Месец: април 2020

Завръщане в Трекляно


Най-малката община в България – Трекляно, област Кюстендил, е увеличила населението си с 7,5 процента през миналата година, съобщават от Териториалното статистимеско бюро. В общината живеят 815 души, или 0,7 на сто от населението на областта. Във всички останали осем общини в областта има намаление на населението. То е най-голямо в общините Кочериново /минус 3,9 процента, Невестино – минус 3,3 процента и Бобов дол – минус 3,1 процента. Най-голяма, все пак, е община Кюстендил – с 52 460 души. След нея е община Дупница с население от 38 653 души. В останалите общини населението е: Бобов дол – 7 262, Сапарева баня – 6 608, Кочериново – 4 196, Бобошево – 2 579, Рила – 2 391, Невестино – 1 951.
Колкото и Статистиката да бърка – Трекляно си е Трекляно. Кои се връщат там. При избори – непременно, докарва ги и до 1000 по настоящ адрес при местен вот. И сега – при пандемията. Над 30, предимно софиянци, се прибраха по родните селски къщи по Краището, бягайки от КОВИД-19. И се регисстират – за да получават тук пенсиите си, да могат да пътуват по адресна регистрация. И затова Трекляно единствено в Кюстендилско расте. По статистика. Иначе е пълен мъртвилеж там. Пълен. И още са на печки на дърва – и общината, и училището, което… не е за говорене. И въпреки всичко – Треклянско си го бива. Има някакъв чар. Наскоро и дете се роди там – бащата и майката са чиновници на общината. Значи е с раждаемостта отбелязва ръст. Абе, Иречек – като преди повече от 120 години ходил по тия земи, записал след това в дневника си – „Особен край – див като Кавказ!“

Кой да каже за корона вируса


Към 29 април, 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 43; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 83; Враца – 7; Габрово – 5; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 66; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 26; Перник – 11; Плевен – 133; Пловдив – 61; Русе – 13; Силистра – 5; Сливен – 45; Смолян – 33; София – 708; Стара Загора – 36; Хасково – 17; Шумен – 4, Ямбол – 10. Така си е. И областнеят шеф на Кюстендил Виктор Янев се самозалъгва, че нещага в региона не са чак толкова страшни, някъде на трето място е областта. И не се и опитва да разгаде защо една Вяарна има 26, а Кюстендил потит три пъти повеч И Пловдив е с по малко. А съседните Перник /далеч добре в сравнение с Кюстендил/, Благоевград – и те.
Че Кюстендил я кара зле с короните , си го знаят и областните началници – на всички нива, и повсеместно. По селата. То не беше случаят в с.Лиляч, където кметицата сама спасява ситуация с пациент кръгъл сирак и после се самоизолира, че от РЗИ-то нищо не и казвали и нямала нищо общо с инспекцията. То не е ТЕЦ „Бобов дол“, чиито шеф инж.Емил Христов се скъсваше да казва, че няма огнище при тях, па накрая одима и огнище, ама „овладяхме нещата – не се паникьосвайте“, съветва медиите той. Собственик на предприятие в областния град и съпруга са с положителна проба. На ГКПП-Гюешево спират македонци с двойно гражданство, неспазващи карантината.Докторка от РЗИ беше под карантина. Стотици роми къмпингуват по техния си манталитет и нагласа на язовир „Дренов дол“. И още и още. По хорски приказки се изричат лоши и дори страшни нища. Официално така нар. областен медицински център не казва и дума. Освен отвреме на време да призове – „спазвайте мерките, спазвайте дисциплина и всичко ще е наред!“ Всичко ли е наред. Кой да каже. Областните-Кюстендил? Нема данни. Ето, и Делян Пеевски дарява на кюстендилската болница /заедно с тази във Видин, безкрайно закъсала/. Бог знае дали трябва да се радваме и на това.

Втасваме – Соволяно


Към 100 са вече останалите без работа при КОВИД кризата жители на кюстендилското с.Соволяно – досега на работа са били над 200, брои ги кметът Пламен Илиев. Цели семейства се регистрират на борсата, като ще взимат незначително обезщетение. Повечето са получавали минималната работна заплата – на бюрото по труда тя се редуцира докъм мижавите 400-500 лева месечно. Разчита се съкратените да вземат по една, последна, заплата от досегашния си работодател. Но това в някои от случаите не се случва. Соволяно е от най-заможните села в Кюстендилско, нарастващата с дни и часове безработицата обаче тревожи всички. Работещи в почивни домове в Кюстендил, в ресторанранти и хотели, шофьори на автобуси и международни превозвачи, от строителни фирми са освободени или са в отпуск, без работа вече са и горски работници. Цели семейства са на борсата,отбеляза кметът Пламен Илиев.Някакво решение за многото безработни е черешовата кампания, която ще започне до месец. Кметът обаче е притеснен от това, че местните преработвателни предприятия минали години внасяли череши от Гърция и кюстендилските не се реализират. „Дано сега да се спрат на нашите плодове. Това е шанс за много хора“, надява се соволянският кмет Илиев. Човекът не спи. По цели нощи как ще я кара Соволяно, на което се е заложил.Какво ти спане.
Не се надявайте, кмете. Нищо няма да прикарат и от черешите. Първо – кой ще ги бере. После – кой ще ги эизкупува. Италианците са в пълен срив, КОВИД-ът ги отнася все повече. А те държат монопола над кюстендилскиет череши и бяха хегемонът. Така, че. Няма кой да помогне на бедния, няма. Всеки да се оправя сам. Всички сме на тая позиция. Изкакавяваме и психясваме. Вече , като че ли все по-необратимо. Всички сме Соволяно. Втасваме все повече.

Паякът спасява Кюстендил Общината може да оста

не и без стотинка. И тогава нека бъдем лоялни. Такава апокалиптична прогноза направи на редовните си ежедневни брифинги кметът на Кюстендил Петър Паунов. Което стресна много хора. Е, нека да се успокоят. Нещата наистина са апокалиптични в КОВИД кризата, ама Кюстендил ще оцелее. Хора си отиват и ще си отидат в пандемията. Заради ограниченията и заради страха, сковал мало и голямо последните два месеца. Градът е мъртъв. Никакво движение часове наред. Не е вярно.Паякът се движи и паякарите стават все по-настървени. Ръччкат и из най-затънтените кътчета по града, и по синура ще тръгнат. Похвално усилие. Така градът никога няма да остане без стотинка, за което се е уплашил кметът.
Въпросът е защо не го спрат тоя паяк, докато има извънредно положение и насмитации всяькакви. Няма кой да гони нарушителите ли. Полицията къде е. Общинската охрана – около 300 души на щат. Да вървят пеша, с колела или с патрулка и да глобяват всеки дръзнал да наруши паркирането по празните улици. Така няма да я има тая свръхрепресия- паяк и зверскки настроени поякари. Само това остава. Хората няма с какво да си купят вече хляба и кофичка мляко, аспирина от аптеката. Ошашавеин са напълно. Но ще ги мачкаме с паяк /репатриращ автомобил е технимекият термин/. Що за стратегия кметска.
А не е страшно, като го няма паякът. С месеци го е нямало – особено, зададат ли се избори. При пандемията обаче – не. Да мачка и да обира страха на и без това сдалия кюстендилец. Който и без стотинка в хазната трябва да я кара. Ако не е паякът в мъртвия град.

Кой ти ги дава


По 100 еро / или равностойността им в динари/ еднократна помощ за справяне с последиците от КОВИД епидемията ще получат всички пълнолетни граждани на Сърбия по решение на правителството, казаха сънародници в Босилеград и Западните покрайнини. Заявленията ще се подават до 5 май, а изплащането ще започне след 15 май т.г. Заявленията ще се подават по телефона или на мейли на порталите на общините и на държавните служби, пояснява журналистът от излизащия на българсик език в Ниш вестник Ново братство и репортер в радио „Босилеград“ Петър Рангелов. Очаква се „да намажат“ около 5 милиона души, които ще направят пълнолетие до 5 юли т.г. И нашите оттатък границзата. Държавата вади и ръси около 5 милиарда евро.
Нещо да кажете. Това са 10 милиарда лева – колкото нашето правителство поиска като заем по промяната в бюджета-2020. Впрочем – нещата са несравними. В Сърбия си даваш ЕГН-то и банковата сметка, на която да ги преведат еврата. В България ти предлагат заеми в различин разновидности. И все утажняващи и заробващи. Ко е по-доброто. Е, как па на Бат Бойко не му се откъсна от сърцето и той да даде на калпак – поне по 100 лева, не евро. 100-100.Кой ти ги дава. Можем само да си представяме какви щеше да ги говори, ако беше станало. „Аз дадох, аз, аз“ И т.н. Добре, че не стана.

Гениални сме


До инспекцията по труда в Кюстендил са подадени сигнали, че има фирми, в които работници са регистрирани на борсата, за да получат обезщетение оттам като безработни, но продължават да работят във фирмата с устна уговорка с работодателя си. От инспекцията започват проверки. Едва ли ще ги уплашат. Как да хванеш на струга работника, който се води на борсата, ама и при извънредното положение поработва за шефа си. За „колко даде“. Инспекторите, ако тръгнат – работниците ще отидат в тоалетната или в барчето, докато върви проверката, и ще кажат, че са дошли случайно – да питат за някакви документи, които им трабват за пред Бюрото по труда.
Сигналите, разбира се, са анонимни. Звънят и ги подават колеги от същите фирми, които обаче не са по тая схема – хем на борсата, хем в цеха. С две възнаграждения, а и работодателят взема по прословувата мяра „60/40“. И щом така – „я, да ги издокарам, като ги натопя на инспекцията“. Нищо няма да им се случи, ама – ей така, от завист, злоба човешка и пр. Миналото лято върлуваше АЧС /африканска чума по свинете/. Прасетата трябваше поголовно да се колят и вкарват във фризера. Нашенци от Бобошевско се изхитрили. Уреждат с ветеринаря за района бележка, че са го заклали хайванчето. Взимат 300-те лева, а свинята си е в кочината и се угоява до Коледа. Какво ти АЧС. Да, ама бдителни комшии обадили нарушителите. Полиция и ветеринари отидоха на място. Унищожиха мошеническата свиня в кочината, следва санкция за стопанина и, а и за доктора ветеринар. Та така. Гениални сме. Първо в неспазване на правилата. Второ – в завистта и злобата.

Генералът „да си почине малко“


Много му се събира на генерала Мутафчийски и „да вземе да си почине малко“. Да сложи некой да го замества – за некой ден макар. Иначе взе за бърка. Такива ги говорят по Дупница след два гафа на съгражданина им / генерал Венцислав Мутафчийски е роден в Дупница, а коренът им е от с.Цръвище, община Кочериново/. Преди седмица хвърли в страх шивашкия бранш, като каза в прав текст, че в шивашки цех в Кюстендил има заразени. Цехът не се оказа шивашки. Тая сутрин пък се изцепи, че 3-годишно момиче от Дупница е в болница с КОВИД-19. И че има и 8-годишно момче, „установено от РЗИ-Кюстендил“ – заразено. „Техническа грешка“, поясни по-късно шефът на РЗИ-то в Кюстендил д-р Златко Величков, също дупничанин. На генерала е подадена информация, че мъж на 38 години. И така-така. А той сбърка за момиче на 3 и момче на 8 години.
Както и да е. Но дупничани имат право. „Да си почине малко“, какъвто е лафът по Дупнишко. То не можеш все така, на пангара ден и нощ. И това, че изръмжава на някоя макар и не в час репортерка на брифингите – също не е добър знак. Ама има и друг дупнишки лаф – „От що му е душа“. За някой, който е под непрекъснато натоварване и ядовете го заливат и заливат. Но се справя. И – „да си почине малко“.

Болницата и да отговори


Кюстендилци, живеещи в САЩ, Канада, Европа и Австралия , са събрали пари, които са дарили по сметката на болницата в Кюстендил за купуване на респиратор. Живеещите в чужбина се се обединили чрез една от социалните мрежи, казаха инициаторите на кампанията. По сметката на болницата, след таксата за превода, са изпратени 3 000 долара. Знаем, че това не е достатъчно за втори респиратор, но се надяваме да помогнат за каквото е необходимо, включително екипировка и консумативи, казаха участници в акцията. Организираната от чужбина кампания в помощ на здравното заведение в Кюстендил продължава.
Така е .Кюстендилската болница обяви дносе новите си дарители. Постъпъли са близо 38 хиляди лева са допълнително. Парите се набират по две сметки на здравното заведение. Сред дарителите са физически лица и фирми, дарения са постъпили от ОбС, кмета на града Петър Паунов, от бившия национален омбудсман Мая Манолова. С дарения от граждани и фирми от града вече беше закупен един нов респиратор за нуждите на болницата, продължава набирането на пари и за втори. От ръководството на лечебното заведение изказват благодарност на всички дарители, включили се в благотворителната акция. Като огласи и списък на постъпленията по двете сметки:
дарение от Михаела Атанасова100.00Анатоли Бачовски100.00Милена Кирилова50.00Румяна Антонова100.00Младен Кръстев50.00Мирослав Зашев6.00Миглена Димитрова10.00Севдалина Стаматова50.00Божидар Костов1000.00Симеон Алексов20.00Силвия Стоянова20.00Алек Георгиев100.00Вяра Мичева100.00Зоя Златкова50.00Ивона Новакова500.00Полидент ООД100.00Петър Петков60.00Миглена Димитрова500.00Йонина Панева100.00Крум Григоров20.00Васил Маджирски10.00Гюлка Митова200.00Росен Груйчев20.00Елена Кюркчиева20.00Радина Илиева30.00Михаела Георгиева50.00Цена Стоева100.00Виктор Кирилов30.00Стелла Иванова200.00Борислав Хаджийски100.00Робърд Ананиев20.00Радостина Сербезова50.00Катерина Янакиева10.00Симова Арбова50.00Светла Маврудиева100.00ПЕПМАР ЕООД20.00Доника Влайкова200.00Иво Иванов50.00Полина Мотикарска20.00Вероника Слишкова30.00Дияна Петрова200.00Стойне Низанов500.00Мая Манолова200.00Юлияна Иванова5000.00Митко Гьошев100.00Невенка Панчева100.00Бойко Клечков20.00Никол Атанасова1500.00Петър Паунов20.00Георги Милев40.00Десислава Симеонова5.00Радостина Василева100.00Мариела Георгиева50.00Ясен Христов50.00Николай Кюркчиев1000.00Десислава Христов50.00Рени Стоянова300.00Димитър Стоименов20.00Деница Маджова50.00Гергана Георгиева30.00ОПО Хр.Ботев 235.00ОПО Клуб Дружба50.00Явор Радованов19.49Пламен Табачки50.00Екатерина Шопкинска20.00Валери Иванов400.00ЕТКирил Яновски СЮ50.00Мартин Цветков250.00Ангел Джонев100.00Катерина Янчева100.00Ирена Ангелова19.49Ани Сим.Митева50.00Михаела Георгиева10.00Светлозар Маринов100.00Кирил Василев-Земед.произв50.00Владимир Каменов Димитров100.00Мария Г.Иванова200.00Филип Атанасов50.00Симеон Дим.Соколов100.00Ивайло Терзийски20.00Ралица Костадинова100.00Владислав Валентинов Георгиев200.00Емил Велинов200.00ТОМАНЕТО ООД200.00Сияна Петрова30.00Елена Какачка100.00Василена Иванова50.00Анна Пламенова Йорданова349.88Валери Цветков Александрина10.00Яна Емилова Илиева50.00Огнян Христов50.00Димитър Бл.Димитров100.00Миглена Кирилова500.00Йордан Рашков Николов110.00Кирил Вас.Кирилов50.00Георги Ананиев Костадинов50.00Тома Петров Томов100.00Йордан Тодоров100.00Димитър Алексиев80.00Общ.орг.Бански к-с200.00Кирил Джалев100.00Атанас Гергинов100.00Анна Кръстева200.00Анастасия Петкова200.00ОПО ОБС на БСП400.00Алексндър Пандурски50.00Ивета Котева20.00Евелина Гогова38.98Йоана Ангелова30.00Радослав Георгиев100.00ЕРИДАНС ЕООД50.00Любомира Татарлиева400.00Емануела Моллова10.00Марина Тасева20.00Лиляна Цветанова20.00Красимир Цветанов20.00Красимир Смоков500.00РОТАРИ КЛУБ К-л100.00Валентина Терзийска50.00Калин Круов100.00АУТО БЕЙ ГРЕИС ЕООД50.00Цветелина Славчева50.00Венелин Лехчански110.00Христо Цоцомански200.00Милчо Христов15.00ОПО на БСП с.Жиленци20.00Охрана на ПИБ200.00Иван Андонов70.00Севдалин Атанасов50.00Николай Брънзалов30.00Албена Георгиева30.00Доника Влайкова100.00ЕФЕКТ ПРО 2005 ЕООД450.00Димитър Лумбев20.00Михаела Младенова200.00Сияна Петрова30.00Елеонора Манова100.00Татяна Чифличка100.00Олга Симбаева50.00Валентин Христов100.00Пламен Ангелов100.00Лилия Чингарска10.00Виолета Здравкова50.00Цветина Брънзалова50.00Николай Казаков100.00Радостина Христова50.00Димитър Ванев50.00Ангелина Петрова100.00Гергана Николова40.00Дейвид Бисеров Иванов10.00Михаела Алексова1000.00БЛУ СПОРТ ЕООД1000.00ЕКО АРХ КОНСУЛТ ООД50.00Дария Минчева Иванова50.00Дарение Методи Негревски100.00Дарение Ивайло Терзийски50.00Дарение Мартин Стоянов500.00Людмила СТефанова Костадинова50.00Юлия Гоцева50.00Цветан Цветков300.00Тихомир Атанасов Кирилов50.00Георги Орфеев Стаменков281.00Мартин Христов220.00Стоян Ръждавички50.00Валерия Валентинова Идакиева20.00Мирослава Костадинова20.00Мирослава Костадинова20.00Анелия Захариева20.00Иван Ст.Ковачки10.00Цветелина Стоилова100.00Петър Желев Петков150.00Антоанета Стойнева100.00Стоянка Миркова30.00Стефани Божкова250.00Александър Викторов Янев200.00Светлозар Василев600.00Даниела Миланова Василева40.00Олга Гошина – 25-опо с.Драговищица30.00Адрияна Матуска20.00Борислава Спасова250.00Сара Стоянова Маркова10.00Мая Миткова Николова20.00Любослава Ст.Христова40.00Милена Янкова539.28Деян Георгиев Димитров ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КЮСТЕНДИЛ 2 200.0008.04.2020SVETOSLAV GEORGIEV MANOILOV5009.04.2020ДИМИТРИНА ЕРЕМИЕВА СТОИЛОВА 1 000.0009.04.2020ЛЮБОМИР ИВАНОВ СТОЙКОВ 8009.04.2020КРАСИМИР АНГЕЛОВ НИКОЛОВ 5009.04.2020ИВЕЛИНА ИВАНОВА ТАМАКЯРСК 3010.04.2020ЕТ АЛБЕНА КИФЕВА15010.04.2020РОСИЦА МИЛАНОВА КАЛФИНА30010.04.2020ИРЕНА КИРИЛОВА ВЕЛИНОВА5013.04.2020 ЛЮДМИЛА ЮРИЕВА СТОИМЕНОВА 20014.04.2020РАДОСТИНА ЙОРДАНОВА ГЕОРГИЕВА 2014.04.2020 RAYA NIKOLAEVA TABAKOVA10014.04.2020 ЕЛИАНА КАМЕЛИЕВА БОГДАНОВА 5015.04.2020 ДАРЕНИЕ ЗА РЕСПИРАТОР ОТ ВИПУСК 2005 ПМГ1 500.0015.04.2020ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ ГЕОРГИЕВ 1 000.0016.04.2020ДАРЕНИЕ ЗА РЕСПИРАТОР ОТ ВИПУСК 2005 ПМГ3016.04.2020 ВИКТОР ТОМОВ ЯНЕВ 1 000.0021.04.2020 ОЛГА ЗАФИРОВА КЕРЕЛСКА30021.04.2020DANIEL ANTONIEV PENEV 100
Сага остава болницита и да отговори на многоборйните сидарители. Благодарността е резонна. Но и с перфектна организация, дори да е свръхсилите й, С професионализъм и професионализъм. С блестащи резултати при лечението а пациентите си.А не както беше с корона вируса. Трябваха и поне 10 дни, докато влезе в час.

А-а-антично


Aнтичнo ceлищe oтĸpиxa paбoтници пpи peмoнт нa ĸoлeĸтop в oбщинa Pилa пpeди ceдмицa, cъoбщиxa oт пpeccлyжбaтa нa oбщинaтa. Телевизиите веднага го захапаха. Останките от зидове и пр. тeпъpвa щe ce пpoyчвaт и дaтиpaт. Apxeoлoгът Aнтoниo Tpaянoв пpeдпoлaгa, чe пpи изĸoпнитe дeйнocти ca ce нaтъĸнaли нa ocнoвитe нa aнтичнa и ĸъcнoaнтичнa cгpaдa вepoятнo oт ІІ вeĸ. / на някои места се говори за IV в/ B изĸoпa личaт яcнo ocнoвитe нa cгpaдa, ĸaтo e paзĸpитa cтeнa, изгpaдeнa oт тyxли и ĸaмъĸ. Bидимo зидът e ĸъм 1,5 м, нo нe ca cи пoзвoлили дa ĸoпaят пoвeчe. Яcнo личaт чacти oт вapoвa мaзилĸa, имa и мнoгo дoбpe зaпaзeнa ĸepaмиĸa – чacти oт пoĸpивнa ĸoнcтpyĸция. Haмepeнa e и мoнeтa oт ІV вeĸ, мoжe би имa и дpyги, нo нe ca cи пoзвoлили дa тъpcят пoвeчe. Cпopeд Aнтoниo Tpaянoв имa вepoятнocт дa имa aнтичнo ceлищe, зaщoтo мecтнocттa ce ĸaзвa Capaя, ocвeн тoвa cвидeтeлcтвa зa нaличиe нa дpeвнo ceлищe дaвaт ocнoвaтeлитe нa бългapcĸaтa apxeoлoгия – бpaтятa Шĸopпил и Koнcтaнтин Иpeчeĸ. Зa нaxoдĸaтa cвoeвpeмeннo ca yвeдoмeни Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa и Peгиoнaлният иcтopичecĸи мyзeй в Kюcтeндил, oбяcниxa oт oбщинcĸaтa yпpaвa.
Браво и на рилци .Устроиха се и те с доза античност. След Сапарева баня, дупничани – с проучванията при с.Червен брег, да не говорим за Кюстендил – там, където и да копнеш, изкача хилядолетие. Сега и в Сарая ще се опитат да изровят сензации и уникати. Лошо е, че проф. Божидар Димитров се спомина. Той можеше да създаде допълнителен ореол на находката между Рила и Стоб. Е, мощите на някой светия трудно ще се откарат по Рилското корито. Това не е Созопол, Черноморието и т.н. Но пък защо не проф. Николай Овчаров, проф. Васил Николов или някой от техния ранг да не надникне при рововете на групата, ремонтираща колектора. А-а-античност. Трябва много да се внимава с нея. Засега по чужбина не откликват и не потеглят много много на подонри археологичесик попадения, към които разбираемо се стреми всяка община, едва ли не – всяко селище. При нас и вековете са едноот нищо – II-и, IV-и, всякак става.

На какво ни учи от кръста си той


Кърт Вонегът /“Съдби, по.лоши от смътта“/
Особено стимулиращ за мен е Христос: тъй като той е обърнал внимание на това, на което обръщам внимание и аз.: животът е толкова тежък, че повечето хора губят битката с него или се чувстват губещи. Затова най-важното умение за всеки от нас е да запази поне малка част от достойнството си и да признае, че е загубил. Според мен това е урока, на който ни учи от кръста си той, независимо дали е бил бог, или не. В това отношение не е нито първият човек, нито последният, който поучава – въпреки неописуемите си страдания. Разбира се, ако изобщо е бил човек.
Амин!