Бабите повече от децата на Бабинден

Жителите на село Басарбово /Русенско/ отбелязаха Деня на родилната помощ с песни и хора въпреки студеното време. Сред официалните гости на събитието бяха народният представител Пламен Стоилов, областният управител Галин Григоров, председателят на Общинския съвет в Русе чл.-кор. проф. дтн. инж. Христо Белоев, общински съветници. Приветствие от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов отправи директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов. Нунев поднесе цвете на акушерката Надка Узунова, която дълги години изражда децата на Басарбово. Кметът на Басарбово Николай Колев се обърна към всички баби, дами и млади момичета, като им пожела да са винаги жизнерадостни, весели, и здрави, защото на тази дата те са най-важни, като допринасят за съществуването на този свят. По стара традиция многодетна майка изми ръцете на баба Надка Узунова.
Междувременно екип преоблечени жени като полицаи спираха автомобили, шофирани от мъже, и искаха пари в съответствие с традицията. Честването продължи в пенсионерския клуб на селото със специална празнична програма с участието на индивидуални изпълнители и състави от Русе. Организатори на празненството бяха кметство Басарбово и Народно читалище „Св. Димитър Басарбовски – 1902“.
В кюстендилско село в ролята на бебе аранжирали кукла, жена станала свещеник, за да отслужи ритуала, едва намерили акушерка, за да й измият ръцете, да я благославя и пр. След като 2017-а беше обявена за рекордна по ниска раждаемост, но Бабинден си е Бабинден. Важното е да се съберем. Събират си се – и полицаи даже, мъжете ги глобяват с пари, ако без пропуск доближат купона на 21 януари, простотии отвсякъде. А децата ги няма. Бабите са много повече. Усетил го е и при соца, още тогава, поетът Андрей Германов в стихотворението „Село през май“. Ето
Навсякъде, навсякъде трева – зидът под нея става нисък
рушивините, видими едва – изчезват зад зеления и плисък.
……
Но скубят те, не се изправят те – стариците се борят със тревата.
И тяхната обреченост е свята.
Без плач на ни едно дете през май … стариците се борят със трeвата!
Пълна обреченост. Бабинден.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *