Месец: ноември 2018

Двулевките са кюстендилски

Двулевките са кюстендилски

 
Професор Кирил Гогов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Кюстендил”. Да бъде жив и здрав! Предложението беше одобрено от 33 общински съветници, без „въздържали се“ или „против“. Професор Гогов, роден 1944 год. е автор на герба на Кюстендил. Критици го ядоха, че в ябълковия цват е вкарал петолъчка. Това отмина. Той е един от авторите и на герба на България, пишат по Уикипедиите. Художник-дизайнер на държавните платежни парични средства, на повечето от банкнотите, емисии 1996–2002. Автор на националното лого за Европейска година на междукултурния диалог – 2008.
Често професорът е в Кюстендил в в близкото с. Богослов, където има вила /къща/. Но не дойде за удостоявнето с почетно гражданство. Може и да не държи на това. Чак толкова. Затова пък по кафенетата поизкоментираха почетното му гражданство. Беше казано от „капацитети“, че на банкнотата от 2 лева се е самообезсмъртил. Т.е. направил си е автопортрет, вместо Паисий или някой от големите. Така, че двулевките са на 100% кюстендилски. Ама те пък ще отпаднат от употреба. Но и на монетата ликът на Паисия се запазва.
Така, че – Честито!, професоре!

Юг News

Кметска Коледа

Кметска Коледа


Кмет ще влезе в обувките на Дядо Коледа. За поредна година кметът на Дупница инж. Методи Чимев ще влезе в ролята на Дядо Коледа за три дечица от общината. От 4-и декември във фоайето на общинска администрация ще бъде поставена кутия, в която малчуганите да пускат своите писма с желания за подарък. На 20 декември ще бъдат изтеглени имената на печелившите, които ден по-късно по установена традиция ще получат подаръците си в кабинета на инж. Чимев. Изрично условие е подаръкът да бъде детска играчка, като бъдат посочени и данни за контакт. Същевременно конкурс за най-добра коледна украса отново обявява община Дупница. Както и миналата година, най-красиво украсените външно частен дом, търговски обект и обществена сграда ще получат награда. „Идеята е повече хора да се включат, за да се усеща празничното настроение. Това са едни от най-хубавите семейни дни и трябва сами да си ги направим още по-приятни. Всеки победител ще получи по 250 лева, но не парите са най-важното в случая, а идеята да направим родната къща или работно място носител на Коледния дух. Преди това каня всички да заповядат заедно да запалим коледните светлини в понеделник“, лаконичен бе инж.vЧимев. Желаещите да се включат в конкурса, могат да го направят като се обадят на 0701 592 46 или 0876 30 66 00 до 17 декември, като посочат адрес и телефон за контакт. Комисия ще направи проверка и ще обяви победителите.
Леле,cлеле. Що за вдетинявания, месец след опенсионировяването /инж.Чимев кумува на десетки златни и диамантени двойки – да припомним/. Абе, тоя човек и тия около него няма ли да свършат някаква истинска работа накрая. Спортисти, шампиони, футболисти – ала, бала. А градът е разкопан и захлътвал отвсякъде. Коледа. Кметска. То и дечицата няма да й повярват.

Юг News

Кой да чисти

Кой да чисти

Общината в Невестино, която все още няма сключен договор с фирма за зимното почистване на пътната мрежа до 23-те села в района, мобилизира хора и техника преди очакваните валежи и ще трябва да се справя сама, казаха от администрацията. За 3 декември е предвидена среща с дружество, с което евентуално ще бъде сключен договор. Дотогава – как дойде. Определен е денонощен дежурен, който получава сигнали за обстановката по селата. Изобщо е създадена система за пълното обезпечаване при евентуално усложнена зимна обстановка. Лошото е, че след като няма договор, общината ще плаща сама за това, което ще чисти.
Кой ще чисти снеговете си е най-актуалното нещо през декември-януари. И тук ще трябва да се бръкне от разните комисии, прокуратури и органи. Повечето общини открай време си сключват договор с една и съща фирма. С една и съща. Е това, ако не намирисва на пазарлъци и туй-онуй. Умрялото Бобошево преди две-три години се скара на кюстендилския „Руен Холдинг“, че не върши нещата както трябва. Сега и Бобошево няма титуляр кой ще рине при виелиците. Една сутрин, при първия по-така валеж, лично кметът Крум Маринов яхнал една от десетките си коли, които е карал през живота си, и тръгнал да провери колко сняг е натрупал до свещеното с. Скрино. Нищо сериозно – само 10 см. Върнал се спокоен в общината преди чиновниците си, преди 8 ч. Защо му е фирма да му чисти. Всеки сам трябва да се захване. Така се чисти /виж Бобошево/.

Юг News

Паспаль в Самораново

Паспаль в Самораново


Има една селска дума от Дупнишко: „паспаль“. Означава нещо тъпо, долно, мизерно в масова проява – при това, не сам индивидуална. Ето. Баталните сцени в Самораново на футболната среща между местния „Сокол“ и дупнишкият „Марек 1919“ вчера са сред най-грозните в историята на регионалния футбол. В болницата със счупени ребра и хематоми на главата е бившият елитен футболен рефер Георги Караколев, който бе зверски пребит от футболисти на домакините и публика. Той е един от учредителите на дупнишкия клуб. Със счупено ребро е и жена от публиката на „Марек 1919“, която снимала побоя с телефона си, но по разкази на очевидци, охранителят на мача, я ударил, извил ръката й, а после счупил телефона. От удара, жената е със счупено ребро. „Малко след като поведохме с 2:1, футболист на „Сокол“, който е треньор в школата на другия „Марек“ влезе грубо в краката на наш играч. Реагирахме към съдията да бъде изгонен. В този момент, вратарят на домакините пробяга терена и директно удари с юмрук Георги Караколев. Към мелето тръгнаха и фенове на домакините, а старши треньорът ни Роман Караколев се опита да защити синът си и да укроти страстите, но в мелето отнесе и той удар в лицето. Георги Караколев тръгна да бяга, но бе настигнат и на улицата до стадиона бе пребит. Докато дойде лекарска помощ, той на два пъти припадна. Подадена е жалба, като вратарят избяга, но от полицаите разбрахме, че ще бъде издирен. Нямаше какво да направиме, защото бяхме по-малко, а озверялата тълпа можеше да отнесе всички ни. Надяваме се ЗС на БФС и Прокуратурата да направят проверка и на охранителя, дали има лиценз, от коя фирма е, и защо се държи по този начин – да пребие жена, да й счупи ребро и телефона. Добре, че полицията реагира много бързо и с действията си буквално респектира ескалиралата обстановка иначе можеше да се стигне до още по-сериозни инциденти“, разказа един от очевидците на мача. По неофициална информация, двамата са с криминално минало.
И още писания по случая. Меле и як бой по време на мач между отбора на дупнишкото село Самораново “Сокол” и новосформирания отбор от Дупница ФК “Марек 1919” изпрати в болница сина на бившия футболист на “Марек” от звездните години на отбора Роман Караколев – Георги, а двама футболисти в ареста в РУП – Дупница. Боят се разигра пред очите на 200 души публика и делегата, зам. председателя на ОбС в Дупница Йонко Гергов. Преди около 2 месеца Роман Караколев и синовете му Георги и Васил създадоха нов, алтернативен отбор на съществуващия ФК “Марек”, който играе със селските групи. На мача в неделя дупничани водят с 2:0 през първото полувреме. След почивката саморановци вкарват гол във вратата на “Марек 1919” и се завихря меле. На място пристигат пет патрулки от полицията в Дупница и линейка на Спешен център в града. Г. Караколев е закаран за лечение в хирургичното отделение в общинската болница. Вратарят на “Сокол” Михаил Александров и неговият заместник, собственикът на дърводелски цех Кирил Ангелов, са арестувани за 24 часа в РУП – Дупница. Репортер отиде в болничната стая при Г. Караколев. Ето неговата версия за побоя: “Имам усещането, че нападението върху мен беше подготвено. Наблюдавах мача, естествено, имаше и емоции, но не съм псувал никого. В отбора на “Сокол” играе треньор на ФК “Марек”, играят и други играчи на отбора. Наблюдатели на мача бяха хора от ръководството на ФК “Марек”. Изведнъж резервният вратар на “Сокол” Кирил Ангелов се насочи съм мен и започна да ме удря с юмруци по главата. Оттам се спуснаха и други футболисти на противниковия отбор срещу мен в средата на терена. Вратарят Михаил Александров се нахвърли с ритници, като крещеше: “Ела ми тука, аз откога те чакам”. Беше страшно, едва се измъкнах от стадиона. Щяха да ме пребият. Михаил Александров ме риташе в краката и в корема. Такава злоба и ярост не съм виждал на терена. Аз от 11 г. съм футболен съдия, но такова нещо не съм виждал. В опита си да ме защити и баща ми Р. Караколев е отнесъл юмрук в лицето. Аз съм в болница с три счупени ребра, оток зад едното ухо и хематоми по краката. Юрист съм по професия и ще съдя биячите ми. Дочувам, че някой плаща на отборите, с които играем, за да ни бият по терена, но не мога да го докажа. Фенка на нашия отбор е снимала момента на побоя, но един от охранителите е извил ръката й и телефонът е паднал и се е счупил”, разказа за ужаса, който е изживял, Г. Караколев, но не пожела да бъде сниман на болничното легло.
Репортер потърси и другата гледна точка – на председателя на ФК “Сокол” – с. Самораново, община Дупница, Георги Градевски, известен с прякора Конъна. Ето неговата версия за боя по време на мача: “Георги Караколев беше в публиката по време на мача. Той непрекъснато псуваше вратаря Михаил Александров, а и не само него. Той има брат близнак и още един брат. Майка им беше в публиката и слушаше псувните на Г. Караколев. На Михаил му писна от обидите и се нахвърли срещу Г. Караколев. Той се държеше арогантно и това предизвика и скандала. Нещата са малко преекспонирани от негова страна. На полувремето казах на нашите играчи да не се поддават на провокация, а само да гледат какво става на терена. Не съм привърженик на агресията. Вместо след мача да седнем на по кюфте и бира, да си поговорим, се стигна до бой и ексцесии. Ние играем за удоволствие, а не гоним някакви големи победи”, заяви Г. Градевски-Конъна. Репортер се свърза по телефона и с наблюдателя на БФС, юриста и зам. председател на ОбС в Дупница Йонко Гергов. Ето и неговата гледна точка като наблюдател на мача: “Състезател на “Сокол”, който работи като треньор във ФК “Марек”, фаулира състезател на “Марек 1919”. Георги Караколев обиди футболиста на “Сокол” и стана мелето. Вратарят на “Сокол” тръгна към Г. Караколев, след него тръгнаха футболистите и около 20 души от публиката. Всички се нахвърлиха върху Г. Караколев. Той избяга извън стадиона, футболистите и част от публиката тичаха по него. В някоя от преките до стадиона може би Караколев е бит. Аз изведох съдиите от стадиона и ги качих в техния автомобил, за да не ги нападнат и тях в създалата се суматоха. Има оплакване, че масажистката на ФК “Марек 1919″, която е заснемала случващото се на терена, е с извита ръка от охранител, докато снима, и телефонът й бил счупен. Пристигнаха 5 полицейски автомобила, които бързо потушиха напрежението. Вратарят и резервният играч, които първи тръгнаха да нападат, може би ще отнесат наказание да не играят няколко мача”, заяви Й. Гергов. От пресцентъра на ОДМВР съобщиха, че двамата задържани ще отнесат наказание по Указа за борба с дребното хулиганство. Наложени са им предписания да не извършват хулигански действия по време на спортни състезания.
Евалла! Всеки ред от тия репортажи е блестяща илюстрация как се случва на всеки селски стадион, всяка неделя, във всеки един регион и футболна дестинация. Отидете на едно такова тъпо и тъпо зрелище и ще се убедите. Преди месиц и в Рила окървавиха рефер от Радомир. Паспаль. Крайно време е да се закрият тия така нар. „групи“. Групи за какво. За простотии и агресия долна. Селски клубове, президенти, Конъни – човека на Галеви, води „Сокол“ /Самораново/. Стига.

Юг News

800 – не по Симеон II

800 – не по Симеон II


„Юг нюз“ я докара до текст № 800. 800 послания, отстояващи „другата гледна точка“, каквото е веруюто на сайта ни. Без заобикалки и шикалкавения – право в целта. Не и преднамeрено и тенденциозно. Стараем се да бъдем максимално злободневни, актуални – във всичко. И не е едностранчиво, че все недъзите, лошото, пошлото, задкулистното, лукавото и недостойното се налагат като проблематика при нас. И как няма като на всяка крачка, при всеки срещнат като че ли, където и да погеднеш, се натъкваш на поразии, интриги, злоупотреби, злини, егоизъм, некоректност и нетолерантност, себеустройване, себичност, диктат и пр. Е, как да се възторгваш от съсипаната нравственост, гаднярството, лошия пример. Пред които се изправяш. Няма как.
Адски натоварващо, потискащо – дали не е и увреждащо, е да пишеш за недъзите на света и съвремието, което те заобикаля и с което се сблъскваш във всеки един момент. Непосредствено.Така си е. И добре, че са и реакциите и коментарите на тези – десeтките, които четат „Юг нюз“-а и го коментират. Понякога само една вметка, репличка, реакция словесна. Но стига. Значи има смисъл. Да продължим. И след 800-я текст послание. Не по бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който искаше да изправи и извади България от батака и затъването за 800 дни. Па после се оказа, че чипът на българина е сбъркан /така си е, но не го ли е усетил, преди да се захване./  Упазил ни бог от такива „определения“, „амбиции“ и неразумни стремежи. Ние ще продължим. Може би след още 800 текста да се промени нещо. Да започне по-позитивното в битието и съзнанието ни. Дай, боже.

 Не е ли знамение, че точно тази вечер космическата сонда InSight ще достигне до повърхността на Марс, ще кацне и ще навлезе 5 м. под повърхността на Червената планета. И това е едно от най-големите предизвикателства в Слънчевата система – всъщност около една трета от мисиите, успешно изстреляни към Марс не преживяват кацането. Тази сонда успя. Спускаемият модул В 789-LB ще започне официално слизането си към повърхността на Марс в 19:40 UTC (21:40 бълг. време) в понеделник и ще стигне до нея до 21:54 ч. българско време. След това НАСА се надява, че InSight ще заработи по изследването на вътрешната структура на Марс, а също и много други загадки. Точно, когато и ние изписахме нашата „друга гледна точка“ под номер 800.
Амин!

Юг News

Така да плуваме

Така да плуваме


Огромен успех за България и за кариерата си постигна българският плувец Петър Стойчев. Рано тази сутрин спортистът спечели първия в историята плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра. Световният шампион по плуване в открити води финишира с аванс от 1 минута пред останалите близо до о-в Тринити, в залива Микелсон Харбърм. В последните минути той плува в стил „бътерфлай“, съобщава bTV. 15 души от 9 държави взеха участие в изключително тежкото състезание. Типично за този край на света, веднага след като плувците слязоха от кораба на лодките заваля и сняг, като температурата на въздуха варираше около минус 2 градуса. На водата пък бе минус 0.8 градуса по Целзий. „Много съм щастлив и доволен от себе си. Имаше леко напражение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но ето, че вече всичко е в историята и слава Богу българин е шампион на Антарктида в първото състезание. Изобщо не мислех за друго освен да победя и вдигнах темпото от самото начало. Не исках да рискувам и да се решат нещата в последния момент. Затова си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих, като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба. Важното е, че всичко мина както трябва“, каза плувецът по сателитната връзка. „Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса, като стъпих на лодката веднага я измериха и термометърът показа 30.8. Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно. Това е една от най-големите победи в цялата кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първия победител в маратонско плуване на Седмия континент. На кораба има около 100-ина души, които ме поздравиха за успеха и сега ще изпием по чаша вино. Благодаря и на моя екип за подкрепата и съдействието през цялото време на експедицията.“ „Предстои обаче тежко пътуване за връщане към сушата. Тръгваме към Ушуая (Аржентина) след няколко часа и капитанът ни предупреди, че в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е много лошо. Живи и здрави, след три дни трябва да сме на аржентинска земя и да приключи всичко“, каза още Петър Стойчев.
Ето така трябва да плуват всички българи. По всички възможни дестинации, състезания, световни и пр. В открити или закрити /покрити/ води. В информациите от Атлантида не се казва кои са другите участници, разбра се, че имало и жена, аржентинка. Дали е имало руснак, обаче. Че тогава – как нашия ще бие па и руснак, нали съдиите – абе знаем си го как беше и е в доста от спортовете. Да оставим това сега за друг коментар. А на Северния полюс – дали и там Петър Стойчев няма да поплува ей така – едни 100 м. например.

Юг News

Сега и песен

Сега и песен

 

 

Авторите на детската песен „Мечта“, която участва в първото издание на националния фестивал „Детска мелодия на годината“, я представиха днес пред репортери в Кюстендил и призоваха за подкрепа. Текстът е на кюстендилската поетеса Светла Радкова, ако не се лъжем издаде стихосбирка „Е“ наскоро, музика – Лили Александрова, аранжиментът – на Мирослав Маринов, а режисьор на видеоклипа е студентката в НАТФИЗ Станислава Ризова. Оператор също е кюстендилски младеж и студент в НАТФИЗ – Мартин Митков. Освен местната група в изпълнението на песента участват и софийската група „Смехорани“. Е от какъв зор па и софиянци. Но нататък. „Идеята на организаторите на фестивала е да се създават нови детски песни. Децата не трябва да губят от своето детство. Трябва да се обличат като деца и да изпълняват детски песни“, каза композиторът на песента и ръководител на детската вокална група „Калпазани“ Лили Александрова. „Благодарение на новите технологии песента вече се слуша от кюстендилчета по целия свят – на нея подскачат и я припяват деца от Австралия, Америка, Австрия и Франция“, казаха авторите. Те призоваха за подкрепа на новата детска песен, чрез СМС-гласуването, което ще се отрази на крайния резултат. Финалът на конкурса е на 22 декември в НДК. В съревнованието участват 14 детски песни.
Леле, колко трудно се прави добра и силна песен. За един SMS конкурс може и да стане. Ама иначе. Много е претрупана, на моменти наивна, аранжировката е банална, ритъмът е прекален, дечицата – не се справят като за песен шамипон. Ама – знае ли човек. Може с поголовно гласуване от наша страна и да стане. Няма. На тоя град и нова, детска песен. Няма как.

Юг News

Срамът заплати

Срамът заплати


Средната брутна месечна работна заплата за областта през третото тримесечие на 2018 г. e 783 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2018 г. с 0.8%. Най-голямо намаление има в „Култура, спорт и развлечения” и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване”. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата са „Селско, горско и рибно стопанство” и „Финансови и застрахователни дейности”. Средната брутна месечна работна заплата в област Кюстендил през третото тримесечие на 2018 г. за обществения сектор е 905 лв., а за частния – 741 лева. В сравнение с третото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата за областта нараства с 8.4%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство” и „Строителство”. Спрямо същия период на предходната година, средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 8.9%, а в частния сектор – с 8.2%.
В сравнение с останалите области на страната през третото тримесечие на 2018 г. област Кюстендил е на 25-то място по показателя средна брутна месечна работна заплата. Най-високо средномесечно трудово възнаграждение получават наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областите София (столица) – 1 504 лв., София – 1 109 лв., Стара Загора – 1 096 лв., Варна – 1 054 лв., и Враца – 1 040 лева
Това казва статистиката, която …., не й е за вярване. Но и да не й се доверим – срамът е пълен. Как за три месеца заплатата намалява. Друг срам ВиК-то и „Чистота“. Та взимат най-малко. А там бачкането е най-видимо. Ако циганките не изметат сутрин край площада и пред храма „Св. Богородица“ и около блока на шефа на „Чистота“-та, цял ден шума и боклук ще се гази по тия дестинации. Ама – на тях най-ниска заплата. А „селско, рибно и горско стопанство“ и застрахователите са твърдо нагоре. Черешите ли, картофите ли, зелото ли – там ли плащат най-добре. За застрахователите си е ясно – „Гражданската отговорност“ лети-лети. А, я влезте в произволен избран офис на произволно избрана застрахователна компания. Предизвикателно аранжирани и наперени гърли ви гледат едно никакво, хал хабер си нямат от дисциплината, заради която взимат  по-добра заплата, ама к,во от това. Статистиката – да каже колко и с колко скача на ченгетата, на магистратите, на докротите, нали на тях постоянно скача и те все са недоволни. На учителите – и на тях скача и ще скача. Нищо не се казва за данъчните. За премиите /изобщо за приходите/ по съсловия. Абе – срам.

Юг News

Гузните светлини

Гузните светлини


За първа година в Кюстендил тази вечер беше пусната Коледна светлинна украса по централната пешеходна алея на бул. “България”. Цялата инсталация и съпровождащите я ефекти са дарение от кюстендилски фирми. Около километър светлинна аранжировка – по около 500 м. паралелно от двете страни на алеята, са монтирани отделни секции със синхронозирано включване на лампички, цилиндри, конусчета, светещ маркуч, фигури. Всичко ще грейва с пускането на градското осветение вечер. Коледната светеща укаса се връзва и с пуснатите наскоро светещи фонтани в парк „Галерията“ на най-оживената зона в града. По подходящ начин седмици преди Коледа и Нова година ще бъде аранжирана украсата и на централния пл. „Велбъжд“. Пускането на светещата алея не случайно стана тази вечер – за Празника на християнското семейство. По този повод беше отслужен молебен за здраве.
Последните издания на Коледата и Нова година в Кюстендил навяваха скука и … бедност. По елхата се повтаряха едни и същи „орнаменти“, пренаредени. Никаква атракция. Дори и китайската лампа, подарена в недалечното минало на бившия и вече покоен кмет инж. Кирил Алексов, се извисяваше по ъглите на площада. Нищо ново. И ето сега – цял булевард грейна. Дали от гузност за миналите години постност кметът реши тоя път да има нещо … по-светещо. Или защото предстоящата 2019-а е изборна – евровот, местни избори наесента, а може и парламентарни да се свият. А коментарите са, че кметът ще държи на четвърти пореден мандат, другите опции са депутатство, евродепутатство и пр.
Както и да е. Тия светлини изглеждат малко гузни. Да видим.

Юг News

Без по-нататък

Без по-нататък

Участъци до обезлюдени села и махали в Кюстендилдско се затварят през цялата зима, обявиха от областното Пътно управление. Това се прави, за да не се разходват средства за зимното им поддържане. Затварянето се прави поради липсата на постоянно живущо население, на автомобилен трафик през зимния сезон, както и заради сложни планински и атмосферни условия. Пътят до м. Черната скала и границата с Македония в Невестинско, до няколко махали в Треклянско при с. Горно Уйно, както и при с. Слокощица в участъка Ветрен – Раково се затварят до 1 април догодина. Участъците са сигнализирани с пътни знаци. От областното Пътно управление се обосновават, че затварянето на участъците е наложително, тъй като практиката показва, че се изразходват значителни средства от държавния бюджет за зимното им поддържане, без да има обществена необходимост за това. Все още не е ясно дали ще бъде затворен пътят Рилски манастир – Кирилова поляна – 7 километра, както това беше направено зимата м.г. Има предложение този път да бъде деактуван като общински и да отпадне от републиканската пътна мрежа. М.г. се чистеше само учъстъкът до гроба на св. Иван Рилски, което породи недоволство от собственици на почивни бази по направлението за Кирилова поляна.
Същите тия от агенция Пътна инфраструктура бяха разпоредили и сложиха знак за винетка по едни чукари в Труклянско, откъдето няма шанс да мине моторно превозно средство. Същата тая Агенция иска винетка и за третокласния чакълиран път от Двете реки до Савойски и Сажданик. Където минават само джипове с авджии, камиони без или с дърва на секачите и горските. Сега обявиха затваряне на 5-6 дестинации през зимата. „Абе, те и през лятото не го поддържат, та през зимата ли“, махат с ръка в Невестинско. То е ясно, че все повече паланки ще остават извън зимното внимание на пътните шефове. Няма какво да си играят. Да седнат и да направят една карта на точките и местата под наслова „Без по-нататък“. Става не само за пътищата, а и изобщо.

Юг News