Месец: декември 2023

За финал-2023

dav


Новопостроена къща в кюстендилското с.Раждавица печели награда „сграда на годината-2024г“, съобщиха от Общината. Призът е в категорията „Зелена жилищна сграда“. Проектът е наречен „Ода“, което символизира визията на екипа за устойчив и функционален дом, дълбоко вплетен в обкръжаващата го природа. Haциoнaлният ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa“ e нaй-пoпyляpнoтo и пpecтижнo cъбитие в cфepaтa нa инвecтициoннитe пpoeĸти, cтpoитeлcтвoтo и apxитeĸтypaтa в Бългapия. Цeлтa нa кoнĸypca e дa oтличaвa нaй-дoбpитe пocтижeния пpи peaлизaция нa cъвpeмeнни cгpaдни пpoeĸти пpeз cъoтвeтнaтa гoдинa в Бългapия, ĸaĸтo и cвъpзaнитe c peaлизaциятa им инвecтитop, apxитeĸт и cтpoитeл. Застроената площ на наградената сграда “Ода“ е 142 кв. м., намиращи се на парцел от 516 кв. м. Техническият проект на е дело на арх. Галина Малинова, конструктор е инж. Иванка Петрова. Местните коментират, че строителен предприемач от Кюстендил закупил пустеещ терен, парцел, над бившото ТКЗС. А дъщеря му, архитект, проектирала и след това реализирала изграждането на миникоплекса. Къщата се намира в полите на Конявската планина, по поречието на река Струма. “Ода“ е разположена на хълм в село Раждавица, на минути от каньона Шегава и водопад Полска Скакавица, които са поасещавани туристически дестинации. Местните се радват на престижната награда. Селото съчетава старото с модерното, а къща в Раждавица вече няма за продан, а ако се обяви, е минимwм 50 хиляди лева, казва Борислав Крумов, от ръководството на сдружението „Роден край“, който има етноцентър в селото и къща за гости „Старата череша“.
И „Ода“ сигурно ще е къща за гости, такива са предположенията. Нека. И да печелят собствениците, които очевидно са вложили доста пари. А тоя приз в Раждавица е много хубав финал за 2023 год. в закъсалото Кюстендилско. И дай, Боже, и по-често така…

Технократизация


Заплата от 7 500 лева за месец за кмета на Кюстендил инж.Огнян Атанасов гласуваха общинските съветници на днешното заседание.Това е 80 % от основната месечна заплата на министър и предивика многобройни коментари в града, че е в прекомерен размер. Предложението беше подкрепено от 25 от общинските съветници. Четирима гласуваха „против“, а 8 се въздържаха. Интересното е, че това стана без дебати и оспорване, каквито бяха очакванията. От ГЕРБ-СДС, чиято група е най-многоборйна, 11 съветници, бяха категорично „против“ и се заричаха, но се оказа, че не да гласували анблок. „Никой кмет в никой град ен взима толкова висоока заплата. Нека да видим как ще работи, пък догодина може да гласуваме по-видоса заплата“, заобяснява го рредседателят на групата и лидер на Общинската организация на ГЕРБ Михаела Крумова. На предходното заседание беше решено председателят на Общинския съвет да получава 90 % от възнаграждението на кмета на Общината. Съветниците гласуваха и предложението за собствените си възнаграждения. То е за 70 % от средната брутна работна заплата в общинската администрация за съответния месец и на сегашния етап ще е около 800 лева
То е ясно. Технократизация на властта в Кюстендил. Покрай новоизбрания градоначалник инж.Огнян Атанасов. Който си няма партия, не е активист, но се изявава като експерт по строителни рехабилитации, екология и пр. Технократите са свиквани на признание в добро възнаграждение .Било по проекти, експерти комусии, консултирания и др. И затова една такаав заплата от 7500 лева за кмет на областен град им се вижда нормална. И за председател на ОбС, който в случая е юрист на РЗИ, и където едва ли взима около 6 хил. лева. Затова за 6 месеца си е замразил щата в Инспекцията и ще живее от хонорара като шеф на минипарламента. Тия момчета мислят за парите, не за порсперитета на града – толкова. От месец на месец заплатите им ще растат, като депутатските. А градът как ще расте. Няма да расте.

Кметско

Кметско

dav

Предложение заплатата на кмета на Кюстендил инж.Огнян Атанасов да е около 7500 лева ще гласуват на предстоящото си заседание съветниците утре, 29 януари. На предишното заседание докладната градоначалникът да взима 8 490 лева беше отхвърлно . Размерът на градоначалническата заплата по норматив може да е до 90% от министерската заплата, поясниха финансисти. На предишното заседание беше предложено кметът инж.Атанасов да взима близо 8 500 лева, но това не беше одобрено. Сега е направено ново предложение, като на заседанието на комисията по финанси четирима са гасували „за“, трима са се „въздържали“. На 29 декемврище се гласува и каква да е заплатата на председателя на ОбС. Ще се гледа и предложение за размера на възнаграждението на 37-те съветници. То ще е 70% от средната заплата на общинската администрация, което ще направи около 800 лева месечно. Такова е предложението. Имаше и друго предложение – да е 1% от средната за администрацията. Естествено – не мина. „За да тръгне градът напред – и кметът, и съветниците трябва да взимат добро вънаграждение. Както и администрацията“, коментират местни активисти. Другият им аржумент – заплатата на градоначалника е по държавния бюджет, Общината не поема и стотинка. Тогава – защо да не взима и 8 500 лева.Възнаграждението на кмета на Общината е едната тема, с която ГЕРБ не са съгласни. „Предлаганият размер е прекалено висок. Към настоящия момент няма нито един град, включително областен, в който кметът да получава такова възнаграждение-7 500 лева“, каза го ясно общинският лидер и председател на съветническата група /11 мандата/ Михаела Крумова. Знае се, че и Възраждане са против. Както и отделни съветници. Така, че – ще има прения. Доскорошният градоначалник Петър Паунов взимал малко над 5 хиляди.
А самият инж.Огнян Атанасов отчете днес 48 дни власт. Спомена почти всички усехи, завоевания и добри начинания, намерения и идеи. За заплата си – замълча!

Тон вино, греяно

Тон вино, греяно
Дефиле на джагаларски групи, както в района наричат кукерите, и общо хоро край елхата събра хиляди на централния пл. „Велбъжд“ в Кюстендил за третия ден на Коледата. За Нова година Общината обещава още по-зрелищна и атрактивна програма. А на 10 февруари за пръв път в града ще се организира кукерски фестивал, обяви кметът на Кюстендил инж.Огнян Атанасов. Стотици заподскачаха с танца на кукерите, а най-много се радваха малките деца, след като и сред джагаларите имаще 2-годишни номчета. Накрая десетки се хванаха на общо хоро, играе се обичаното в Кюстендилско Селско хоро. Откритият на 16-и декември Коледен базар пред Общината пък се пълни всеки ден с желаещи да опитат вкусна скара и лакомства. Повечето от сергиите презареждат със стока. Пчелар чак от с.Илия казва, че домашен ликьор, какъвто само той прави, вче няма, продал се за седмица. Наематели на някои от къщите казват, че за ден се изпива по около 800 литра греяно вино. И вече се гони тон количество дневно. Греяно.
Ей, това е. Тоя град се напълни, не е мъртъв. Щом по тон вино…, отбелязват капацитети.

Това с парите


Над 110 мил. лева капиталоив разходи са заложени по бюджета за 2024 год. на 9-те общини в Кюстендилска област. Това е рекорден брой средства, което ще даде възчожнот на местните управи да реализират отлагани или дори провялани проекти и изграждане на важни инфраструктурни обекти, коментираха кметове. Хвалбитне най-много са от Продължаваме промяната и техния човек Георги Стамов, депутат от 10 МИР. За Община Кюстендил средствата са малко над 51 млн. лв., при прогнозен годишен бюджет от около 120 мил. лева, каза кметът инж.Огнян Атанасов. За Община Бобов дол – малко над 31 млн. лв., Бобошево – близо 7 мил. лема, като общината е от най-малките в региона, Дупница – малко под 6 мил. лева, което е незначителна сума, Кочериново – близо 3 мил. лева, Рила – 10 млн. лв.,Община- Сапарева баня, малко под 3 мил. лева. Засега не е обявен рамерът за капиталовитe разходи за най-малката Община-Трекляно, вероятно ще достигнат 1 мил. лева. „За първи път нашата област получава толкова средства, при това гарантирани. В бюджета за следващата година е заложена нова философия за финансиране на проектите в общините. Няма да се раздават пари на калпак, а според проектната готовност на съответната община“. каза пред репортери народният представител от ПП-ДБ Георги Стамов.
Е, как да се счита за нормално една Дупница да вземе по-малко от Бобошево. А Сапарева баня наполовината на Бобошево и да клони към …Трекляно. А Бобов дол пет пъти повече от Дупница. Кой как и кож го е решил. Не е ясно. По ПП симпатии, най-вероятно. Но – спокойно. Като е обещано, та и ще стане ли. Няма.

 

Коледа да е

Коледа да е
В кюстендилския храм „Св.Димитър“ продължи и днес благотворителната кампания „Подай ръка на Рождество Христово“, която стартира в навечерието на празника. Участват доброволци, бизнесмени от града, Архирейското наместничество, както и „Гранична полиция“ след професоналния празник на звеното. Днес имаше продажба на коледни картички в храма, сувенири, израбетени от малчуганите в детски градини,средствата от които ще се дарят за лечението на болно кюстендилско дете. Досега са събрани над 80 пакета с храни, които бяха дарени на възрастни хора, на деца и семейства в неравностойно положение. Днешната постъпила сума ще се презенява за каков да бъде дарена, каза Джулия Андонова, една от инициаторите за кампанията. В храма Св.Димитър тази сутрин беше отслужена Света Василиева литургия за Рождество Христово. До входа е имитиран един Рождественски Витлеемски кът – палатка „тип МНО“ с бала слама и една разстлана на пода.
Така си е.Рождество, Коледа! Само да не се прекалява и да не втръсва с това: „Стани, нине, господите“, „Ой, Коледо, мой Коледо“. Дядо Коледовците, Снежанки, Джуджета и ала-бала-та. Във всеки град – едно и също, в Кюстендил само рокерите не се форсираха и те да дефилират. Децата се връзват всякак на добре платени маскирани шоумени, които … „ако сте слушали, ще има подаръци, радост“ . И т.н. банални неща. На пл.Велбъжд има и атрактивно кътче, нещо като хазарт – срещу 1 левче играеш за кукла или сувенир лъскав зад витринката. Ромчета идвали заредени с монети по лев в джоба. Играли упорито и спечелили четири-пет от куклите. „Тоя с тия машинки ще се увътри, циганите ще му вземат куклите“, цъкаха минувачи. Ами нека, Коледата е тъговия, печалби, номера и пр. А известният трубадур от дупнишкото с.Дяково Кирил Колчаков- Джилито /75г/ просто грабна акордеона, застана до елхата в местния магазин и подхвана…. „Шушана“…. А съветникът в Бобошево Георги Мичов отново се изяви като клисар и удари камбаната в черквата „Св.Иван Рилски“ в родното Скрино. Честита Коледа!!

Пак бъдваме

Пак бъдваме

dav


Отново я докарахме до Бъдни Вечер. Семейства и близки се събират на постна трапеза, за да посрещнат Рождество Христово. Според традициите Бъдни вечер е време, наситено с очаквания и надежди за по-добри бъднини. „В тишината на тази свята нощ трябва да посрещнем Господа в нашите сърца и да поспрем от житейските грижи. Христос идва на земята и това е най-голямата радост, той ни възвърна достойнството. И да бъдем такива, каквито трябва да бъдем – истински хора“. Нарича се Бъдни вечер, защото в рождественската нощ се сбъдват древните пророчества за появата на Божия син, който е спасител на човечеството. „Бъдни вечер е наистина предвестник на всичко добро, което ни предстои – мирно и красиво очакване, в което знаем, че отново се ражда надеждата, така се възражда у нас ентусиазмът, че всичко добро и всичко хубаво тепърва предстои“. Празничната трапеза е постна, с нечетен брой ястия: „Понеже е последният ден на поста и се прави всичко постно. Питката задължителна с късмет, постни сармички, сушени плодове“. Според народните обичаи от днес започва коледуването: „Няма по-голям дар от това да дойде в дома ти на Бъдни вечер цялата коледарска дружина, да потропа с шиниците и да ти изпее благословия“.
Абе, всеки 24-25 декември все бъдваме. И все сме доникъде. А в кюстендилските храмове, откакто кмет не е Петър Паунов, има серизен отлив от миряни и богомолци. И молитвиет са като че ли по-малко. Няма живец в службите, самите свещеници нещо са непукис…А реставратор иконописец отново излезе на неговото си място да продава икони и кандилца /светилници/. И тамян за прекаждане на Бъдната трапеза. По 3 лева пликчето. В самия храм е 1 лев…

Да си повярваме

Да си повярваме
Проекти за 50 млн. лв. са осигуени за Община-Кюстендил по бюджет. 2024 г. като капиталови разходи“. Това си е солиден финансов ресурс, обяви кметът нинж. Огнян Атанасов. За краткия срок, с който е разполагало новото ръководство на общината, от 10 ноември досега, БИЛИ направили немислимото. „Смятам, че такъв ресурс за капиталови разходи до сега не осигуряван за община Кюстендил, а още повече за месец и половина“, категоричен е инж. Атанасов. Близо 48 млн. са осигурени за строително монтажни работи, останалите средства са за проектиране. Инвестиционният проект за галерията „Владимир Димитров- Майстора“ е на стойност около 22 милиона лева. Той предвижда вътре да има концертна зала, каквато до момента няма. „ Смятам, че това е изключително важно за нашата община, проект който от години не може да бъде завършен и най- накрая ще се случи. Това ще бъде перлата в короната на Кюстендил“, коментира инж. Атанасов. Друг важен проект е този за реконструкция и обновяване на Зоопарка в местността Хисарлъка. „Инвестиционният проект е в размер на 5 млн. лв. и предвижда изцяло нови клетки, алеи и съоръжения. Ще бъде сменен изцяло обликът на зоопарка“, посочи той. Включени са и проектите за основен ремонт на сградата на Езикова Гимназия „Д-р Петър Берон“, проектиране и авторски надзор на социални жилища за социално слаби и малцинствени групи, проектиране и авторски надзор на многофункционална Спортна зала, проектиране и авторски надзор за основен ремонт на сградата на ОДК, основен ремонт на покрив и вътрешно преустройство на общежитието „Бор“. Общината е получила финансиране и за изработката на инвестиционен проект за външните пространства, изкуственото осветление и спортните съоръжения на стадион Осогово. Проблем при проекта за многофункционалната зала може да се окаже липсата на подходящ терен. Кметът прогнозира, че строителните дейности могат да започнат през първото полугодие на 2024 г. „Искам да изкажа благодарност към правителството на Република България и към премиера акад. Николай Денков за съдействието и осигуряването на средствата от бюджета. Искам да изкажа благодарности и към основната роля на народния представител Георги Стамов, с когото през последните две седмици поддържахме непрекъснат контакт за проектите. Считам, че това, което направихме, е безпрецедентно и нашите съграждани тепърва ще усетят резултатите от включването на проектите в държавния бюджет“, каза зам.-кметът Кристиян Иванчов. Инж. Атанасов също изказа благодарност към Георги Стамов.э„Тук е мястото да изкажа заслужени благодарности към народния представител Христо Терзийски, който оказа съдействие за няколко от проектите да бъдат финансирани още в първия етап и също да изкажа благодарност към народния представител Димчо Димчев, който също се застъпи и указа съдействие за един от проектите, които сме разработили за финансиране и ще бъдат финансирани. Благодаря и на тях за активната роля“, каза инж. Атанасов. Добра тактика – да се благодари на всички по-големи, да ги ласкам, „нема лошо“.
А иначе – задама де голяма мнотготия в рамките само на година. Дали да си повярваме. По детски и преди Коледа. Прав е един местен известен лекар. Трябва да дса въведе изискване – кметовете да са на възраст над 45г.Това е.

Eнерго-то

Eнерго-то

dav
dav
dav

Група от около петдесетина недоволни от честото спиране на тока, особено при последния снеговалеж, кюстенидлци и хора от селата излязоха тази студена сутрин на протест пред регионалния клон на Електрохолд в града. Сред тях бяха и кметът на Общината инж.Огнян Атанасов, съветници, бизнесмени, собственици и управители на ски писти и туристически обекти в Осоговската планина, които са най-потърпевши.Дошлите да протестират се оплакаха пред пристигналия екип на Енерго разпределителни мрежи „Запад“ за спирания за дни ток. Жена от близкото с.Слокощица разказа как в една от махпалите в събота …клали прасетата. Точно в тжэя ден спрял токът, е вече 6 денонощия. Бецз фризери, хладилници. „Всичос отива!“, ядосва се госпожата. Живеещ в с. Ябълково пищи, че в хубав, слънчев и сух ден при токов удар му изгоряла цялата вкъчена селскотсопанска и итова техника. Дошли от Електрохолд, направили протокол, след време получил известие, че Електрохолд не носи некаква итговорност. Местен бизнесмен обяви, че притежгава удостоверение от лицензиран сдервиз за напражението на тока в дома му – варира от 150 до 340 волта. Изгарлята му туехника е за над 10 хил. лева.Христо Абаджиев, председател на туристическото дружество „Осогово“ и собственик на цех за кухненска мебел в подножието на планината, свидетелства сас 4 денонощия в планината няма ток. Ски писти, влекове, хижи – всичко е затворено, загубите са огромни. А предприятието за кухненска мебел от два дни не работи…
И Виктор Станчев, оперативен директор на Енергоразпределителната мрежа „Запад“, и кметът на Общината инж.Огнян Атанасов уж слушаха внимателно. Обещаваха нещата да се решат, да се оправят. Малцина вярват. „Каквото и да ни говорят – пари трябват, мноог пари. И хора, работници. Май нито едното, нито другото го има“, тръгваха си измръзнали от протеста недоволстващите срещу Енергото

Джамалджийската

Джамалджийската

dav
burst
dav

Новоизбраният кмет на Кюстендил инж. Огнян Атанасов посрещна джамалари. Голямо думкане падна в заседателнаат зала, децибелите стигнаах незапомнени нива за тая сграда, която е била и щаб на Българската армия през войните преди 110 г. Разбра се, че джамалари ще дефирират на 27 декември от 12.00 часа. Атрактивните групи ще тръгнат от театъра, а след това ще преминат по пешеходния булевард „България“ и ще стигнат до площад „Велбъжд“. Ще се представят джамалджиите от селата Ябълково, Пиперков чифлик, Гирчевци, Слокощица и Жабокрът. „Така ще сложим началото на нещо ново за нашия град. През идната година ще направим един малко по-различен кукерски фестивал“, каза Огнян Атанасов. Знае се и датата за поредния кукерски „форум“ за Югозапада – 10 февруари. Надеждите са на 27 декември едрите мъже с тежки звънзи по тях да изгонят всичко лошо от Кюстендил, а същевременно ще зарадват жителите и гостите на града. „Благодарение на обединението на всички групи започва една много хубава инициатива. Нашите села са много силни. Имаме много медали от много форуми в България. Вече имаше нужда от наш си фестивал. Ние сме джамаларски групи. Такъв ни е региона. Това е благодарение на Община Кюстендил – едно издигане на културните ценности на региона“, каза Борис Борисов, ръководител на групата от село Ябълково. И мъжете от Поииперкон чифлик нява да се посрамят, каза ръконодителят им, истински богатир – Христо Христов. „Най-накрая ще се даде поле за изява на нашите местни групи, които до момента ходеха из България и си задаваха въпроса, защо няма такъв фестивал тук“, изтолерира гостите си Огнян Атанасов.
Добре е да го има джамаларенето. И деца на 1,5 години има записани в групите. Да гониш злото и злите сили. Но да гоним и закъсалостта, упадъка. Толкова много проблеми има тоя град, общината. А по селата – трагедия. Грозни са селата ни – нищо, че има издигнати по места спретнати нови къщи, палати с дворове, със супер аранжировка и архитектура. Но кметът да не се захласва по шумните неща. Трябва да се работи!