Месец: юни 2019

Море, да запеем

Море, да запеем


Три дни продължи 13-ят международен фестивал с конкурс „Пауталия-2019“ до централния пл. Велбъжд в Кюстендил. Програмата продължаваше по 12 часа – всеки ден, а изпълнителите се качваха на сцената и при над 30 градуса. Две журита, едното оглавявано от народната певица Олга Боросива, почетна на Кюстендил, другото – от последния носител на награда „Грами“ доц. Георги Петков, оценяват изпълинтелите от България, Македония, Сърбия. През трите дни във фестивала, който трябваше да приключи тази вечер след 20 часа, участваха около 3500 певци, танцьори, изпълнители. Дойде и група деца, чиито родители са на гурбет в Германия, те учат там и усилено изучават и репетират български фолклор. Според директора на фестивала Иван Андонов общият брой на участниците набъбна на около 3 500.
Хубаво, ама необходима ли е такава масовка. Пеят и групи, дошли на екскурзия, спонсорирани от съответната община в по-отдалечен край на България или от местен благодетел бизнесмен. Изпяват и си продължават с екскурзията. Олга Борисова и доц. Петков сигурно най-се споглеждат за някои от изпълненията. Пеята се познати, обичани песни. Ама – като не става, не става. И така наречените ръководители да се намесват навреме и да отказват тия, дето не стават. Е, не може село от 30 човека да вади певческа група, която извива ли извива позната българска песен. И учителките по пеене, които водят клас или школа срещу съответно заплащане от родителите которят и которят момиченца и момчета да пеят фолклор. Имаме предложения към Андонов. Колко от явявалите се на 13-те негови фестивала са станали известни, професионални изпълнители, записали са диск /албум/. Колко.
Море, да запеем. Да не питаме.

Юг News

Така се асфалтира

Така се асфалтира


503 000 лева да бъдат пренасочени по бюджета за асфалтиране на улици в Кюстендил, гласуваха общинските съветници. Предложението е на кмета на общината Петър Паунов за компенсирано намаление на капиталовите разходи от целевата субсидия за 2019 година. Така за изкърпване и ремонти на уличната мрежа за т.г. са предвидени 1 милион и 239 хил. лева. В изготвения вече списък за ремонт са включени компрометирани през зимата и пролетта 56 участъка в различни жилищни квартали, включително и централната градска част. Експертна комисия е дала становище, че текущото им състояние повишава опасността от пътни произшествия. Изкърпването на 34 улици започна през април, за което от други финансови източници по бюджета са осигурени около 800 хил. лева. „Ако няма дъжд, ще асфалтираме“ , обобщава градоначалникът. То е ясно.
Така се асфалтира – метър по метър, улица по улица. Бавно – да видят повече хора. Та като им замирише на нов, ухаещ асфалт, да си спомнят кой им го е осигурил. „Пиша и звъня на общината от години за една яма на моята улица /продължение на тая покрай ПМГ/. Дойдоха да кърпят и понеже ме знаят, че все недоволствам, моята дупка я подминаха. Извиках им на работниците, че отминават. Не ме чуха. Като изнесох по бира – върнаха се и асфалтът стана. Но направиха обратното на това, което сикахме – обратен наклон и сега гьолът по улицата ни е по-голям“, разказва кюстендилец, бивш контрольор по градския транспорт.
Това с бирата е между другото. Ясно е, че асфалтът носи добри проценти – преди всеки вот.

Юг News

Михаела

Михаела

С 23 гласа „за” от 30 гласували общински съветници /при състав от 37 мандата в минипарламента/ Михаела Крумова бе преизбрана за председател на Общински съвет. „Надявам се да приключим един успешен 4-годишен мандат. Успях да ръководя един конструктивен ОбС. Дали сме взели правилните решения, времето ще покаже. Старали сме се да работим в интерес на община Кюстендил и нейното развитие”, заяви след преизбирането си Крумова. И бебетата по количките с майки  под сенките в градинката пред общината знаеха, че ще бъде избрана. Това ротационен принцип за председател, въведен от сегашния кмет /три мандата/ Петър Паунов – няма такова нещо. Ротация няма и няма да има. Михаела ще е начело малко повече от два месеца. После ще попадне в кандидат-съветническата листа на ГЕРБ и дясната коалиция „Кюстендил“ и ще трябва да напусне поста на заместника Ангел Ангелов /АБВ/. Ако и той не е кандидат. И т.н.
Вървят приказки, че Михаела Крумова ще е и кандидат за кмет на Кюстендил, защото на Паунов взело да не му се градоначалства и търси продължение за себе си по София. Дори и в Светия синод можело да го вземат – доказал е набожността и каноничността си. Доколко ще стане, не се знае. Няма кой да каже. Няма. Като ротацията. Едни и същи. Едни и същи.

Юг News

Така така

Така така


Екипът на Спешния център в Кюстендил и 6-те филиала в региона събраха над 7 хил. лева за лечението на 14-годишния Теодор Велинов, който се лекува от остеосаркома. Майката на момчето работи в Спешното като фелдшер. За лечението на Теди са необходими около 300 хиляди евро. Колегите й лекари, фелдшери, сестри, санитари, шофьори на линейки, хората от персонала се отказали от предвидените по колективния трудов договор средства СБКО и предоставили парите на семейството – превели ги организирано на сметката на момчето. Дали пари и от Асоциацията на спешните медици, каза д-р Ерик Росецки от отделението, който е председател на синдикалната организация в Спешното. На няколко места в районната болница има поставени кутии, в които работещите в здравното заведение пускат лични пари за лечението на Теодор. Вчера родителите и Теди заминали за Германия, където ще продължи лечението му след втора химиотерапия, казаха познати на семейството. „Продължаваме да събираме пари, дано Господ…“ , кръсти се шофьорът линейкаджия Стефан Джонев. В Кюстендил продължава благотворителната акция по събиране на средства. Парите, събрани по сметката за лечението на 14-годишния Теодор Велинов в града, са около 89 000 лв. В хелпкарма събраните пари са 37 672 €.
Така така – така. В тоя град, в който завистта, византийщината, дори и недобронамереността, определят убежденията и поведението на немалко хора, дори и спешните събират пари за момчето. Спасението е възможно, ще стане. Давай Теди, щом и колегите на майка ти, го правят, това е знак. Хубав знак. Обикновено между колегите нещата не се получават. Сега е ред и на докторите, от цялата болница, и извън нея да напряват същия знак. И ще стане.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА
IBAN:BG25UBBS80021083543740
BIC:UBBS BGSF
Титуляр:Теодор Даниелов Велинов

Юг News

От къща за гости до къща за гости

От къща за гости до къща за гости

Къщите за гости в Сапарева баня, финансирани по Програмата за развитие на селските райони и от ДФ „Змеделие“, се проверяват от експерти на фонда по заповед на министъра на земеделието Десислава Танева. От всички платени 746 прокета в страната в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони /ЕФЗСЗ/ е близо 82 мил. лева. От около 120 такива обекти в курорта Сапарева баня с евро пари са изградени по-малко от 20, казаха от общината. Останалите са изградени чрез банкови кредити, със самостоятелни средста и др. На място се правят ревизии на всички документи, доказващи реалното функциониране на съответния обект като място за настяняване на гости. След прокуратурата и икономическа полиция сега се прави проверка и от ДФ „Земеделие“, което може да се окаже и излишно, казват собственици на къщи за гости в града. Пръви са. И да е имало някакви пропуски, те вече са отстранени – кой ще се остави да го цапардосат разни проверяващи. Проверки са правени и от общината. „Нямаме никакви пропуски, работим по правилата – на 100 процента“, каза Лазар Маргин, бивш строителен предприемач, построил семеен вилен комплекс с 4 самостоятелни къщи за гости с 8 апартамента и 32 места за нястаняване, завършен през 2014 год. В комплекса работи цялото семейство плюс две камериерки. Повечето собственици на къщи за гости и хотели в града вече декларират нощувките за посетителите. Ако през април не е подадена и една деклараци, то за май ситуацията е друга – подадени са десетки декларации, каза кметът на общината Калин Гелев. Изплащането на таксите и туристическия данък става по-късно, уточни той.
Нищо няма да излезe и от тия проверки – както някога хеликоптери и дронове снимаха митничарските селища по Свиленградско. Нищо и нищо. Но неволно се налага изводът – на кой са раздавани стотици хиляди в евро, за да сторят такива комплекси. Всеки ли можеше. Да ги извадят поименно тези 748 платени обекта на отчет в земеделското министерство. Кой какъв е, чий роднина, баджанак, сватанак, кумова рода, балдъза и пр. и пр.  Защото има къща за гости и къща за гости. В приключилото гранично селце Уши също има къща за гости. Стоматоложката д-р Виржиния Захариева, родена там, я изгради в стара къща постройка. Я събира 10-12 деши, я не. И се пълни само веднъж в годината – за събора на българо-сръбската дружба и приятелство на „Славчето“. Иначе няма никой. Да отидат да я проверят и нея. Така, че – от къща до къща, все е за гости.

Юг News

Милиони за театър

Милиони за театър

Сградата на общинския театър в Кюстендил – с около 3 200 кв. метра застроена площ на 4 етажа, ще бъде санирана и обновена, казаха от общината. Предвидените средства са до 3 мил. и 100 хил. лева и те ще бъдат осигурени чрез общински заем. Тази вечер мина насроченото обществено обсъждане за поемане на дългосрочен общински заем, на което гражданите можеха да поставят въпроси и да изразят мнения по предстоящото реновиране на театъра. Дойде само един човек, който искаше да види техническия проект. Посъветваха го как може да го намери по сайтовете. Т.е как да не го намери. Освен сградата, която по думите на шефа на театъра Чавдар Ненов, е най-голямият комплекс за сценично изкуство в Югозападна България, ще бъде реновирана и градинката около театъра. Абе, направо се прави новореновиран парк „Театъра“, като „Галерята“. Ще има два шадравана на площадчето пред театъра, нови алеи, ще се подмени облицовката. Така – 6 милиона лева. 3 милиона за сградата, която на режисьора, поставял постановки на тукашна сцена Минчо Събев прилича на баня, близо 3 милиона за парка. Чрез дълг /заем/ по фонд „Устойчиви градове“ – който може, да си го представи.
И още общински дългове се задават. За компостираща инсталация на боклука при Радловци -1,2 мил. лева. Него по ФЛАГ. Към облигационния, който кюстендилци плащат от 2011 год. за здравен център, който така и няма да проработи. За него главницита и лихвите не се споменават. Затова пък на общественото обсъждане стана ясно, че по „Устойчиви градове“, какъвто очевидно е и Кюстендил, ако се върне преждевременно част от дълга, следва санкция в полза на банка. А, как иначе. Затова ще се плаща по 15 хил. лева на месец за погасяване. По ФЛАГ нещата изглеждато по-безобидни.
И понеже става дума за театър, да е театър. Директорът Чавдар Ненов обяви, че институцията му сама ще погасява задължението по реновирането, т.е. по заема. Сметката била проста – годишно на банката /ОББ/ ще се превеждат по 180 хил. лева, театърът, чийто годишен бюджет е около 500 хил. лева, е на печалба от 250 хил. лева. А, сгига.
На тоя град му върви на управници – открай време е така. В зората на демокрацията зам.-кмет по финансите беше Борис Гьорев, дипломиран финансист, за известно време оглавяваше и регионалната служба за вътрешнофинансов контрол. Та Гьорев казваше – „възхищавам се от хора, които харчат пари, дето ги няма“. Добра реплика.

Юг News

Феномен ли е черешата

Феномен ли е черешата

Да, почти е ясно. Че е феномен. 35,5 мм в диаметър, обрана в близкото с. Граница, е най-едрата череша за Празника в Кюстендил. Тя бе представена от НЧ „Просвета 1920“ – с. Граница. Интересното е, че и преди 5-6 години череша от Граница пак беше победител, тогава плодът „обади“ 36 мм в диаметър. Наградите за най- атрактивно вешало /пръчка с нанизани на нея череши/ и най-оригинално пано пък бяха спечелени съответно от – НЧ „Спасовица 2008”- с. Николичевци, и НЧ „Славчо Темкин 1911” от с. Драговищица. И в двата случая решаващ принос в аранжировката и оформянето, в „дизайна“, и участие имат кметиците Спаска Методиева /Николичевци/ и София Плачкова /Драговищица/. Така де. Драговищица печели първо място и парична премия и за най-добър сладкиш, приготвен „с учаситето“ на черешата. Надпреварата мина в неделния ден, а водещ бе шоуменът Драго Драганов.
Такова задръстване от коли, тръгнали в съботния предиобед, Кюстендил няма да доживее скоро. Кола след кола – така до Невестино. И задръствания станаха. Хиляди се изсипаха. И си купиха да опитат череши – по сергиите на ул. Демокрация при областната управа. По 3-4 лева за килограм – нищо,че на битака си бяха по 1,50 лв., а изкупната цена на разкошния плод по градините е 1 лев за килограм. Важното е да я вкусиш при по-така обстоятелства, празнично. Що търговци взеха хубави печалби тия три дни покрай черешата. Накрая, събирайки стоката си по бусовете, качиха и по щайга кюстендилски череши. А чужденците – японци, китайци, евреи, руснаци, не се наситиха, не се отделяха от масите с пана и композиции с череши. Е, имаше и някои неочаквани „постъпки“ покрай черешата. Двама мъже показваха хвърчаща икона календарче и събираха дарения за Дряновския манастир. Малко народ им вярваше и отминаваше. Някои от елементите на празника се повтарят /не това с иконката и Дряновския манастир/ – за 12-и път, и трябва да се променят, трябва. Кметът, ако се реализира и в четвърти мандат, вероятно ще търси някои нови неща за черешата, тя му носи голям имидж.
И така – супер! Да похапнем още по дръжчиците със страхотния плод по щайгите и панерите.

Юг News

Учителят живот

Учителят живот


Деца са установени по черешовите градини в Кюстендилско от трудовите ниспектори вместо да са на училище, казаха от регионалната инспекция. За случаите са уведомени РУО и Агенцията за закрила на детето за вземане на отношение по компентност. Случаят е в с. Шатрово, където има присгигнали цяла колония ромски семейства от Северозападна България и Сливенско, за да берат череши срещу добра дневна надница. Как се постъпва в такива случаи, когато деца са на полето или при земеделска дейност на открито. Записват се имената им и се пращат на 2 агенции – на Агенцията за зарила на детето и на Агенцията по социално подпомагане и до РУО-то /Регионалното управление по образованието/ за компетентно отношение, обяснява инж. Валентин Златински шеф на инспекцията по труда в Кюстендил.
И защо така? Нали се знае, че циганите от Вършец, Берковица, Сливенско и пр., които се изсипват в Шатрово, първата им работа няма да е да запишат децата си да учат в най-близкото училище, т.е. – в Бобов дол. Те и по месторождение не ходят на училище, та в Шатрово по черешобера. Няма такова нещо. Нека си ги записват инспекторите на Златински. Щели да им спрат социалните – да, бе! Докато ги хванат, ще мине и лятната ваканция. Нека са по градините, дори и една череша да не откъснат или и една щайга да не натоварят. Ще гледат, че някои от техните бачкат. И ще се учат. Животът е най-щедрият и най-безмилостният учител. Това е.

Юг News

Зареждане – който може

Зареждане – който може

В Кюстендил е монтирана и пусната зарядна станция за електрически автомобили, обявиха от Общината. Устройството е на паркинга при градския театър. Това е част от мерките за създаване на екологична среда в града, коментираха от общинската администрация. Зарядната станция е от най-ново поколение хикс серия, производство на дружество от Австрия, гарантиращо безопасност при зареждане на произведени при заводски условия хибридни електрически автомобили. Тя е с безжични комуникации и с редица параметри, които гарантират безпроблемно зареждане. По коментари на КАТ „Пътна полиция“ и от общинската управа, засега в Кюстендил няма закупен електроавтомобил. Откриването на зарядната станция ще стимулира това. Надя Каратова, заместник кмет на общината: „С цел не само гостите на града, които идват тука с електромобили, а да има и граждани на Кюстендил, които да бъдат стимулирани по този начин да си закупят електромобили и по този начин ще има къде да ги зареждат. Как да си купят автомобил като няма къде да го зареждат“, мотивира придобивката зам.-кметът по финансите Надя Каратова.
Неофициално се знае, че в града има два електромотора /мотопеди/ и една хибридна кола, които сигурно ще са първите заредиил при театъра. Докъде се стига с едно зареждане – станията не казва. До София например – 90 километра. Там пак зареждаш. Първите коментари са, че това е скъпа работа и 99,8 % от кюстенидлци ще продължат на бензин и на дизел. Другите коментари са, че и това е кметска, Петър-Паунова, работа. Предизборна. Той така обича – да се изсилва. Забрани найлоновите торбички, забрани пушенетоо в затворени помещения /но почти навсякъде си пушат/, предприе акция „Зона-50“, много преди балканците да почнат минават по безброй пъти на ден до Кюстендил. Да се регистрират за бълтарско гражданство.
Сега ще подкараме и електромобили. Ако трябва. И който може. Който не – т.е. всички, ще я карат както си я карат.

Юг News

КАТ да не брои и да не държи жертвите „мирно!“

КАТ да не брои и да не държи жертвите „мирно!“

100 нарушения по пътищата за по-малко от 20 часа регситрира КАТ-Пътна полиция по пътищата в Кюстендилския регион, обявиха от областната дирекция. Отново най-честото нарушение е движение с превишена скорост. Операцията за контрол на пътното движение започна вчера в 14, като до 10 ч. днес, са направени 83 клипа с мобилна камера. Санкционирани са 2-ма водачи за неправилно изпреварване, 4-ма – за неспазване на пътни знаци, 2-ма – за неправилно спиране, 6-ма – за нередовни документи, 1 – за говорене по мобилен телефон, 2 – за неизправни светлини, съставени са 11 акта за установяване на административно нарушение. Издадените електронни фишове са 83, връчени са 10 ел. фиша, които са били издадени за други нарушения.
Нищо сензационно. На следващата операция числата ще са нагоре. И няма как да не е така. При тоя стрес, при тая наша битова и най-вече психо мизерия, зад волана няма как да си безупречен. Колкото и да си растат санкциите по закон. Като нищо вкъщи, в службата, в банковата сметка, в съзнането ти не е наред, така ще е. Затова нека да не се броят всеки ден жертвиите по фиш и акт. Това не помага. Ама и как. Истинско удоволствие им е на ченгетата да спират, да „респеткират“ и насмитат спрения, в някои случаи и да се гаврят. Кога ще им кажат началниците, че такова респектиране не е необходимо. И не може ли срещата с тия, униформените на пътя /и по принцип/ да са по-кратки. Един фиш го пишат един час. През това време трябва да стоиш мирно до колата си. И да не шаваш. Жертва си. Стрелял си по папата /не дай боже!/ Ама те карат така да се чувстваш. И за най-дребното нарушение.

Юг News