Те са
Управляващите 9-те общини в Кюстндилския регион се събраха на обкща при областния управител инж. Александър Пандурски. Някои виждат в това добър знак, ама надали нещо добро предстои. „Получи се жива и градивна дискусия, по време на която всеки присъстващ сподели интересуващите го въпроси, както и проблемните казуси в неговата община. Стари и нови кметове и общински председатели обмениха помежду си идеи и практики, които са успешно реализирани по места. Новоизбраните местни управници призоваха държавата и общините да работят в синхрон. По важните за региона проекти и теми те поискаха да има пълно единодействие и добра координация между местна, изпълнителна и законодателна власт. Пред четиримата депутати те настояха за законови промени по ключови теми и проблеми, като: сферата на ВиК услугите, липсата на регионално депо и извозването на отпадъците, проблемът с приютите и безстопанствените кучета, безпризорните селскостопански животни по пътищата, липсата на средства за почистване на речните корита и дерета.
Сред обединяващите ги теми се откроиха: Планът за справедлив преход и социално-икономическото въздействие от него върху региона; изграждането на индустриален център край Бобов дол или в двете големи общини Кюстендил и Дупница; привличането на инвеститори и развитието на туризма, който може да бъде един от водещите отрасли в областта, чрез реализирането на мега проекта “Кюстендил – Сапарева баня”. “Трябва в една посока да отстояваме исканията си, за да постигнем оптимални решения по приоритетите и наболелите проблеми”, заяви Пандурски. “Надяваме се да намерим онзи баланс, при който да бъде защитен общественият интерес и интересът на държавата”, коментираха местните управници. По редица от поставените теми те срещнаха пълно разбиране и подкрепа от страна на народните представители Радослава Чеканска, Георги Стамов, Христо Терзийски и Димчо Димчев. Депутатите бяха категорични, че ще съдействат с каквото е по силите им и ще се борят в новия бюджет да има повече пари за общините. “За подкрепа при реализиране на проекти, за срещи и контакти с различни министерства и ведомства, винаги сме на ваше разположение”, заявиха депутатите. “Обстановката е трудна и трябва да се борим. Надявам се да работим в единодействие и ви призовавам да се приключи с противоборството от предизборната кампания. Вземете полезните идеи от вашите предшественици и ги приложете. Всеки е мислил в интерес на хората и своята община. Да не забравяме, че наши работодатели са хората и приоритет е да подобрим техния живот. Част сме от един отбор и този отбор трябва да върви напред”, с тези думи завърши срещата областният управител на Кюстендил“. Това го пише в информационното съощеине за така похванелата среща.
А, то. Нещата изгреждат дори апокалиптични. Това е областта, която си няма депо за отпадъци, например. С най-допотопния воден сектор. Където само един град /областниоят/ има пречиствателан станция например. Сред регионите с най-ниска средна работна заплата. Който се топи с около 2500 жители всяка година. Без добра инфраструктура /особено по селата, те са грозни, неприветливи, мръсни!/. Без развит спорт, без нито един професионално представен клуб /е, волейболният „Марек-Ивкони“, ама и те са вече назад!/. Дори и туризмът. Район с 10 манастира, с над 10 планини /красиви и атрактивни/ с такана ниска посещаемост от туристи и пребиваващи. С такъв балнеопотенциял /добре, че Сапарева баня взе да се справя/. С почти никакви инвестиции. На две граници. Залъгван с какви ли не перспективи като Коридор-8, жп връзка София-Кюстендил-Скопие, скоростни пътища и пр. Това да се казва на такива събирания. Те са хората от които хората чакат неща да се променя, да тръгва. Ама не. И след тия избори – не!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *