Учи мама!


Само 4 са обявените в бюрото по труда свободни работни места за висшисти в общините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Кочериново и Рила, казаха от бюрото по труда. Същевремнно регистрираните към края на септември т.г. висшисти в района са 262, каза началникът на бюрото Наташа Илиева. От свободните 4 места за висшисти 2 са за актьори в общиския театър и две за инженери в частна фирма. Работа за хора с висше образование няма в Дупница, както в останалите 5 общини. 2/3 от безработните висшисти са жени, а 46 са млади хора до 29 години, сочат данните от бюрото по труда. Броят на безработните специалисти с най-високо образование дори се е увеличил в сравнение с предходния месец, въпреки обявените десетки места за учители. В училищата с вътрешни рокади назначили учители и вече не търсят преподаватели. В местния фармацевтичен гигант се търсят химици, но такива подготвени кадри са малко. Както и в ТЕЦ „Бобов дол“, където обявяват места за електроинженери – също дефицитна специалност. Най-търсените кадри в района са шивачите, шлосерите, заварчиците, шофьорите, общите работници, строителите. Но не висшисти. По проект “Обучение и заетост”, насочен предимно към хора с увреждания, до момента са подадени заявления от 137 местни фирми, които са обявили 318 работни места.
Оше неща от бюрото. Регистрираните безработни в дирекция “Бюро по труда ” -Кюстендил са 2 471 души, равнище на безработица – 9.3 %, към края на септември. В сравнение с август безработните са се увеличили с 30 лица /1,2 %/, равнището на безработица се е увеличило с 0,1 пункта. С висше образование са 215 лица /8,7 %/; със средно образование са регистрирани 193 /7,8 %/; със средно специално и професионално образование 854 /34,5 %/; с основно образование са регистрирани 392 лица /15,9 %/; с начално образование са регистрирани 817 лица /33,1 %/.
262 + 215 = 487. Толкова клети висшисти са безработин в Кюстендилско. Без да се броят тези, които никъде не се регистрират. Значи са 700-800. Е, какво да се каже. Някогашната житейска максима: „Учи мама – да не работиш“, някак не сработва май. Преди две-три години и доктор се регистрира в бюрото по труда в Дупница като безработен – истински прецедент. Кюстендилка с инженерно образование от две-три години е чистачка по плаца на ГКПП-Гюешево. „Учи мама!“. Ама не е ли права мама – „да не работиш!“. Колкото повече учиш …

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *