Месец: септември 2019

Зле с македонците

bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty

Анкетиране на преминаващите през ГКПП-Гешево и на македонския пункт „Деве баир направиха екипи на Националната дирекция „Вътрешна сигурност“ при вътрешното министрество на България и сектор „Вътрешен контрол и професионални стандарти“ при Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония, Анкетата е в рамките на петата поред инициатива по международния проект „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“, в който участва Дирекция „Вътрешна сигурност“ към Министерството на вътрешните работи. Младежи доброволци от наши организации и училища и студенти от факултета за безвредност в Скопие направиха анкетирането с преминаващи днес към обяд пътуващи през дваат пункта. Раздадоха и агитационни материали. Разговаряха с пътуващи в двете направления през Гюешево-Деве баир. Румен Ганев, шеф на Дирекцията „Вътрешна сигурност от основаването на дирекцията пред 10 тодини кометира много доброто взаиомедйстиве с партьорите в Северна Македония по проблема „Не на корупцията!“ На Балканите има изградена уникална мрежа антикорупция по линия на „Вътрешнаат сигурнос“ с участието на 5 страни от региона, такаавмрежа няма другаде в райони на Европа, отбеляза той.Деян Андонов, помощник министър и началник на сектор „Вътрешен контрол професионални стандарти“ към вътрешнотоведомство в Скопие бе лаконичен, че двете дирекция са доста активин в превенцията срещу корупцията сред администрацията и служителите на ГКПП-та , това добри резултати и тази активност ще продължи.
Що да антекирате беше това, сигурно и самите от „Сигурост“-та не могат да кажат. Листовки, фланелки, усмивки и пр. И КАТ обичат да го правят, особено пък – Български червен кръст. Нека. Ама така на корупцията не ще се сложи край колкото и да се случват подобни начинания по ГКПП-та. Друго е по-лошо. Нещата с македонците са зле. В доста посоки. Те, първо, не си харесват новоот име. Второ – не харесват пс, българите, дори завиждат – може би, заради прословутото еврочленство. Макар, че – какво толкова, ако си вЕС.Но македонците нещо я карат тегаво. Само в едно напредват – учат се на европрибиране от нас , българите. Вижда се и на ГКПП-та, както стана днес на Гюешево.

Наваляй


17 от кветовете наместниците в села в Кюстндилска община ще се претоварят заради вота. Те поемат по още едно село, където ще се избира кмет и досегашният титуляр излиза в отпуск. Или сдава поста – какъвта е случаят със с.Шишковци и небезизвестния Климент Терзийски, човекът просто излиза в пенсия. Но, докато стане това, ще се потруди още. Ето как. С решение на ОБС Кюстендил са определени временно изпълняващ длъжността кмет на кметство в кметствата на община Кюстендил : за кметство с. Багренци -Благовесна Илиева Николова –кмет на с.Търновлаг;-кметство с. Богослов –Румен Боянов Алексов –кметски наместник на с.Горановци, с.Полетинци;-кметство с. Горна Гращица –Даниела Йорданова Точева –кмет на с.Таваличево;-кметство с. Граница –Венета Василева Тодорова –кметски наместник на с.Лелинци и с.Търсино;-кметство с. Драговищица –Огнян Драганов Янев –кмет на с.Стенско;-кметство с. Жабокрът –Александър Стефанов Йорданов –кмет на с.Гирчевци;-кметство с.Жиленци –Татяна Симеонова Георгиева –кмет на с.Гюешево-кметство с.Коняво –Виолета Димитрова Симеонова –кметски наместник на с.Цървеняно;-кметство с Лозно –Валентин Боянов Точев –кмет на с.Вратца;-кметство с.Николичевци –Кирил Йорданов Стоименов –кмет на с.Скриняно;-кметство с.Пиперков чифлик -Благовесна Илиева Николова –кмет на с.Търновлаг-нметство с.Раждавица –Климент Димитров Терзийски –кмет на с.Шишковци;-кметство с.Слокощица –Копринка Йорданова Костадинова –кметски наместник на с.Ново село, с.Савойски, с.Сажденик и с.Цървена ябълка;-кметство с.Соволяно –Красимир Георгиев Тодоров –кметски наместник на с.Мазарачево и с.Кършалево;-кметство с.Ябълково –Людмила Георгиева Пухова –кмет на с.Копиловци.Трудовите правоотношения на временно изпълняващите длъжността кмет на кметство са по линия Кодекс на труда, считано от деня следващ решението за регистрацията в ОИК за кандидат за кмет на кметство до полагане на клетва от новоизбрания кмет на кметство, като им се заплати допълнително възнаграждение в размер на 250,00 лева.
Така си е. Срещу никаквите 250 лева ще вземат по още едно – при това по-голямо от селото им, което управляват, „населено място“. Не, че ще се преработят, ама ще видят зор- ще пътуват и не само това . Само колко смъртни актове ще напишат за тия два месеца – те си го знаят. Така и така власт и управия няма по Нашенско. Тагава – защо да се трепят. Карай – и това ще мине. Но бай Климент Терзийски остана с един запомнен епизод. Мая Манолова, която сега се е засилила да става кмет на София, реши първо в Шишковци да демонстрира предимствата и вълнението от машинното гласуване. Докараха машината в пенсионерския клуб в Шишковци. Поясниха на бабите кое как става, докато не ги прикараха пред самия апарат. Почнаха жените да натискат по клавишите. Тогава прозвуча безсмърното на Климент Терзийски подканяне: „Навалай!“. Какво друго – ще наваляме.

Това с магистралите

bty

Възстановено е движението на моторни превозни средства до 12 т по 350-метровия мост на АМ „Струма“ край дупнишкото с.Дяково, съобщиха от,АПИ.. Временно преминаването по него бе ограничено заради ремонт на фуга, който започна малко след като се запали депото за отпадъци под виадукта край Дупница на магистралата.Ремонтът на фугата продължи близо месец. Заради ремонтирания участък бе въведена временна организация на движеинето, което допълнително усложняваше движението по аутобана преди Дупница. Остава ограничението в платното за Кулата по виадукта в района на с. Джерман – между 60-ти и 66-ти км. То ще остане в сила до приключване на аварийно-възстановителните дейности по съоръжението при 62-ри км, което бе засегнато от пожара в депото за отпадъци в средата на август.
Какво се получи. Пожар под виадукта и закъсала фуга на моста при с.Дяково.  По едно и също време. И тихомълком, докато върви врявата за пожара, пътните ремонтират фугата. Без да се ка казва нищо официално. Що за магистрали строим, пускаме ги пре, препреприбързано, па после фуги-муги. Може ли магистрала на 5 години да показва такива пропуски и дефекти.Добре, че е старият гл път Е-79, та поема трафика. Иначе ТИР-вете откъде да минават. По старите пътища. Новите, магистралите, не стават, щом се гънат на петата година. Нищо, че и самият Бат Бойко се хвали що аутобани що нещо е напраево през негово време.

Власт пуста

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Зам.-областният управител на Кюстендил Райчо Цветин се регистрира като кандидат за кмет на малката община Бобошево и излезе в отпуск, обяви той самият. Цветин е от партия Атака, той участва в надпреварата и на местния вот през 2015 год. Тогава конкурент му беше родният му брат Венцислав Цветин. Двамата се класираха съответно трети и четвърти, а родната им майка обяви далеч преди вота, че няма да гласува, за да не я обвиняват след това, че е предпочела единия от синовете си, а е пренебрегнала другия. „Тоя път си поговорихме предварително с брат ми, той няма да е кандидат, а ще ме поздкрепи всякак. Преди 4 години двамата имахме общо повече гласове отколкото спечелилия изборите за кмет. Сега такова нещо няма да допуснем – да поделим гласовете“, отбеляза по-малкят брат атакистът Райчо Цветин. По коментари в градчето братът на Райчо е тотомилионер /4,750 мил. лева/.
Защо Цветини не мирасят и не се спрат.Райчо ще е поне още година-две зам.-областен шеф, ще пътува всеке ден до Кюстендил и обратно. Брат му, бившо ченге- пак по коментари на бобошевци, е спечелили милионите от тотото. За какво им е власт. Да притесняват майка си – само. Ама друго си е да си начело – па, макар и в Бобошево. Що народ се побърква, дойдат ли избори, не можеш да ги познаеш.Власт пуста.

Мили, боже II


Коалиция „БСП за България“ представи официално листата си за общински съветници в Кюстендил. Водач е председателят на общинския съвет на БСП Росен Димитров-машинен инженер /бивш ДАИ-яджия, вече с частен бизнес, следван от Атанас Гергинов ,който е финансист /шеф на банков клон/ от гражданската квота, неизменната д-р Лилия Чингарска- невролог,Йордан Тодоров- адвокат, внук на Героя на социалистимеския труд Йордан Абрашев, заменя Моя Шишкова, която не е в листата, защото работи и живее в София. Следват Невена Панчева-агроном и Лилия Евтимова-Алексиева-филолог и говорител на БСП с диплом само от един месец, при това става въпрос за .ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград. На седмо място е Бойко Клечков- финасист /и той шеф на банков клон в Кюстендил/ ,следван от Елена Йовчева- публична администрация,Христо Цуцумански –експерт по национална сигурност и Асен Младенов-инженер, бивш „ликвидатор“ на мина „Бистрица“, а след това съдружник и съпридприемач в „Каусто голд“ – с. Катрище. В листата са включени още Димитър Соколов- треньор по футбол, сменил няколко клуба, изоставил основното си призвание- шивач, често сязащ с бащата на Мая Манолова – Божидар Иванов, Чичо Боби /така -де!/. Тошо Мухтанов, бивш депутат от 36-то НС ,Даниел Испорски, бизнесмен от гражданската квота,Биляна Попова- поетеса, /майко мила!/Григор Велинов- частен бизнес, /барман в 5-звездния на семейство Първаанови-Добреви/, Севдалин Атанасов- инженер, природозащитник и общественик,Страхил Данчев , представител на Гражданската квота, вечният кандидат вече наа патриаршеска възраст. „Това е листата, по която сме работили месеци наред, участваме с доказали се хора в своите области.Имаме и млади хора, които тепърва ще се развиват, а Общински съвет е едно добро поприще за това.За мен Общински съвет Кюстендил е най- важното звено, което допринася за развитието на града.Подбрали сме специалисти от всички области, които ще се включат активно в работата на Общински съвет.Очаквам да влязат не по- малко то 10 общински съветници. Аз бих се отказал от председателското място, но първо искам да видя кой ще ме наследи.За мен не е безразлично кой ще поеме кормилото.Аз спрях разпада на местната организация и ако някой поеме този курс, ще се оттегля“, коментира водачът на листата и председател на Общинският съвет на БСП Росен Димитров. Бяло знаме! „Над 50 % от досегашните общински съветници участват в листата .Мая Шишкова е в София , Мирослава Костадинова е кандидат за кмет на с.Копиловци и не може да участва, Христо Абаджиев от гражданската квота също не участва,останалите сме тук. Използвам момента да обявя първото спечелено село, това е Раждавица и кмета Стоян Раждавички,защото кандидатът на управляващата коалиция се отказа“, заяви вторият в листата Атанас Гергинов.
Ами, отваряйте шампанското – първо в Раджавица и май само там. С такава листа, то е някаква трагедия. Нали са червени. Какви са тия банкери, при това шефове на местен клон, бизнесмени, футболисти. Активистът инж.Севделин Атанасов преди годин още се провикна: „Има ли поен един работник, къде е пролетариатът!“. Къде е.

Мили, боже!


Областният координатор на ГЕРБ Виктор Янев, кметът на община Кюстендил Петър Паунов и председателят на общинския съвет Михаела Крумова внесоха документите за регистрация на кандидатите на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства в Община Кюстендил. Кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници е досегашният кмет Петър Паунов. На второ място в листата е председателят на общинския съвет и общински координатор на политическа партия ГЕРБ Михаела Крумова, трети в листата е председателят на читалище „Братство” Иван Андонов. В листата са и председателите на местните организации на съставните партии от коалицията: Анелия Любенова – на СДС, Георги Петров – на ВМРО-БНД, д-р Румен Гогов – на ДБГ, Асен Динчев – на ЗНС, Адела Димитрова – на Обединени Земеделци, както и Борислава Иванова – представителят на НФСБ. Листата е балансирано съчетание на най-големия политически формат и най-широкото гражданско участие. Кандидати за общински съветници на местната коалиция са водещи лекари, педагози, културни дейци и представители на местния бизнес. Сред новите лица, които коалицията издига, са един от най-големите дарители и водещи работодатели – Бойко Недялков, управителите на общинските предприятия „Обреден дом“ – Камелия Асенова и на „Ученическо хранене“ – Луиза Базовичка, зам.-председателят на Общинския съвет Ангел Ангелов,управителят на Областно пътно управление – Юлия Божилова, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Ясен Ангелов, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Радостина Васева и доц. д-р Бойко Соколовски, официалният представител за Кюстендил на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ за обучение в степен бакалавър и магистър. В деня на регистрацията Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци стартира и своя интернет-страница: https://www.koaliciakustendil.com/
Листата е „мили, боже!“ Що структурни шефове са в нея – от общински и областни звена. Иван Андонов например.Централно градско читалище. Тая от областната агенция за социално подпомагане. Божилова от Пътното. Какво ще си мислят хората от екипите им. Шеф е защото е с ГЕРБ и с кмета Паунов“. Ами доцент докторът Соколовски? Спираме дотук. Само него го нямаше досега. Но вече и той. „Мили,боже!“

Рано или късно


Мъжът, скочил от блок в Благоевград и загинал на място тази сутрин, е шефът на фалиралата дупнишка популярна каса 62-годишният Георги Близнаков, коментиратха два часа по-късно в града. Толкова бързо дупничанинаичиха, че … „има господ“. Най.вероятно става дума за самоубийство. Срещу Георги Близнаков и съпругата му Ивона върви съдебно дело в кюстендиския окръжен съд за незаконни банкови сделки, от които са пострадали 216 души, а причинените на клиенти на касата вреди са за 3,6 млн. лева. Популярната каса в Дупница фалира преди 4 години. Семейство Близнакови бяха задържани, впоследствие им беше повдигнато обвинение. Досега са състояли две или три заседания по делото, разгневените измамени вложители едва се удържаха да не нахлуят в съдебната зала. Следващото заседание е насрочено за петък. Според коментари Близнаков най-вероятно е избрал блока в кв.Запад в Благоевград , от който е скочил, случайно, тъй като нито има апартамент там, нито е живял в сградата. Свидетел е видял, че Близнаков влиза в блока, след което се подал от прозореца на стълбището на петия етаж, отново влязъл в сградата, след което се подал от прозореца на седмия етаж. Най-вероятно Близнаков се е засилил преди скока, тъй като е паднал на паважа до градинката пред блока. Сигналът е подаден от очевидци.
Жалко за всеки един живот, ама има и друга сентенция – „рано или късно, но всяко нещо на тоя свят – и добро и лошо, има цена и тя се заплаща. Рано или късно. Колко клетви е отнисъл Близнаков от измамените от него „вложители“, статистика за това няма. Дано съпругата му разбере, че така не става. На нечии загуби и страдания да трупаш лично състояние, пари, самочувтвие. Бяха купили хотел в Сапарева баня, къща на остров Крит, синът им Сотир го давал доста заможно. И ето сега. Рано или късно!

Много празници, бе!

bty
bty


Десетки кюстендилци / заради хубавото време/ дойдоха на поклонението при паметника на Булаирци, за да изразят гордостта и преклонението си пред личностите и държавниците, обявили преди 111 години Независимостта на България. Бяха положени венци и цветя . Кюстендилец целуна бойното знаме, носено от почетен караул на запасното войнство. Дили знаеше нещо за тая Незовосимост – негова си работа, но знамето целуна. Дечица тичаха със знаменца трибагреници в ръце и радваха минувачите. На поклонението бяха кметът на Кюстендил Петър Паунов и читиримата му заместници, областният управител Виктор Янев, съветници, представители от ръководствата на политически парии и организации, гряждани. Кюстендилци са горди и с участието в събитията във Велико Търново преди 111 години на министър тогава Христо Славейков, чиито потомци и днес живеят в града. Славейкови живеели в близкото с.Ябълково. От микрофоните до площада прозвучаха думи на признателност към обявилите независимостта ни. „Истински независими – и от робство, с независима душа и мисъл“, обобщи ченностите, завещани ни ни от предците преди повече от век кметът на общината Петър Паунов.
В същото време – въпреки Независимостта, вървеха празници в Бобешино /на дружбата и приятелството с Босилеград – представате си/, „Балканска черга“ в Шишковци – 3 дни, по Лозно и др. Скъсаха се да празнуват по села и паланки. Всяка община има празник през годината, всяко село – също, поне по един черковен и светски. То не са Будители на 1 ноември, смутители и пр. Празник след празник. Сега – покрай местния вот, учениците няма да учат 4 дни. Супер! Кога работи и кога учи тоя народ. Дай му да безделничи, да празнува и да клинчи. И после – това-онова. Много празници, бе! Тая незавасимост – откъде па и тя. Да си я честват на някакъв си техен семинар историците и толкоз. Понеже стана дума за историците – историята да си го каже най-после. Кое как е станало. Да се изровят всички архиви и изследвания /незавасими изследвания обаче/ и да се обяви кое как и защо. Иначе – натруфени чествания, празни и едни и същи думи всяка година и всеки път по подолен повод. Пред Булаирци / в Перник – пред Крака/ и пр. Това еднакво поклонение под строй си продължава. Нищо, че то да унифицира, манипулира, отнема личното, индивидуалното, избора. Ако искаш, че се покраняш, без реежисури, венци, кметове и пр. домогващи се до облаги и несменяемост местни „елити“. Е, каква незавасимост.

Боклук


РИОСВ ще наложи глоба на община Дупница заради пушек от самозапалване и нерегламентирано ползване на градското сметище, което е закрито от 1 януари 2018 год., обяви на сайта си регионалната екоинспекция със седалище в Перник. При проверката инспектори са констатирали, че в депото се изсипват битови и строителни отпадъци. Освен това не се извършва запръстяване и не е осигурено достатъчно количество земна маса за гасене по димящите от месеци участъци по сметището. Ситуацията на сметището не е овладяна и то отново пуши. Вишсокият към 200 м. скат с депонирани стари отпадъци дими след всеки дъжд и в жегите и това обдимява района на около. От съобщението на сайта на екоинспекцията става ясно, че закритото депо за неопасни отпадъци в местността Злево всъщност си функционира.
Същевременно в Бобовдолско готвят протести заради натрупан боклук по селата. От с.Шатрово се заканват да закарат камари боклук на входа на общината, каза бившият кмет на селото Явор Кашукеев.Заради авариралата единствена сметосъбирачна машина и в 17-те села на общината се е натрупал доста боклук. В Шатрово съдовете за смет не са събирани повече от месец, каза Кашукеев. „Тия 100 чиновника в общината в Бобов дол да заделят по една заплата и да купят нов камион за сметосъбирането“, ръмжи той.
Изобщо – много боклук му се събра на Дупнишко, Бобовдолско това лято. Че и гори тоя боклук – на сметището, под АМ „Струма“ в ТЕЦ-а. И няма оправяне. Не е случайно, че българинът има едно определение за някого – „боклук“!

Селският вот

dav

Две заплахи с писма по пощата получила кметицата три мандата на кюстендилското с.Крайници Мариана Димитрова, а миналата нощ е извършен погром по къщата и в двора й, каза самата тя днес. По подаден сигнал полицията е започнала разследване, образувано е досъдебно произоводство. На два пъти за месец, последния път – в понеделник, кметът на Крайници Мариана Димитрова получипа писма, в които анонимно я заплашват, че ако се кандидатира за нов мандат, ще и се случат много лоши неща. Писмата предала в полицията, но не се отказала и утре, четвъртък , ще се кандидатира за предстоящия вот. Тази нощ цялата къща на кметицата е надраскана с червена и с бяла боя, а цветята, дървета, други растения и градинската мебел по двора й са изпочупени и разхвърляни. Полицията разследва случая. Самата Димитрова отказва коментари за инцидента. „Каквото хоаат реешат“, обобщава тя.
Селсикят вот минава по свой избирателен кодекс .С преамбюли като в Крайници. 10-дни „таму назад“ /преди това/ в с.Дяково правиха два курбана на Малка Богородица, единият, неканоничен, бе заради изборите, кой да е кмет на иначе умиращото село. В Бистрица кметът Кирил Огненски денонощно се посветил на съселяните си, въпреки изкаран инфарктПревърна джипа си в снегорин, това също е кампания, тактика. В кюстндилското с.Пиперков чифлик кметът сам сваля протекли олуци по отдавна затвореното училище.В Треклянско отното асфалтират път между две тотално обезлюдени села.
Това е селският вот. Ще ти нашарят къщата нощем, ще правят неканоничен курбан, ще полагат нов асфалт в пустошта. Така е. Властта сеска е най-безпощадна и неудържима. Жажда за власт и простотия са най-страшната комбинация, казва го не кой да е, а архирейскят наместник на Дупница отец Георги Паликарски. Който освети единият куурбан в Даково, другия, кветския, не го пуснаха да го благослови.