Новите фабриканти

 

Два музейни комплекса, разположени на десетки декара площ край кв. Бараково, община Кочериново, бяха открити тази неделя. За събитието дойде бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, посланици и дипломати от столицата, туристи, местни хора. Единият от музейните ансамбли е за вървялата преди повече от половин век /до 1961 год./ Рилска железница. На места по Рилското корито още личат останките и „следи“ от съоръжения на теснолинейка до Рилския манастир. Другият музей е за работилата до 1946 год. за производство на мукава и хартия Балабанова фабрика. Тя е била изградена и открита през 1903 год. на площ от около 330 декара. Собственици са двамата братя Тодор и Коста Балабанови. След няколкогодишен труд и неимоверни усилията преподавателят по физкултура в Националната художествена академия Методи Панайотов е успял да възстанови отделни помещения и халета от Балабановата фабрика. Почти в автентичния им вид. На много места са аранжирани воденични камъни, които стривали дървесината, преди кашата да се омеси и втвърди като хартия и мукава.

 
След голямо тичане и висене пред служби и ведомства, по министерства, Панайотов е реставрирал и композиция от локомотив и 8 вагона, както и съоръжения, използвани по поддържането на релсовия път до Рилския манастир. Има и около 500 м. новомонтирани релси, по които демонстративно ще се движи влаковата „платформа“. Коментира се, че локомотивът е даден за отговорно пазене в Бараково, за атракцията. По-възрастни хора си спомниха кое как е било по теснолинейката до Рилската обител, за която от години има идеи да бъде възстановена, но това все още не става поради непосилно финансиране. В двора беше открит и нещо като мемориален комплекс от няколко плочи с изписани на тях имената на около 500 работили в Балабановата фабрика чужди работници и специалисти – някои от тях станали основатели на първата дърводобивна камара у нас. Свещеник отслужи молебен по повод откриването. Новите музеи ще бъдат посещавани от стотици туристи, инициативата е чудесна, радваше се Симеон ІІ, който – оказа се, че от дете се познава с дошлата за случая наследница на Балабанови – Искра Балабанова.

Възрастни бараковци с умиление разказваха за старите фабриканти Балабанова. Рускиня /или украинка/, работила при братята, се просълзи, дори се обърна към наследницата им Искра Балабанова с призив: „Ей, сега – ако натиснетe копчето, г-жо Балабанова, и фабриката да тръгне!“. Така е. Копчето е натиснато. При Бараково започва мощен музеен бизнес с евроблагословия /защо иначе са изписани в мемориала работилите във фабриката, в която и поетът Вапцаров е работил, работници и специалисти чужденци. И защо бяха канени за откриването 45 посланика, нищо, че дойдоха един-двама. Подхваща се бизнес на пътя и свързан /чрез ретро Рилската железница/ и с Рилския манастир. Изпълнителният шеф Методи Панайотов е раждан тук, домът му е на метри от комплекса. Майка му – жива и здрава да е, е на и над патриаршеска възраст. И тя може да разказва какво са правили Балабанови преди 60-70 години в Бараково. Така, че – нови фабриканти. Едва ли е случайно обаче, че вече тръгнаха коментари и закани, че всичкото това е незаконно, че няма издадено разрешително, че има милиарди правни и юридически врътки, докато се изясни кой какво взима и кой какво прави на територята на бившата фабрика. Ще се види кое как ще стане. Но поне приватизираният при масовото разграбване на соцнаследството, съсипан и заприличал на пустиня и лунен пейзаж, днес събра стотици. Дори и един цар дойде на крака да похвали начинанието.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *