Месец: януари 2021

След златото

След златото
На няколко места се прави незаконен добив на злато чрез промиване на пясък по коритото на река Струма в Кюстендилско, сигнализират природозащитници. Наскоро и от областната дирекция на полицията в Кюстендил съобщиха, че е образувано досъдебно производство след проверка в землището като с. Дворище. Проверката е извършена от служители на ГД “Национална полиция“, Областната дирекция на полицията в Кюстендил и представители на Министерството на енергетиката. За случая е уведомен дежурен прокурор. Злато чрез промиване на пясък и на баластра се прави и в района на с. Раждавица, в близост до местния храм „Св. Богородица“. Там имало разположена техника и през уикенда. Злато чрез промиване по поречието на Струма в Кюстендилско се прави от години. Дори вече се изкупуват частни земи, които се разкопават заради златото, а след това терените не се възстановяват. Копае се и по сервитута на реката, казва природозащитник от Кюстендил, пожелал анонимност: „Изкупуват земята, махат хумуса, след това изкопават, изваждат и след това връщат земята обаче камъните като са разбутани там 50 години не пониква нищо, освен буреняци. То си има багер и един камион, върху който има система от сита“, описва нещата той.
Не от години, от векове се копае или се промива за злато по поречието на Струма и притоците и в Кюстендилско. Нищо ново не откриват природозаищтниците, така наречени. И при соца се правеше, особено пък при демокрацията – коритото на реката е преобръщано по три-четири пъти на места. По едно време, при екоминистър Долорес Арсенова, го забраниха офиицално промиването на пясъка по Струма. И златарите му намериха цаката – купуват терени по коритото и копаят безпощадно. В своя, частна собственост. Багерист споделя, че да ден добиват по половин кг. 22-каратово злато. Супер! Затова – ще копаят. Време е просто да им се даде възможност да узаконят златарството си. Да си плащат данъците, да декларират до микрон добитото злато. И най-важното – след тях да възстановяват земята, почвите. Ако ли не – космически глоби и лишаване да упражняват тази дейност, завинаги!

Истини за Освобождението

Истини за Освобождението
С неизменното поднасяне на венци и цветя пред паметника на дядо Илиьо войвода в Кюстендил отбелязаха 143 години от освобождението. С решение на местния Общински съвет от 2009 година денят 29 януари е обявен за официален празник на града. На поклонението пред паметника на дядо Ильо войвода бяха кметът на общината Петър Паунов, от общинската и от областната администрация, от политически партии, граждани, граждански сдружения и организации. Поради въведените противоепидемични мерки в страната тази година не се проведе традиционното празнично шествие, нямаше и културна програма.
Абе, зачетено бе Освобождението. И за кой ли път не се казват истини кое как е станало през тия януарски дни на 1878-а. Знае се, че Кюстендил е освобождаван два пъти, не е вярно, че всичко е станало без нито една жертва /турците ранили смъртоносно руски войник след „първото осовобождение“ на града, стреляли по него в района на днешния Аджундар/. И това, че според една спогодба Софийският санджак е трябвало да остане при така скроената нова държава в Турско. Т.е. на юг от Балкана – и Перник, и Кюстендил, и Дупница и пр. Така и Горна Джумая /Благоевград / се бил освободил през 1878 г., ама се наложило после чак в 1912 г. пак да го освобождават.
Т.е. Крайно, ама крайно време е да се напише истиската хронология и история на бойните, дипломатическите и междудържавните събития и действия, за да се стигне до Освобождението. Дори и на един град. И да не се забравя, че сме освободени, но не и свободни.

И на Езерата взе да им върви много много

И на Езерата взе да им върви много много
Огромна лавина падна над хижа „Рилски езера” в Рила планина. Видеото е заснето случайно от туристка в района. На кадрите се вижда как секунди преди лавината да тръгне, скиор се спуска в забранен участък,. Веднага след него се откъсва огромната снежна маса. Едновременно са се свлекли тонове сняг от четири улея. По чудо няма пострадали. Веднага след лавината напълно против всякакви правила в участъка се спуска още един скиор.Видео, което се разпространи във Фейсбук, разкри, че огромната лавина, която се активира на Улеите в района на Седемте рилски езера, е предизвикана от сноубордист. „Улеите се взривиха“, е коментарът на Георги Илков над кадрите на страницата му в социалната мрежа.От Планинската спасителна служба предупреждават, че в момента лавинната опасност е от най-висока степен.. Не карайте по улеите и при дупките до влека в посока Скакавица, предупреди скиорите и запалените по екстремното зимно каране по планината планинският спасител от Дупница Божидар Джокин.
Преди десетина дни на Езерата замръзна 42-годишна кюстендилка, облечена като за пазаруване в кварталния магазин, но се качила да си „говори с бога“ по циркуса. Лятото пък скандал след скандал по Езерата – коне тъпчат пътеките, джипове и АТВ-та порят по красивите хребети, багери къртят около езерото Бъбрека. Туристи и напети фолктанцьори се къпят безнаказано по езерата И пр. и пр.
Какно става с тия Езера. Много зачестиха нещата. Та нали учителят Дънов го избра за най-честото и светло място на Земята и негови последователи всяко лято обсаждат района. Тая многотия горе не е на хубаво. Ще има още лавини – всякакви.

Длъжниците от „двойните“ – без гражданство

Длъжниците от „двойните“ – без гражданство

bty

920 820 лева са данъчните задължения на чужденци с двойно гражданство с адресна регистрация в Кюстендил, каза зам.-кметът по финансите на общината Надя Каратова. Точният брой на длъжниците с двойно грлажданство към 1 януари т.г. са 2 198, уточни тя. Най-много длъжници са от Северна Македония, някои от които имат и регистрирани фирми и бизнес в Кюстендил, но има и сърби, албанци и шиптъри, дори и руснаци. Със задължения под 100 лева са 614, до 5 хил. лева задължения – 1574, като те имат невнесени 810 365 лева, и над 5 хил. лева – 10 души за 78 911 лева. Всички те ще получат и при тази стартирала вече данъчна кампания информационни известия какво дължат, каза зам.-кметът Каратова. Тя ги нарича „българи, родени в чужбина“. Едната от мерките е, когато такива длъжници идват за някаква административна услуга в общината, първо да внасят задължението си. Нобходима е обаче промяна в законодателството, която да дава възможност и длъжниците с двойно гражданство да бъдат предавани на съдия изпълнител и задълженията им да се събират и по съдебен ред, коментират финансисти. Това сега не може да става, защото на длъжника първо трябва да му се състави акт. Ама не могат да ги открият – какъв ти акт.Така, че…
Има решение.Такива, които в рамките на календарната година не покрият данъчните си задължения към общината, дала им адрес, да се лишават автоматично от българското гражданство.Това е.

А-а проза

А-а проза

Í


Кюстендилците Виолета Атанасова /родена в София/ и Калин Василев са сред класираните в първите 33 в третия Национален литературен конкурс, организиран от издателство „Библиотека България“ – съобщи самата Виолета Атанасова пред местен сайт. Разказите им са избрани между творбите на 98 участници, които писаха по темата „Рисунки в жълто“. В журито на конкурса са все мастити – проф. Владимир Зарев, Весела Люцканова и Ива Спиридонова, а координатор – Симеон Аспарухов. Избраните разкази ще бъдат отпечатани в специален литературен сборник . Следва и биографична справка. Калин Василев е магистър по право. Сам твърди, че откакто е магистрат, не пише, ама ето го сега в конкурс. Печели конкурса „Романът на бъдещето“- част от кампанията на БНТ „Голямото четене“, първо място за кратка проза в конкурс на списание „Една“, лауреат е на конкурса за дебютна книга „Южна пролет“, както и на още редица литературни конкурси, удостоен е с почетен медал на ЮЗУ „Неофит Рилски“ за високи резултати в литературата. В Националния конкурс на „Библиотека България“ участва с разказа си „Семейство Нешеви“. Виолета Атанасова пък е възпитаник на Софийския университет „Кл. Охридски /специалност педагогика/ „ и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ /изявявала се е при соца като кинопедагог, каквото и да значи това/, дългогодишен журналист, председател на Дружеството на СБЖ в Кюстендил, носител е на награди от национални и регионални литературни конкурси. В конкурса на издателство „Библиотека България“ участва с разказа си „Мила ми Мирей Матьо“.Предстои излизането на книгата й „Събрани съчинения за духа и материята“.
Та – Кюстендил имаше добри поети, големи поети, а в белетристиката – въпреки многобройните публикували в жанра, не става и не става. Особено в късите разкази и форми, там е адски трудно. И затова още няма постижение при разказвачите, при новелистите, романистите – да не говорим. В Кюстендил трудно ще се роди една Здравка Евтимова и нейния разказ „Кръв от къртица“.Уви! Но – честито!

Колко да взимат

Колко да взимат
Брутната заплата на кметовете на 17 села в община Кюстендил се увеличава със 130 лева, става ясно от докладна записка на градоначалника Петър Паунов. Очаква се съветниците да го подкрепят и увеличението да взеле в сила от 1 януари т.г. Предложената актуализация на възнагражденията на избраните с пряк вот кметове на села е във връзка с ръста на средствата за възнаграждения на кметовете и кметските наместници съгласно Закона за държавния бюджет-2021г. Така най-висока заплата ще взима кметът на с. Слокощица – 1 278 лв., то е и с най-голям брой жители, а най-ниска кметът на с. Раждавица – 822 лв. Последното увеличение на кметските заплати ни салата в общината е било през 2919 год, каза зам.-кметът по финансите Надя Каратова. Има села, като Пиперков чифлик, например, където бившият лекоатлет Стефан Котев, имат по над 5 поредни мандата. Така е и със с.Жиленци и кметът му, несменяем повече от 20 години, Камен Златков. Коментарите по селета са, че за работата, която полагат, кметовете на тези села трябва да получават и повече.
Наистина – колко да получават селските първенци. Някои са несменяеми и са над пенсионна възраст. И са всичко за съответното населено място – и за добро и за лошо, те са. И ги хвалят , и ги псуват. Сладко и горчиво, горчивото май е повече. Що за престиж е да кметуваш на едно одърпано отвсякъде село, невидяло асфалт от половин век. Ама и колко хора се натискат да са кметове на родното или на родинското им село .Явно има нещо, което ги привлича. В Дупнишко им качват заплатите /само/ със 100 лева. Но и там има упорити и несменяеми. А в едно закъсало с.Дяково преди години се явиха 9 кандидати за поста. А кметица „до без край“ е Росица Илиева /на снимката/, независимо от каква политическа сила излиза. Има нещо.

Не се разбираме – от дума


Ръст на заболелите и на приетите в болница с Covid-19 в Кюстендил за последната седмица регистрира през уикенда гл.лекар на МБАЛ в областния град д-р Александър Величков. Само преди седмица е имало 15 КОВИД пациенти, в неделя към обяд бяха вече 37. Според него това е резултат от неспазването на противоепидемичните мерки по време на Коледните, Новогодишните празници и при серията от именни дни през януари.Само за последното денонощие за област Кюстендил регистрираните положителни случаи са 17, областта е един от регионите с най-много регистрирани / в Пловдив са 19/. При констатации не на кой да е, а на проф.Тодор Кантарджиев: „Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората“, посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията – на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.
Значи какво – не разбираме от дума и си я караме по нашенски. Кръчмите са затворени, ама софрите – не. Както и сбирките и партитата при приятели по гаражчетата, капаните, кръчмиците при спуснати завеси. Пие се и на открито – и около парк „Галерията“ и при Слъчневата каравана, и при „Жарта“ до театъра. А има общинска заповед, според която употребата на алкохол на открито по градинките и парковете се санкционира до 5 хил. лева. И по кварталите се пие и се събират. Вадиш скарата, обръщаш мръвките двадесетина минути, с пълна тенджера на масата започвате разпивката. Няма маски, няма дистанции, миене на ръце и лична хигиена – къде, ти. И после – при д-р Величков в болницата, а често кюстендилци стигат и до „Пирогов“ и до столични клиники. Не дай, боже! Кога ще почнем да отбираме от дума, кога. Статистиката е кофти, не се ли разбира.

Леле!

Леле!

DIGITAL CAMERA

Кметът на Кюстендил Петър Паунов бе избран за председател на Регионалния съвет за развитие в Югозападния район. На проведеното първо заседание новият състав на Съвета избра за заместник-председател кмета на община Сливница Васко Стоилков. И двамата кметове са членове на Контролния съвет на НСОРБ.
Новият Закон за регионално развитие определя важно място на РСР в цялостния процес на планиране, управление, координация и изпълнение на регионалния план за развитие, както и в процесите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС. Неговите членове ще участват в подбора на проекти, които през новия програмен период 2021 – 2027 г. ще бъдат финансирани чрез различните оперативни програми.
Изборът се проведе чрез тайно гласуване чрез специализирана онлайн платформа. В основния състав на Регионалния съвет за развитие влизат 17 кметове – представители на общините от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София /Столична община/ и Софийска област, както и областните управители. В разширения формат на РСР влизат представители на бизнеса, неправителствени организации, научни и образователни структури, както и излъчени от министерствата и централни институции представители. Кметът Петър Паунов благодари за доверието и подкрепата, заявявайки готовността си да бъде обединителна фигура в отговорната работа на ключовия орган за справедлива България.
В работата на заседанието се включи и г-жа Йо Говаертс /леле!/ – представител на Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия, която поздрави участниците за енергията и професионализма, с които въпреки предизвикателствата, които ни поднесе 2020 г., продължиха уверено да работят за разширяването и прилагането на европейската кохезионна политика. Тя подчерта важността на приключващия днес етап на структуриране на регионалните съвети за развитие като важна стъпка към прилагането на съвременното разбиране за регионализъм.
Е това, ако не е нещо – какво е. Приближаване към лелеяното депутатство за Паунов. Който… сигурно благодари на Бог. Няма как да не му благодари. Дали се справя с регонализма. Едва ли – той все още оглявава едно сдружение „Рила еко“, в което влизат общините Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно. Това сдружение трябваше да построи регионално депо за отпадъци на посочените дестинации. Нищо дотук. Така, че.Честито, кмете!

Битките на Анчев

Битките на Анчев
Бившият oблacтeн yпpaвитeл нa Kюcтeндил, сега диpeĸтop нa Cпopтнo yчилищe “Bacил Лeвcĸи” в oблacтния гpaд, е с тежка диагноза и cпeшнo ce нyждae oт ĸpъв. Закаран е в софийска онкоболница Според комантари е с лeвĸeмия. По Коледа се е лекувал удома, в къща на семейството в с.Друмохар. Правели му серия от скъпи инжекции. Но се влошил. “Toвa e чoвeĸ, ĸoйтo винaги cъм yвaжaвaлa и цeнилa. Зa cъжaлeниe e диaгнocтициpaн c мнoгo ĸoвapнa бoлecт. Ceгa e мoмeнтът, ĸaĸтo тoй винaги e бил дo нac, cпopтиcтитe, и ни e пoмaгaл, ceгa дa нaпpaвим cъщoтo и зa нeгo! Moля, вceĸи, ĸoйтo имa възмoжнocт, дa дapи ĸpъв! Kpъв мoжeтe дa дapитe oт вcяĸa eднa бoлницa, във вceĸи гpaд. Bcяĸa ĸpъвнa гpyпa мoжe, вcяĸa ĸaпĸa ĸpъв e нaдeждa зa нeгoвoтo възcтaнoвявaнe! Moля ви дa пoмoгнeм!”, пишe Гaбpиeлa Шoпoвa във Фейсбук. Beчe имa xopa oт paзлични ĸpaищa нa cтpaнaтa, гoтoви дa дapят ĸpъв в пoмoщ нa Любoмиp Aнчeв. И ще го направят.
А мнозина си спомнят какви битки води Анчев. С инсинуации и набежавания, стигна се до съдебна зала. Бeше oтcтpaнeн oт пocтa oблacтeн yпpaвитeл cлeд cигнaл нa ĸмeтa нa Kюcтeндил Πeтъp Πayнoв дo пpoĸypaтypaтa пpeз 2010 г. Cтaвaшe въпpoc зa нeocъщecтвeни cтpoитeлнo-peмoнтни дeйнocти нa двa мocтa в Kюcтeндил зa oĸoлo 500 000 лв. след опустошителното наводнение по река Бистрица. Особено около строежа на срутения мост при с. Николичевци, наричан и сега „Анчев мост“. Кметът обвини него и тогавашния депутат Валентин Микев в корупционни зависимости и намерения. С покровителствена от Aнчeв и Микев фирма – на „Бразилеца“. Който пък после осъди общината.  Анчев бeшe oпpaвдaн oт Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд нa 22 юли 2013 г. Негови приятели свидетелстват колко трудно е понесъл унижението да го разкарват по съдилищата,,да го пишат по вестниците. Дори, когато беше оправдан, „забравили“ да го изтрият в регистрите на подсъдимите в системата, на които е забранено да напускат страната, и го върнали с колата му на ГКПП-Гюешево напът за Македония. После осъди МВР. Ама, що ти. Въpнa се нa cтapoтo cи paбoтнo мяcтo ĸaтo диpeĸтop нa Cпopтнo yчилищe “Bacил Лeвcĸи” в Kюcтeндил, обичан от всички там.
Спечели важни битки Анчев, дано и тази да спечели. И друго – дали тия, що го тормозиха, поне малко сега се разкайват, поне смут някакъв да изпитат, че го подложиха на такива незаслужени изпитания. Бори се, Анчев!

Бръм

Бръм
42-годишна кюстендилка, известна в града и с ясновидските си способности, оцеля по чудо, като прекара сама около 20 часа при -20 градуса студ в района на Седемте рилски езера, коментираха от отряда планински спасители в Дупница, успели да стигнат до бедстващата и да я свалят до Спешното в дупнишката болница. С тежки измръзвания на долните крайници жената е закарана в „Пирогов“. Кюстендилката предриела свръхрисково изкачване по Седемте рилски езера, без необходимата екипировка, искала да нощува в иглу, построена от нея самата, къщичка от сняг. Редица случайности помогнали планинските спасители да я открият жива. „Тръгнахме и си мислехме, че ще намерим труп. Но се оказа жива, не е заспивала и това я спаси. Но за измръзванията на кракага – лоша е работата, тя беше посиняла, неподвижна от кръста надолу“,  разказва Божидар Джокин от отряда в Дупница.
После се разбраха и някои подробности по тая история. Пред спасителите кюстендилката казала, че си има семейни проблеми и тръгнала към планината да се поразсее. По токове и дрехи като за пазаруването в магазина. Това с иглуто, на 2300 метра в планината – на 20 януари,  насред зима, уж забравената чанта на входа на хижата. И пр. Известният хижар Павел Танинчев, наемател на старата хижа на Езерата, счупил телефона си да звъни на спасителите, като бързо схванал каква планинарка се е качила по циркуса. Изобщо, изобщо. Съгражданите и в Кюстендил обобщиха нещатга с една дума: „Бръм!“