Месец: юли 2022

Копките ще зачестяват

Копките ще зачестяват
С копка и водосвет започна подмяната на водопровода по няколко улици в село Самораново. „Този ремонт бе дълго чакан, но ще реши част от проблемите с водоподаването в нашето село“, скромничко коментира кметът на Самораново Райко Цветков.На реконструкция подлежат уличните водопроводи по „Георги Димитров“, „Рила“ и част от „Скакавица“. Сумата е в размер на 335 619 лв. и е част от заема, който община Дупница изтегли, за да бъдат ремонтирани части от водопроводи в Самораново, Яхиново и Крайници. Така, че през идния месец ще започнат ремонтните дейности по подмяна части от водопроводи и в Крайници и Яхиново. Саморанаво е по-така, защото там протестираха на няколко пъти и че… минава за не гербаджийско село.
Ще има много копки и водосвети това лято. В Дупнишко – ще открият парка „Дренски рид“, ще завърши /най-после/ реновирането на ул. Орлинска, и пак ще има водосвет. Нищо, че всичко трябваше да приключи още до Нова година. В с.Бистрица като нищо ще решат да осветят новия си водопровод, за който още се чака дофинансиране за 1,2 мил. лева. Дали няма да ударят една кирка за началото на депото за отпадъци при Джерман – току виж станало и това… В Кюстендил ще осветят централиня храм „Св.Богородица“, ремонтите са на форц. Може и да се пришпори сепариращата инсталация за преработка на боклука при легендарното с мъките са заради сметищата там с.Радловци. Ще има много копки и водосвети. С повод и без повод. И два бордюра за сложат някъде из общините, поп ще е на линия, новите кирки и лопати – също. Преди избори сме. Толкоз.

 

Боклуци и истина

Боклуци и истина
Кметът на Кюстендил Петър Паунов влезе в остри пререкания с екоминистъра на екологията в оставка Борислав Сандов заради караните от месеци нелегламентирано край близкото с. Радловци отпадъци. В изявления Сандов, който преди два месеца хоид до Радловци и ги наговори каквито не можеш да се сетиш, обвинил общината в Кюстендил в бездействие, в популизъм, задето не вдига толкова години таксата смет и да има средства и да транспортира боклука да депа в други общини, заканил се и да прати полиция да спира камионите с боклук на ОП „Чистота“ и да сезира прокуратурата. Нерегламентираното сметище при Радловци наистина вече е на площ над 10 декара и продължава да се кара. На доста емоционален брфинг в общината кметът Паунов поиска Сандов да се извини. Държавата е виновна Кюстендил и още 5 общини в областта – Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно, да нямат модерно депо за отпадъци и за това понасят сериозни санкции от МОСВ, категоричен е той. Транспортирането на боклука на Кюстендил до Радловци е единствено възможно на този етап, там се изгражда сепарираща инсталация, която ще преработва отпадъка, това ще стане до края на годината, отбеляза Паунов. Той посочи колко общини и градове са отказали да приемат кюстендилсикя боклук – Перник /най-вече/, Враца, Самоков, Костинброд, Пазарджик, /Луковит!/.
Както и да е. Кметът постави своя ултиматум – ако до понеделник сдаващият екоминистър Сандов не се извини на Общината, започва серия от изявления на Паунов с пълни и детайлни истини за боклука и сагата „Радловци“. И размаха папки. Като направи и някои намеци. Де, да видим, какво ще е продължението по интригата боклуци и истина с адрес Кюстендил-Радловци.Кюстендилци я чакат и заслужават, защото им дойде до гуша.

Дим над школото

Дим над школото
Училища в Кюстендилско, които са отопляват с твърдо гориво – такива са в Невестино, Трекляно, Бобошево и др., не могат да осигурят дърва и въглища заради дефицита на пазара, каза директорът на школото в Невестино Валери Стоилов. Въпреки, че цените са твърде високи, доставките са голям проблем, добави той. За училището в Невестино са заплатени 40 тона въглища на мините в Бобов дол, засега обаче са доставени едва 10 тона, разказа директорът. При прилична цена – 450 лева за тон. Има вероятност някои училища изобщо да останат на студено тази зима, опасява се Стоилов. В Трекляно отиват около 40 куб.м дърва за учебната година – сестемата е стародавната, печката, кюнците, коминът, чистачката с лопатката. Дали Горското ще успее да им докара метровките, засега ен се знае. И т.н. Даже за училищата в Бобов дол въглища няма. Собственикът на мините Христо Ковачки обяснил, че по норматив не могат да се доставят въглища на дребно, а само за промишлени нужди, т.е. – за усторяства с по-голяма мощност,не печки „тип чудо“. Босът обаче обещал да подари от черното твърод гориво на школата по Бобов дол /разбира се!/.
В тия училища все пак ще се стеле дим от комините. А, какво да кажат тия, които са на газ. Както е тръгнало, синьото гориво ще се окаже непосилно за общините, ако няма компенсации. Дали газифицирани училища няма да се върнат към кюмюра. Щото и токът може да се окаже дефицит и с непосилна цена. Да извадят отново печките „банско чудо“. За ужас на учащите се. Къде отиваме.

Многото гимназии

Многото гимназии
163 са нeзаетите места в гимназиите в Кюстендилска област за осмокласници след второ класиране, става ясно от публикуваната справка на сайта на Регоналното управление по образованието. Засега обяче няма паралелки, които отпадат, а 15 са вече запълнени. Има специалности – като например техник в Гимназията по автотранспорт в Дупница с 18 незаети места, или работник в заведения за хранене и развлечения в Гимназията по туризъм в Кюстендил – със 17 незаети места, където има вероятност да има незапълнени паралелки, които да отпаднат. В РУО и по отделните учебни заведения обаче не са притеснени. Предстои трето класиране, а след това – до окончателното утвърждаване на държавния план прием, т.е. – до навръх 14 септември доскорошните седмокласници все ще могат да се запишат по някоя от спезиалностите, която пердпочетат накрая. Още повече, че има клауза в нормативите, когато за определена специалност има голява търсене на пазара на труда, паралелката да е и от 12 ученици. Така, че – спокойно.
И тая неблагоприятна ситуация-тенденция обаче идва да предупреди, че гимназиите, а и специалностите, са прекалено много. Не може при отрицателен прираст и намалямане с около 2 500 жители на година като насаление в региона, оттам – и новородоени деца, броят нва гимназиите да си остава почти непроменен. В Кюстендил за последните 20-на години са закрити две-три гимназии – по дъровобработване, „реалната“ и Вечерната. А трябва да са поне още 5 закрити. Що за пародия е обучението в Гимназията по земеделие /Селскостопанския техникум/, Гимназията по лека промишленост /Текстила/, па и по електротехника, по строителство. Трябва да има орязване. Спеицалностите нека остават, ама да се обединяват в едно учебно заведение. За какво е такъв раздут персонал, преподаватели, чиято заплата от 1 септември ще скача до близо 1500 лева. В добрите възрожденски времена по Българско е имало по една гимназия в град, най-много – две. Ама гимназии!!

E, как няма да е червено

E, как няма да е червено
Със заболеваоемосг от 258,29 на 100 000 души на 14-дневна база и Кюстендиска област вече е в червената зона, според данните на РЗИ и информация за кризисиня щаб. 29 пациенти с корона вирус са в болница, но тнито един не е в интензивно отделение. 222 души са диагностицирани и са на домашно лечение, Най-висока заболеваемост е регистрирана в община Дупница 343. В двете болници в този град са приети за лечение 27 пациенти, докато в районната болница в Кюстендил са само два, при това неусложнени случая. Смъртността за последните две седмици е нулева. Високата заболеавемост в Дупница се обяснява и с многото работещи в чужбина, които са на ваканция в родния край. Както и с многото каращи лятна почивка по курортите в Гърция – дупничани по-лесно стигат и предпочитат гръцкото море, казват туроператори. В Кюстендил обаче, разположен на две граници – със Северна Македония и Сърбия, беше установен още през май случай на подвариант на Омикрон, припомнят лекари.
Абе, не трябва да си специалист от ранга на доц.Мангъров, за да разбираш, и то в аванс, че новата вълна беше неминуема. Погледнете какво нещо е – кой и какви мерки спазва .Никой и никакви. Дори и в аптеките и поликлиниките не се носи маска от всички. А кръчмте са пълни, купоните не стихват и по нощите. При ромите и по три денонощия – нон стоп. Защо решихме, че всичко е минало и всичко лошо е зад гърба ни. И какви ли не доморасли философи и капацитети се навъдиха. Срещу ваксините – най-вече. За четвъртата игла, с която в региона има вече с бустер 2 – 362. Ако толкова често се боцкаш, може и да изграждаш някакъв имунитет, но изкуствен, който измества и потиска естествения имунитет и от тук нататък все ще си уязвим и все ще си във ваксинационната! Е, при такава позиция и стратегия – не в червено, ами и в кафяво май ще влезем – не дай, боже!

Давай, д-р Методи, давай!

Давай, д-р Методи, давай!
Инефекционистът от Дупница д-р Методи Попов е вече местна знаменитост. Covid отделението на общинската болница по негова идея набира доброволци при обслужване на пациентите и за електронната обработка на документацията.Обявен е и телефон за връзка – 0886 894 989. Още първия ден, събота, се отзовала жена, която ще помага при изготвянето на епикризите. На доброволците, които учат медицина, времето, през което работят в отделението, ще им се зачита за стаж. Ден по-късно 34-годишинят доктор даде и пространно интервю за местно издание .И си пролича, че „това момче чете много“ и е наясно с много от нещата, които върши в болницата и извън нея. Личи си, че д-р Попов, завършил една доста скромна гимназия в родния си град, медицина в Стара Загора, специализирал в София, ще бъде забелязан /макар, че едва ли тоав са амбициите му/. Просто ще се развива нагоре, и че пациентите му ще го търсят, ценят и обичат. Което в днешните пандемични условия се случва изключително рядко с лекар. Давай, д-р Методи, давай!
Впрочем и в Кюстендил има едно такова откритие за пациентите – кардиологът д-р Галина Таваличка. Която има малшанса да се опари от политиката и вече плътно си е на мястото – в кабинета и на дежурствата в районната болница. И засега пациент не е казал лоша дума за нея. Хвала и. Нека има и такива лекари, нека! За да има и надежда!!

То бива безхаберие, ама

То бива безхаберие, ама
Повече от 24 часа без вода се оказа близкото до Кюстендил /1 км/ с.Ябълково – чешмите потекоха отново в неделя след обеда, оплакаха се местни хора. Авария в напорната помпа наруши водоподаването за часове и за кюстендилските квартали „Герена“, “Запад“ и „Румена войвода“ през почивните В Ябълково, а и от засегнатите от аварията квартали в Кюстендил, през уикенда се изнервяха не само от спряната питейна вода, а и от това, че в непоносимата жега на обявените от оператора „Кюстендилска вода“ телефони за връзка не отговярал никой. Шефът Марио Нешев беше с изключен телефон. Говорителят на Областна администрация Димитрина Симеонова в неделния ден също не можа да даде конкретна информаци за причините, довели до безводието на стотици домакинства в събота и неделя. Техник от „Кюстендилска вода“ все пак поясни към 16 часа пред медия, че напорна тръба засмукала въздух, трябвало да я затапват. Това отнемало време .За Ябълково пускали по-маломощна помпа, която не насмогва. И т.н.
Техникът знае, а областната управа – хабер си няма. И не е само този случай от губернаторския екип да реагират „чак след после“. Когато дошли първите бежанци украинци в Кюстендил, нямало кой да ги упъти към кого да се обърнат. Добре, че някаква хотелджийка се смилила и ги прибрала. А има оперативне щаб, кризисен щал, комисии и пр. от безхаберни чиновници. Но за водата. Преди месец можаха от „Кюстендилска вода“ и Областта да се хвалят как не спирали водата при излязла от строя помпа при станция „Язовир Дяково“ и пак осигурили вода за Бобов дол и за Дяково и Кременик. Смях. Тая помпа отдавна е трябвало да бъде сменена с нова, от Община-Бобов дол дори си я и платили. Но не би. Предишният областен управител инж.Алексанър Пяандурски /комунист, та дрънка/ във всеки един момент знаеше къде има проблеми с водата, къде бушуват и димят пожари, колко са ваксинираните в окръга, колко са болните с КОВИД, как борим африканската чума по свинете, колок бюлетини за поредния вот ще се получат, даже сводките от полицията помнеше. Сега нищо – никой не е в час. Не става така, не става.

Милиони за нищо

Милиони за нищо

dav

Община Кюстендил взема 8,5 мил. лева банков заем, с който ще изплати многогосишни санкции, налагани от МОСВ и РИОСВ за това, че няма депо за разполагане и третиране на отпадъците. Предстои съветниците на предстоящото си заседание да гласуват предложението за за имитирането на общински облигационен заем при условията на първично частно предлагане при параметрите. С решение от 26 май 2022 г съветниците с 22 гласа „за“ и 8 „против“ гласуваха Общината да изтегли заем от 8,5 млн. лева, за да изплати санкциите, наложени от МОСВ. Тога трябва да стане до края на септември т.г. Иначе ще тече рихва. Вече е определена банката, която става финансов посредник на Общината – подразбиращо това е Общинска банка, където си и общинските сметки. Според запознати първоначалната лихва е 2,6 процента, като прогнозиет са до края на годината тя може да нарастне и до 4 прозента. Сумата ще бъде зитеглена накуп, а ще се погасява с две вноски месечно. Банката ще вземе „хонорар“ около 30 хил. лева, задето ще е посредник. зяаемът е рисков до известна степен. Общината няма да залага имоти и обекти като гаранция. И т.н. Добрата страна е това, че тези финанси общината не ги губи, с тези средства може да закупува техника и съдове за сметосъбиране, да ги влага в акологични начинания и др.. Другият проблем е по-сериозен. Това, че вече 8 години не се изгражда регоналното депо, което по проект трябва да е край дупнишкото с.Джерман – местните хора обаче организират постоянни протести депото да не се изглажда. И това депо може и изобщо да не стане. Добре, че край с. Радловци се изгражда сепарираща инсталация, която ще бъде пусната до края на годината и там ще се третират и обработват отпадъците.
Някакви си 8,5 мил. лева.Нищо пари. При тия инфлации, дето предстоят. И едва ли някой ще се притесни, особено от управата на Общината. Те заглобиха 13-14 мил. лева за митичния здравен център, който никога няма да отвори и заработи .И пак управляват. Та некакви си 8,5 мил. Нищо е.

Нашата Пафта

dav

dav
dav
dav

Нашата Пафта
Тръгна 18-то издание на кюстендилската „Сребърна пафта“, органидирана от Общината и читалището ансамбъл „Пауталия“ с ръководител Валентин Кенов. С участието на танцьори от 4 континента – от Индия, Иран, Аржентина и Бразилия, Мексико, Унгария, Сърбия, Северна Македония, България.Чудесно. Знойни тийнейджърки от Бразилия, пращящи за самба, темпераментни аржентинци, артистично и с почти магьосническо поведение индийци. И т.н. Съседите сърби и северномакедонци – тях си ги знаем. И наши – от Кюстендил, Ресилово, и още отнякъде. Магията на танца я има, три вечери щи я има пред миришещия на пресни лепила и латекс новореновиран градски театър.
А, че става дума за наша Пафта – личи си по организацията и вялото откриване. Това предварително обявени часове, конферанс без никакъв ред и сценарий, забравете за режисура, изобщо.Нашенското си туткане и неразбория. И най-весокопоставеното присъствие – зам.-кметът па духовните дейности и екс областен управител Виктор Янев.Какво да говорим. Трябва много по-добре да се организират тия събития, Пафти-те, де! Заслужава си.

Все е Българско

dav
dav
dav

Все е Българско

dav

dav
dav
dav

Паметна плоча с имената на загинали 25-ма от селото във войните беше открита на Илинден, когато е и празникът му, в кюстендилското с.Радловци. Идеята е на иниициативен комитет и със спонсорството и съдействието на ВМРО. Паметната плоча и новонаправеният навес с чешма оформят един приятен кът в центъра на Радловци. И това радва местните хора. Така е станало, че Кюстендилско в петте воийни за 60 години от Сръбско-Българската 1885 год. и до и през Втората светован война е дало стотици загинали по бойните полета и нека бъдем достойни за тяхната памет, каза в словото си директорът на Регионалния музей в Кюстендил Валенти Дебочички. А съпредседателят на ВМРО Александър Сиди свърза събитията преди 119 години, Илинденско-Преображенското въстание, със сложния момент по българо-северномакедонските взаимоотношения днес. „Излиза, че тези имена на плочата зад мен са загивали за някакъв чужд език, за някаква чужда кулгура, за някакъв друг народ. Така излиза според някои хора оттатък ей тази планина, които вярват на някакви евролиберални ценности и които ни разказват, че оттатък тая планина живее някакъв друг народ.Тези хора от паметната плоча са загивали за единното ни отечество – Мизия, Тракия и Македония. Нищо по-малко.И това трябва да разказваме на децата си“, отлезява Сиди. Доброто е, че словото на Сиди, на историка музейник Дебочички, беше харесано и одобрено от всички до площадчето в Радловци. И от ония, които иначе безучастно си пиеха бирата на сянката под стрехите на кметството .Но и те го казват . Това, все е Българско! Щом и в Радловци, където скуката е ежедневие, а мирисът на боклука от сметището наблизо не отминава, работата е ясна!