Сиромашка винетка
Жители на дупнишкото село Джерман, което отстои от Дупница на 1 километър, искат отпадане на винетката, както е за някои от кварталите на София, каза кметът на селото Ангел Цветков. За два дни след въвеждането на тол таксите в селото са глобени над 70 души за липса на винетка по 70 лева – ако я платиш на място. Иначе стават 300 лева, ако е с електронен фиш. В Джерман живеят около 900-1000 души, голяма част от които пътуват ежедневно до Дупница, къдетоса на работа или карат децата си на училище или на детска градина и вечер се връщат. Минават по главен път Е-79, което налага собствениците на автомобили да си купуват винетки по 96 лв. Някои са без винетка – не че не искат, а не могат да си я закупят, нямат средства, каза кметът Ангел Цветков. Подобен проблем с винетки имат и собствениците на автомобили от селата Яхиново и Самораново, които също отстоят на около километър от Дупница. Дяково /на 8 километра/, Блатино /на 5 км./ Пиперево – на 1 километър от Дупница – също. „Щом за София може, значи и за нас трябав да е така“, коментират местните.
Винетка е социално ангажирана – от Социално подпомагане я дават безплатно на освидетелствани с ТЕЛК лица.И като такава можеие да се помисли къде да я има, и къде – не. А то – какво. Винетка сложиха преди време и по Джендемите при свръхизвестното с.Горно Уйно. Знакът вероятон още си стои там. Или по третокласния път Кюстендил-Ново село-Две реки-Сажданик, чакълиран, никога не видял асфалт. И там катаджии /тогава/, сега ТОЛ-аджии, ще причакват горските, туристи, планинари, за да им искат винетка. Пълни простотии. Да не говорим, че винетките пораждат и скандали по селата – „че земем венетка и че идем на градо“. Да, ама комишйката е Венетка. И ето ти свада със съседа.
Та – лоша работа е винетката. Особено за бедния нашенец. Затова да има един праг, под който да няма винетки. С пенсия до 400 лева / и заплата до 700/ собственик на возило

да кара без омразната винетка /не Венетка/.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *