Месец: септември 2022

Да се отчаеш – 2.10.2022

Да се отчаеш – 2.10.2022
Приключи и тая кампания предизборна, и добре, че календарът е неумолим и датата настъпва – 2.10-2022 г. Едва ли можеше да се издържи дълго. Какво да избираш, измежду кои. В 10 МИР-Кюстендил. Ама толкова зле, вяло, безинтересно. Тези кандидати – едни и същи са, с малки и безсмислени промени.Кой да им вярва, кой. Какво обещават. Нещо позитивно да се беше родило в тая кампания, един лаф поне.Няма и няма. Вървеха като отровени от село на село, имитираха близост с народа, което и най-дразнеше. Пред централата на ГЕРБ първоначално щедро раздаваха бонбони, химикалки .Па спрахя. Май се изчерпаха. Червените опънаха едва куха шатра до паметника на Димитър Пешев. Тия от ПП раздали на неколцина чанти за по-дълга употреба- да го приемем като метафора. Един от листата на генерал Стефан Янев, дали на шега, но обещаваше по алеята сурови кебапчета. Ако станел депутат, избирателят можел да си ги пекне на скарата… На дряуги обещавал шкембе чорба, в найлонка. И пак така – ако се случи да влезе в НС, избирателят да си я приготви. Простотии някакви. Врачка от с.Бистрица, Дупнишко, направи стопроцентови пердсказаиня в полаз на ГЕРБ, че тая жена сигурно очаква мощен хонорар от хората на бат Бойко на местно ниво. И гледариците взеха на помагат. За поповете стана дума вече – те са гербаджии. Дали на 3-и октомври сутринта няма да заредят празнични молитви за техния благодетел – ББ. Просто – да се отчаеш!!

Депортирането

Депортирането
Групата от 70 бежанци от Украйна, сред които 39 деца, които пребиваваха от края на май в база на БДЖ в курорта Паничище, вече са преместени в друга база на компанията, в Приморско, това съобщи Асен Кирилов от сдружението доброволци от Дупница, които оказваха вясакаво и постоянно съдействие на украинците. Доброволците пращаха писмо до ръководството на БДЖ и до областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски с молба бежанците да останат поне до края на октомври, докогато е срокът на Националната хуманитарна програма. Не би. По информация пак на доброволците, които държат постоянна връзка с бежанците от Украйна, групата е била транспортирана до Приморско още на 23 септември. В Приморско базата им била трагедия. От пресцентъра на БДЖ отказаха коментар по самото извеждане на украинци от Паничище.Дори беше държано в тайна…
Затова пък вървят коментари против това обратно разселване на бажанци от вътрешността към морето. Преди това от морето към вътрешността. Някои дори го и оприличават на депортирането на евреите през март 1943-а. Да пази бог! Но и БДЖ-то можеше да намери по-удачно и по-хуманно решение /нали програмата така се и нарича – Национална хуманитарна… и т.н. Едва ли понадебелелите жепейци и работещи в системата ще хукнат още утре да почиват в БДЖ комплекса на Паничище, даже обратното – няма да има желаещи. Какво пречеше украинците дори и да зимуват в базата .Или нещо по-хуманно да им предложат на тия тридесетина майки с 39 деца, които и джипи имаха и зъболекар, докато бяха в планината. Например – защо не ги преместиха в почивния дом на БДЖ в Кюстендил, който все се ремонтира и ремонтира /а и се говори, че вече е приватизиран/. Там щяха да иззимуват много добре, и с минерална вода е зареден комплексът. Затова и ще има асоциации с депортирането.

Съвсем по соца

Съвсем по соца
Община-Кюстендил сключи спешно договор с двама превозвачи за обслужване на автобусната линия до София и обратно, обяви кметът Петър Паунов. Така от събота, 1 октомври, се възстановяват всички спрени курсове по линията Кюстендил – София – Кюстендил, увери градоначалникът. Обслужването на автобусната линия Кюстендил-София се влоши рязко, след като преди повече от месец Общината прекрати договора с дупнишкия превозвач Юнион Ивкони заради констатирани нарушения. Курсовете за деня по направлението от 20 станаха 7 /дори и по-рядко/. Десетки изнервени пътници чакаха с часове по автогарите, започна и протестна подписка. Сега ситуацията се променя, обяви градоначалникът Паунов. Прeвозвачите мърморят, че само за двe години са, имало жалба срещу обявената обществена поръчка, която гарантира по-дългосрочен договор. Не се знаело какво ще стане нататък. И т.н.
Всичко е мир и спокойствие след 1 октомври за пътуващите. А на 2 октомври са изборите. Така се правеше и в ония времена, соца. За конгресите…

Хотелът

Хотелът
Общината обяви за втори път за тази година за продажба парк хотела „Кюстендил“, който е общинска собственост и се стопанисва и управлява от „Ученическо хранене“. Първият търг беше през април т.г. Условията за участие за надваване вече са публикувани в Държавен вестник, а оферти могат да се подават до 7 октомври. 6-етажният парк хотел с басейн е с площ от близо 16 хиляди квадратни метра. Началната му цена не е променена – малко под 7 мил. лева, а стъпката за наддаване е малко под 70 хил. лева. Сградата е на газ. Парк хотелът е част от построения здравен център за рехабалитиация и долекуване, който обаче така и не беше пуснат в експлоатация. За неговото изграждане Общината прибягна до облигационен заем от 6,5 мил. евро и още го изплаща. От две години се опитва да го продаде, но купувачи няма.
Още едно много сериозно изпитание за кмета Петър Паунов и екипа му. Заедно с тегнещия от месеци проблем с боклука,с недалновидно решения проблем с транспортното обслужване, постоянно скърцащата общинска хазна. Ще е голям удар така нар. парк хотел да се продаде .Иначе ще носи само загуби. При тоя скъп ток, синьо гориво, материали. За да са по-малко загубите, трябва да се вдигнат нощувките, а това става само с решение на Общинския съвет. На един етап се каза, че ще се предоставя за бежанци от Украйна, но този варинт много бързо отпадна /комплексът бил резервиран до края на ноември /!/, поясниха от Общината. Да се чудиш кой толкова го е резервирал. Но както и да е. Дали някой няма да скочи, както това сториха за градския плаж и да извади въпросните 7 мил. лева. То хотелът и асансьор си няма, шестетажен е. Били гласувани 70 хил. лева за асансьор, ама не последвало изграждане, коментират съветници .Въпреки всичко -дай, боже, да се продаде. Глътка въздух за тоя град.А сагата със здравния център, заробила Кюстендил, си е сага.

На ромите от какво да им пука

На ромите от какво да им пука

dav

dav

dav
dav
dav

Двама задържани, 16 акта за нарушения по търговските обекти и 12 предупредителни протокола за спазване на изборното законодателство е резултатът за деня от специализираната полицейска операция на територията на Кюстендилска област.эОперацията започна малко след 10 ч. днес и продължава и в момента, съобщават от Областната дирекция. Тя се осъществява от сили на Областната дирекция, РУ Кюстендил и Дупница, ГД „Жандармерия“, Инспекция по труда, БАБХ, НАП. Целта е противодействие на конвенционалната престъпност, противодействие на икономически престъпления, включително и на престъпления, отнасящи се до изборните права на гражданите и изборното законодателство.Проверени 16 обекта в Кюстендил и Дупница – предимно в ромските квартали /“Изток“ в Кюстендил, „Каваклия“ и Пич махала в Дупница, а преди две седмици и „Ценеви“/, съставени са 16 акта за установените нарушения – несъответствия в касовата наличност, упражняване на търговска дейност без законова регистрация на обектите, образувани са 2 преписки за нарушения, свързани с търговията с акцизни стоки, Установено е и задържано е лице, обявено за международно издирване от Интерпол – осъдителната му присъда е издадена в Турция за престъпление, свързано с наркотици. В Дупница е задържан и мъж, чиито деяния се разследват, каза началникът на „Охранителна полиция“ при Областната дирекция комисар Васил Паргов. Връчени са и 12 предупредителни протокола за спазване на изборното законодателство – една наложена практика при полицейските операции, с лица, за които има оперативна информация, че се занимават с търговия с вот и купуване на гласове, се прави разговор и подписват протокол. Същевременно тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди постоянната мярка за неотклонение ,,задържане под стража”, по отношение на Методи Коцев, с прякор Кьофи., на 45 години от Дупница, задържан на 15 септември при полицейска опареция – у него беше намерен списък с 23 имена. Определението на Окръжния съд е окончателно.
Хубаво.Само дето ромите се подхилкваха, като ги спираха да ги проверяват.Как няма да се хилят.Те най-добре знаят кой купува гасове и търгува с вот при тях, как стават нещата, кои са тарторите.Изобщо.Че тия тартори са знаели вече що за поредна акция се изсипва в махалата и овреме са взели мерки. А пък на самия вот – пак същото. Който плати, за него – макар да не е сигурно, дори и да плати.Изобщо – защо и от какво да им пука на ромите.

Най-едрото

Най-едрото
Ябълка с обиколка 39 см. в диметър и друга с тегло 690 грама са рекордьорите в завършилия в неделя Празник на плодородието в Кюстендил, обявиха организаторите. Бяха отличени и участниците в конкурса за най-добре аранжиран и най-оригинален щанд с плодове. Читалище „Славчо Темкин 1911 г.“ в село Драговищица спечели приза да най-едрата ябълка. Ябълката победител е с 39 см. обиколка в диаметър, докато най-тежката измерена от журито, специалисти от Института по земеделие, отиде при читаликще „Пробуда 1928“, с. Жабокрът, тя е с тегло 690 грама. Най-едрата ябълка не е и най-тежка, защото става въпрос за различни сортове, поясняват тукашни овощари. Читалището в село Драговищица е с първо място и в категория: Разнообразие на представените плодове и зеленчуци.Проведен беше конкурс „Плодородието в Кюстендилския край“, в който участие взеха 29 представители на различни организации и институции от региона. Изобщо, имаше победители в разните категории, грамоти, премии – както се полага. Десетки производители, фирми, читалища се прадставиха на форума. Търговци и занаятчии разположиха сергии и щандове с продукция и произведенията си. Но недоволстваха от високия наем, определен за празника от Общината – 10 лева за квадратен метър.
Суперско е, че Общината поддържа овощарската позиция, донесла славата на Кюстендилско /да си спомним Празника на черешата/. Оттук насетне трябват много неща, за да стане един такъв празник по-привлекателен. Да се изчисти от злободневието на деня, от политиката и предизборните сюжети – на хората им писва от едни и същи кандидат-депутатски физиономии. А те току се прицуцват. С много малки изключения. Оставете поне плодевете на мира, и при тях има и най-едри. И защо ли Празникът на плодородието, организиран през октомври, сега бееш изтеглен с месец. Спокойно – догодина ще е през октомври. Тогава ще има местен вот.

Хапка

Хапка
970 деца от началния курс в община Кюстендил се хранят в училищните столове, обяви кметът на града Петър Паунов. Вече и от горните класове имало заявки – така, че около 1000 школници ще са на менюто на „Ученическо хранене“. Още преди началото на учебната година на родителски срещи над 90% от родителите са изразили съгласие да доплащат увеличиението на храната, като купонът от 1,60 скача на 3,90 лева. При скъпите храни, електоренергия и горива качването на купона в системата на „ученическото хранене“ стана неизбежно, след ката общината не може да поеме разликата и да го дотира, казва кметът на града Петър Паунов. Съветникът инж.Огнян Атанасов, баща на първокласник, прави по-конкретна „разбивка“. Купонът си остава досегашниет 6 лева. Увеличана се дялът, който ще се поеме от родителите.
При 17 983 записали се да учат или в детските градини в Кюстендилска област /по справката на РУО/, да предположим, че половината са в община Кюстендил, т.е. – около 9 хиляди. И да предположим, че по забавачки са половината от тях /но едва ли/, то около 5 хиляди са учениците в общината. Т.е. един от 5, по-реалното е 1 на 7-8, ще се храни при „Ученическо“. Пък нека родителите да са си над 90% съгласни да плащат надбавката от 1,60 на 3,90 лв за купона.Изобщо нещата са деликатни. Подрастващите, особено тийнейджърите, не искат разни манджи, гарнитури, сосове и пр.Те си имат тейнейджърски вкусове и предпочитания. Мама и тате да дават по поне двайсетак сутрин, наследниците им знаят как да постъпят с такава сума. Може и за трева да остане.

Най-неясният „празник“

Най-неясният „празник“

dav
dav
dav


Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, кметът на Общината Петър Паунов, представители на политически партии и коалиции, граждани отбелязаха Деня на независимостта с поклонение пред Паметника на 13-и Рилски пехотен полк, известен като Паметника на Булаирци. Две момченца вдигнаха националното знаме, духов оркестър изпълни химна на България. Бяха поднесени венци и цветя. Изследвания и архиви доказват, че дейно участие в обявяването на Независимостта има и тогавашният министър на правосъдието Христо Славейков, установил се до края на живота си в Кюстендил. Негови наследници и потомци на Петко Р. Славейков и сега живеят в Кюстендил и в близкото с. Ябълково. Те с вълнение отбелязват тази дата. От микрофоните на сцената на амфитеатъра „Арката“ прозвучаха думи на историческата оценка на акта на обявяването на Независимостта, станало преди 114 години. „В историята подобна дързост често има трагични последици. Но ние българите успяхме да докажем на себе си, на другите, на историята, на времето, че единни можем да бъдем, заедно да победим и заявим гордо пред света – ние можем, силни сме и сме независими“.
Уж е празник, ама доста неясен. Всеки втори, не само в Кюстендил, трудно може да посочи хронологията, участниците, самото събитие. „То е като да сме равни и да се репчим с останалите“, подхващаха по кафенетата. „Колко ли струва тая независимост, която още я нямаме. Каква ти независимост, всичко за българите се диктува отвън. Ама, нека да е празник. Поне ще се оберат градините, гроздето, туршиите ще напреднат“, философстват други. Не само Независимостта, а е крайно време да се каже максималната истина за всеки наш, национален, празник, които са ни доста на брой в календара. Какво и защо празнуваме. А иначе едно и също – духов оркестър, химн, венци и китки, управници и кандидат-депутати в нови дрехи. Това е. Да се готви обесеният Левски – 19 февруари! Тогава пак може да сме пред избори!!

ВиК-Дупница се дави

ВиК-Дупница се дави
Състоянието на ВиК-Дупница, което обслужва града и 16 села, бе оценено като „пред катастрофа“ и пред фалит на среща, свикана от председателя на Обшинския съвет Костадин Костадинов, в която участваха съветници, от общинската адмиинстрация, експерти .Задълженията на дружеството вече наближават 2 мил. лева, сметките му са под запор, няма средства да закупи нова техника. Заради задължения НАП спира 40 % от финансовиет постъления на ВиК, запор обяви, че наложи и регионалният оператор „Кюстендилска вода“. Необходими са средства – около 300 хил. лева, за спешно закупуване на нова техника, с която да се отстраняват арариите по 320 километра външна и вътрешноградска ВиК мрежа. Иначе – ако не се купят ведната лагер и два камиона, ще се търси техника в София иил Блаогевград, асоциира по темата председателят Кастадинов -Нарастват и разходите за ток. Дружеството трудно изплаща заплати на администрацията и екипите, за което са неоходими около 105 хил. лева месечно, стана ясно на срещата.Единствето се повишава събираемостта, издадени са и 300 акта за незаконни отклонения по мрежата, водят се дела с абонати длъжници. Управителят на дружеството Красимира Иванова за събираемостта – „Върмим нагоре!“? „ВиК Дупница е като лейка, тече отвсякъде. Опитваме се да обслужваме натрупаните задължения, но в момента наказателните лихви са по- големи от самите вноски по задълженията. На фона на това нямаме достатъчно механизация, ВиК е като в 18 век, компютрите ни работят на DOС“ добявя шефката. Цената на водата не е пипана от 11 години, а токът не спира да расте, беше 0,45 лв., последната фактура е на база 1,06, а за следващия чакам да е 1,30 лв. „Все едно да ти вържат ръцете и да ти кажат: „Копай!…На предсотящото заседание на ОбС ще бъде обсъдено финансовото и организационното състояние на ВиК, има и предложение за се прибегне до банков кредит от 1 мил. лева, по който гарант да стане общината
Нещата са зле не отсега. С ВиК.то в Дупница взеха да стават разни неща още при кметуването на д-р Панчо Панайотов, негова фаворитка беше шеф на дружеството. Взе се и зона за вододаване от самия язовир „Дяково“. Идеха мъки и неволи. За града и района има предостатъчно вода, в близкото Самораново, където пищат най-много по темата „ВиК“, си знаят че имат вода да захранят целия Югозапад. И пак страдат. Дупница е под планината, водата може да я залее. Но лошо, недалновидно, безхаберно отношение, това е проблемът.Разбира се – Кюстендил е виновен, правитеството което и да е то за момента.Те са виновни, управниците на Дупница – „атнют!“ Да не се казват по-лоши неща каков е правено. Кой е плащал вадата и ной не. Сега и циганите ще са на-виновни. А, стига! Управниците на тоя град – без изключение в годините напред. Затова ВиК-Дупница може и да го удавят!Управниците.

Първо лютеницата, после вот и простотии

Първо лютеницата, после вот и простотии

bty
bty
bty

Стотици, а за региона са към 2 000, каращи лятото на село в Кюстендилско, ще гласуват по настоящ адрес, става ясно от справка на местните управи. Дори и в най-малката община в България – Трекляно, по нястоящ адрес ще гласуват 161.Хора, които иначе живеят в София,Перник, Кюстендил.Така избирателите в 19-те села стават около 500. В община Кюстендил по настоящ адрес ще гласуват 683-ма, в Дупница – 336. И т.н. Това са хора, които цялото лято са били на село, работили са по имота, гледали са зеленчук по градините. Сега са предпочели да гласуват по настоящ адрес, вместо да се прибират в града, разказа секретарят на общината в Трекляно Василка Кирилова. „Имаше и такива – закъснели, които и вчера /понеделник/ искаха да подадат заявление. Казах им, че не може, изтървали са срока /до 17 септември/“,отбеляза тя.
То си е ясно. Нашенецът първо иска да приготви туршиите, лютениците и зимнините, пък тогава може да гласува. Пак на село. А ако е гледал прасе, може да остане и до Коледа. Малко ще го объркат висоте цени на тока и храните. Ама на село и дърва по-лесно ще свърти отнякъде.И зимнини можеш да приготвиш. За какво му е в града. В София знае ли се какви сметки ще са за газ, за електромер, за парно и пр. Избори, от какъв зор. Първо лютеницата, после – простотиите…