Ден: 22.05.2024

Ихууууууууу!

Ихууууууууу!
Стартира туристическата линия „Пауталия“. Макар официално това прескгои та 24 май. Откритият бус „Мерцедес“ пропътува пробна с журналисти ик мета на борда по отредения ме мрашрут. Ле-ле! Трасето – акфалтът, надвесените клони, мръсотиите наблизо, са отвратителни. Но кметът инж.Огнян Агатакон е понеме от ентусиазиран „Благодаря на превозвача, който закупи автобуса / за 120 хил. лева – рециклиран/,брандира го с прекрасни гледки от Кюстендил. Благодаря на фотографа Влад Чанев, който предостави своите снимки. Този туристически бус ще върви по линията от центъра на града до „Хисарлъка“. Вече има промяна в нормативната уредба и тя не позволява да се движат туристически влакчета, които пресичат други пътища – общински или републикански. Това е и причината да нямаме такова влакче, но за туристическите автобуси това не важи“, обясни кметът. И се качи и той. Прави си селфи и се радваше като второкласник…
Туристическата линия носи името „Пауталия“. Тя е заложена в общинската транспортна схема. Дължината е 4,6 км. Маршрутът е с начало и край на площад „Велбъжд“. Бусът ще качва жителите и гостите на Кюстендил до лесопарк „Хисарлъка“, където е Римската крепост от 4 н. крепост. Предвидени са няколко спирки, а една от тях Вилата на генерала. Линията ще бъде сезонна, а автобусът ще се движи при добри метеорологични условия. Предвидени са десет курса на ден. Засега не е обявена цена на билета от фирмаат превозвач -„Пътнически превози“.
Ами какво остава. Кметът Атанасов е отдавнашен мераклия и за лифт пл.Велбъжд-Хисарлъка. Колко му е да го подхване и него. Ихууууууууу!