогически състав. Паралелно се обучава в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, който завършва през 2008 г. със степен „бакалавър на богословието“. На 10.04.2009 г. в манастира „Успение Богородично“, гр. Видин, е постриган в монашество от приснопаметния Видински митрополит Дометиан под духовното наставничество на Величкия епископ Сионий. На 27 юли същата година в старинния храм „Св. вмчк Пантелеймон“ е ръкоположен за йеродякон. На 10.01.2010 г. във видинския митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“ е ръкоположен за йеромонах. След ръкоположението му в духовен сан, той продължава да носи послушание в СДС на длъжност секретар и възпитател на обучаващите се в нея етнически българи от чужбина. През 2010 г. и 2012 г., с решение на Св. Синод на Българската православна църква, е изпращан двукратно на едномесечно служение в българските храмове в гр. Истанбул, Турция, за заместване на тамошния свещенослужител.
На 01.02.2011 г., с благословението на Видинския митрополит Дометиан и с решение на Епархийския съвет на Видинска епархия, е назначен за Архиерейски наместник на Ломската духовна околия и Председател на Църковното настоятелство на съборния храм „Успение Богородично“ в гр. Лом. На 15.08.2012 г. в същия храм е възведен в архимандритско достойнство.
От октомври 2012 г. се обучава в Общоцърковната аспирантура и докторантура „Св. равноапостолни Кирил и Методий“, гр. Москва, която завършва през 2015 г. със степен „магистър на богословието“. От 01.08.2014 г. е назначен от Видинския митрополит Дометиан за духовен надзорник на Видинска епархия и ефимерий при катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“.
От 01.07.2020 г. преминава на служение в Софийска епархия и е назначен за Архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. По решение на Св. Синод от 07.06.2023 г. е избран и наречен, а на 10.06.2023 г. е хиротонисан за Велбъждски епископ в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. От същата дата е назначен за Втори викарий на Софийския митрополит, като и до днес продължава да изпълнява задълженията си и на Архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.
Во името Господне!!

Гнус

Гнус
Районен съд – Дупница призна подсъдимия Г. К. / на 21 г/., от същия град, неосъждан, за виновен в това, че в периода 22.09.2023 г. – 26.09.2023 г. в гр. Дупница при условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 14 – годишно момиче / 4 пъти /, като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването. За това престъпление съдът му налага наказание 8 месеца „лишаване от свобода“. На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изтърпяването на наказанието за срок от 3 години. Т.е. – условно. Но има още. Районен съд – Дупница признава подсъдимия Г. К. за виновен и в това, че от неустановена дата на месец юли 2021 г. до края на 2021 г. в Дупница, при условията на продължавано престъпление, се е съвкупил два пъти с лице, ненавършило 14 – годишна възраст – малолетно момиче, като извършеното не представлява изнасилване. Т.е. – доброволно е. За това престъпление, съдът му налага наказание 1 година и 10 месеца „Лишаване от свобода“. На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изтърпяването на наказанието за срок от 3 години. Пак условно. На основание чл. 23, ал. 1 от НК, съдът групира така определените наказания, като налага по-тежкото от тях – 1 година и 10 месеца „Лишаване от свобода“, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години. Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.
Ега ги! С 14-годишна.Секс, заплахи за убийство и пр. И…условно. За такъв трябва минимум 14 години, на колкото е сексобектът му. Но това не е прецедент. При ромите. Те раждат на 12-13 год. Но къде е законът и прокуратурата да издирват бащата. В дупнишкия кв.Гиздова махала преди години двойка живееше в … кашон. Левентът на 13г, феята – на 11 или 12г, не знаеше на колко е. И вътре вероятно са се съвъкуплявали. Нама как. Цял квартал гледал сеира. Къде е полицията, Закрила на детето, разните обществени комисии, комитети, агенции, асоциации, институции. Пълна гнус.

Ако е вярно

bty

Ако е вярно
Някой си Джордже Боянович, обявил се за сръбски историк, отправя провокация към християнския свят, твърдейки, че Рилският манастир бил пазител на „сръбската духовност и история“. Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира на „старосръбски език“, които изобразяват сръбски владетели и светци, са нарочно боядисвани и скривани. „След битката при Велбъжд през 1330 г., водена от сръбския генерал Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската държава“, пише Боянич на своя уебсайт.“По времето на българския Цар Петър има толкова много доказателства. След това 500 години е било турско робство. Това са глупости, пълни. Не знам как тези агенции се занимават с такива провокации. Свети Иван Рилски е живял по времето на Българския цар Петър! „Това е провокация на провокациите“, коментира за наша агенция игуменът на Рилската света обител Адриана.ополския епископ Евлогий. „Тази сутрин сръбски историк обяви Рилски манастир за пазител на сръбските духовни ценности. Времето, очевидно не е избрано случайно – в навечерието на Великден! За останалите откривки за Рилски манастир трябва да се произнесат българските историци и църковни великодостойници, които иначе нямат практика да коментират подробни провокативни изказвания“, казва пред „Фокус“ Иван Николов, председател на КИЦ – Босилеград. В редица български територии са провъзгласени за сръбски манастири. Неотдавна Босилеградската черква „Света Богородица“ от 1870 година е прясно изографисана и на първо място е Крал Милутен.Сърбинът Джордже Боянович твърди, че стенописите на „сръбски език“ , които изобразяват сръбски владетели и светци са нарочно боядисани и скривани.
Пълни тъпни. И не е за вярване. Следва ли нашите власти и историци да отговарят. Май – не. Всеки може да казва всичко в наше време. Няма кой да се върже на такава тъпня. Нека да припомним, че пред 90-те години в Рилския манастир дойде тогавашният сръбски патриарх Павле. Слезе от колата, съпровождащите го сръбски ерхиереи  и кортеж тръгнаха през Дупнишката порта. Но спряха. Павле даде знак, после коленичи и с погед към входа на манастира се прекръсти. После той и хората му влязоха да запялат свещ и да сторят канонимен поклон пред св.Иван Рилски…

Фурорът зелник

dav

Фурорът зелник

dav

С куп награди си тръгнаха участниците в „Празника на зелника и сладките изкушения“, организиран за 16-и път в кюстендилското с. Жабокрът. Организатор на събитието бе местното читалище „Съгласие 2007“ /едно от двете местни/. Лошото време и непрекъснатияг дъжд не успяха да попремат. Форумът завърши с искрящото изпълнение на квартет „Славей“, под чиито молодии и ритъм някои се хванаха на хоро. Гост на празника беше кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. Зелникът ще заеме подобаващото му се място при развитието на кулинарния туризъм в района, защото това е не просто храна, а ритуал и урок по майсторлък и гостоприемство, типични за кюстендилския край. В зелника са замесени любовта, грижата и търпението на жените посветили часове на месене и точене на изящно тънки кори, после изсушаването и надиплянето им в красиво и вкусно изкушение“, отблеляза градоначалникът. Накрая вкусните зелници, пити, баници, сладки изделия се разпродадоха .Най-вкусният зелник стигна до 60 лева
Победителите: Категория зелник-Владислава Радослава Иванова,второ място Станка Соколчева, трето – Валентина Васева. Категория-баница представителите на НЧ ”Илъо Войвода-1928”,НЧ „Пробуда 1919″ Копиловци и трето – НЧ“Спасовица“ Николичевци- Категория-питки и погачи-Читалище „Пробуда-1919” Копиловци,второ място Теменужка Стойкова, трето- Копринка Стоименова. Категория сладки изкушения Мария Васева,второ Венцеслав Иванво и трето Стефания Манакова.
Какво друго.Хвала на тия мгьоснички, що замесват по Жабокрът. Без мисъл за „лудия и зелника“. Ей, така. За радост, за престиж. А то си става фурор!!

 

Сега и коклюш

Сега и коклюш
8 са случаите на коклюш в Кюстендил и областта от началото на годината, две новородени починаха в столични болници. казаха от Регионалната здравна инспекция. И градът пак се прочу. Сега и коклюш. При КОВИД пандемията беше на първо място по смъртност.В кюстендилската болница са категорични, че децата с коклюш – бебета под 2 месеца от кюстендилския кв.Изток, са били приети веднага, хоспитализирани са навреме и са лекувани адекватно, а когато са се влошили, са траспортирани своевременно за столицата. Тэова по повод репортажи, в които се изказват предположения, че двете починали бебета с коклюш не са били хоспитализирани навреме. „Изобщо тона не е така, не е вярно“, дразни се гл. лекар на болницата д-р Александър Величков и държи да се казва иднивана. Наврементата имунизация, която се прави при личните и общопрактикуващите лекари, е важното и като че ли е определящото дали ще има заразяване с коклюш и лоши последствия, коментира д-р Илияна Кръстева, заведащ епидемиологичния отдел при РЗИ в Кюстендил.
Не лъснаха ли и пир коклюша пълните несъвършенства на системата ни – здравеопазване и болничната. Как се следи ваксинацията и реваксинирането, което за коклюша става по месеци. При ромите как е – нали още бременните трява да се ваксинират. Къде ти!И колко ли още са неоткритите с коклюш. Чака ни национална пандемия. Какво става. Става дума за животи, детски – в случая. На кого му пука. Клинични пътеки, модерни апаратури , през ден сменят министрите. И ето какво става. Наникъде сме…