Бобовдолският септември

 

Минор е загинал в рудник „Бобов дол“ към мини „Бобов дол“, във вторник по обяд, съобщиха от полицията. Трудовата злополука станала в забоя по обяд. Миньорът Васил Кьосев пробивал дупки във въглищния пласт за взривяване с машина, когато голяма буца въглища се стоварила върху главата му. Той починал от тежка черепно-мозъчна травма. Екип на инспекцията по труда в Кюстендил разследва на място причините за трудовия инцидент. Според коментари загиналият миньор е на 48 години, от дупнишкото с. Крайници. Семейството има двама синове студенти, хората в селото са потресени от трагедията
То рудници не останаха по Бобов дол, ама смърт и трагедии стават ли стават. И по неписано правило – през септември. На 1 септември 1997 г. в рудник “Иван Русев” в 10,50 часа се взривява газ гризу. На място загиват 7 миньори. Впоследствие в института “Пирогов” угасват още трима. Повече от двадесет са ранените и пострадалите по-леко. Шефът на рудника е кюстендилец . „Наближи ли 1 септември, тоя човек се затваря някъде, не излиза, не говори с никого. Смазан е“, разказват съседи. За 4 септември 1999 год. и взрива в погребите на мини „Бобов дол“ и загиналите четирима полицаи и двама пожарникари, знаят всички по Разметаница и Югозапада. Фатални случаи като днешния, наричани по Дупнишко „сакатлъци“ стават по мините – и през септември, и през другите сезони, и преди празник и на делник. Септември обаче е като че ли най-черният месец според статистиката. Защо е така, няма обяснение. След отпуските ли, ама миньорите почиват по различно време. Прокоба ли някаква. Имаше терористична организация „Ръката на черния септември. „Черният септември (на арабски: أيلول الأسود) е термин, отнасящ се до гражданската война в Йордания, която започва през септември 1970 и приключва през юли следващата година. Конфликтът се води между два основни компонента на йорданското население, палестинците, представлявани от Организацията за освобождение на Палестина (ООП), под ръководството на Ясер Арафат, и местните йорданци, представлявано от йорданските въоръжени сили под ръководството на крал Хюсеин. Същността на гражданската война е да се определи дали Йордания да бъде управлявана от Организацията за освобождение на Палестина или от Хашемитската монархия. Войната води до смъртта на хиляди хора, повечето от които са палестинци. Въоръжен конфликт завършва с изгонването на ръководството на ООП и хиляди палестински бойци от Ливан.
Каква Палестина, каква Йордания. Тук става дума за мини „Бобов дол“. Бобовдолският септември. Светла му памет на поредния загинал миньор, вече са цял забой.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *