Мини Етъромания


Център за занаяти „Старата череша“, наричан от местните и „Малкия Етър“, откриха в кюстендилското с. Раждавица. Инициаторите са от сдружението „Роден край“, а първите демонстрирани занаяти бяха пластене на вълна, хлебарство, предене на коноп, правене на цървули от известния майстор в тая дисциплина бай Димчо Занев /85 г/. Той е по-популярен и като кошничар. Центърът на занаятите ще е отворен през цялата година и ще се демонстрира този занаят и дейност, която клиентът иска да види. Наскоро в Раждавица възстановиха, запалиха и изпекоха хляб и Гергьовско агне в над 100-годишна фурна в една от махалите. Първите посетители на центъра бяха група деца от Кюстендил, които видяха жива овца /сбъркали я с магаре/, а от екипа им показаха как се прави пластене на вълна – прана вече обработена вълна.
По същото време някакъв Етър ще става и в граничното с. Смоличано. Там ги вкарват в зеленчукова градина, ще доят и крава – макар и в перспектива. Дано възпитаниците на центъра „Живей с любов!“ да са виждали крава, че лошо. Кравата няма вълна, както се знае. В Смоличано има и арт школа. За Раждавица не се чуло, но сигурно и там ще се ангажират художници, етнографи и краеведи. Един бай Димчо /85 г/ не е достатъчен.
Етъромания – може би. Проекти, финансирания и пр. Нека. Очакваме какво ще напишат самите обучавани – пребиваващи, т.е. малчугани. Като се върнат в цивилизацията. Че в Смоличано са без смартфони и умни устройства. Правилно – най-умното нещо е животът, който се опитват да им покажат в доста суров вид. Поне за ден, или най-много – за 10. После пак както си я знаят. Без Етър-и.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *