Месец: юни 2020

Как всичко става наред


Пълната карантина за 12-хилядния ромски кв. „Изток“ в Кюстендил се удължава с една седмица – до 8 юли. Това обявиха от Областния кризисен щаб след среща с националния здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев. Предприетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в града дават резултат. Би имало по-голям ефект, ако бях дошъл седмица по-рано. Работата вече е свършена, обяви доц. Кунчев. 95 са заболелите сред ромите за времето от 12 юни до днес. Смъртността и в Кюстендил е както за цялата страна – малко под 5%, каза медикът. „Няма нищо по-различно в ситуацият в Кюстендил с тази в други региони. Предприетите мерки дават резултат. И не толкова увлечението да се правят повече тестове, а замислените и предприетите мерки биха дали по-добри резултати“, изкоментира Кунчев.Направено е необходимото по организацията в кюстендилската болница за приемане и лечение на пациенти с корона вирус. Нещата са под контрол, увериха доц. Кунчев и Виктор Янев, шеф на Областния кризисен щаб.
Може и да не бяха още отзвучали тези доста позитивни коментари в махалата заформиха недоволство. Десетки се накупчиха при училището, заканваха се с бунт. Искат да ги пускат да си излизат свободно – така, де, заразата вече е и в града. Защосамо тях да затварят. Да бачкат и да отиват на надница, да пазаруват, изобщо да си живеят тяхната. По-късно се срещнали с кмета Петър Паунов и шефа на полицията. След обещания какви неща още ще се осигурят за махалата – включително и изипей, та да си плащат сметките /циганин на плаща сметки!/, разнасяне храна по домовете /може и да е предизборно това/, повече лекари в гетото и пр., настъпи спокойствие. Всичко е наред, обяви областнят шеф Виктор Янев.
И каква стана тая. Предния ден кметът едва не заплака, представяйки КОВИД ситуацията в града. Няма и 24 часа по-късно – всичко вече е наред .“Такива са указанията на бат Бойко. Докато не се оберат черешите в Кюстенидлско – няма пандемии, няма проблеми. Така е и с предприятията по Смолян, Пазарджик. Колкото и да са положителните проби – заводите ще работят, черешите ще се берят. И ако трябва и доц. Кунчев ще ходи и ще казва, че „работата е свършена“.

Кюстендил – нещо не е наред


Кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви града за огнище от КОВИД-19, днес към обяд почина още един пациент в районната болница – и той е от ромския кв.Изток, който е под пълна карантина до края на месеца. С това жертвите на пандемията в Кюстендил стават 11, коментираха от областния кризисен щаб. Кметът Петър Паунов обяви и тревожна статистика към днешна дата за заразата в града и общината. За последните две седмици са направени 125 положителни писиар теста за К-19. 93 от тях са на хора от ромската махала. Останалите обаче – в града и някои от селата. Последното денонощие има случаи на заразени служители в две от регоиналните дирекции. На много сериозен натиск е районната болница в града, в КОВИД отделението има настанени 15 пациенти, някои от които са в тежко състояние. Спешното реагира на около 400 повиквания за денонощие. Екипите по отделенията изнемогват. „Ако върви така – или ще се лекуваме в Дупница, или трябва да се прави болница „тип полева“, констатира градоначалникът.
Много наивно звучат призивите на кмета за съзнание, отговорност и дисциплина от страна на съгражданите му. Няма да се получи. Наивно е и да се счита, че циганите са виновни за всичко. Така или иначе, но те намаляха значително в централната и цивилизованата част на града. Не е редно да се отписва по такъв начин и болницата. Макар, че там имаше първоначално нежелание, стъписване, объркване и дори лека паника по поемане на потока от заразени. Има нещо нередно – може би е комплекс от всичкото, което подхванахме по проблема. От самото ръководство на областно ниво, от кметската управа. Кой например в общината е ресорен отговорник по здравеопазването и какво дотук е сторил тоя човек. В областта е заместник-областният д-р Матей Попниколов, който пък е дупничанин и е подозиран в какви ли не зли помисли и прегрешения по тоя причина. Кой е епидемиологът и вирусологът в болницата – главният лекар д-р Александър Величков се разлита сам за всичко – ден и нощ. Ясно е, че не насмогва. Кой е епидемиологът в РЗИ – д-р Илиана Кръстева, която сама трябва да се самоизолира. Как се справя Спешното и шефката му д-р Албена Рапатинска. Изобщо. Изобщо. Не е наред, не са наред нещата. И се чакат нови ядове и катаклизми по въпроса. Няма как да не е така.

Багер при Сълзата и Бъбрека


Изпълнявaт се дeйнocти пo pexaбилитaция нa cъщecтвyвaщи тypиcтичecĸи пътeĸи в района на Седемте рилски езера. Дeйнocти пo бopбa c epoзиятa и yĸpeпвaнe. Ha мяcтoтo, нa ĸoeтo ce нaмepи бaгepът, в paйoнa нa eзepoтo Бъбpeĸa, имa пocтaвeни инфopмaциoнeн билбopд и тaбeлa c нaдпиc „Учacтъĸ в pexaбилитaция“. Toвa ĸaзват шефовете на Haциoнaлeн пapĸ „Pилa“пo пoвoд пoявили ce cнимĸи и видeoĸлипoвe c бaгepи в coциaлнитe мpeжи. Bcичĸo e зaĸoннo, пo oдoбpeн пpoeĸт пo Oпepaтивнa пpoгpaмa „Oĸoлнa cpeдa“. He ce cтpoи, a нaпpoтив, yĸpeпвaмe пътeĸитe. Taм щe бъдaт пocтaвeни дъpвeни пapaпeти. Инфopмaция зa тoвa имa нa нaшия caйт, ĸaĸтo и нa билбopдa и инфopмaциoннaтa тaбeлa дo нoвaтa xижa, тaĸa чe xopaтa дa бъдaт cпoĸoйни. Oчaĸвaмe дo ĸpaя нa aĸтивния лeтeн ceзoн pexaбилитaциoннитe дeйнocти дa бъдaт зaвъpшeни. Дoгoвopът зa изпълнeниe e зa двe гoдини. Xopaтa нe знaят, зaтoвa cъм oчaĸвaл тaĸaвa peaĸция в caйтoвe и в coциaлнитe мpeжи. Hямa дa ce paбoти извън cъщecтвyвaщитe тypиcтичecĸи пътeĸи. Paбoти ce caмo пo пътeĸитe, ĸъдeтo ce пoлaгa тpoшeнo-ĸaмeннa нacтилĸa. Oттaм нaтaтъĸ – в пocoĸa нa eзepoтo Oĸoтo – щe ce пoлзвa и мaтepиaл oт cĸaлитe, зa дa ce нaпpaви пътeĸa пoд фopмaтa нa cтъпaлa и xopaтa дa ce движaт в oпpeдeлeнитe paмĸи нa пътeĸaтa”,обяснаве диpeĸтopът нa Haциoнaлeн пapĸ „Pилa“ Kpacимиp Aндoнoв.
Какво да го направиш такъв. Да сипеш филц по разкошните пътеки из циркуса Садемте рилски езера е повече от рисковано, клони към безумието. Ама чиновникът – особено пък ако трябва да се усвояват пари по проекти и програми, няма спиране. Прави са да се гневят туристи. Ами чуждензите, дъновистите, които след двадесетина дни ще се заизнизват нагоре. Да останат чисти Сълзата, Окото, Трилистника. Багерте да копаят другаде – даже и на морето. Не и на Езерата.

КОВИД череша

bty

bty

Празникът на черешата, който трябваше да се проведе за 13-и път в Кюстендил, се отмени часове преди старта му. В четвъртък по обяд кметът на града Петър Паунов обяви, че Празник на най-популярния и емблематичен за района плод няма да има. .Заради върлуваща от седмица епидемия от КОВИД-19, най-вече в 12-хилядния ромски кв.Изток. Където има вече установени около 100 новозаболели – 18 са в болница, няколко са в тежко състояние, а двама починаха. В тази адски трудна ситуация за града обаче се изявяват младиге художници от школата „Новите майстори“. До петък на стъмване те реализираха на площада своя пореден мега арт проект под мотото: „На една череша дистанция“.Новите майтори се опитаха да преобразят площад „Велбъжд“ изцяло в духа на отменения Празник на черешата. И под горещото слънце 40-ната момчета и момичета с четки с дълги дръжки в ръце рисуват череши. С водни бои. На разстояние 1,5-2 м. Това подсеща кюстендилци и минувачите, че пандемията не отминава, че трябва да се спазва дистанцията. В случая – обозначена с любимите кюстендилски череши. Всичко се заснема с дрон.
Колкото и да се стараеха майсторите с дълги четки и мечета в ръка – черешата тоя път си остава КОВИД. Сковано, унило, няма настроение. И от какво да го има това настроение. Като и търговци прекупвачи извадиха щайги череши при 4 лева за килограм. На пазара са 1,50-2 лева. На какво отгоре да е така скъпо. По някой излъгал се и заблуден пришълец от друг град дошъл с раничка на гърби само се озърташе. В София са до 2 лева за килоИ ти доставят на адреса.Безизразни эсувенирчета с мотив „черешата“ по сергиите по „Демокрация“ само допълват унилостта на всичко. Даже и ром не се мярка – за цвят, нали са под карантина. И жандармерията бди за тях. Или са по градините – да берат. Наскоро горски инспектор демонстративно сгази половин тон череши в Горна Гращиза и качи клипа по мрежите. Срещу нискиет изкупни цени. За сгазените череши по 80 стотинки, за празнуващите – по 4 лева. Не се получава. Всичко е КОВИД вече, всичко.

Отива на дискриминация

bty

Празникът на черешата, който трябваше да се организира за 13-и път на пл.“Велбъжд“ в дните от 26 до 28 юни, се отменя заради увеличаващите се случаи на заболели от КОВИд-19, основно в ромския кв.“Изток“, обяви днес по обяд кметът на общината Петър Паунов. В махалата, която е под пълна карантина до края на месеца, за денонощие се разболяват по 15-20, установени чрез тест, а двама починаха. В Кюстендил дефилират и роми, наети за берачи по кюстендилските села от Сливенско, Монтанско и др., които не спазват никакви ограничения и правила срещу епидемията. Някои са дошли специално за празника – на търговия Същевременно кметът обяви, че се открива консултантски медицински кабинет в 12-хилядния ромски кв.Изток в Кюстендил, където има вече около 100 новозаразени с КОВИД-19, над 10 са в болница, повечето в тежко състояние. Така ще се предотврати стълпотворението от роми към спешно приемното на районната болница – десетки всеки ден и ношем дори минават през отделението, за да им мерят температурата, кръвното, да им правят снимки на бял дроб или направо тест за К-19. „Здравната ни система е на изключитилен натиск“, каза кметът на общината Петър Паунов. Кварталът остава под пълна картина поне до края на месеца.
Забавни епизоди могат да се видят по Кюстендил тия дни. Мерне ли се циганин, го заливат с междуметия или изрази като – „гледай го тоя, кой го е пуснал“. Мургаво момиче плахо се озърташе и чакаше пред къщата на АГ докторка. Явно за преглед. Направо на страх – да не я подхванат някои минувачи – „какво прави тука“. По кафенетата се чуват остроумия от сорта – „намери се ваксина срещу циганския КОВИД – напалм!“ Тъпотии всякакви. Много хора се радват, че стана така – вирусът затвори махалата. Не го заслужиха братята роми това отношение. Даже и ромките, които метат от рано сутрин, и те го отнасят. Вирусът ще отмине един ден. И те пак ще тръгнат към центъра. С какъв ли спомен.Дано да не е за явна дискриминация.

Срам

bty

От медия подали сигнала до РЗИ-Кюстендил, че премиерът Бойко Борисов при посещението му във вторник в Рилския манастир и вътре в храма на Светата обител е без маска, коментират информирани. Здравната инспекиця се самосезира и раздвижи и започва работа по установяване и на другите лица,придружавали премиера, които също са били в храма и без маска. Предстои издаването на акт за санкция и на премиера Бойко Борисов и на лицата, придружавали го в храма на Рилската обител и са били без маска. Те ще бъдат установени със съдействието на полицията – по записи на видеокамерите, може и да разпитват и свидетели. Разбира се – шефът на здравната инспекзция в Кюстендил д-р Златко Величков обаче не съобщи точно от коя медия е пъстъпил сигналът при тях. И дали нейният екип е бил с маски в храма в Рилската обител.
Както и да го тълкуваме – срам за медията, издала отбора. Може и да са искали да накиснат само премиера, а сега ще го закъсат и десетината и повече репортери, журналисти, фотографи, оператори. И така да е – надалновидно си е. И е срам за медияга, която се изтича да сигнализира. В манастира има частна фирма, наета по охраната. Имаше и униформени ченгета. Игуменът /и той без маска/ не сигнализира, някоя си медия. Срам.

Репортерожурналистическа

bty
bty
bty

bty

Всички хора, които са били в църквата на Рилския манастир при посещението на премиера Бойко Борисов днес без предпазна маска, ще бъдат глобени с 300 лева. Това съобщиха от здравното министерство. На премиера, членовете на екипа му, журналистите, операторите, фотографите и всички други, които са били в храма, ще бъдат връчени актове за административно нарушение.Вчера здравният министър издаде заповед, с която от днес носенето на маска в закрити пространства отново стана задължително. В градския транспорт в София полицията днес глобява хората с по 300 лв. Сензацията тръгна в ранния следобед и много българия се зарадваха. „Хак им е. Бат Бойко ще се оправи, какво му е да плати 300 лева. ЍАма журналята – отиде хонорара!“, заподхмърляха из мрежите и кафенената.
За журналята е думата. И за репортерите. Репортерожурналистическа /може и по Вапцаровото – „Огняроинтелигентска“ /. Кой да каже на такива, че в същата Рилска обител тези репортери и журналисти или техни колеги са висели с часове, за да отразят идването на някоя свръхвисочайша особа или събитие. Например – Папа Йоан Повел Втори, 26 май 2002 год. Четири часа преди пристигането на светия отец натикаха репортерите в един от ъглите при металните заградения и „да не мердат!“. Имаше екип на Асошейтедпрес. Мъже, но не издържаха и те и седнаха на калдъръма, теглиха и благословия на… Папата. Колежките имаха проблем с тоалетната, трябваше с по двама придружители да ходят до най-близкото WC – някой по-често. И колко и колко още неща. Идването на Царица Йоана след изгнанието, после на Симеон II – много преди да стане премиер. Панихидите за Борис III на Голяма Богородица /28 август/ на гроба му в Риломанастирсикя храм. Истинско стълпотворение. За журналистите и репортерите никой и не помисля, че трябва да видят, запечатат, да хванат всичко от ставащото. Никой не ги и разбира как бачкат в такива моменти. Как в такова стълпотворение трябва на коляно да напише репортажа си и да го прати на от часове пришпорващите го дежурни редактори…
И сега – глоба за непоставена предпазна маска. И за репортерите, журналистите, фотографите. Щяло да ги издава РЗИ-Кюстендил. Да не е посмяло. Голяма грешка ще е. Голяма. А маските може да паднат още утре. Справка – министър Кирил Ананиев.

Нещо предизборно


Празникът на черешета ще стане за 13-и път в Кюстендил – въпреки, че в града /ромския кв. Изток и не само/ върлува епидемия от КОВИД-19, обявиха от общинската администрация. Сдружението по туризъм и Институтът по земеделие–Кюстендил са тазгодишните партньори на общината.За случая и малко предистория – Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието „Майка на българското овощарство“ Същинският „Празник на черешата“ се организира за 13-та поредна година и се е наложил като основно събитие в културния календар, като всяка година бележи по-широка туристическа популярност. Многообразната културна програма, екологичната продукция, кюстендилските традиции и пословичното гостоприемство са причината за ежегодното посещение на гости от цял свят. Тридневната програма тази година започва на 26 юни от 10:00 часа с базар на екологична черешова продукция, на който кюстендилци и гости на града могат да закупят директно от местните производители. Едновременно с това ще се реализира атрактивен проект на школата „Новите майстори“. „На една череша дистанция“ е името на художествения проект и предвижда преобразяването на площад „Велбъжд“ в духа на празника.На 27 юни е предвидена ежегодната изложба на щандове от черешови произведения, подредени от местните читалища и неправителствени организации. Запазили традициите на региона, читалищата представят ежегодно пана, картини и икони, „изрисувани“ с черешов плод. Само тук може да се види т.нар „вешало“ от череши, характерно за кюстендилския регион. Наградите за участие са осигурени от Сдружение по туризъм – Кюстендил. Ще се обособи и кът за хранене, в който местни хотелиери и ресторантьори, специално за празника, ще обединят усилия да създадат своеобразна платформа за кюстендилски домашни хранителни изделия. Сорбе от череши, пици, десерти и напитки с череши ще се предлагат на гостите на празника. Инициативата се реализира за първи път в рамките на „Празник на черешата“ и е в резултат на успешното партньорство между Общината и Сдружение по туризъм – Кюстендил.
Официалното откриване предвижда ежегодното представяне на характерните за района сортове череши от Института по земеделие. В колекционните насаждения на Института е събран и се поддържа богат генофонд, съдържащ над 170 сорта череши, по-известни от които – „Победа“, „Черна Конявска“, „Кюстендилска хрущялка“, „Мизия“, „Данелия“ и други. Специално за празника ще се презентират част от най-известните и търсени сортове.
Съвместно с Регионален исторически музей – гр.Кюстендил са организирани две туристически обиколки за гостите на града – първата е от 16:00 часа пред ТИЦ-гр.Кюстендил и обхваща културно-историческите обекти в града. Римските терми, къща музей „Димитър Пешев“, джамия „Ахмед Бей“, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ са част от обектите, включени в тура. Кулминацията на празника е предвидена за 20:00 часа, когато на площад „Велбъжд“ ще се организира празнично хоро. Събитието е ново за кюстендилската публика, тъй като Великденското хоро през 2019г. си извоюва името на най-успешната масова благотворителна акция. Тази година, под знака на кюстендилската череша, хорото ще се участват местни фолклорни състави и в него имат възможност да се включат всички желаещи гости на „Празник на черешата“2020.
Последният ден от празника – 28 юни (неделя) – е посветен на най-малките. Предвиден е своеобразен флашмоб с песни, танци и игри с награди от 11:00 часа на площад „Велбъжд“, организиран от Областен информационен център – гр. Кюстендил. От 13:00 часа е и втората туристическа обиколка в рамките на „Празник на черешата“ 2020, предвиждаща посещение на Късноантична и средновековна крепост „Хисарлъка“.
Нема що. Що за празник ще е. От другия край на България питат защо и как. Самите организатори /отделът „Култура“ / до последно няма да са наясно дали ще се прави нещо .Зависи от броя на новозаразените, а и на починалите от КОВИД-19 /не, дай – боже!/ в града. Но засега празник ще има. От ината на кмета ли – кършалевсикя инат /от родното му място/. Не преизборно е, някаква предизборна костилка. След 6-7 месеца ще има урни, кандидати. За депутати. Или пък глътка въздух за кмета в тия лоиш времена да управляваш. И ако е глътка въздух, значи е и глрътка корона вирус.

Тези честни дървета на пост

bty
bty
bty
bty

bty

Висока до 10 метра липа падна под тежестта си до пл. Велбъжд в центъра на Кюстендил пред погледа на десетки минувачи, сред тях и деца. Инцидентът стана малко преди 12 часа. 2-годишно момиченце се оказа под клоните на дървото и по чудо оцеля и е без нараняване. И кметът на Кюстендил Петър Паунов се оказал наблизо с двете си деца – Йоан /4Г/ и Георгия /2Г/.Кметът нареди и незабавно на мястото пристигна кола на Пожарната и екип на на спАсителната, който разфасова изгнилата в основата си липа и почисти терена. После отрязаха още една липа в непосредствена близост, набелязана е още една , трета, до паметника на Димитър Пешев. Майката на момиченцето – 2-годишната Мария, която играела наблизо с колелото и попаднала под клоните, е гневна и бясна. Че озеленители редовно обикалят по градинката пред общината, но ефектът не е голям, щом се допускат такива инциденти. И че не се режат старите и опасни дървета. Преди години клон падна и уби на място 7-годишно дете в района на еврейския търговски център в Кюстендил, припомни тя. „Голям късмет, щеше да стане ужасно. Вече сме шампиони по корона вирус, па и тая трагедия , ако станеше“,цъкаха цял ден по кафенетата кюстендилци.
Така е – в Кюстендил дишат над 11 хил. живи дървета. Тези честни дървета на пост, дробовете на града. Но и остаряват. Тая липа днес не издържа – и без полъх от вятър, камо ли при буря .М.г. падна откършен от средата си кестен пред бившата кръчма „Батенберг“. И той сдаде. И тогава смъртта на минувач се размина на косъм. Затова – и тогава стана дума за следното. Общината да закупи скенер, не струва милиони. Около 10 хил .лева. И озеленителите и еколозите да тръгнат ствол по ствол да изследват .И да режат опасните, старите, кухите вътре дървета. Иначе ще се молим да няма нищо под тях, като падат.

Юначина


Избирателите по списък за община Босолеград за парламентарния и за местния вот в неделя са 7 606, те ще могат да гласуват в 31 избирателни секции, 4 са в Босилеград, 2 – в с.Райчиловци и по една в останалите 25 села на общината, обявиха от общинската избирателна комисия там.. Две са регистрираните листи за общински съветници за минипарламента в Босилеград, който е от 31 мандата, а съветниците избират кмета на общината. От сега се знае, че в Бэсилеград ПЕЧЕЛИ ВЛАДИМИР ЗАХАРИЕВ. Парламентарните и местните зибори в Сърбия – две в едно, са насрочени за 21 юни т.г. първоначално бяха насрочени за 26 април, но се толожиха заради КОВИД пандемията. За вота в Босилеград са регистрирани две листи. Едната е на изкаралия 4 поредни мандата кмет на Босrлeград Владимир Захариев – тя е коалиция от „Владимир Захариев – Това сме ние – Александър Вучич /пруезидента на Сърбия/ – За нашите деца“ , втората e на „Д-р Воислав Шешел -Радикална партия“. Прави впечатление,че Демократичният съюз на българите в Сърбия не регистрира листа – нещо, което направи през 2012 год. и тогава имаше двама съветника.,Предстоящите парламентарни и местни избори на 21 юни, са пример за най-примитивна и антицивилизационна политика която обезсмисли участието на голяма част от гражданите на Сърбия в изборния процес. Това особено се отнася за българското малцинство, което предвид историческите обстоятелства не е демократично създадено, никога не е живяло в демократични условия и априори е лишено от правото си свободно да упражнява демократичните си права“, се казва в изявление на ДСБ в Босилеград и призовава сънародниците ни да не гласуват. Е, как така – да бягаш от литките, трябва да си на терена, иначе не играеш. Аме та си знаят. „Никой не се интересува от тия избори. Та то се знае, пердрешено е. Владимир Захариев“, представи нещата журналистът от радио „Босилеград“ и редактор в излизащия на български език в Ниш вестник „Ново братство“ Петър Рангелов.
Ами и така да е. Как го прави тоя Захариев с тоя Боселеград. Преди години бил с предишния президент Воислав Кощуница. Сега е със сегашния държавен глава Александър Вучич. В София е българин повече от всимки софиянциу взети заедно, в Белград и в Ниш е сърбин, ни „нища више“. Как го прави, тоя човек с дългите кичури побелязащи вече къдрици. И вечно усмихнат. Как, па никой не може да му излезе все още. Нашите от ДСБ какво се гънат. Не може с неявяване, трябва да се влиза в битките. Особено срещу такъв Юначина.