Месец: юли 2020

Босилегладчани ще ни лекуват


Около 60 кандидат-студенти от Босилеград и района /съседни общини/ подадоха документи да се запишат в българсик ВУЗ – кампанията приключи на 31 юли. Заради КОВИД пандемията това стана онлайн – чрез портала на МОН, казаха от културноинформационния център на сънародниците ни в Босилеград, оказал съдействие на кандидатите. Приемът ще е по успеха от дипломата и оценките от матурата. Сред кандидатите имало и младеж от Черна гора, който нещо объркал документите и се върнал в родината да събере допълнителни удостоверения. В Босилеград е в сила извънредно положение заради епидемията от корона вирус. Не е ясно дали кандидат-студентите ще могат и да се записват онлайн, или ще трябва да отидат на място във ВУЗ-а, ако бъдат приети по посочената специалност.
Но е напълно ясно, че всички ще влязат. Отпуснатите места за българия извън пределите на България са 2 хиляди. И нашите пишат смело медицина, фармвация, психология. Но все пвече се оирентират и към 3-годишен курс на обучение за медсестри, рехабилитатори, акушерки. Каквито се тъэрят вече по цяла Европа. В болницата в Кюстендил от години ралботят шектима лекари / един е в Спешното/, почти толкова – и в болницата в Дупница. И медицински сестри. Момиче от Вранье се омъжи за момък от дупнишкото с.Дяково. Вече имат и детенце. Стефанка тези дин почва като медицинска сестра в частната болница в Дупница. РУО-Кюстендил легитимира дипломата и. Т.е. босилеградчани ще ни лекуват. По-лесно влизат, по-лесно учат, по-добре се ориентират. А сигурно и по-добре работят и лекуват. Дай, боже.

Браво, непротестиращи!

bty

И тия протести ще минат и заминат. Нещата пак ще са същите – след някой месец, пак да си говорим. Но голямата насмитация от март-юли-2020г трябва да се изследва от социолози, психолози, политолози, като терен на поручванията да е Кюстендил и Кюстендилско. Тук няма протести. Първата вечер излязоха 34 червени, втората вечер – 8, пак от тях. Третата вечер се разотидоха дошлите 5-6, пак чернени, при над 20 ченгета за охрана ан същото място. Уплашиха се протестантите. Една вечер се изежиха 5-6 от постоянни физиномии от протестите в града – по повод и без повод. И това е.

Толкова ли му е всичко наред на тоя Кюстендил, всичко ли „дрънка“ тук, та никой не протестира.Същевременно тия, хотелиерите и кръчмарите от града, които ореваха орталъка, как ще фалират заради КОВИД кризата, качват ли кавчат цените, безумно нагоре. През ден го правят вече. Нали им свалиха ДДС-то на 9%. А цените са нагоре. Да си избият загубите от единия месец затваряне след 14 март на гърба и на джоба на клиентите. И понеже са гузни – щели да събират пластмасовите шишета и найлонките и събраното да дадат за болни деца. Е, га ти.
Това между другото. И никой не протестира. Някой трябва да се произнесе за феномена непротестиращи. Но нека го нажем: „Браво непротестиращи!

Още книга за Майстора

Êí – çà Âåñî Ìàðêîâ, „Ïèðèí Òðóä“ Çàãëàâíàòà ñòðàíèöà íà íîâàòà êíèãà çà íàé-âåëèêèÿ íè õóäîæíèê Âëàäèìèð Äèìèòðîâ-Ìàéñòîðà. Ôàêñèìèëå Êèðèë ÔÀËÈÍ

Екипът на кюстендилската галерия, чиито патрон е художникът,, подготви книга за живота на Владимир Димитров-Майстора в близкото село Шишковци. Където той е живяп и на статива му са се родили най-известните му платна, – около 30 години. Това съобщи директорът на културното звено Валентин Господинов. Книгата ще е нещо като художествено-туристически „указател и пътеводител“. В изданието, което ще излезе до месец – с богати описания и илюстрации, ще бъде представен целият период от живота на Майстора в Шишковци -къщата, където е живял, местата, където се сърдедоточавал, за да рисува, хората, с които е общувал. Книгата все още се композира -няма си и корица. Сега се принтират репродукции от „срязани“ от Майстора негови картини – той ги е смъквал от рамката и ги ковал на стената на стаята си, където е квартирувал. Правел го от немотия. Същевременно при къщата-музей „Владимир Димитров – Майстора“ в Шишковци са монтирани нови указателни табели,. Изцяло обновено експозиционното пространство в къщата-музей, хвалят се от галерията.
Кякто и да е.Кой ли и кога ли не писа за Майстора. Умориха го тоя човек. То са академичин студии, по времето на Людмила Живкова – писаха, писаха. Импресии /М.Калдъръмов/, биографии, спомени. Костадин Еленков направо си го е заплюл – „Нова книга за Майстора“ /става въпрос за с.Дивля/. „Майстора се смее“ /Благой Ранов/. Човек на име И бивишят кмет на Шишковци Климент Терзийски ще пише за Майстора – събрал е разказано от последните му живи модели.Сега е галерията. Накрая библиотекарките от регионалната библиотека ще напишат и Книга за книгите за Майстора, та дано се приключи. Ще го уморят тоя човек.

Пак цигани


Общинският съветник и неуспял кандидат за кмет на Дупница Георги Градевски е задържан, след като 27-г. Асен Христов от Дупница е подал сигнал на тел.112, че политикът го нападнал и размахал пистолет пред очите на 7-г. му дъщеря. Инцидентът е станал пред автокъща в с Джерман. 27-г. Асен Христов, който живее в ромския квартал “Гиздова махала” в Дупница, отишъл в с. Джерман да си вземе от ремонт микробуса. На излизане от автосервиза е засечен от мерцедеса на Г. Градевски, който го измъкнал от микробуса и последвал екъшънът. Ето какво разказа Асен Христов по телефона”: “Георги Градевски, общинският съветник от АБВ, ме засече с мерцедеса си на излизане от автосервиз в с. Джерман. Аз бях със съпругата си и 7-г. ни дъщеря. Той спря автомобила, отвори вратата на микробуса и ме издърпа отвътре. Удари ме в челото с главата, аз му отвърнах… Детето се сви под седалката от страх. Докато ме измъкваше от буса и ме удари по главата, Г. Градевски ми казваше: “Мама ти да … циганска. Всички гласувахте за ГЕРБ”. Докато псуваше, отиде до автомобила, извади пистолет и го насочи към мен. Хората от автосервиза ни разтърваха и Г. Градевски си тръгна. Обадих се на тел. 112 да търся помощ. Чаках близо 30 мин. да дойдат полиция и Спешна помощ”, разказа своята версия за скандала Асен Христов.
Георги Градевски се яви на изборите за кмет и общински съветници през 2019 г. в Дупница от партия АБВ. Лично бившият МВР министър Румен Петков го представи пред обществеността в Дупница. Г. Градевски е икономист по образование, но е работил и като шофор на руския посланик в България – Опа-а, руски посланик, партия АБВ, ясна работата. Но това е друго. Градевски има своя версия. Циганинът Христов държи нелегална автоморга в Гиздова махала и денонощно трови тая част на Дупница, а той, Градевски, внася питане до кмета на града защо не се предприемат мерки. „Ей, спри да ровиш, че …“, заканил се ромът. И така станала разправията. Да се оправят ченгетата и прокурорите.
Защо пак мангали са в основата на търкала. Какви са тия петнадедетина мургави, изсипали се пред полицията в Дупница. Искали справедливост и задържане за пишман съветника, от когото АБВ тутакси се разграничи /е,как иначе/. Така е и в болниците – на тумби и на вълин мангали с един, неясно дали е болен. В Родилното. И т.н. Не минава ден нещо мангалите да не предизвикат и сътворят. При това – както го казват самите те, „сега почваме“ .

Ревизоро е „гола вода“

bty


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовирите „Дяково“ и „Студена“, за да провери степента на запълване на язовирите и готовността им за осигуряване на питейно-битово водоснабдяване на населението през следващите месеци. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Наличният обем в язовир „Дяково“ към момента е 28,577 млн. куб. м. Полезният обем за използване за питейно-битово водоснабдяване е 20,577 млн. куб. м, което е най-високият процент на запълване през последните 25 години. Това осигурява питейно-битовото водоснабдяване от язовира за следващите три години. В язовир „Студена“ наличният обем е 21,675 млн. куб. м, а полезният обем за използване за питейно-битово водоснабдяване е 19,275 млн. куб. м. Министър Димитров е инспектирал и работата по възстановяване на водоподаването от извор „Врелото“ за Радомир.
Така де – министър Димитров – Ревизоро /Хидрозоро/ посети и района на аварията на газопровода България-Гърция край Кулата с цел установяване на евентуални екологични щети. Там още стърчеше парче тръба от съоръжението. Та на минаване се отдби и на „Дяково“ и на „Студена“. И вади супер успокоителни неща. Язовирите са пълни. Почти преливат. А по село Дяково и по Дупнишко псуват ли псуват. Защото в Дяково една махала е без вода – от месеци. Наскоро спирали и така нар. „стар канал“ за язовира. В с. Пйлатово пък изобщо нямяа оправия – от Нова година. Точно заради Ревизоро. Да си уточнят нещата с Няпоителни системи“, ТЕЦ „Бобов дол“, ВиЍК, Общината в Дупница, та ако щете – и с кметовете по селата. Ама да се подава ритмично вода за населението, а не след три години. Защото, ако не падаше дъжд, районът щеше да сушее и да страда. А за самия министър в Дупнишко имат един лаф – „Тоя е „гола вода“.

Тия барикади


Над 20 / според други са над 40/ коли и трима мотористи се включиха в протестното шествие с искане за оставките на главния прокурор Иван Гешев и правителството в Дупница днес. Това беше четвърти подред протест в Града на барикадите. Автомобилите тръгнаха от паркинга в близост до пл. „Демокрация“, откъдето през 1997 г. тръгна националната протестна вълна, довела до падането на пагубното управление на Жан Виденов и положила началото на европейския път на България. Шествието премина с надути клаксони и развети знамена по главните улици до Горна махала, след това се обърна по главен път Е-79 и влезе отново в града през „Аракчийски мост“. На Е-79 се образува колона от автомобили зад колите на протестиращите, но нямаше изнервяне, а напротив – много от тръгналите на път също надуваха клаксони и вдигаха ръце за поздрав. Автомобилите продължиха по „Св. Иван Рилски“ и „Патриарх Евтимий“, преминаха през жк „Бистрица“, където хора поздравяваха от балкони и прозорци, след което шествието продължи до парка. Оттам последва втора обиколка на града и Е-79. Протестите в Дупница са в подкрепа на гражданската съпротива в София и други градове, като исканията са за незабавните оставки на правителството, главния прокурор и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Част от протестиращите след това преминаха пешком през площад „Свобода“ и улица „Николаевска“ със скандирания „Оставка“. Описват местни сайтове.
Ама крайно време е да се обяви кои и какви хора бяха на барикадите през зимата на 1997 г., къде са повечето от тях сега. Как се прави нов паметник „Дупнишки барикади“, как инициативата поде и най-много пари даде Ивайло Константинов, гербаджия №1 в Дупница, който на 1000 процента застъпва оставането на сегашния кабинет на власт. Тогава протестите с нещо сигурно го дразнят, щом тръгват от барикадите. Или всяко нещо в Дупница ще се нарича „барикади“. И митове и легенди ще се създават. И манипулативно ще е. За Панчо, за Стойчо, за Панчев, Манчев и пр. В самата Дупница се коментира, че в първото издание на Барикади-1997 над половината от участнизите били … ковунисти. Сега, ако има пак барикади, ама няма да има – кои ще са. Изобщо да се знае какви хора имат право да се обявяват за барикадисти в Града на барикадите.

Наш министър


Гл. ĸoмиcap Xpиcтo Tepзийcĸи вече е министър. Най-много се радват в близкото с.Слокощиця родата, и в Кюстендил – естествено.Рoдeн нa 31 юли 1968 г. в Kюcтeндил Cpeднoтo cи oбpaзoвaние зaвъpшвa в тoгaвaшнaтa Oĸpъжнa мaтeмaтичecĸa гимнaзия “Димитъp Kaляшĸи”, cъyчeниĸ e нa ĸмeтa нa Kюcтeндил Πeтъp Πayнoв. Bиcшeтo cи oбpaзoвaниe зaвъpшвa в Texничecĸия yнивepcитeт в Coфия.Πpeз 1996 г. влизa в peдицитe нa MBP ĸaтo oпepaтивeн paбoтниĸ в ceĸтop „Kpиминaлнa пoлиция“ нa 6-o PΠУ в Coфия. Cлeд тoвa paбoти в ceĸтop „Hapĸoтици“ нa CДBP. Бил e нaчaлниĸ нa гpyпa в ceĸтop „Kpиминaлнa пoлиция“ нa 6-o PΠУ, ĸaĸтo и нaчaлниĸ нa ceĸтop „Hapĸoтици“ нa CДBP. Πo-ĸъcнo e зaмecтниĸ-нaчaлниĸ нa oтдeл „Kpиминaлнa пoлиция“ нa CДBP. Oт ceптeмвpи 2009 г. e зaмecтниĸ-диpeĸтop нa Cтoличнaтa диpeĸция нa вътpeшнитe paбoти (CДBP). Oт 24 фeвpyapи 2015 г. e диpeĸтop нa Глaвнa диpeĸция „Haциoнaлнa пoлиция“. Cъc зaпoвeд нa миниcтъpa нa вътpeшнитe paбoти oт 20 ceптeмвpи 2018 г. e вpeмeннo изпълнявaщ длъжнocттa глaвeн ceĸpeтap нa MBP. Xpиcтo Tepзийcĸи e пpeминaл пpeз cпeциaлизиpaни ĸypcoвe ĸъм Meждyнapoднa пpaвoпpилaгaщa aĸaдeмия – ІLЕА – пpeз 2005 г. в Бyдaпeщa и пpeз 2008 г. в Poзyeл, Cъeдинeнитe щaти. Зaд гъpбa cи имa вeчe нaд 24 гoдини в cиcтeмaтa нa MBP.
Какво повече. Докато се заклеваше в НС, по Кюстендил уточняваха на кой на кой е кум, съученик, приятел, в чия компания и пр. Сега ще се почнат едни – макар, че за 7 месеца, ако изкарат мандата, какво може „да помогне“ новият МВР шеф. Според някои е достатъчно тегав, за да не позволява да му досаждат с разния искания. Други изтъкват това, че новият министър е най-доброто решение за настоящия РДВР-шеф в Кюстендил ст. комисар Елиан Стамболийски. Както и да е. Наш министър.
Не е прецедент. То и проф. Пенчо Пенев, който сега по къси гащи върви из Кюстендил и реди стихове, е бил на такава позиция – два пъти. И Мими Йорданов, който е …софиянец, но е кюстендилец , всъщност. Или една Даниела Бобева, която беше и вицепремиер в кабинета „Орешарски“ /самият Орешарски е дупничанин /.Ами Стоян Александров, родом от с.Илия, финансов министър Или Валентин Карабашев някога беше вицепремиер – с корени в Кюстендилско. И к,во? Нищо. Все пак в Слокошица да се порадват, за кратко.

Какви глоби, бе


Поредни къпещи се по Седемте езера. Доста дни след сигнала от ПП „Рила“ уверяват, че е потърсена по телефона допълнителна информация от сигналоподателя за къпали се в езерото „Бъбрека“ в Рила туристи, за които в мрeжите се твърди, че са сърби..Образувана е преписка и се прави разследване по сигнала. На снимките, качени в мрежите от турист, минал по това време край „Бъбрека“, се виждат трима-четирима мъже, единият е в езерото до кръста. Подателят на сигнала е категоричен, че мъжете са сърби. С него вече е разговаряно по телефона аз подробности. Ама резултат няма. В същото време парковата охрана и екипите за контрол са реагирали и по подаден друг сигнал – за навлизане на МПС на територията на парка в района на хижа „Рилски езера“.Те незабавно са насочени към езеро Бъбрека, но при пристигането им никой не е открит на мястото. Продължава събирането на допълнителна информация по извършеното нарушение и в случай че бъде установен, нарушителят ще бъде санкциониран.
А, па да ги хванат. Изобщо тия рейджъри по Седемте езера горе защо са и изобщо. Според статистиката от ПП „Рила“ има издедени  37 акта от началото на годината – за незаконен риболов, преминаване с ловно оръжие, осъществяване на несъгласувана дейност, конен туризъм, навлизане във водни басейни и други. Точно като при сърбите. И какво – нищо. Какви глоби, в какъв размер са. Има една легенда – дупничанинът Анжело Момчилов, който е пуснал над 200 коня по Балкана и „долу, в полето“. По едно време имаше над 50 акта. И всичките ги обжалваше. Май не е платил и един лев санкция дотук. Та сърбите, ли. Понатопили се в Бъбрека. Е, как няма. Човещинка е. Сигурно и други .Кой ще ги хване. По телефона.

Смени попа!


Архимандрит Исаак е новият архирейски наместник на Кюстендил,обявиха от областната администрация. Станало е още на 15 юли. А днес той се срещна с областния управител Виктор Янев. Архимандритът е свързан и е служил във Видинската митрополия, служил е и в Лом, Монтанско. За последно е бил възпитател в Семинарията. По време на срещата с областния шеф на Кюстендил е обсъдено изучаването на предмета „Религия“ в местните училища, както и необходимостта от извършване на дейности по реставрация и реконструкция на някои храмове в региона. Коментирана е и възможността за съдействие от страна на областния управител за получаването на по-детайлна информация относно програми, по които може да се кандидатства за възстановяване на храмовете. В Кюстендилско се сроят десетина нови храма – този в близкото с.Ябълково например не се довършва повече от 25 години, коментират свещеници. Така е и с храма „Св.Петка“ в Невестино. Новият архиерейски наместник подари на областния управител икона на Свети Великомъченик Мина. Янев от своя страна подари на госта си символичен плакет на Областната управа, пише в информационно съобщение.
Зящо се сменя попът /архирейският/? Защо отец Генади Генадиев е аут. Какво налага да се докарва някой от черното попство /монах/ да оглави една немаловажна Духовна околия- Кюстендил. Коментари всякакви. Че отец Генади карал джип -например, имал разни контакти. И пр. Така и няма да се разбере кой гласи попските работи. Може би дядо Поликарп, който е кюстендилец и който изкара няколко години във Видинската митрополия при владиката Дометиан. И просто да са приятели с Исаак. Може. Всичко може. Ама какво ще помогне това в тия тревожни и почти апокалиптични времена. Всичкото цъфна и върза в Кюстендил и втаса, та попа да сменят.

Какво става


13-годишно момче е прието за лечение с Covid-19 и пневмония в кюстендилската болница, съобщи главният лекар на здравното заведение д-р Александър Величков.Момчето с Covid-19 е от Кюстендил. Лекаритe нямат яснота как се е заразило, каза главният лекар на болницата.“Състоянието му е задоволително за момента, с Covid пневмония е. Подробности не знам, но е от центъра на града“, каза още д-р Величков, който е и преди предната, първата, линия при обслежването на болните от КОВИД – денонощно. Когато няма кой да влезе в КОВИД отделението от лекарите, той е.Общият брой на новозаразените отново е висок за региона – 13 за последното денонощие, трима души с положителни проби са от община Кюстендил и десет от община Дупница. Досега са починали 20 – само от Кюстендил. За региона – 22.
Какво става – най-малкото д-р Вееличков се заема да го коментира. Става тя каквато става!