Отличници наши

 

Общо 431 ученици от II до VIII клас са учили в основното училище „Георги Димитров” в Босилеград през учебната 2016/2017 година. 226 завършват с отличен успех, около 90%, 138 – с много добър, 60 – с добър и 1 със задоволителен успех. Само един ученик е с една слаба бележка, шестима не са завършили учебната година по различни причини, а един ще трябва да полага поправителен изпит. През тази учебна година в училището са се учили и 58 първокласници, чийто успех не се оценява с конкретен успех по шестобалната система, а по друга. По традиция учениците от прогимназията в Босилеград получават свидетелствата си на 28 юни, на Видовден – по източноправославния календар. Поради записването им в средните училища и за да имат повече дни за избор на бъдещото си школо, свидетелствата на осмокласниците бяха връчени в събота (24 юни). От общо 61 осмокласници  23-ма завършиха с отличен успех, 30 с много добър, а 8 с добър успех. За ученик на випуска учителският колектив обяви Кристиян Иванов, пълен отличник, носител на грамотата „Вук Караджич”, както и на редица отличия и признания за постигнати успехи от състезания по различни предмети. Освен Кристиян грамотата „Вук Караджич” е присъдена и на Александра Дойчинов, Дарко Стоянов и Бранка Стоева от централното училище в Босилеград, както и на Йелена Петков от Горна Любата и на Милица Тошев от Долна Любата, пише местен сайт.
Около 70% от завършилите осмокласници ще се запишат в единствената гимназия в Босилеград, каза шефът на школото Антон Тончев. Останалите – по двама-трима, ще предпочетат гимназии и техникуми в сръбски градове. Няколко ще се запишат в спортното училище /до 12 клас/ в Кюстендил, където има и пансион. Доста са желаещите да учат езикова гимназия в Кюстендил – системата за кандидатстване в България обаче е такава, че не дава такава възможност за момчетата и момичетата в Босилеград, отбеляза директорът на тамошната гимназия Тончев. Не само той, а и други просветници там подхващат един абсурд – как така ученици от босилеградските училища, без да са учили и грам български език, изкарват шестици на приемния в наш ВУЗ! На последните кандидат-студентски изпити в Босилеград имаше 6 пълни шестици, над 10 – близо до максималната оценка. А знаем какъв пожар е на кандидатстудентските явявания по български език и литература в българските университети. Имало е години с около 60% двойки по този предмет. Както и на матурите. Е, как тогава. Да ги записваме нашите в Босиилеград, чиято квота /заедно с тази на Цариброд/ за приема за това лято е към 200 места. Горе-долу толкова и ще се явят. Всички влизат. Стават лекари, фармацевти, архитекти, инженери. Остават да работят и заживяват в България. Лошо нема, както се казва. „В името на българщината и патриотизма“. А защо па да е в името на качеството на образованието и добрата подготовка.
Преди години в гимназията по туризъм в Кюстендил се беше записал един хашлак от Босилеградско, който от 13 предмета имаше 12 двойки за срока и за годината. И него как ли не го кандардисваха „да се стегне“ и да завърши. Е, не се стегна, ама може да е продължил в някоя друга наша гимназия. Вече и студент може да се е записал. При тия все нарастващи и нарастващи квоти за сънародниците в Сърбия.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *