Кюстендилец в Дупница

 

Общинските съветници в Дупница не подкрепиха предложението по избора на Димитър Стоилов за управител на закъсалата с около 1,2 мил. лева задължения общинска болница, съобщи председателят на съвета Емил Гущеров. Д-р Стоилов, който е експерт в регионалната здравна каса в Кюстендил, син на известен бивш военен лекар в областния град, е получил само 5 гласа от 33-ма съветника. На изслушването пред здравната комисия той неволно или несъобразявайки се настроил завеждащите отделения срещу себе си. Това се оказало решаващо, казаха съветници. Иначе на самия конкурс изкарал Мн. добър 4,62. „Аз си му пазя мястото“, пошегува се след явяването на препитването в Дупница за Стоилов шефът на касата в Кюстендил д-р Сашо Котев.
Така сагата със съдбата на общинската болница в Дупница продължава. За три години здравното заведение смени шестима управители. Последният конкурс се провали в средата на януари т.г., когато не се яви нито един кандидат. Оттук нататък изходът е или да се назначи временен управител от самата болница и да се спре с нерезултатните конкурси за нов управител, или от самия колектив да се предложи решение и изход от ситуацията, каза председателят Гущеров. Не беше подложено на гласуване предложението на бившия кмет на Дупница д-р Пламен Соколов работещите в болницата да я придобият и управляват чрез РМД /работническо-мениджърско дружество/ , вариант, прилаган често при масовата приватизация с фатални последици за самите работници. Но ето, че има още привърженици тоя иначе пагубен вариант за „придобиване“ на държавна и общинска собственост. „Хората да поемат личната си отговорност“, коментира д-р Соколов. Предложението не мина. Засега болницата, в която работят около 220 лекари, медицински персонал, технически звена, администрация, се управлява от прокурист от столицата. За два-три месеца тя отчете спестени около 70 хил. лева на годишна база спестени плащания на здравното заведение.
Против предложението за Стоилов шеф на дупнишка болница гласуваха 12 общински съветници, повечето от ПП ГЕРБ които са управляващи, 9 се въздържаха, сред тях председателят на ОбС, също гербаджия, както и двама от участниците в конкурсната комисия Станислав Павлов и Иван Танев, Йонко Гергов, който също беше в комисията отсъстваше по това време от залата на ОбС. Предложението подкрепиха само 5 общински съветници – Георги Пехливански от БСП, Костадин Костадинов и Георги Георгиев от ОДБ, Спас Андреев от „Народен съюз“ и д-р Кирил Кирилов от Дясна либерална група.
А в града простичко обясниха тумбенето на Стоилов – „абе, кюстендилец в Дупница!“. Работата ясна.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *