Месец: февруари 2019

Е, как – бруцелоза

Е, как – бруцелоза


Нови случаи на заболели животни от бруцелоза са установени в кюстендилското село Вуково, където коварното заболяване върлува през август и септември м.г., казаха от агенцията по контрол на храните. В частна ферма в селото са евтаназирани всички животни – овце, свине, кучета. Прави се дезинфекция на обекта, който ще бъде затворен за минимум 5 години. До дни се свиква областната епизоотична комисия, каза зам.-областният управител Райчо Цветин. Огнището е предишното – фермата на Явор Бошикьов от Бобошево, където лятото на м.г. бяха умъртвени около 20 овце и шилета.
Е, как – бруцелоза. През 2015-а по цялото Рилско корито. Цели стада, над 300 умъртвени животни, дори и биволи. 52-ма оцелели, пръвият е ветеринарен доктор, още се лекува. Сега – Вуково. Как па толкова време така нар. ветеринарни власти не можаха да се справят на ей толкова. Фермерът Бошикьов има бизнес с коли в Италия, фермерствот му е последна грижа. Лятото на м.г. каза, че ще закрие фермата. Ето как – на 100% болни животни. Кой го проверява през това време. Кой проверява коняра Петър Пищелов по Осоговски балкан с конете под снега. Никой. Все така. Никой. Чиновници от всякакъв ранг, които само мърлят и мажат и крият нещата. Що па един не каза, че това във Вуково не може да е ферма. Това в Осогово – също. И не само там. Навсякъде е така.

Юг News

По Калин Терзийски

По Калин Терзийски

Свеж повече от всякога писателят Калин Терзийски събра десетки наистина четящи и с интерес в тази сфера кюстендилци в залата на Килийното училище /“Прекрасна зала!“/. Наистина нямаше нищо нагласено и досадно и тягостно, каквито са обикновено 99,99 % от подобни сбирки с гостуващи „автори творци“. Терзийски извади някои от своите житейски и писателски постулати, екзистенциални домогвания и прозрения, каквито могат да се прочетат в книгите му. Умело и без манипулиране ги дообогати „на живо“ с примери от това, което животът му е поднесъл и той се е справил – къде добре, къде не чак толкова. „Човек е от много личности. Доброто и лошото, прозното и красивото преливат. Човек сам, опипвайки, намира своя истински, своя правилен път“, без да наставлява, каза пред слушащата го адски внимателно аудитория. Разбра се и всички повярваха, че Калин Терзийски вече не пие. Сам си е победител с порока – така да го наречем по инерция. Прекрасни цитати вкара в монолога си от микрофона писателят. А повод за идването му бяха двете му най-нови книги – „Сол“ и „Мечката и други разкази“.
И актуални тип „Уикенд“ и „Шок“ мотиви подхвана пред слушащиге го Калин. Убедително, с разбиране, с вяра и отстояване на вътрешна убеденост. Супер! Дано и в Кюстендил да стават по-начесто такива срещи. Дано.

Юг News

Блъф роуминг

Блъф роуминг

Предстои приемане в началото на април т.г. на ново роуминг споразумение за 6 балкански страни, което предвижда тарифа от 70 евроцента за мегабайт, обяви в Кюстендил еврокомисарят по цифрова икономика и ощество Мария Габриел. Такова има от 2014 год. – сега обаче се добяват и Албания и Косово. Следващата седмица предстои среща в рамките на Европейското бюро на регулаторите и пленарната им сесия в Будапеща, на която да бъдат финализирани последните технически детайли по процеса. Намаляването на цените на роуминга със съседните Македония и Сърбия продължава да бъде основен приоритет в работата на българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Конкретно – от 1 юли 2019 г., цената за мегабайт ще бъде 70 евроцента, а сега е 12- 14 евро.
Дай, боже, ама да не стане „Мики Маус“, както се изразяват по кръчмите. Защото в края на ноември 2017-а на среща с министри, държавници, кметове на погранични общини в Кюстендил при областния шеф Виктор Янев всички се кълнеха, че роумингът за Западните Балкани ще падне на 1 юли 2018 год. Сега нов 1 юли. Май и това ще излезе блъф. Пуснете от Македония една снимка по мейл, или от Босилеград – и ще ви стане ясно. Ама Габриелката обещава щедро пред средношколците, които ще кажат на родителите си вечерта кой е идвал днес в училището им. А тия родители /а някои и от тийнейджърите/ ще гласуват на евровота през май. А преди избори и след лов се лъже най много – пак кръчмарски е лафът, но е точен.

Юг News

Ший мама!

Ший мама!


Около 500 са регистрираните безработни висшисти в Кюстендилския регион, по информация от бюрото по труда в областния град и в Дупница. Същевремнно в Дупница след Нова година е обявено само 1 работно място за специалист с висше образование – търси се строителен инженер. В Кюстендил свободните места за висшисти са 22. Пак е нещо. Прави впечатление и това, че новоназначените на работа в общиините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Кочериново и Рила само за януари са 1501, от тях обаче – нито един висшист. В бюрото по труда в Дупница 88 са регистрираните висшисти икономисти, 39 – педагозите, 53-ма с инженерни специалности, за които обаче няма никакво търсене. Запотва пък се търсят стотици за шивашките цехове, нароили се много в Дупница и района, като опаковачи в магазини, заварчици, бачкатори по строителни обекти и др.
Малко по-добре са нещата в областния град. Където нивото на безработицата при висшистите към 31 декември 2018 год. е 9,6%. от общия брой безработни. Над 30 младежи висшисти са започнали работа по различните програми на Агенцията по заетостта. Най-много се търсят лекари – за спешното отделение към районната болница – 14 места, три от които според очакванията ще бъдат заети следващите месеци. Но и в Кюстендил е тежка участ да си висшист без работа, казват експерти.
Много висшисти, бе. Щом 500 са на борсата, а и колко стотици не се регистрират. Ама как няма, щом над 60 ВУЗ-а бълват дипломирани нон стоп. И те директно – на борсата. Затова ще ни сервиват или наливат водката висшисти, а не места и метат плаца – ГКПП-Гюешево преди две години назначи за тази работа инженерка. Човек с две висши образования се хвана призовкар към съда. Все такива. Ясно е, че диплома от ВУЗ си е никаква перспектива. Тогава. Защо куцо и сакато се е затирило към висшето училище и образование. Някаква тъпа инерция от соца: „Учи мама – да не работиш“. И стана тя, та се не видя. Докога с „учи мама“. Време е да стане актуалното: „Ший мама „!

Юг News

Тъпи и упорити

Тъпи и упорити

Десетки жители от дупнишкото с. Джерман и района излязоха на пореден протест през уикенда срещу проекта /от 2012 год./ за изграждане на депо за отпадъци край селото им. До месеци монтирането на инсталацията трябва да започне, това поражда още по-голямо недоловство и напрежение сред местните жители. Според органиаторите това е десетият пореден митинг на хората от селото. Борислав Тасков, председател на създаденото преди 5 години сдружение „Бъдеще за Джерман“, увери, че ще се борят докрай срещу безумието да се изгради такова съоръжение в м. Спротива на около 200 декара земя, част от която е земеделска и засявана всяка година. Екокатастрофата е неминуема, гневят се местните жители. „На това място сме изградили и параклис, има поставен кръст. Разчитаме на божията помощ, но и на премиера Бойко Борисов, който единствен може да ни разбере“, пламенно се обърна към протестиращите Тасков. Последва 15-минутна блокада на гл. път Е-79, полицията създаде перфектна организация и инциденти не бяха допуснати .В първите редици на протестиращите и сега беше местният свещеник отец Кирил Васев. Протестиращ бе дошъл с гайда – не я наду, оказа се бутафорна.
Всичко се повтаря за десети път. По секунди, дума по дума, крачка по крачка. А проектът си напредва. Утре и жандармерията ще цъфне в Джерман и монтирането ще започне. И тогава. То в центъра на Виена има завод за преработка на отпадъци и никой не ходи с противогази. „То техният боклук не е като нашия, не мирише“, заключи джерманец. И все така. „Това е прозорецът ни. Нема да се предадем“, твърд е и отец Кирил, сочейки местността Спротива, където сега имало лозя и ниви. Не се виждат от протестите, ама – карай. „Тия тука по Джерман сите са сбъркани, до един. Те ги сега, па врат нещо. Не ме интересуват“, отмина така нар. протести циганка, дошла в студения съботен ден в селото по нейни си работи.
Пак ще протестираме – изпроводи медиите цитираният многократно червен активист Борислав Тасков. Тъпи и упорити.

Юг News

Няма да е чисто

Няма да е чисто

Започва почистването за нерегламентирани сметища в 70-те села на община Кюстендил, съобщават от администрацията. Това ще се иpвърши по график най-късно до 10 март с техника, осигурявана от общинското предприятие „Чистота“. Екипите на ОП „Чистота“ са пренатоварени тези дни – те почистват по три пъти седмично при ромския кв. Изток, където непрекъснато се появяват нови и нови купища боклуци, почистват терени за нов строеж в един от кварталите. Чистят и терен за нов гробищен парк в кв. Вътрашево. Но ще заделят и техника за селата. В едно от най-големите села Соволяно например ще бъдат премахнати поне 2 нерегламентирани сметища, каза кметът Пламен Илиев. „Имаме напредък – м.г. сметищата бяха 5. Имаме три контейнра за смет, ама някои слагат боклука си до контейнера или го товарят на колата и го изкарват извън селото. Трудно се възпитават хора“, добави Илиев.
Така си е. По селата масово се оплакват, че контейнерите им са високи и затова сипват до тях. А в немалко от махалите и не ходят до контейнерите – джиткат всичко в реката, която тече през почти всяко село. Което е пълна, ама пълна простотия. После дойдат пороите и стават бели и бедствия. Мръсните канали на нашите хора също са в реката. Но това – хайде, да го приемем някак. Най-страшен е мързелът. Нашенецът просто го мързи да чисти и подрежда по и около двора си. До 8 часа сутрин вече е ударил две ракии в местния олющен и мръсен магазин на Наркооп-а, лющи карти със съмишленици, но не си е вкъщи да сработи нещо. Няма такива работи. И затова повечето от селските дворове са да не поглеждаш. Да ни простят в Жабокрът, където всяка година върви конкурс за най-красив двор. Ама и там стана конфузия. Дворовете чисти, та чисти, а по поречието на Струма купчини всякакъв боклук. Така, че – нема да е чисто по селата. По какъвто и график да ги чистят.

Юг News

Пешеходецо, братко

Пешеходецо, братко

36 пешеходци са глобени в Кюстендилския регион за дните от 4 до 15 февруари т.г. в рамките на специализираната полицейска операция с акцент върху нарушенията, извършвани от пешеходци, обявиха от областната дирекция на полицията. Глобата е 20 лева за нарушител. В 4 от случаите възрастен е водел дете и не е спазил правилата – пресякъл, както му дойде. По 100 лева са глобени двама водачи, не дали предимсво на пешеходец на обозначено за това място. Проверките са извършени в райони с интензивно пешеходно движение и на места, където най-често се наблюдава неправилно и рисковано пресичане на уличните платна от пешеходци. Най-много са нарушителите пешеходци в областния град – където, особено по централния бул. Цар Освободител, пешеходните пътеки тип „зебра“ са буквално през 20-30 метра. От месеци има идея да се монтират пеещи светофари, но и това не става. Защото има и доста, които са „против“.
Глобени, глобени. Колко са си плитили или щи си платят санкция. 20 лева да ти вземат на днешно време – хич не е малко. А че се пресича безразборно, това го вижда, а и го прави – като че ли, всеки от нас. Та да има и глобени. Но горкият пешеходец. Как да пресече за 15 секунди, колкото му дава светофарът при Трето ОУ, трябва си атлетическа подготовка, иначе ще те забърше някоя от толкова бързащите коли. Как да пресече при така натовареното като интензивност движение при кафене „АБС“ – чакаш 10 минути, най-близките зебри са на 50 и на 20 м. Обикаляне. При гарата правилно затвориха сдалата отвякъде метална пасарелка над жп коловозите. Но с какво я замениха. Пешеходецът си е направил пътечки директно през линиите. Трудно се върви и закъм „Търговия на едро“ при подлеза, особено при дъжд. Общината обеща да прави мост срещу Кауфланд, та да не се извърта с километри с чанти в ръка от страна на пешите посетители на комплекса. Ама не става.
Та – пешеходецо, братко. Малко се мисли за сгодите ти при пресичане на булеварди, улици и жп линии. Затова – „давай направо!“. Не всеки ден глобяват.

Юг News

bst

Просто нищо

Просто нищо

Десетки кюстендилци предприеха за четвърта поредна вечер протест при Арката на централния пл. Велбъжд, за да изразят недоволството си от работата на институциите, от неефективния контрол на общината по действията и престъпления в ромския кв. Изток, откъдето са повечето участници в масовото сбиване в неделя сутринта пред заведение в центъра на града, когато беше убит 35-годишният Валери Дъбов. Официално полицията, прокуратурата, разследващите представят случая като битов конфликт, в града обаче считат, че проблемът е по-сериозен, антиромските настроения в Кюстендил нарасттват. И това се усеща. Някои от протестиращите коментират, че мъжете, които се противопоставили на групата роми биячи, са герои. Пръв е Валери. Затова на площада се събират в кутия за дарения пари за адвокати, за подпомагане на семействаат им – предстоят дълги съдебни процедури и „правни маратони“, ще трябват средства. Млада жена от организаторите на протестите обяви, че получават заплахи в социалните мрежи. Кой им пише такива стъписващи послания. „Гольовците“, без да се замисля, казва тя.
Ей, такива неща се коментират при бденията на Арката. Полицията, кмета, Гольовците и пр. Откъм чисто любопитната им страна. Кой какво. Има недоволство, ама какво от това. Не е за пръв път. Всичко е едно говорене, дори го правят за разнообразие повечето. Да не са си дома или в кръчам с приятели. А така – на открито. На Арката – и народ ще видят и тях ще ги видят. И всичко приключва за по-малко от час. Някои вземат децата си, бутат се и колички, кучета на каишка. И нищо. Защо не се излъчи контактна група, лидери, които да идат на важните места и да тропнат по бюрото. „Това и това“, „Така и така“. Да направят предложения. Да искат оставки – на местно, на градско ниво. Да нагазят в самата тиня – долу, в гетото да идат, жандармерията ще ги пази. Да се създаде някакаъв обществен съвет с представители на институциите само за ромите. Всеки ден да е ясно какво става в гетото. И всяка нощ какво става там. Проституция, дрога, лихварство, рекет. Там не спира. Ако трябва половината квартал да бъде разследван по тия показатели, ама да се прави нещо.
А то – просто нищо. Бдение.

Юг News

Дръж се, Апостоле

dav
bst
bst
dav
bst

Дръж се, Апостоле

 

Десетки кюстендилци, доста от тях – дойдоха неорганизирано, кметът на общината Петър Паунов и екипът му, областният управител Виктор Янев и от администрацията, представители на обществени организации и клубове, групи от училищата, най-многобройна от спортното училище „Васил Левски“, граждани участваха в поклонението пред бюста на Васил Левски на Ларгото в центъра на Кюстендил за 146 г. от гибелта на Апостола. Бяха поднесени венци и цветя. Ученици представиха прочуствен рецитал за Апостола. „Има много с куршумени рани титани в света ни хубав и син, но ти Апостоле си един“, прозвуча от микрофоните за поклонението. Левски е държал в ръце кокичета, като го водели към бесилото, се разбра от рецитациите. Изви се дълга колона от чакащи да сведат глава и да положат цвете пред най-великия българин.
Къде ли не и от кого ли не се органиираха  сега поклонения, отбелязвания, рецитали, ония от „Традиция“ дефилираха на доста места – и тоя път. В милия ни Босилеград имаше две поклонения. За втора година. Едното на кмета, другото – на културния центъра, КИЦ-а. И какви ли думи, думи не се изговориха. Няма по-велик от Левски, и Титаните му отстъпват. Той е „един“. Абе, щом така ще я караме – няма спасение. Де да беше отнякъде да чуе какво върви при всяко 19-февруарско събиране и поклонение, както и на 18 юли – рождението му, но тогава – в жегата, може би, нещата са по-поносими. Затова – дръж се, Апостоле какво ли ще чуеш още за себе си. И да повторим старата ни идея – крайно време е някой да напише една обективна, безпристрастна, без високопарие, без ореолщина и възвисения една негова биография и жовотопис. Ама, без преувеличения и съчинения. Да разберем – вече е крайно време, какъв е бил. В това е дългът ни. Не знаем всичко и какъв е бил.

Юг News

Добрите са така

Добрите са така

Стотици кюстендилци излязоха тази вечер на бдение в знак на съпричастност към семейството на убития при масовото сбиване пред заведение в центъра на града в неделя сутринта 35-годишен техен съгражданин Валери Дъбов. Бдението продължи протестите на кюстендилци, които настояват по-постоянен и по-ефективен контрол над 12-хилядното ромско население в кв. Изток, откъдето са повечето от участвалите в сбиването, а предната нощ беше задържан и заподозреният в убийството 19-годишен криманално проявен ученик от ромското училище в града. Дошлите на бдението с цветя и свещи в ръка, доста от които насълзени, изразиха съчувствието си към семейството на убития Валери. Почти всички пуснаха и парична помощ в траурната кутия с лика му. Оказва се, че убитият е сирак, жевеел е на квартира с майка си, която е безработна и преживявали трудно. „Прекрасен беше, пркрасен. И в последния си миг от живота си се е впуснал да разтървата и да помага“, каза негова съседка. Сред участниците в бдението беше кметът на общината Петър Паунов, бизнесмени, съветници, представители на обществени организации, граждани. Само на големи празници се събира толкова народ на площада, отбелязаха някои по в периферията. Шествието стигна до мястото на убийството на младия мъж, където участниците поднесоха цветя и положиха запалени свещи на главната улица Цар Освободител. А настъпилото мълчание каза всичко.
Не каза мълчанието, което всички знаят. Добрите като Валери завършват така. „Що му е трябвало да се намесва“, подхвърляха някои. Е, как кой. Ако не е това вътре в него. Ако не беше сега, щеше да е по-после. Но пак щеше да се случи. Като оня шофьор, който в мъглата слезе от колата при Симитли да спира идващите след него коли и камиони. И ТИР-ът го помете и смачка. Добрите са така. Така им върви, т.е. – не им върви. Да помълчим.

 

Юг News